Je brein laten luisteren naar spannende verhalen en interessante informatie werkt als een tierelier, zegt de wetenschap. Maar wat ís een podcast dan precies – en hoe kan het beter werken dan tv, boek of radio? En vooral: hoe start je zelf met luisteren, in een paar minuten, voor nop?

“Terwijl commerciële radio zichzelf bevuilt met te veel reclames, , herstellen podcasts de verloren creatieve belofte van radio.”

Dat is wat James Wolcott, journalist en media-criticus ervan zegt. Een kritische kijk, maar ook één van de vele lofzangen voor podcasts als hét nieuwe medium in onze moderne tijd.

Die populariteit heerst niet alleen onder de kenners en critici. ‘Het grote publiek’ wendt zich meer en meer tot het audiovisuele feestje dat podcast luisteren heet. Volgens onderzoek in de Verenigde Staten luistert 30% van de bevolking er podcasts. 15% doet dat zelfs met regelmaat. Voor het complete beeld: dat dus ongeveer 39 miljoen Amerikanen, waarvan 80% dat meer dan eens per week doet.

Voor Nederland zullen (nog) niet dezelfde aantallen gelden – en dergelijk onderzoek is hier nooit gedaan – maar podcasts lijken terrein te winnen. Grote radiostations (BNR bijvoorbeeld), publieke omroepen (VPRO bijvoorbeeld), zelfs landelijke kranten (Volkskrant bijvoorbeeld) en een hele hoop particuliere podcast-brouwers zijn om. Het regent podcasts.

En laat het vooral regenen! Ga er midden in staan, vergeet die paraplu! Want als je je nog afvraagt ‘wat is een podcast?’, dan heb ik goed nieuws voor je.

‘Wat is een podcast?’ Het antwoord.

Podcast is het digitaal luisteren naar een informatief of entertainend verhaal. Het is, zoals de eerder genoemde James Wolcott al uitlegde, zoals radio ooit bedoeld is. Denk aan hoorspelen, interviews over actuele thema’s of tijdloze levensvragen, spannende series van verhalen, de nieuwste info en kijk op technologie, economie, productiviteit, ondernemen, eten, seks, liefde of wat ons dan ook maar bezighoudt.

Het is Netflix, Één Vandaag, TED-talk, een universitair college, De Correspondent, je favoriete blogs, De Wereld Draait Door, Nicci French, Voetbal Inside en Zomergasten in één.

Podcast luisteren is dus het nieuwe TV kijken, radio luisteren en zelfs het nieuwe boeken, blogs en kranten lezen. En daar is je brein hartstikke blij mee. Podcast luisteren ontwikkelt je brein namelijk als een tierelier op intellectueel en emotioneel vlak, het werkt praktisch en simpel én in bijna alle gevallen ook nog eens gratis.

Het antwoord op ‘wat is een podcast?’ is dus: luisteren naar wat jij wil, wanneer en waar het jou uitkomt. En je brein is er ook nog eens dol op: luisteren naar informatie, in plaats van kijken of lezen.

Goed, genoeg reclamepraat. Tijd om er een paar experts bij te halen, die al die statements kunnen onderbouwen.

wat is een podcast

Podcast luisteren – waarom je brein er dol op is

Om te beginnen met onze eigen expert. Trainer van onze time management cursus Patrick – sinds jaar en dag groot fan van de podcast:

“Ik luister overal podcasts: op de fiets, tijdens sporten, tijdens boodschappen doen, enzovoorts. Tijdens hardlopen vaak wat meer verdiepende podcasts, tijdens reizen wat makkelijker te volgen shows.”

Voordeel #1 is dus: een podcast luisteren kun je altijd en overal doen.

Voordeel #2: podcast luisteren werkt enorm effectief om dingen te leren.

Slimmer door podcast luisteren

Podcasts lenen zich dus uitstekend om jezelf op intellectueel niveau te ontwikkelen. Op weg naar je werk of tijdens het hardlopen kun je alles leren over bijvoorbeeld:

Op deze manier luisterend leren is niet alleen praktisch, omdat je als drukbezet mens kunt leren wat, waar en wanneer je wil. Het is vooral erg effectief om op deze manier te leren. Het werkt zelfs beter dan iets leren uit een boek of aan de universiteit!

Echt, ik verzin het niet. Onderzoekers publiceerden jaren geleden al dat studenten lesstof beter opslaan wanneer ze het via een podcast tot zich nemen, dan wanneer ze in een collegezaal moeten luisteren naar hun professor. (Specifieker: de klaslokaalstudenten haalden gemiddeld een 6,2 – de podcaststudenten een 7,7.)

Daar is je lerende brein (IQ) dus dol op! Maar ook de emotionele en sociale kant van je

bovenkamer (EQ) kan geen genoeg krijgen van podcast luisteren…

Socialer door podcast luisteren

Het is niet bepaald een sociale bezigheid. Podcast luisteren doe je in je eentje, maar voordeel #3 is dat je er je sociale vaardigheden mee ontwikkelt. Het maakt je een socialer, empathischer en emotioneel ontwikkelder mens – doordat het gedeelte in je brein dat daar verantwoordelijk voor is, erg positief reageert op podcast luisteren. Belangrijk, want sociaal en empathisch zijn is één van de belangrijkste vaardigheden die je kunt hebben.

Dit voordeeltje haal je vooral uit de verhalende podcasts:

  • spannende series (zoals ‘Serial’, de populairste podcast ooit, en ‘Homecoming’).

Patrick, over die laatste: “6 afleveringen die je wel achter elkaar moet luisteren, zo spannend”

  • waargebeurde verhalen van bijzondere mensen (‘Strangers’ of de Nederlandse variant ‘Plots’)
  • en verzonnen verhalen (zoals het populaire ‘Love + Radio’).

Vooral de spannende verhalen maken dat we extreem meeleven met de personages. En dat meeleven borduurt voort in ons eigen sociale gedrag. Het maakt ons letterlijk empathischer, ontdekte directeur van het Centrum voor Neuro-economische Studies en onderzoeker Paul Zak.

Hij ontdekte dat luisteren naar spannende verhalen het stress-hormoon oxytocin in ons brein vrijmaakt. Dat stijgt met wel 47% door een spannend verhaal. Precies dat hormoon zorgt meteen ook voor de ontwikkeling van je medeleven.

wat is een podcast

Dat spannende verhaal kún je natuurlijk ook op Netflix kijken, om je empathie-hormoon vrij te maken. Maar dat werkt maar half zo goed, zegt onderzoeker professor in de communicatie Emma Rodero. Ze noemt verhalende podcasts (en audioboeken) niet voor niets “een film in je hoofd”. En dat is precies waarom podcasts zo goed werken voor je brein:

“Luisteren laat mensen hun eigen versies van karakters en scènes in het verhaal creëren. Het werkt, anders dan bij een film kijken of een boek lezen, actiever – omdat je brein al die informatie moet verwerken in de tijd dat je het hoort.”

Van podcasts word je dus slimmer, socialer én je smeert je brein er lekker mee – in tegenstelling tot de passiviteit die hoort bij TV kijken en zelfs boeken lezen. Tijd om naast ‘wat is een podcast’, ook te leren ‘hoe podcast luisteren werkt’!

Hoe podcast luisteren werkt

Die is simpel.

Je luistert online via de website van een podcast of, iets handzamer, via de juiste app op je telefoon, tablet of ander draagbaar device:

  • Voor Apple is dat de app ‘Podcasts’ die standaard op je iPhone of iPad zit.
  • Heb je een Android telefoon of toestel dan download je in de Play Store de app ‘Pocket Casts’.

In de app kun je door categorieën struinen, of rechtstreeks zoeken. Heb je jouw podcast gevonden, dan kun je je abonneren om elke nieuwe aflevering automatisch binnen te krijgen. Losse afleveringen luisteren kan natuurlijk ook. De podcast wordt gedownload op je telefoon en kun je vervolgens overal luisteren, ook offline.

Dus

Haal de app op jouw telefoon of tablet erbij, blader er lekker doorheen of zoek meteen de spannendste en best beluisterde podcast-serie ‘Serial’ op. Om mee te beginnen. Start met luisteren – onderweg, tijdens het sporten, in je lunchpauze, wanneer je de hond uitlaat, boodschappen doet, thuis op de bank zit en eens geen TV wil kijken omdat je je brein dat niet wil aandoen, maar toch wil relaxen. De sociale en intellectuele brein skills laat je vanzelf op je af komen!

Want, zoals ik ‘wat is een podcast’ al eerder omschreef:

Het is luisteren naar wat je wil, waar en wanneer het jou uitkomt, terwijl je brein mee profiteert.

Had ik gelijk of niet?

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog