Er gaat natuurlijk niets boven een “echt” boek. Toch zijn audioboeken niet alleen hartstikke handig, ze nemen niets weg van je leesbeleving. Beloofd! En het mooiste? Veel audioboeken zijn gratis te beluisteren (wanneer je weet waar je moet zoeken). Wij verklappen het (en méér). 

“Qua mentale processen is er geen verschil tussen boeken lezen of audioboeken”, zegt cognitief psycholoog Daniel Willingham die het fenomeen onderzocht heeft.

Mooi. Hebben we dat meteen uit de weg. Het gesproken boek doet op geen enkele manier onder voor zijn geschreven grote broer. Hij mag dan wat nieuwer zijn qua technologie – audioboeken bestaan sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw, geschreven boeken gaan al een mee sinds 3000 voor Christus – de processen in het brein bij het luisteren van een audioboek, zijn oeroud:

  • Audioboeken ontspannen je brein,
  • Audioboeken vergroten je vocabulaire,
  • Audioboeken verbeteren je geheugen en analytisch denken…
  • …precies als de geweldige effecten van leesboeken.

En geef toe: wat was er nu mooier en ontspannender dan toen je vroeger werd voorgelezen voor het slapengaan? Precies dat effect, dat wil je toch best wel eens herbeleven? Kan dus met audioboeken.

Luister eens ons audioboek ‘Elke Dag om 15:00 Uur Klaar‘. Je mag het natuurlijk ook lezen. Je maakt dan kennis met de beste timemanagement inzichten uit onze training en ontdekt hoe je slimmer kunt werken in plaats van harder. Met meer plezier en minder stress!

O, en wat er gebeurde in de jaren ‘80 – dat we plots van 5000 jaar geschreven boeken overgingen op audioboeken? Annie M.G. Schmidt: dat is wat er gebeurde.

Wat Annie M.G. Schmidt met audioboeken te maken heeft

De koningin van de kinderboeken was in de jaren ‘80, goed gerekend, aardig op leeftijd aan het raken. In de 70 was ze al, maar ze was nog volop met boeken bezig. Met haar literaire vrienden vormde ze nog een boekenclub. Die veranderde al gauw in een voorleesclub zodra Annie’s ogen te slecht waren geworden om nog een letter te kunnen lezen.

Eén van hen, Renate Rubinstein, bedacht dat het handig was om dat voorlezen uit eigen werk op te nemen op een bandrecorder. Ze schakelde een handig neefje in en het eerste luisterboek voor Annie M.G. Schmidt was geboren. Een concept dat ook heel aardig aansloeg bij de rest van Nederland, bleek al gauw.

En zo geschiedde.

audioboeken1

Waarom je eens vaker naar audioboeken moet luisteren

Luisterboeken anno nu zijn nog altijd van hetzelfde concept als in de laatste jaren van Annie M.G. Schmidt. Een voorlezer legt vast wat hij leest, om een boek daarna te kunnen luisteren. En dat werkt prachtig.

Want boeken lezen werkt al geweldig, boeken luisteren kan daar nog een paar voordeeltjes bij optellen – volgens cognitief psychologen, onderzoekers en ervaringsdeskundigen:

1. Je onthoudt de informatie beter

Yes, nog zo’n cognitief voordeeltje. Wat iemand je vertelt, in plaats van dat je er over leest, onthoud je simpelweg beter. Dat heeft alles te maken met ‘prosodie’, of ‘muzikaliteit van een woord’: een term uit de linguïstiek. Datgene wat je hoort of uitspreekt, dus auditief verwerkt, blijft namelijk beter hangen dan iets dat je bijvoorbeeld in je hoofd herhaalt.

Je kent het wel: wanneer je iets echt even niet wil vergeten, zeg je het hardop tegen jezelf. Een telefoonnummer, of een boodschap in de supermarkt. Terwijl je tegen jezelf “eieren, eieren, eieren” mompelt, probeer je te focussen op het vinden van die afdeling. Dat is ‘prosodie’ – en je brein wist er dus al van!

Vooral non-fictie materiaal, vaak vol informatie die je graag wil onthouden, leent zich dus erg goed om naar te luisteren in plaats van het te lezen. Zeker als het nogal ‘droge kost’ is, zoals persoonlijke ontwikkelingsboeken, biografieën of leesmateriaal voor je werk of bijscholing.

Pham:

“Soms is het lastig om door een ‘droog’ boek heen te komen, maar heb ik heb ontdekt dat het heel goed gaat wanneer je er naar luistert.”

2. Je kunt altijd en overal naar een audioboek luisteren

Of je nu in een overvolle trein zit, waar je niet eens een zitplekje hebt weten te bemachtigen, of thuis op de bank: luisteren naar audioboeken kan overal. Op plekken waar je normaal gesproken geen boek tevoorschijn kunt halen, kun je wel even je koptelefoon opzetten en je luisterboek aanzetten. Hoe druk of luidruchtig de ruimte om je heen ook is.

Thanh Pham van Asian Efficiency, de expert in alles wat hij doet zo efficiënt en praktisch mogelijk doen, is overtuigd – mede door dit feit:

“Met audioboeken vind ik het veel makkelijker om het gewoon even op te pakken – ongeacht de locatie, het geluidsniveau of moment van de dag.”

Bovendien is het ook erg praktisch, dat je heel goed andere dingen doen terwijl je naar audioboeken luistert. Let wel: alleen taken die weinig cognitief vermogen van je vragen, kun je combineren met het luisteren naar audioboeken.

“De meeste audioboeken luister ik terwijl ik van en naar mijn werk reis. Het is een moment waar ik echt naar uit kijk gedurende de dag.” zegt een ervaringsdeskundige op Reddit.

Lekker autorijden en audioboeken luisteren bijvoorbeeld! Of treinreizen, als dat je vervoersmiddel is. Zo zijn er nog een paar tips van de experts:

  • Audioboeken luisteren en hersenloze taken op het werk uitvoeren.
  • Audioboeken luisteren en de was doen.
  • Audioboeken luisteren en de hond uitlaten.
  • Audioboeken luisteren en in slaap vallen

Allemaal tegelijk!

audioboeken1

3. Je gaat twee keer zo snel door een boek heen

Waar je een geschreven boek vaak al snel weglegt, zodra je even bent afgeleid of moe gelezen bent, heb je bij een gesproken boek eerder de neiging om door te luisteren.

Arthur Graesser – professor in cognitie en leerprocessen:

“De tijd die we besteden aan luisteren is veel langer dan die voor lezen.”

Dat komt door de fantastische conditionering die beleefdheid heet, legt hij uit. We zijn cultureel zo gepogrammeerd dat we luisteren totdat iemand uitgepraat is. Over het algemeen blijven mensen luisteren totdat er een pauze in het spreken komt.

Bovendien ‘lees’ je meer met audioboeken, omdat ze nog een interessant kenmerk hebben. Je kunt ze versneld afspelen! Bij fictie – waar je lekker rustig van wil genieten – is dat misschien niet zo handig, maar voor de meer praktische boeken is het een ware uitkomst.

Op 1,5 tot 2x de reguliere vertelsnelheid kunnen je hersenen namelijk nog steeds alles volgen! 

“Je kunt mag het ‘valsspelen’ noemen, maar ik kan audioboeken versnellen tot 700 woorden per minuut… Afgelopen jaar heb ik zo 62 boeken gelezen”, vertelt een ervaringsdeskundige.

Handig!

Maar dan is er nog één laatste ontzettend handig voordeel van audioboeken. Meer boeken luisteren, is namelijk heel makkelijk. Ze zijn namelijk gratis te krijgen. Zo kun je er nog eens een stuk of 60 wegtikken, zonder dat het je portemonnee leeg trekt.

audioboeken1

Waar gratis luisterboeken vinden? Hier!

Als je het een beetje slim aanpakt, kun je minimaal een jaar vooruit met gratis audioboeken. Daar zijn een paar opties voor:

1. Vind (gratis) luisterboeken in de Luisterbieb

Een initiatief van de Nederlandse bibliotheken, waar je ook gebruik van kunt maken als je geen lid bent. De app downloaden op de smartphone of tablet en jezelf registreren, geeft je al toegang tot een groot assortiment ‘publieke boeken’. Deze bevatten geen auteursrechten (meer) en zijn dus vrij door jou te beluisteren. Niet alleen de oude klassiekers, maar ook interessante nieuwere werken vind je hier terug. Ben je wel lid, dan krijg je toegang tot de ‘premium boeken’: een nog veel groter en actueler assortiment audioboeken. De moeite waard in beide gevallen!

2. Luisterboeken downloaden met Storytel of Audible

Klopt, het zijn abonnementsdiensten die eigenlijk geld kosten. Maar een proefabonnement is in beide gevallen gratis (en veilig, volgens de Consumentenbond)! Enige noot in de kantlijn: zeg je abonnement op binnen 14 dagen, anders wordt het automatisch verlengd. Je moet dus weliswaar je betaalgegevens achterlaten om het proefabo in te laten gaan, maar als je daarna meteen weer opzegt kost het je niks.

Bij Storytel kun je vervolgens 5 audioboeken downloaden, om zonder internetverbinding te kunnen beluisteren op je smartphone of tablet. Tip: wil je daarna goedkoop blijven luisteren, dan kun je je abonnement (€15) delen met 1 ander persoon. Bij Audible (Engelstalige variant!) krijg je 1 boek gratis in je proefperiode. De rest werkt hier hetzelfde.

Welke boeken vind je bij Storytel? Nou, in ieder geval al meer dan 250.000 in de gratis luisterboeken app. Van klassiekers, spanning, romantiek, non-fictie tot kinderboeken. Van Audioboeken in het Nederlands tot aan Deens of Russisch. Genoeg (luister)plezier dus! Voor jezelf, maar ook voor je kinderen! Er zijn zelfs speciale luisterboeken voor ouderen te vinden.

Waar nog meer? 10x luisterboeken downloaden en luisteren

En welke app? Luisterboeken luister je op je telefoon op tablet door deze apps te installeren:

audioboeken1

Samengevat: wat is een digitaal luisterboek en wat heb ik eraan?

Nu weet je wat Annie M.G. Schmidt te maken heeft met audioboeken. En je weet dat ze ontzettend handig en voordelig zijn, omdat:

1. Audioboeken kun je overal en op elk moment luisteren, doordat je je makkelijk ‘afsluit’ voor je omgeving, je ze altijd bij de hand heb en ze makkelijk te combineren zijn met (cognitief niet-uitdagende) klusjes of workouts.

2. Audioboeken luisteren zorgt dat je beter onthoudt wat je hoort, dan wanneer je een geschreven boek leest. Het werkt daarom erg goed voor ‘droge kost’.

3. Audioboeken kun je in grote getalen op hoge snelheid, in lange periodes achter elkaar verslinden – om met gemak aan die 62 boeken per jaar te komen!

Én je kunt nu meteen aan de slag met je eerste audioboek. Omdat je ze zo makkelijk gratis kunt beluisteren – om er eens van te proeven: via de Luisterbieb of met een proefabonnement op een audioboekendienst als Storytel (waar we overigens geen commerciële belangen hebben).

Daar kom je al een heel eindje mee. Installeer de Luisterbieb op je smartphone of tablet en neus er lekker rond. Of pak meteen zo’n proefabonnementje en zie wat Storytel of Audible je te bieden hebben. Welk boek ga jij als eerste luisteren, vanavond tijdens het hardlopen? Of zaterdag, terwijl je de boodschappen doet? 

Kijk (nee – luister) of het wat voor jou is, en dan kun je bepalen of audioboeken luisteren voor jou een blijvertje is waar je wel een paar euro in wil investeren.

Meer van deze tips? Lees verder

Ben je geïnteresseerd in het verbreden van je kennis en geef je jouw persoonlijke ontwikkeling graag een boost, lees dan verder:

audioboeken1

Een écht goed audioboek luisteren?

Je saaie luister-roman inruilen voor iets waar je daadwerkelijk iets aan hebt? Luister ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ en maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen. Leest niet alleen lekker weg, je leert ook hoe je minder tijd op kantoor kunt doorbrengen. Die tijd kan je dan weer besteden aan nóg meer uit je leven halen.

Wie zijn wij? | Training timemanagement

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Timemanagement | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog