‘Offline’ time management in een digitaal tijdperk? Bestaat dat nog? Jazeker. Voor alle time managers met een app-allergie, een papierliefhebberij of een algemene voorkeur voor ‘old school’ is er: Bullet Journal. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een notitieboek en een pen.

Papier is er sinds jaar en dag, en zal ook niet zomaar verdwijnen. Nee zelfs niet in dit digitale tijdperk met paperless kantoren en een enorme opmars van apps. De ‘old school’ papierliefhebbers zullen er namelijk altijd zijn, hoeveel de wereld (van time management en productiviteit) ook gedigitaliseerd raakt. Niks mis mee!

Papier werkt namelijk zelfs heel goed samen met time management. Dat komt omdat papier goed samenwerkt met je brein. Met zorg gemaakte aantekeningen op papier onthoud je beter, je kunt problemen sneller oplossen door ze op papier uit te tekenen en papier voedt je creatieve vermogens.

Vergeet daarom even alle apps – voor alle analoge time managers is er: Bullet Journal.

Hoe Bullet Journal werkt – in 3 minuten

Bullet Journal is dus een logboek, planner, agenda, geheugen-dumpplek en takenlijst in één! Allemaal analoog. Het helpt je om focus en koers te houden in je hoofd en om alles wat er op een gemiddelde (werk)dag op je af komt te verwerken. Het is een time management systeem zoals het hoort te zijn.

Om het Bullet Journal systeem in de praktijk toe te gaan passen, zijn er nog een paar dingen die je moet weten – als aanvulling op de korte instructievideo:

  • De ‘bullet’ uit Bullet Journal staat voor de kern van dit systeem. Aan de hand van bulletpoints (•) met korte, bondige omschrijvingen noteer je alles wat in je hoofd rondzweeft. Dit heet niet voor niets ‘Rapid Logging’ of ‘Snelloggen’. Door je hersenspinsels aan de hand van ‘bullets’ te noteren gaat het allemaal sneller, maar werk je ook overzichtelijker en effectiever dan wanneer je hele verhalen en omschrijvingen uitwerkt.
  • De 3-eenheid van Taken (‘Tasks’), Notities (‘Notes’) en Evenementen (‘Events’) die je in je Bullet Journal hanteert brengen overzicht in je hersenspinsels. Gebruik voor deze 3 categorieën dan ook 3 verschillende ‘bullets’. Een hokje voor Taken, een ingekleurd bolletje voor Notities en een rondje voor Evenementen.

bullet journal time management wat is het

  • Met bepaalde symbolen geef je prioriteiten aan of licht je een aantekening iets specifieker toe. Taken met een hoge prio (je 3 MIT’s voor vandaag bijvoorbeeld) geef je een ‘ster’-symbool mee. Een ‘pijl’ betekent dat je deze taak niet hebt afgevinkt op die dag, maar dat je hem verplaatst hebt naar een andere dag. Een ‘streep’ door je taak betekent dat deze niet gedaan is en niet meer gedaan hoeft te worden. Een ‘vinkje’ in het Taken-vakje staat uiteraard voor ‘gedaan’. Notities onderscheid je met een ‘oog’ voor opzoeken en een ‘uitroepteken’ voor een idee of iets dat je inspireert en dat je niet wil vergeten.

bullet journal time management 2

Je kunt de symbolen natuurlijk op je eigen manier invullen en uitbreiden, zoals jij er het liefst mee werkt. Met een ‘driehoek’ voor afspraken en beloftes bijvoorbeeld. Of een half ingekleurd vakje voor deels gedane Taken.

  • Gebruik voor meer overzicht een Index en Paginanummering. Start je Bullet Journal met een Index, waar je aangeeft wat waar te vinden is – met bijbehorend paginanummer.

bullet journal time management 3

  • Verdeel je maandlijst in Evenementen (links) en Taken (rechts). Plaats hier de hoofdzaken die die maand moeten gebeuren, om ze vervolgens te verdelen over je daglijsten. Welke taak pak je vandaag op om je maandlijst een plezier te doen?
  • Gebruik na je maandlijst elke dag één pagina voor je dagelijkse lijst. Deze takenlijst vul je gedurende de dag in en aan – of je stelt hem ‘s avonds op. De avond van tevoren hou je een geheugendump waarbij je al je hersenspinsel noteert, om daarna te bepalen welke taken je morgen gaat oppakken. Je kunt de dagelijkse lijst ook ‘s avonds gebruiken om te reflecteren op je dag. Stel jezelf de vraag ‘Wat heb ik gedaan vandaag?’, zoals time management meester Benjamin Franklin zich dat elke avond afvroeg. Goed voor een gevoel van voldoening en voor je nachtrust.
  • Taken, Evenementen of Notities die onder één categorie te plaatsen zijn, plaats je onder één noemer: ‘Collecties’ genaamd. Hier verzamel je aantekeningen van dezelfde aard, zoals ‘Te lezen boeken’ of ‘Klusjes in huis’.

bullet journal time management boekenlijst

Gebruik Bullet Journal wijs, stem het af op je eigen voorkeuren en benodigdheden en laat papier en time management zo vredig samenwerken om je dagelijks leven (helemaal analoog) op orde te houden.

Interessant – maar niet overtuigd van dit papieren systeem? Onze favoriete manier om taken en projecten overzichtelijk te managen blijft de populaire app Todoist.com in combinatie met een moderne time management systeem.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog