‘Sleep is for the weak’ en ‘snozing is losing’; een mindset waar Arianna Huffington genoeg van heeft. De succesvolle onderneemster ziet een gebrek aan slaap niet als een teken van succes. Echt productief, dat word je met je ogen dicht! Ga daarom, net als haar, voor een goede nachtrust. In drie stappen lukt… zzzz.

Slaapgebrek is niet iets waar je trots op hoort te zijn. Arianna Huffington, oprichter van ‘The Huffington Post’ ontdekte zelf wat er gebeurt wanneer slaapgebrek en uitputting de overhand krijgen.

Ze stortte letterlijk in elkaar en zag op dat moment dat ze haar drukke werkleven moest veranderen. Badend in het bloed, met een gebroken jukbeen en een gescheurd hoornvlies, kwam ze erachter dat slaap niet optioneel was.

Ze besloot toen ter plekke dat ze het nooit meer zover zou laten komen en maakte zich vanaf dat moment hard voor het belang van een goede nachtrust. Ze schreef het boek ‘The Sleep Revolution’ en spreekt nu op congressen uit over haar nieuwe ‘slaapovertuiging’;

“Je kunt superjachten kopen, kasten van huizen of de duurste tas aan je arm laten bungelen; vrij weinig mensen kunnen het zich echter verloven om een goede nachtrust te hebben.” 

Slapen is volgens Arianna dus het nieuwe statussymbool. Tijd dus om je de koning te rijk te voelen!

Goede nachtrust

Belang van een goede nachtrust (en wat er gebeurt wanneer je het niet hebt)

Een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfsprekend; 30% van alle Nederlanders ervaart wel eens slaapproblemen en zelfs 10% heeft een chronisch slaaptekort. 

Nou en’, zul je denken, maar aangezien je zo’n 25 jaar van je leven horizontaal doorbrengt, is slaap niet iets dat je licht moet opvatten:

Wat slaap met je doet

Een goede nachtrust is belangrijk omdat je in feite de dag verwerkt. Naarmate de dag vordert, hopen zich eiwitten op in je brein. Zodra jij aan het eind van de dag gaat slapen, voert je brein deze oude eiwitten af en ververst zichzelf als ware, zodat jij de volgende dag weer zo fris bent als een hoentje.

Knoei jij met je slaapritme, dan kan het gebrek aan rust voor allerlei (gezondheids)klachten zorgen. Op de lange termijn speel je zelfs met je levensverwachting!

Wat een gebrek aan slaap met je doet

De tijd die het je kost om in slaap te vallen, het aantal keren dat je ‘s nachts wakker wordt én de hoeveelheid REM-slaap die hebt, zijn hierbij van invloed. Slaap jij maar enkele uren per nacht, dan zul je sneller vatbaar zijn voor de volgende klachten:

  • Je hebt dubbel zoveel kans op een hartaanval.
  • Je krijgt eerder een beroerte.
  • Je ontwikkelt sneller diabetes.
  • Je zult sneller dementie krijgen.
  • Je immuunsysteem raakt verzwakt, waardoor je eerder vatbaar bent voor ziektes.
  • Je zult sneller last hebben van een hoge bloeddruk.
  • Je ontwikkelt sneller overgewicht of obesitas.
  • Je ervaart eerder stress en bent vatbaar voor een burn-out op de lange termijn.
  • Je geheugen werkt minder goed waardoor je minder info kunt opslaan.
  • Je kunt je minder goed focussen en je concentratievermogen verslechtert.

De gevolgen van een nachtje doorhalen zijn dus niet te onderschatten. Het heeft niet alleen nare gevolgen voor je lichamelijke toestand, maar ook je mentaal vermogen heeft eronder te lijden.

Goede nachtrust

… maar mijn productiviteit dan?

Zodra jij denkt dat je jezelf (of je baas) een plezier doet door wat uurtjes slaap in te ruilen voor wat productief werk, dan heb je het mis. Het gebrek aan een goede nachtrust, maakt jou alles behalve productief. 

Arianna Huffington is er dan ook van overtuigt dat vooral werkgevers dit in hun oren moeten knopen.

Ja, maar de deadline…” sputter je tegen. Huffington snoert je de mond. Er woedt volgens haar een bedrijfscultuur die erg gefocust is op het behalen van resultaten en dat moet stoppen!

Zodra werknemers gepushed worden prestatie na prestatie te leveren, resulteert dit er vaak in dat ze hun kostbare uurtjes slaap inruilen om werk af te krijgen. Huffington benadrukt dat werkgevers hiervoor moeten waken, want op de korte termijn resulteert dit erin dat het werk af is, maar tegen welke prijs? Op de lange termijn zal niet alleen de productiviteit afnemen en het werk verslechteren, maar zal het ook bijdragen aan het het ontwikkelen van stressklachten, uitputting en op den duur een burn-out.

Een paar vooraanstaande bedrijven zoals Google, Nike en Procter & Gamble implementeren daarom slaapmogelijkheden in hun bedrijfsvoering; van ‘sleep-pods’ tot speciaal licht dat melatonine (het stofje waardoor je sneller in slaapt valt) aanmaakt, zij houden er rekening mee dat moe zijn geen slechte eigenschap is, maar een biologische noodzakelijkheid.

Volgens Huffington allemaal heel leuk en aardig, die mogelijkheden om te kunnen rusten op kantoor, maar eigenlijk is het alleen maar symptoombestrijding.

Zodra je niet de oorzaak van het probleem aanpakt, kunnen werknemers zoveel ‘powernaps’ nemen als ze willen, maar zal het op den duur geen verschil uitmaken. Werknemers hebben geen slaapruimtes nodig, zij hebben een goede nachtrust nodig. 

Hoe krijg je dat

Avondroutine van Arianna Huffington in 3 stappen

Er bestaat altijd wel een excuus om nog niet naar bed te gaan; eerst nog even die mail beantwoorden, het laatste gedeelte van dat verslag doorlezen en nu je toch nog niet kunt slapen, kun je ook net zo goed een afleveringetje Netflix er achteraan plakken.

Door maar bezig te blijven, krijgt jouw brein niet het idee van “Goh, het is al 1:00 uur, laat ik eens gaan slapen.” Jij kunt je brein eenvoudig laten kalmeren door gebruik te maken van een avondroutine.

Doe dit door deze 3 tips te volgen:

1. Kom in de stemming

Net als dat je ‘s ochtends een opstartmomentje nodig hebt, met een goede kop koffie, kun je dit ook gebruiken zodra je ‘s avonds rustig in slaap wilt vallen.

Huffington maakt gebruikt van een ritueel om haar brein af te remmen en klaar te maken voor een nachtje diepe rust. Van speciale slaapkleding (ze gelooft er heilig in dat de kleding waarin ze slaapt geen dubbele functie mag vervullen; slapen in het t-shirt dat je ook naar de gym draagt is dus een no-go!) tot een warm bad vol Epsomzout; ze neemt het erg nauw zodra het op haar nachtrust aankomt!

Doe dat ook: help je brein relaxen door langzaam alle prikkels af te bouwen en het klaar te stomen voor een rustgevende nacht:

  • Stop minimaal één uur voordat je naar bed gaat met het kijken van televisie. Je blijft hiermee je brein voorzien van prikkels en stimulans.
  • Geef je brein extra rust door even een moment te nemen voor mindfulness. Dit kun je doen door te mediteren, maar ook even reflecteren over je dag, helpt.
  • Bereid alvast rustig je volgende dag voor. Hierdoor slaap je beter omdat je weet dat je de volgende ochtend niet nog van alles hoeft te regelen.

Goede nachtrust

2. Verban technologie uit je slaapkamer

Jouw telefoonverslaving houdt niet op bij de slaapkamerdeur. Volgens Huffington is het zeer belangrijk dat je jouw smartphone buiten de slaapkamer laat; het blauw licht dat je smartphone (maar ook je tablet en e-reader) uitstraalt, is namelijk funest voor je slaapritme.

Zelf heeft ze er een speciaal plekje voor, naast haar slaapkamerdeur, waar ze haar telefoon legt tot de volgende ochtend; voor Huffington geen technologie tussen de lakens.

Misschien is de stap om je telefoon helemaal buiten de slaapkamer te laten te groot. Wat je wel kunt doen, is zorgen dat je minder afgeleid wordt door je telefoon:

  • Gebruik Night Shift op je telefoon om het schadelijke blauwe licht te vermijden.
  • Wakker gebeld worden zodra je net lekker in slaap sukkelt? Voorkom het door tijdelijk onbereikbaar te zijn. (Behalve in noodgevallen!)
  • Laat de e-reader voor wat hij is en maak gebruik van een audioboek of luister een Podcast zodra je in bed ligt.
  • Of gebruik de Kindle Scribe: geen nare flikkeringen. Björn vertelt je er in deze video meer over:

 

3. Gebruik je bed alleen voor slapen en seks

Niet erg rustgevend wanneer jij in bed nog je hersenen breekt over een nieuwe aanpak om die klant binnen te halen. Aangezien je slaapkamer een plaats is om te rusten, en niet om te werken, pleit Huffington er dan ook voor om alle werkgerelateerde dingen buiten de deur te laten. Dit zorgt ervoor dat jouw slaapkamer een plek wordt waar jij je op het eind van de dag kunt terugtrekken om (onder andere) te slapen!

Vooral als je vanuit huis werkt kan het lastig zijn de juiste balans te vinden tussen werk en privé. Vind de discipline om je werkzaamheden niet mee te nemen onder de wol:

  • Door thuis te zorgen voor een vaste werkplek creëer je een duidelijke grens tussen je werk- en privésfeer.
  • Zodra jij regelmatig de neiging hebt om vanuit bed je werk af te krijgen, zul je eens moeten kijken naar de onderliggende oorzaak. Waarschijnlijk neem je te veel hooi op je vork, op ben je slecht in het reëel plannen van je tijd.

Een goede nachtrust krijg je zodra jij je brein de kans geeft te ontspannen. Sluit daarom je avond af, in plaats van rechtstreeks je bed in te duiken: maak gebruik te maken van een avondritueel waarbij je langzaam in de juiste stemming komt. Door bewuster om te gaan met technologie en je werk buiten de slaapkamer te houden, zul je merken dat je binnen een korte tijd als een roosje slaapt.

Conclusie

Jouw korte nacht is niet langer iets om over op te scheppen. Te weinig waarde hechten aan een goede nachtrust zorgt er niet alleen voor dat je niet vooruit te branden bent op je werk (en dus onproductief bent), maar het kan op de lange termijn zelfs je gezondheid schaden!

Kijk kritisch naar je slaapgewoonten en creëer een avondroutine; zo zul je nooit meer schaapjes hoeven te tellen om in slaap te komen!

Goede nachtrust

Meer weten?

Komt jouw privéleven, ondanks dat je een avondroutine gebruikt, alsnog ‘s in het geding omdat jij die offertes niet af hebt, of die mailtjes nog niet hebt beantwoord? Dan is het verstandig om eens een cursus Timemanagement te volgen! Hier leer je in minder dan 1 dag hoe je reëel je tijd plant én grenzen stelt.

Lees ook eens deze artikelen:

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog