Hét time management systeem voor papierliefhebbers: Bullet Journal

Hét time management systeem voor papierliefhebbers: Bullet Journal

Offline’ time management in een digitaal tijdperk? Bestaat dat nog? Jazeker. Voor alle time managers met een app-allergie, een papierliefhebberij of een algemene voorkeur voor ‘old school’ is er: Bullet Journal. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een notitieboek en een pen.

time management bullet journalPapier is er sinds jaar en dag, en zal ook niet zomaar verdwijnen. Nee zelfs niet in dit digitale tijdperk met paperless kantoren en een enorme opmars van apps. De ‘old school’ papierliefhebbers zullen er namelijk altijd zijn, hoeveel de wereld (van time management en productiviteit) ook gedigitaliseerd raakt. Niks mis mee!

Papier werkt namelijk zelfs heel goed samen met time management. Dat komt omdat papier goed samenwerkt met je brein. Met zorg gemaakte aantekeningen op papier onthoud je beter, je kunt problemen sneller oplossen door ze op papier uit te tekenen en papier voedt je creatieve vermogens.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Vergeet daarom even alle apps – voor alle analoge time managers is er: Bullet Journal.

Hoe Bullet Journal werkt – in 3 minuten


Bullet Journal is dus een logboek, planner, agenda, geheugen-dumpplek en takenlijst in één! Allemaal analoog. Het helpt je om focus en koers te houden in je hoofd en om alles wat er op een gemiddelde (werk)dag op je af komt te verwerken. Het is een time management systeem zoals het hoort te zijn.

Om het Bullet Journal systeem in de praktijk toe te gaan passen, zijn er nog een paar dingen die je moet weten – als aanvulling op de korte instructievideo:

De ‘bullet’ uit Bullet Journal staat voor de kern van dit systeem. Aan de hand van bulletpoints (•) met korte, bondige omschrijvingen noteer je alles wat in je hoofd rondzweeft. Dit heet niet voor niets ‘Rapid Logging’ of ‘Snelloggen’. Door je hersenspinsels aan de hand van ‘bullets’ te noteren gaat het allemaal sneller, maar werk je ook overzichtelijker en effectiever dan wanneer je hele verhalen en omschrijvingen uitwerkt.

De 3-eenheid van Taken (‘Tasks’), Notities (‘Notes’) en Evenementen (‘Events’) die je in je Bullet Journal hanteert brengen overzicht in je hersenspinsels. Gebruik voor deze 3 categorieën dan ook 3 verschillende ‘bullets’. Een hokje voor Taken, een ingekleurd bolletje voor Notities en een rondje voor Evenementen.

time management papier

Met bepaalde symbolen geef je prioriteiten aan of licht je een aantekening iets specifieker toe. Taken met een hoge prio (je 3 MIT’s voor vandaag bijvoorbeeld) geef je een ‘ster’-symbool mee. Een ‘pijl’ betekent dat je deze taak niet hebt afgevinkt op die dag, maar dat je hem verplaatst hebt naar een andere dag. Een ‘streep’ door je taak betekent dat deze niet gedaan is en niet meer gedaan hoeft te worden. Een ‘vinkje’ in het Taken-vakje staat uiteraard voor ‘gedaan’.

Notities onderscheid je met een ‘oog’ voor opzoeken en een ‘uitroepteken’ voor een idee of iets dat je inspireert en dat je niet wil vergeten.

time management papier

Je kunt de symbolen natuurlijk op je eigen manier invullen en uitbreiden, zoals jij er het liefst mee werkt. Met een ‘driehoek’ voor afspraken en beloftes bijvoorbeeld. Of een half ingekleurd vakje voor deels gedane Taken.

time management papier

Gebruik voor meer overzicht een Index en Paginanummering. Start je Bullet Journal met een Index, waar je aangeeft wat waar te vinden is – met bijbehorend paginanummer.

time management papier

Verdeel je maandlijst in Evenementen (links) en Taken (rechts). Plaats hier de hoofdzaken die die maand moeten gebeuren, om ze vervolgens te verdelen over je daglijsten. Welke taak pak je vandaag op om je maandlijst een plezier te doen?

time management papier

Gebruik na je maandlijst elke dag één pagina voor je dagelijkse lijst. Deze takenlijst vul je gedurende de dag in en aan – of je stelt hem ‘s avonds op. De avond van tevoren hou je een geheugendump waarbij je al je hersenspinsel noteert, om daarna te bepalen welke taken je morgen gaat oppakken.

Je kunt de dagelijkse lijst ook ‘s avonds gebruiken om te reflecteren op je dag. Stel jezelf de vraag ‘Wat heb ik gedaan vandaag?’, zoals time management meester Benjamin Franklin zich dat elke avond afvroeg. Goed voor een gevoel van voldoening en voor je nachtrust.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Taken, Evenementen of Notities die onder één categorie te plaatsen zijn, plaats je onder één noemer: ‘Collecties’ genaamd. Hier verzamel je aantekeningen van dezelfde aard, zoals ‘Te lezen boeken’ of ‘Klusjes in huis’.

time management papier

Gebruik Bullet Journal wijs, stem het af op je eigen voorkeuren en benodigdheden en laat papier en time management zo vredig samenwerken om je dagelijks leven (helemaal analoog) op orde te houden.

cursus time management

Interessant – maar niet overtuigd van dit papieren systeem? Onze favoriete manier om taken en projecten overzichtelijk te managen blijft de populaire app Todoist.com in combinatie met een moderne cursus time management.

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
Over de auteur

Gerald Essers • samen met mijn team bij Time Management.net help ik mensen en organisaties om met onze cursus time management hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken. We inspireren vele grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland waaronder: Shell International, Vodafone, Siemens, RTL Nederland, Rabobank, HP, L’Oréal, Heineken, diverse ministeries en universiteiten.

X