Beter in bed: 4 onderzochte redenen om beter te slapen

Beter in bed: 4 onderzochte redenen om beter te slapen

Nachtrust is goed voor je productiviteit, dat wist je misschien al. Maar hóe belangrijk een gezonde dosis slaap voor je werk, je lijf en je leven is – dat lees je hier: 4 wetenschappelijk onderbouwde redenen om (nog) beter het bed in te duiken.


Je collega is vandaag een stuk irritanter dan normaal. En de koffie smaakt ook al voor geen meter. Je neus loopt sinds vanochtend al non-stop en wat moet je in hemelsnaam met al die mappen op je bureau?

genoeg slaapMisschien ligt het vandaag niet aan je collega, de koffie, je neus en die mappen. Misschien ben je met het verkeerde been uit bed gestapt… Gelukkig is dit niet iets wat je overkomt, maar een kwestie van slaap management: bewust beter met je slaap omgaan.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Want wanneer je beter met je bedtijd omgaat, kan dat een wereld van verschil maken tijdens je werkdag en zelfs in de rest van je leven. Een lijst van 4 wetenschappelijk onderbouwde voordelen van gezonde slaapgewoontes:

#1 Veranderingen in je slaapritme hebben direct effect op je gezondheid

Dat je met minder slaap meer vatbaar bent voor ziek, zwak en misselijk zijn – was misschien al bekend. Maar hoe direct die link is en hoe ver die invloed gaat, was nog nooit eerder aangetoond. Totdat professor in epidemiologie Erol Fikrig van Yale School of Medicine zich er mee bemoeide en onderzoek deed naar het kortetermijneffect van veranderingen in je biologische ritme (circadian rhythm). Oftewel: wat gebeurt er met je, wanneer je een nachtje doorhaalt of zelfs maar later naar bed gaat?

Eerst even een lesje biologisch ritme en wat slaaptekort daar mee doet. Een bepaalde groep zenuwcellen in je hersenen (prefrontale cortex) regelt je biologisch ritme en dus onder andere:

• je hongergevoel
• slaperigheid
• alertheid
• bloeddruk
• hormonen
• je mentale helderheid
• en je immuunsysteem

Deze groep wordt beïnvloed wanneer je gedrag veranderd. Je werkt bijvoorbeeld een keer tot diep in de nacht door. Moet kunnen, toch? Nee, want deze zenuwcellen zijn meteen van slag, en daarmee dus je biologische klok, je immuunsysteem en de hele mikmak erbij.

slaap ritme brein Het effect dat bepaalde factoren hebben op je biologische ritme (circadian rhythm) en hoe dat in je hoofd werkt.

Professor Fikrig raadt daarom niet alleen aan om je slaapritme zo natuurlijk mogelijk te houden. Dat wil zeggen: niet te veel licht voor je gaat slapen (met behulp van de Flux-app die de blauwe licht-tinten uit je beeldscherm haalt bijvoorbeeld, wanneer je tóch graag je laptop mee naar bed neemt of nog even iets op de bank wil afmaken) en genoeg licht in het eerste uur nadat je wakker bent geworden, jezelf genoeg slaap gunnen en je aan een vast ritme vasthouden. Op die manier houd je je lichaam en hoofd gezond en je biologische rikketik op tijd.

#2 Met een goede nachtrust boek je meer succes, door betere beslissingen

Onderzoek van de afdeling Psychologie en Neurowetenschappen van de Universiteit van Massachusetts toont aan dat mensen die een goede nachtrust hebben gehad, beter zijn in het maken van beslissingen en daardoor meer succes boeken.

De testgroep in dit onderzoek werd opgesplitst in tweeën: één deel doornroosjes die een gezonde nachtrust genoten en één deel nachtbrakers. De twee groepen moesten een kaartspel voltooien, waarbij ze geldprijzen konden winnen door de juiste kaarten te kiezen. De nachtbrakers deden het beduidend slechter dan de doornroosjes, die prijs na prijs in de wacht sleepten. Bovendien begrepen de doornroosjes de spelregels een stuk sneller.

Al met al maakten zij dus een stuk slimmere beslissingen, die leidden tot winst en succes. De nachtbrakers kwamen er maar bekaaid vanaf:

slaap management

#3 Te vroeg wakker worden maakt je lopende emotie-bom

Wanneer je je REM-slaap (laatste gedeelte van je slaap-cyclus, lichte slaap) te vroeg afbreekt, word je daar niet blij van. Dat is gebleken uit dit neurobiologisch onderzoek, zoals gepubliceerd in Elsevier.

Dit gedeelte van je slaap zorgt er namelijk voor dat je ervaringen uit het verleden (bijvoorbeeld de vorige dag) op de juiste manier verwerkt, waardoor de emotionele impact minder heftig is. Wanneer je je REM-slaap onderbreekt, werk je zelfs stress- en angststoornissen in de hand. Bovendien komen emotionele ervaringen gedurende de dag dan extra hard binnen doordat het functionele verbindingen in de prefrontale cortex in je brein verbreekt.

slaap brein
Het blauwe plekje is een verandering in de emotionele reactie. Het gele plekje is een verandering in een functionele verbinding in de prefrontale cortex

Kortom: je bent emotioneel van de rails. Niet iets om blij van te worden. Of je collega’s blij mee te maken. Wordt dus geen lopende emotie-bom die elk moment kan barsten en stop met het onderbreken van je slaapcyclus in de ochtend, doordat je te weinig slaapt.

Precies weten wanneer jouw slaapcyclus geëindigd is en wat het juiste moment is om wakker te worden? Probeer dan eens de Sleep Cycle app voor Apple of de Sleep as Android app: die meten in welke slaapcyclus je je bevindt en wekken je op het juiste moment (binnen een door jou aangegeven tijdsblok).

#4 Na een goede nachtrust leer je sneller en onthoud je zaken langer

De afdeling psychologie van de Universiteit van Notre Dame ondervond door onderzoek dat voldoende slaap direct effect heeft op je geheugen: nieuwe dingen worden sneller opgepikt, verwerkt, opgeslagen en blijven langer hangen.

Een groep die 12 uur wakker is gebleven (de nachtbrakers) en een groep die 12 uur heeft mogen tukken (de doornroosjes) werd in dit onderzoek een woord-test voorgelegd. Zij moesten beiden woorden met dezelfde betekenissen met elkaar associëren. Wederom slaagden de doornroosjes met glans en bleven de nachtbrakers ver achter.

sleep management
A: De doornroosjes (Sleep) konden de woord-associatie-test stukken beter volbrengen dan de nachtbrakers (Wake). B: De doornroosjes herinnerden zich de woorden na een tijdje nog prima, terwijl de nachtbrakers aanzienlijk minder onthouden hadden

De groep die goed had geslapen wist de gerelateerde en ongerelateerde woorden met gemak er uit te pikken, terwijl de nachtbrakers slechts een enkel ongerelateerd woord uit de serie wist te herkennen.
Bovendien waren de nachtbrakers bar slecht in het onthouden van de woorden, terwijl de doornroosjes zich praktisch alles nog herinnerden.

cursus time management

Welterusten!

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Wanneer je in het vervolg nog eens overweegt om je biologische klok overboord te gooien en toch een nachtje door te werken of je wekker een uurtje eerder zet om alvast aan de slag te gaan – denk hier dan aan: je gaat hoogstwaarschijnlijk ruzie maken met je collega, die mappen op je bureau krijg je nooit weg gewerkt en je lopende neus gaat geheid over in een hardnekkige keelontsteking.

Zorg er daarom voor dat je beter omgaat met jouw Slaap Management, als je deze situaties wil voorkomen en meer succes wil boeken in je werk en je leven. Hoe je dat doet? Leer het van de besten in Naar bed met beroemdheden: 6 slaaprituelen voor succes.

 

slaap productiviteit

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
Over de auteur

Gerald Essers • samen met mijn team bij Time Management.net help ik mensen en organisaties om met onze cursus time management hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken. We inspireren vele grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland waaronder: Shell International, Vodafone, Siemens, RTL Nederland, Rabobank, HP, L’Oréal, Heineken, diverse ministeries en universiteiten.

Trackbacks

 1. […] zoals de NASA die onderzocht!  Slaaptekort helpt je productiviteit en je gezondheid aan gort. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit effect heeft op onder andere je gemoedstoestand, j…. En dit gebeurt al na één nacht slaapachterstand. Hoe kom je er dan vanaf? Want eenmaal […]

 2. […] een diepe slaap, en weer terug. Word je wakker op een moment van diepe slaap, dan heeft dat een negatief effect. Je powernap moet dus minstens negentig minuten duren, wil je optimaal profiteren van de tijd die […]

 3. […] zag? Edison werkte zo’n 18 uur per dag, 90 uur in de week en sliep maar 4 tot 5 uur per nacht (geen aanrader) met wat powernaps overdag (wel een […]

 4. […] voor de energie die we nodig hebben om te overleven: de basis. Deze laag houden we stabiel door gezond slapen, gezond eten, drinken en regelmatig actief zijn of sporten. Juist voor kantoorwerkers, die niet de […]

 5. […] je wist natuurlijk ook al dat te weinig uurtjes per nacht er meteen inhakken. En met ‘te weinig’ bedoelen we minder dan 7 tot 9 uur. Ja, die gelden ook voor jou – je […]

 6. […] Wat was het antwoord op de vraag die ik in het begin stelde? Hoe lang was jij bezig met je outfit kiezen? En hoeveel is dat opgeteld per jaar? Tijd die je mooi aan een relaxter ochtendritueel had kunnen besteden. Of wat meer tijd in bed, omdat je die uurtjes nu eenmaal hard nodig hebt. […]

 7. […] dus om beter in bed te worden en in een paar minuten tijd je schermen avond-proof te […]

 8. […] helpt je productiviteit en je gezondheid aan gort. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit effect heeft op onder andere je gemoedstoestand, j…. En dit gebeurt al na één nacht […]

 9. […] helpt je productiviteit en je gezondheid aan gort. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit effect heeft op onder andere je gemoedstoestand, j…. En dit gebeurt al na één nacht […]

 10. […] verstandig dus dat lange opblijven, want volgens stapels onderzoek ligt het geheim van gezond, fit, geconcentreerd en lang leven in de manier waarop je ‘s nachts je […]

 11. […] bonustip. Op tijd naar bed gaan kan nooit kwaad als je oververmoeid bent. Een goede nachtrust laadt zowel je fysieke als mentale energie op. Goed om jezelf even aan te herinneren wanneer de […]

 12. […] de 4 onderzochte redenen om beter te slapen; […]

 13. […] een inkoppertje, omdat we al veel weten over de perfecte effecten van slaap op je hele brein. Maar daarom niet minder belangrijk! Slaap, slaap, slaap. Doe het genoeg, doe het […]

X