Night Shift: de beste uitvinding sinds de iPhone

Night Shift: de beste uitvinding sinds de iPhone

47 Shares

‘s Avonds in bed nog even NU.nl of Facebook checken? Dat is volgens onderzoek een ramp voor je nachtrust en vergif voor je brein. Sinds de laatste update van iOs heeft Apple met Night Shift dé oplossing voor je guilty pleasure bedacht, zonder dat je je telefoon aan de kant hoeft te leggen. Apple-fan of niet, Night Shift is wat ons betreft nu al de beste uitvinding sinds de iPhone.

En ondanks dat Night Shift pas net beschikbaar is, heeft het al heel wat fans! Zoals Charlotte Blondeel, die haar dankbaarheid op Twitter deelde:

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

nightshift

Slapen we dan zo slecht? Ja. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst een kwart van de Nederlanders slaapproblemen heeft en bijna de helft te weinig uren slaapt. Niet handig als je weet dat een goede nachtrust hét geheime wapen is voor een productieve dag.

Smartphone of tablet zonder Night Shift vergiftigt je brein

Maar slecht slapen is niet alleen slecht voor je productiviteit, het vergiftigt zelfs je brein. Dr. Dan Siegel, professor klinische psychiatrie aan de UCLA School of Medicine, legt uit wat verstoring van je slaapritme allemaal tot gevolgen heeft en welke rol je smartphone daarin speelt:

 

Het koele licht in je telefoon zorgt er dus niet alleen voor dat je lichaam het signaal krijgt om wakker te blijven, maar ook dat je minder slaapt dan nodig en dat daardoor de giftige stoffen tijdens je slaap niet kunnen worden afgevoerd.

Het gevolg: je insulinespiegel stijgt, je metabolisme raakt in de war, je krijgt last van overgewicht én concentratiestoornissen.

Niet wat je wilt, dus tijd voor verandering. Die noodzaak beaamt ook KNO-arts Friebel:

nightshift

De meest voor de hand liggende mogelijkheid om het blauwe licht te vermijden voor het slapen gaan was tot nu toe om je telefoon aan de kant te leggen. Leuke theorie, maar in de praktijk kwam daar vaak weinig van terecht. Night Shift en apps als F.lux voor je iMac of Macbook, bieden met hun ‘warme licht’ voor de avonduren daar nu een fijne oplossing voor.

Fanatiek gebruikster Anicka van Emden is erg blij met dit alternatief:

nightshift

Tijd dus om beter in bed te worden en in een paar minuten tijd je schermen avond-proof te maken!

1. iPhone & iPad: Night Shift in de laatste update van iOs

nightshift

Heb je een iPhone of een iPad die iOs 9.3 aankan? Hier lees je of je toestel geschikt is en hoe je de nieuwe update installeert. Vervolgens kies je voor Night Shift in de stand die jij prettig vindt (onze voorkeur is bijna maximaal geel, voor een optimaal effect). Kies qua tijdschema voor de Night Shift-functie minimaal voor zonsondergang tot zonsopgang. En als je gewend bent, pas dan je de tijden aan naar 7 uur ‘s avonds tot 7 uur ‘s ochtends. Dit 7-tot-7 tijdschema heeft onze persoonlijke voorkeur, waarbij de vergeling van je scherm al vroeg op de avond begint.

Ja, het zal in het begin (flink) wennen zijn, maar je zult niet meer terug willen als je de voordelen voor je brein én je nachtrust in je achterhoofd houdt. Net als bij het aanleren van elke nieuwe gewoonte, is het een kwestie van de tijd nemen om eraan te wennen. Heb je daar moeite mee? Maak het jezelf dan makkelijk en leer je nieuwe Night Shift gewoonte aan zoals Jerry Seinfeld het aanpakt.

2. Android: Night Shift-achtige apps voor hetzelfde effect

nightshift

Heb je een Android-telefoon of -tablet? Daar zit standaard helaas geen Night Shift op. Maar niet getreurd! Ook voor Android zijn er een aantal soortgelijke apps die je kunt downloaden die hetzelfde effect hebben, zoals de Bluelight Filter of CF Lumen.

3. Laptops: F.lux lost je probleem in een paar seconden op

nightshift

Wil je ‘s avonds tóch nog graag even werken of een serie kijken voor het slapengaan? Dan is er gelukkig ook een alternatief voor de grotere schermen. F.lux is een handige app die de kleurtonen in je beeldscherm aanpast naar gelang het tijdstip van de dag. Ook deze app geeft je de mogelijkheid om de ‘temperatuur’ van je scherm handmatig aan te passen naar warme en breinvriendelijke avondtonen.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Even wennen dat oranje scherm? Misschien vind je het op het eerste oog maar lelijk. Dat is niet vreemd, maar als je het een kans geeft, dan kun je voor je het weet niet meer zonder. Dat zegt ook Twitteraarster Amanda:

nightshift

En nog beter: je brein zal je eeuwig dankbaar zijn. Dus installeer iOs 9.3 op je iPhone en iPad of download de bovengenoemde Androidapps en F.lux voor je laptop en je bent klaar voor een gezonde toekomst met een betere nachtrust. Of zoals Lucas het zegt: ‘die Night Shift is echt liefde’. Slaap lekker!

nightshift

cursus time management
47 Shares
Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!

Comments

  1. Ik gebruik F.lux al een aantal jaar op mijn MacBook, fijn dat de iPhone het nu ook ondersteunt! 🙂

Trackbacks

  1. […] Zeker! Sinds de laatste software-update heeft Apple er een ingebouwde optie voor bedacht: Nightshift. Deze stand op je telefoon zorgt ervoor dat blauwe licht tinten eruit worden gefilterd, waardoor je […]

  2. […] Op je smartphone werkt Flux helaas (nog) niet. Apple heeft wel een briljant alternatief voor de iPhone, dat er al ingebouwd zit: Night Shift. […]

  3. […] te krijgen van je telefoon, zoals het uitzetten van je notificaties, het pauzeren van je email, het instellen van nightshift als je hem na zonsondergang of voor zonsopgang gebruikt en natuurlijk door de vliegtuigstand van je […]

  4. […] onder de warme dekens en op dat aangenaam matras. Je hebt alles goed gedaan: je hebt je smartphone goed afgericht, viel meteen in slaap met deze truc en je hebt er de aanbevolen uurtjes op zitten en sliep […]

  5. […] ‘Nightshift’ functie. Een werkelijk briljant snufje dat je beeldscherm mee doet veranderen qua kleur, naarmate het […]

X