Checklist voor een productieve thuiswerkplek

Checklist voor een productieve thuiswerkplek

Lekker thuis aan de slag voor je naar kantoor gaat om de spits te mijden, of werk je fulltime thuis? Vermijd de valkuilen van thuiswerken en richt je thuiswerkplek in op productiviteit met deze 4-punten-checklist.


Thuiswerken blijft aan terrein winnen. Het stereotype dat thuiswerken alleen voor ZZP’ers en een paar geluksvogels met een soepele baas weggelegd zou zijn, is langzaam aan het verdwijnen. Ruim 30% van de werknemers werkt tegenwoordig (minimaal één uur per week) thuis, volgens onderzoek over thuiswerken van CBS/TNO. Gemiddeld wordt er wekelijks meer dan zes uur thuis gewerkt – bijna een complete werkdag in de week!

thuiskantoor

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Thuiswerken – werkt dat wel?

Om meteen maar de lucht te klaren: thuiswerken en productief zijn, gaan wél samen. Heel goed zelfs, volgens een thuiswerktest van het Amerikaanse callcenterbedrijf CTrip – ondersteund door Stanford University. Zij liet de helft van haar werknemers zes maanden lang vanuit huis werken, terwijl de andere helft op kantoor bleef werken als controlegroep. De resultaten waren – op zijn zachts gezegd – opvallend:

thuiswerkplek

De thuiswerkgroep van Ctrip is beduidend productiever gebleken dan de controlegroep die gewoon op kantoor bleef werken

 

De 4-punten-checklist voor een productieve thuiswerkplek

Oké, dat is dus helder: thuis kun je prima productief werken. Wil je zo productief mogelijk aan de slag thuis? Richt je thuiswerkplek dan in op productiviteit, met deze 4-punten-checklist:

1. Creëer een plek die alléén bedoeld is om te werken

De eerste en belangrijkste voorwaarde van jouw thuiswerkplek is dat het om een daadwerkelijke plek gaat. Een plek die zich niet in je bed, op je bank of aan je koffietafel bevindt. Ik weet het, het zijn aangename plekken om je op te kroelen met je laptop, maar ze zijn verre van goed voor je productiviteit.

Creëer een werkplek die je alleen associeert met werken om je in de productiviteitssfeer te krijgen.

Is het lastig in jouw huis een plek die vinden die alleen om te werken bedoeld is, omdat alle ruimtes al bezet zijn voor andere doelen? Creëer er dan één. Ruim je inloopkast uit of maak de zolder begaanbaar en zet er een bureau neer. Ook het overwegen waard – en door steeds meer kenniswerkers omarmd: een tuinkantoor, tuinhuiskantoor, kelderkantoor, trailerkantoor of – jawel – een boomhutkantoor.

thuis werken

 

2. Houd je aan de (arbo)regels

Een goede thuiswerkplek voldoet aan de arbo-regels voor thuiswerkers. Dat betekent dat je gebruik maakt van ergonomisch verantwoord meubilair en apparatuur en dat je thuiswerkplek de juiste verlichting geniet.

Saai… en geen zin in? Check de regeltjes toch maar even, want de inspectiedienst kan je thuiswerkplek zelfs komen controleren.

Wist je trouwens dat je werkgever verantwoordelijk is voor een arbo-verantwoorde thuiswerkplek? Hij mag voor maximaal € 1814,- per vijf jaar in je thuiswerkplek investeren, wanneer je meer dan twee uur per week thuis werkt!

Wil je je werkgever niet op kosten jagen? Richt je thuiswerkplek dan zo goedkoop mogelijk én volgens de regeltjes in.

cursus time management

3. Zorg voor genoeg opbergruimte

Je thuiswerkplek heeft bergruimte nodig. Opslag. Archief. Een kast. Je werkt natuurlijk zo veel mogelijk in the cloud (doe je dat niet – begin daar dan mee met bijvoorbeeld het digitaliseren van je papieren administratie met Evernote), maar er blijven altijd paperassen en nietmachientjes rondslingeren die je werkomgeving rommelig en contra-productief maken. Zorg dat je ze netjes opbergt en dat je ze pas ziet wanneer je ze wil zien.

‘Paperless thuiswerken met Evernote’

4. Deur dicht

Wellicht een open deur, maar daarom niet minder belangrijk: de thuiswerkplek heeft een deur, die dicht gaat. Doe De Deur Dicht. 4 D’s. Simpel. Hou je er aan. Nog beter: hang een ‘Niet Storen’-bordje aan de deur om alle twijfel weg te nemen bij eventuele huisgenoten die het DDDD-principe niet kennen.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Kun jij al alles afvinken wanneer je de checklist op jouw thuiswerkplek toepast? Mooi! Inspireer dan je collega’s om het ook zo aan te pakken. Ben je een paar dingen tegengekomen die jij eigenlijk echt eens zou moeten toepassen thuis? Gewoon doen, maak er maar meteen een project voor aan in je takenmanager.
Wil je inspiratie opdoen voor een goede thuiswerkplek? Kijk dan eens rond op Pinterest met als zoekwoord ‘office space’. Laat je inspireren én onthoud ondertussen de checklist!

Wil je weten welke elementen nog meer bijdragen aan ‘een perfecte werkplek’ in het algemeen? Lees hier dan verder.

Hoe ziet thuiswerken er bij jou uit? Heb je tips, ideeën of andere gedachten hierover? Deel ze in een reactie.

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
Over de auteur

Gerald Essers • samen met mijn team bij Time Management.net help ik mensen en organisaties om met onze cursus time management hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken. We inspireren vele grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland waaronder: Shell International, Vodafone, Siemens, RTL Nederland, Rabobank, HP, L’Oréal, Heineken, diverse ministeries en universiteiten.

Trackbacks

  1. […] • En wat denkt hij van een dagje in de week thuiswerken? Scheelt je weer een dag reistijd en als je het goed aanpakt, ben je thuis nog productiever ook. […]

  2. […] de tips waar ik zelf nog wat van kan leren: – Zorg voor een lichaamsvriendelijke werkplek. (Blijkbaar gelden er wel regels voor thuiswerkplekken). Dat begint met het ergonomisch opstellen […]

X