101 time management tips voor een productief (én leuk) werkleven

beste 101 tips voor time management! Het leven kan soms een ware chaos zijn, met klanten die onmiddellijke reacties verwachten, dringende e-mails die je aandacht vragen en collega’s die je constant onderbreken met vragen over verwerkte documenten. Je voelt je als een elastiek dat steeds verder wordt uitgerekt. Het gevolg? Je verliest het overzicht en belangrijke zaken komen in de verdrukking, en jij staat haast op knappen. 

Maar daar komt nu een einde aan. Jij gaat namelijk de beste time management tips ontdekken die er zijn! En niet zomaar een paar tips, maar liefst 101! We hebben ze netjes voor je ingedeeld in categorieën. Wat jij nu moet doen? Lees ze, absorbeer ze als een spons, en binnen de kortste keren verdwijnt dat gevoel van…

“Ik ben vandaag ontzettend druk geweest, maar ik heb geen idee wat ik eigenlijk allemaal gedaan heb?” 

Wat komt aan bod? De beste tips voor time management:

  1. Time management tips voor overzicht en rust te creëren
  2. Time management tips om prioriteiten te stellen 
  3. Time management tips om projecten en doelen te managen 
  4. Time management tips om uitstelgedrag te voorkomen
  5. Time management tips om beter te plannen en organiseren
  6. Time management tips voor een waterdicht timemanagementsysteem
  7. Time management tips om verzamelplekken te stroomlijnen
  8. Time management tips voor slimmer samenwerken en vergaderen
  9. Time management tips om concentratie te behouden 
  10. Time management tips voor slimmer en efficiënter e-mailen
  11. Time management tips om je technologie slimmer te gebruiken 
  12. Time management tips voor persoonlijke ontwikkeling
  13. Time management tips voor een gezonde werk/privé-balans
  14. Bonus: al jouw time management vragen beantwoord

Dus, ben jij klaar om je tijd efficiënter en effectiever te benutten? Met deze 101 time management tips heb je alles wat je nodig hebt om je werkleven beter te organiseren en meer gedaan te krijgen in minder tijd. Dus laten we aan de slag gaan en de controle over onze tijd terugpakken! Dit zijn de: the best time management tips ever!

time management tips

Time management tips om overzicht en rust te creëren

Je agenda staat bomvol; tussen twee vergaderingen door moet je een klant bellen over die offerte en na de lunch staat het team te popelen om dat nieuwe project aan te pakken. Kortom, je bent druk bezig en hebt meer taken dan tijd.

Helaas kun je niet overal tegelijk zijn, en hoeveel er ook van je verwacht wordt, er zitten niet meer dan 24 uur in een dag. Om effectief je werk te kunnen blijven doen, zul je dus prioriteiten moeten stellen en keuzes moeten maken; ‘waar besteed ik mijn tijd wel aan en waaraan niet?’ Maar om hier duidelijkheid in te krijgen, moet je eerst een overzicht hebben van wat er allemaal op jouw bordje ligt. 

Ontdek het met behulp van deze time management tips:

1. Ontdek jouw ware motivatie voor time management

Het hebben van een lege inbox en een overzichtelijke agenda is fijn, maar het vormt niet de diepgaande motivatie achter het willen leren plannen van je tijd. 

Timemanagement gaat namelijk niet alleen om strakke takenlijsten. Het draait om bewust keuzes maken over waar je jouw tijd aan wilt besteden, zodat je meer tijd overhoudt voor wat écht belangrijk is.

De eerste en misschien wel belangrijkste stap is daarom begrijpen waarom je meer controle wilt hebben over je tijd en taken. Stel jezelf daarvoor deze twee vragen:

  • “Hoe zou ik ervan profiteren als ik meer controle heb over mijn tijd en taken?” Je zult minder fouten maken in je werk, projecten op tijd afronden en meer bezig zijn met wat er echt toe doet.
  • “Wat voor effect heeft dit op mijn directe omgeving?” Wanneer je begrijpt wat je doet en waarom, kun je gemakkelijker je keuzes verantwoorden aan jezelf en aan de mensen die je planning willen beïnvloeden.

Dat voorstel om te “brainstormen over dat niet zo belangrijke project” sla je dan liever af, omdat je bezig bent met zaken die op dit moment écht belangrijk zijn. Dit verandert niet alleen je manier van werken, maar ook je mindset.

Effectiever met je tijd omgaan is namelijk niet het uiteindelijke doel; het is een middel om een leven te bereiken waarin je meer tijd hebt voor de werkelijk belangrijke zaken. Dat is waar je op je sterfbed aan denkt, niet aan die lege inbox of georganiseerde agenda! 

2. Haal je hoofd leeg met de Gedachtendump

Je hoofd zit vol met allerlei taken, verzoekjes en andere ad-hoc zaken. Om orde te scheppen in deze chaos, is het verstandig om alles eerst bij elkaar te brengen. Pas wanneer je duidelijk voor ogen hebt wat er allemaal speelt, kun je keuzes maken en prioriteiten stellen.

Klinkt het een beetje overweldigend? Maak je geen zorgen, het kan inderdaad uitdagend zijn, maar onze Gedachtendump oefening maakt het makkelijk. Wat heb je nodig? Niet meer dan een vol en gestrest hoofd, een leeg kladblok en minimaal een half uurtje van je tijd.

  1. Schrijf alles op het papier op. Elk willekeurig ding dat in je opkomt, van onafgeronde klusjes die blijven liggen tot documenten die nog gedigitaliseerd moeten worden. Het grote project? Noteer het. Die ene mail die je moet versturen? Zet het erbij. 
  2. Om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet, doorloop je deze triggerlijst stap voor stap.
  3. Die stapel op je bureau, de post-it’s die op je monitor plakken en de mails in je inbox die er al veel te lang staan – die moeten er ook aan geloven! Alles waar informatie, afspraken of verborgen taken opstaan, zet je op je ‘Gedachtendumplijst’.
  4. Stop pas wanneer je zeker weet dat je alles hebt opgeschreven! 

Nu je een overvolle lijst hebt met onafgeronde zaken, voel je je misschien een beetje overweldigd; hoe ga je dit in hemelsnaam aanpakken? Ontspan, want zo meteen leer je alles over hoe je dit onder controle brengt, van prioriteiten stellen tot het inplannen van taken!

3. Ga regelmatig na wat jouw aandacht heeft

Sommige periodes zijn drukker en stressvoller dan andere. Merk je dat onrust en stress weer je hoofd binnensluipen? Zie je opnieuw een wirwar van onafgeronde taken? Voorkom dit door regelmatig even op te ruimen:

  • Neem bijvoorbeeld iedere vrijdagmiddag 20 minuutjes de tijd voor een wekelijkse reflectie. Zie het als een wekelijks onderhoud om je overzicht weer up-to-date te krijgen. Plan het in je agenda of zet een herinnering in je telefoon, hoe je het ook doet: herhaal en maak er een gewoonte van!
  • Of neem een ‘Think-Week‘; een week lang weg van de dagelijkse drukte om alles op een rijtje te zetten! (Een ‘Think-Day’ kan natuurlijk ook! Neem een vrije dag en ga je prioriteiten na; zijn er nieuwe zaken bijgekomen en zijn de vorige nog relevant?)

Kortom: neem regelmatig even de tijd om stil te staan bij zaken die je aandacht vragen en breng ze opnieuw in kaart. Zo krijg je een duidelijker en overzichtelijker beeld van wat er in je leven speelt.

🚀 Optimaliseer je werkdag en haal meer uit elke minuut! Doe mee met onze 1-daagse Training Time Management. Praktische tips en onbeperkte follow-up inbegrepen. Schrijf je vandaag nog in!

4. Houd je hoofd leeg met Braintoss

Het overvalt je weleens: het afscheidsfeestje van je collega dat je moet organiseren, of die memo die je nog moet rondsturen. Het zijn allemaal zaken die onverwacht op je pad komen en waar je later wellicht iets mee moet of wilt doen. Maar je hebt natuurlijk niet altijd je ‘Gedachtendump-papier’ bij de hand. Waar kun je deze dingen dan tijdelijk opslaan?

Gebruik dé time management app ‘Braintoss. Met deze handige app kun je snel en moeiteloos zaken opslaan die je niet wilt vergeten. Het is simpel: voer een memo in (of spreek het in!), en je parkeert de taak zodat je er later iets mee kunt doen! Bovendien is de app te integreren met Evernote, Todoist, Wunderlist, en nog veel meer.

5. Verander je mindset

Een volle agenda betekent een ‘vol’ leven. Die overvolle mailbox laat zien dat je een baan hebt met verantwoordelijkheden. Die verjaardagen zou je niet hebben als je geen familie en vrienden had. Druk zijn voelt niet altijd fijn, en het gevoel van haast kan stress veroorzaken. Maar stel jezelf eens de vraag: 

Hoe zou je je voelen als je dit allemaal niet had? 

Waardeer je drukke schema en je drukke leven dus iets meer. Maar leer er bewuster mee om te gaan door je tijd beter te managen, zodat je tijd overhoudt voor zaken die er écht toe doen.

Optimaal je tijd benutten? Ontdek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar‘, het boek van time management expert Björn Deusings. Leer slimmer werken en effectief plannen voor meer productiviteit in je leven. 📚💡 #TimeManagement #Productiviteit

time management tips

Time management tips om prioriteiten te stellen 

Vaak ben je de hele dag bezig met ad hoc zaken die op je afgevuurd worden, en handel je die zo snel mogelijk af omdat alles dringend en belangrijk lijkt. Het resultaat? Je pakt elke taak op, zonder onderscheid te maken. Dit is niet alleen inefficiënt en vermoeiend, maar achteraf merk je vaak dat je verkeerde keuzes hebt gemaakt. Geen zorgen! Met deze time management tips and tricks zorg je ervoor dat dit niet meer gebeurt.

6. Leer welke zaken prioriteit hebben

President Eisenhower had een slimme aanpak om met zijn projecten en taken om te gaan. Deze ervaren ex-generaal bedacht een eenvoudige en effectieve methode om prioriteiten te stellen. Hoe? Met het ‘Eisenhower Model’:

eisenhower matrix

Zoals je ziet, kun je taken en projecten eenvoudig sorteren op basis van urgentie en belangrijkheid. Zo krijg je een beter overzicht van waar jij je kostbare tijd het beste aan kunt besteden.

Bekijk het simpel: jouw taken, projecten en verplichtingen kunnen in twee categorieën vallen:

  • Wel belangrijk: Dit zijn taken die je nu of op de lange termijn moet doen.
  • Niet belangrijk: Deze taken hoef je niet per se (zelf) te doen. Ze kunnen gedelegeerd of geschrapt worden.

Eenvoudig, toch? Laten we iets dieper op deze time management tip ingaan — ‘Moet ik dit nu doen’ uitleg:

  • Dringend én belangrijk? Het kan niet wachten én het is van groot belang dat het gebeurt? Geef deze zaken dan prioriteit. Je laat alles uit handen vallen om deze taak nu (of zo spoedig mogelijk) te doen. Deze zaken hebben voorrang op al jouw andere verplichtingen. Iemand raakt ernstig in de problemen als deze zaken niet snel worden aangepakt. 
  • Niet dringend, wél belangrijk? Dit zijn zaken die alleen jij kunt doen. Het hoort bij je functieomschrijving of binnen jouw teamrol. Hoewel ze niet direct afgehandeld hoeven te worden, mogen ze onder geen enkele voorwaarde worden vergeten. Dit zijn vaak jouw MIT’s (Most Important Tasks): ze krijgen voorrang op andere, minder belangrijke, (ad hoc) taken en worden ingepland in jouw agenda of takenlijst.
  • Niet belangrijk, wél dringend? Deze zaken hoeven niet per se door jou te worden uitgevoerd en kunnen dus gedelegeerd worden.
  • Niet dringend én niet belangrijk? Deze zaken zijn vaak de boosdoeners die onnodig veel kostbare tijd van je opslokken. Alleen als je werkelijk tijd over hebt, kunnen deze aan bod komen. Het verstandigste is om ze volledig te schrappen.

Wat kun je hiervan leren? Allereerst dat jouw focus moet liggen op de eerste twee categorieën. Dat is waar jij je, als je een productieve dag wilt hebben, mee bezig moet houden. Al die andere zaken leiden je vaak alleen maar af. Besteed deze uit aan anderen of elimineer ze.

7. Prioriteer je taken in 3 stappen

Nu begrijp je hoe het werkt met ‘dringend’ en ‘belangrijk’. Pas deze time management top tips nu zelf toe op de gedachtendump die je eerder hebt opgesteld. Pak die er eens bij en ga nu taak voor taak, project voor project af en bekijk kritisch wat ermee moet gebeuren.

Stel jezelf eerst 3 vragen:

  1. Wat zijn mijn belangrijke taken/projecten op dit moment?
  2. Welke acties kan alleen ik uitvoeren en behoren tot de kern van mijn functie?
  3. Wat is nu de meest waardevolle besteding van mijn tijd?

Plaats vervolgens je taak in het ‘Eisenhower-model’:

  • Dringend én belangrijk? Doe het nu meteen.
  • Belangrijk maar niet dringend? Plan het in je agenda of zet het op je takenlijst.
  • Dringend maar niet belangrijk? Delegeer. Kijk of een ander de taak kan uitvoeren.
  • Niet dringend én niet belangrijk? Schrap het van je lijst.

Meer weten?

https://youtu.be/k_tfkZH2VDY

8. Zeg ‘nee’ tegen onbelangrijke dingen

Zeg jij altijd “ja” tegen elk project dat op je pad komt? Eigen schuld, want zo stapelen activiteiten en verplichtingen zich op. Hierdoor blijf je constant druk en besteed je tijd aan zaken die je misschien niet eens leuk vindt. 

“Nee” zeggen is de enige manier om de controle over je dagelijks leven terug te krijgen.

Kijk daarom kritisch naar je grootste tijdverslindende verplichtingen. Taken die belangrijk, dringend of alleen door jou uitgevoerd kunnen worden, laten we even buiten beschouwing. Deze doe je omdat ze bijvoorbeeld bij je functieomschrijving horen. Maar de rest? 

Voel je er niet enthousiast bij? Zeg “nee” en stop met het verspillen van je kostbare tijd.

Hoe?

  • Wil je het niet doen? Wees direct en draai er niet omheen. Als jouw collega vraagt of je ‘even’ dat verslag kunt doorlezen, laat dan merken dat je er niet direct enthousiast over bent. Gebruik een korte stilte, tel voor jezelf tot 3 en zeg dan heel simpel: “Nee.”
  • Geef een alternatief. Door een andere oplossing aan te dragen, heeft jouw collega toch nog het gevoel dat je behulpzaam bent geweest. “Nee, ik kan het verslag niet doornemen, maar ik weet dat de stagiair graag inzicht wil krijgen in het werkproces. Misschien kan je het hem laten doen?
  • Wil je het wel doen, maar niet nu? Verschuif het. Als je het later wel kunt doen, geef dat dan aan: “Nee, nu even niet, maar ik kan er wel vanmiddag naar kijken.”
  • Stel prioriteiten. Wil je het zeker doen, maar komt hierdoor jouw hele planning in het geding? Herinner jouw collega of leidinggevende eraan dat je planning al volstaat en dat hierdoor een andere taak verschoven moet worden —  “Misschien. Ik zal hierdoor met andere prioriteiten op mijn planning moeten schuiven. Wat wil je graag als eerste gedaan hebben?

‘Nee’ zeggen is een toverwoord dat ervoor zorgt dat jij de baas blijft over jouw eigen tijd. Blijf je dit lastig vinden? Check dan zeker deze video eens. Daarin vertelt Inge je waarom je soms best op je strepen mag staan (of ronduit een “bitch” mag zijn):

https://youtu.be/ntTBZ7-9QB0

Time management tips werk:

🎯 Beheers je tijd als een pro! Leer effectiever werken tijdens onze exclusieve Training Time Management voor kenniswerkers. In slechts één dag krijg je de tools die je nodig hebt voor maximale productiviteit.

9. Maak je werkdruk bespreekbaar

Staat je lijst vol met taken die eigenlijk niet bij je functie horen, maar waarvan je baas toch verwacht dat je ze uitvoert? Moet je na werktijd nog steeds doorwerken, anders haal je de deadline voor dat ene project niet? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een te hoge werkdruk.

Dat is vervelend, maar niets wat niet opgelost kan worden. De eerste gedachte die waarschijnlijk bij je opkomt, is dat je het vooral niet moet aankaarten bij je baas. Niets is minder waar.

‘Nee’ zeggen tegen een hoge werkdruk is het tegenovergestelde van falen. Het is voorkomen dat je faalt.

Neem dus het initiatief, plan een gesprek met je baas en breng het in 3 stappen ter sprake:

    1. Benadruk de bedrijfsvisie. Je hoeft geen uitgebreid betoog te houden over de visie van het bedrijf, maar je kunt wel aangeven dat de organisatie bijvoorbeeld streeft naar een zo hoog mogelijke kwaliteit — “Ik weet dat onze organisatie staat voor een constant niveau van kwaliteit. Daar kan ik me 100% in vinden…”
    2. Benadruk het probleem van de werkdruk. Het is onmogelijk om dag in, dag uit perfectie te leveren. Geef aan dat de werkdruk jouw functioneren in de weg zit — “… ik merk de laatste tijd echter dat de werkdruk zo hoog is en dat het nastreven van deze kwaliteit op de achtergrond is komen te liggen. Dat voelt verkeerd…”
    3. Kom met oplossingen. Tot slot, stel je een aantal oplossingen voor waarmee je het probleem zou kunnen aanpakken — “…Om dat probleem op te lossen en mijn werkdruk te verlagen, denk ik dat het slim is om [taak x] vanaf nu elk kwartaal uit te voeren in plaats van elke maand.”

Je hebt nu niet alleen de kwestie ter sprake gebracht, maar je hebt ook laten zien dat je met je baas en de organisatie meedenkt. Je baas zal je er heus niet minder om waarderen en zal zelfs bewonderen dat jij de verantwoordelijkheid hebt genomen om dit punt bespreekbaar te maken.

Beter leren omgaan met een hoge werkdruk? Check dan ook zeker deze ‘time management tips youtube’-video eens:

10. Communiceer over wat je (wél) hebt gedaan

De taken waar jouw functie eigenlijk om draait? Benut ze! Scoor extra punten bij je baas en geef jouw carrière een boost: zet jezelf in de spotlight (Het mag best eens.) Stuur op vrijdagochtend een mail naar je baas. Geen lang epistel, maar een korte boodschap waaruit blijkt wat je deze week hebt gedaan en wat je daarmee hebt bereikt. Zo heb je niet alleen voor jezelf een mooie terugblik op je resultaten, maar krijgt jouw leidinggevende ook een beter beeld van het werk dat je werkelijk verzet hebt.

10 time management tips gehad, nog 90 te gaan! Wil jij meer geheimen van time management ontrafelen? Volg dan Tijdwinst.com op Instagram, Linkedin en Pinterest voor dagelijkse tips en inzichten. Haal het maximale uit elke dag! 🕒✨ #Tijdwinst #SlimmerWerken

11. Zeg ‘ja’ tegen de juiste dingen

Blijf je het lastig vinden om in te schatten wanneer je ‘nee’ moet zeggen omdat sommige zaken niet altijd een sterk gevoel van enthousiasme met zich meebrengen? Bekijk, voordat je nieuwe projecten of taken aanneemt, ze eens door jouw rationele bril in plaats van die ene roze.

  • Besef dat je niet alles kan en moet (en dat dat oké is.) Carrière maken, een geweldige ouder zijn, massa’s vrienden hebben en daarnaast ook nog eens je hele to-do lijst afgerond hebben? Zeker een mooi doel, maar onthoud dat meer niet altijd beter betekent. Kies daarom voor minder, maar ga ervoor.
  • Doet zich een mooie kans voor, maar blijf je piekeren en dubben of deze prioriteit nog wel een plekje kan krijgen in jouw drukke schema? Doe een simpele ‘pro-and-con’-lijst. Je weet wel, alle voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Ouderwets? Misschien, maar wel effectief. Probeer deze ‘vernieuwde’ manier eens:
  1. Pak een vel papier en een pen.
  2. Schrijf aan de linkerkant alle voordelen op.
  3. Geef deze voordelen elk een score tussen de 1 en 10. Hoe hoger het cijfer, hoe belangrijker het onderdeel voor jou is.
  4. Aan de andere rechterkant schrijf je de nadelen op.
  5. Geef ook deze een score, maar let op: in dit geval betekent een 10 “onoverkomelijk nadelig” en 1 “een beetje vervelend.”
  6. Tel nu de scores bij elkaar op. 
  7. Hier komt de truc: is de positieve score minstens het dubbele van de negatieve score, dan interpreteer je dit als een volmondige ‘Ja!’. Verschilt het niet veel of ligt ’tegen’ ver voorop, laat het dan lekker aan je voorbijgaan!

Een simpele, maar zwaar onderschatte manier om voor jezelf uit te vinden of die ene nieuwe taak of verplichting een plekje verdient op jouw haast overvolle takenlijst.

time management tips

Time management tips om projecten en doelen te managen 

Je hebt een lijst vol klussen die je graag wilt afronden, en het liefst vóór het einde van deze maand! Maar laten we even eerlijk zijn en je uit die droom helpen met time management tips: als je onrealistische tijdsbesef er niet voor zorgt dat projecten stil komen te liggen, is het wel je onvermijdelijke uitstelgedrag dat in de weg zit.

Laten we dus met beide voeten terugkomen op de grond en op een realistische manier kijken naar hoe je die klussen aanpakt met deze time management tips. Ze stellen je in staat om te plannen en prioriteiten te stellen, zodat je productiever en met minder stress je taken kunt afronden. 

12. Maak onderscheid tussen projecten en taken

Indien een klus onduidelijk of te groots voelt, ga je er niet mee aan de slag. Punt. Je stelt het uit, voor de zoveelste keer. Zulke klussen roepen namelijk weerstand op, je weet niet goed waar je moet beginnen of je moet nog bepalen wat je er allemaal voor moet doen.

Wil daadwerkelijk starten, voorkom dan dat je projecten op je takenlijst plaatst. Hak ze in stukken en zet alleen taken op je lijst. 

Laten we daarom het verschil tussen een project en een taak eens helder bekijken:

Project

Een project is een verzameling van taken. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een marketingstrategie — hiervoor zul je al snel meerdere taken moeten uitvoeren. Een project is dus grofweg een bundeling van taken.

Taak

Een taak is iets dat je kunt doen. Bijvoorbeeld: contact opnemen met een grafisch ontwerper of het schrijven van een slogan. Het zijn acties die je onderneemt om een project uit te voeren.

  • Grote taken – deze duren langer dan 30 minuten.
  • Kleine taken – deze duren korter dan 30 minuten.
  • Wachten op – dit zijn zaken waarbij jij de verantwoordelijkheid hebt om ze te laten doen, maar je wacht nog op iemand anders die ze uitvoert.
  • 1 op 1 – dit zijn zaken die je later wilt bespreken of vragen aan een specifiek persoon of groep.

Waarom is het handig om taken op deze manier te onderscheiden? 

Ten eerste geeft het je een duidelijk overzicht van waar je op dit moment je aandacht aan kunt besteden. Ten tweede schrikken grote projecten je vaak af. Maar door ze op te delen in behapbare stukken, kun je eerder aan dat nieuwe project beginnen én het sneller afronden. Je vermijdt hiermee uitstelgedrag.

13. Haal de complexiteit uit projecten dankzij de mini-scrum

Lijkt dat vage project in eerste instantie een berg waar je tegenop kijkt? Maak het tastbaar en praktisch met één van onze best practices: de mini-scrum. Kort door de bocht: 

De mini-scrum is een manier om grote projecten in behapbare brokken op te delen. 

Het biedt je…

  • Duidelijkheid over het eindresultaat van het project — kortom, je weet wat je wilt bereiken.
  • Inzicht in welke stappen nodig zijn om dat eindresultaat te bereiken — anders gezegd, je begrijpt wat er gedaan moet worden.
  • Een realistisch tijdsbestek voor het voltooien van het project — anders gesteld, je hebt een idee van de tijdsduur.

Drie essentiële vragen waarop je antwoord zoekt, wil je een project succesvol uitvoeren. Wat moet je hiervoor doen? Simpel: 

    1. Definieer de voltooide staat. Voordat je ergens naartoe werkt, moet je weten waar de denkbeeldige finishlijn ligt. Bedenk daarom wat het gewenste eindresultaat van je project is. Wat wil je concreet overhouden aan al je inspanningen? Wat is het doel dat je voor ogen hebt?
    2. Stel de deadline vast. Wanneer wil jij (of je leidinggevende of klant) dit doel bereikt hebben? Door dit te bepalen, weet je binnen welk tijdsbestek je acties moeten plaatsvinden. Wees realistisch. Geef jezelf niet te weinig tijd, maar voorkom ook dat er zoveel tijd verstrijkt dat je uitstelgedrag in de hand werkt.
    3. Identificeer de acties. Welke stappen moet je ondernemen om het einddoel te bereiken? Denk na over de concrete acties die je moet ondernemen om dit project uit te voeren. Maak je nog geen zorgen over de volgorde, schrijf gewoon op wat er in je opkomt.
    4. Orden de acties in categorieën. Nu is het tijd om te bepalen in welke categorie elke stap valt. Dit helpt je om het project beter te organiseren. (Is het een grote taak, een kleine taak, een ‘wachten op’-actie of een ‘1 op 1’-actie, zie de vorige tip.)
    5. Schat de tijdsduur in. We stellen vaak zaken uit omdat we niet weten hoeveel tijd ze in beslag nemen. Dit leidt ertoe dat we vaak de voorkeur geven aan kleine, snelle taken. Maar als je van tevoren weet hoeveel tijd je nodig hebt, wordt de actie – en daarmee het hele project – veel haalbaarder.
    6. Bepaal de volgorde van de acties. Wat komt eerst? Wat is de allereerste stap? Belangrijk, want door dit concreet te maken, geven we het project een vliegende start.

Doe dit met grote projecten en je zal zien hoeveel rust en overzicht het je geeft. Niet langer stel je zaken uit omdat je niet weet waar je in vredesnaam moet beginnen, maar kun je aan de slag! Je weet de eerste stap en alle die volgen.

 

⏰ Meer gedaan krijgen in minder tijd? Het kan! Ontdek de geheimen van Time Management tijdens onze hands-on training. Speciaal ontworpen voor kenniswerkers die hun time management vaardigheden willen aanscherpen.

14. Definieer het einddoel 

Weet wat je wilt bereiken: waar werk je naartoe? Wees daarbij zo realistisch mogelijk. Stel jezelf de vraag: “Heb ik [doel x] behaald?” Pas als je dit aan het eind van de dag kunt beantwoorden, weet je dat je een concrete uitkomst op papier hebt staan.

Hoe maak je de eindstreep duidelijk?

  • Visualiseer hoe het project eruitziet wanneer het is afgerond. Waar ligt voor jou de eindstreep? Is er een deadline aan verbonden? Het stellen van dit soort vragen geeft je duidelijkheid. Bijvoorbeeld: “Vóór 30 maart moet de marketingcampagne ingeleverd zijn bij mijn leidinggevende.”
  • Bepaal wanneer het voor jou als afgerond geldt. Vooral als je een perfectionist bent, kun je eindeloos doorgaan aan een project. Bedenk daarom van tevoren wat jouw definitie is van een voltooid project. Bijvoorbeeld: “Het project is afgerond zodra mijn leidinggevende er een handtekening onder heeft gezet. Het verder afhandelen met klant X valt niet onder mijn verantwoordelijkheid.”
  • Visualiseer hoe de recensie eruit zou zien als er een geschreven werd. Misschien een onverwachte tip, maar het geeft je een duidelijk beeld van jouw achterliggende missie en wat je precies wilt bereiken met dit project. Bijvoorbeeld: “Mijn project bood een vernieuwende kijk op problemen waar we eerder tegenaan liepen. De creatieve aanpak maakte het mogelijk om klant X vanuit een totaal andere hoek te benaderen.”

Nu heb je een concreet einddoel vastgelegd. Je weet wat je wilt en wanneer je het wilt bereiken. Het is nu tijd om je te richten op de tussenstappen.

15. Bepaal de benodigde acties

Je hebt nu je project in grote lijnen op papier staan, maar het is nog wat vaag. Laten we het nu substantie geven door het project verder op te delen in kleinere stukken. Het is belangrijk om haalbare en concrete doelen te stellen. 

Maak de taken zo klein mogelijk, zodat je er dagelijks aan kunt werken, maar vermijd dat ze zo klein worden dat je het totaaloverzicht verliest.

Time management voorbeelden:

Taak 1: Een intakegesprek met klant X inplannen.
Taak 2: Een werkgroep samenstellen en taken toewijzen.
Taak 3: Het eerste concept van de proefdruk maken.
Taak 4: De proefdruk presenteren aan klant X en feedback verzamelen.
Taak 5: De feedback verwerken en een verbeterde versie van de proefdruk maken.
Taak 6: Enzovoort.

Nu je de ‘finishlijn’ (het einddoel) en de ‘pitstops’ (de acties) hebt bepaald, krijgt jouw project steeds meer vorm en wordt het minder angstaanjagend om eraan te beginnen. Want inderdaad, het werkelijk starten is vaak waar het probleem ligt.

Meer grip op je tijd? Duik in ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar‘, het inspirerende boek van Björn Deusings. Ontdek hoe je je dagen efficiënt indeelt en resultaten boekt waar je trots op kunt zijn. 📘⏰ #TimeManagementTips

16. Maak de eerste stap zo concreet en klein mogelijk

De meeste projecten komen nooit van de grond door het gebrek aan een start. De stap zetten om te beginnen, is vaak lastig. Maar onze oplossing is simpel: maak het zo eenvoudig mogelijk!

Hoewel je de tussenstappen niet te klein wilt maken, is dat wel precies wat je bij de eerste stap moet doen. Breek de taak op in de eenvoudigste handeling die je kunt bedenken.

  • Wil je weer beginnen met hardlopen?  Eerste stap: koop hardloopschoenen.
  • Als doel om een nieuwe taal te leren? Eerste stap: download een taal-app naar keuze.

Maak het jezelf zo makkelijk dat je het niet eens aan jezelf kunt verkopen om de handeling niet te doen! Of zoals James Clear – gewoonte expert – zegt: 

“When you start a new habit, it should take less than two minutes to do.”

Op deze manier heb je niet alleen je project concreet gemaakt, maar je hebt ook je einddoel bepaald, de tussenstappen en het begin zo laagdrempelig gemaakt dat niets jou nog kan tegenhouden om het project tot een succesvol einde te brengen.

17. Aan het projecten beginnen? Blijf realistisch

Natuurlijk is alles wat nieuw is spannend, dat begrijpen we. Maar je wilt ook niet vol enthousiasme aan een project beginnen om er later op uitgekeken te raken. Het is belangrijk om verkeerde of te hoge verwachtingen te vermijden, omdat die juist uitstelgedrag kunnen veroorzaken. Dat willen we voorkomen!

  • Allereerst is het belangrijk om realistisch te zijn over de uitkomst van het project. Het is heerlijk om te dagdromen over wat er allemaal mogelijk zou kunnen zijn, maar te hoge verwachtingen kunnen uiteindelijk voor teleurstelling zorgen. Werk liever aan je doel of project vanuit de toegevoegde waarde. Denk niet te veel aan het ultieme eindresultaat, maar focus op wat het jou zal brengen.
  • Vermijd impulsiviteit die kan leiden tot ‘sidequests‘. Het is al een stap om überhaupt aan het project te beginnen, dus saboteer jezelf niet door je te veel af te laten leiden door randzaken.
  • Bereid je voor op complicaties. Hoe goed je ook denkt dat alles zal gaan, er zullen altijd knelpunten en obstakels opduiken. Wees niet in paniek als dit gebeurt. Houd er vanaf het begin rekening mee dat er altijd dingen fout kunnen gaan.

“Anything that can go wrong, will go wrong” – Murphy’s Law

Als je jouw gestelde doelen wilt behalen, moet je realistisch zijn. Als je het project te rooskleurig inschat, ben je eerder geneigd om het uit te stellen. De uitkomst, het proces en vooral de tijd die je erin moet steken, overschat je namelijk gemakkelijk.

18. Leer inschatten hoeveel tijd iets werkelijk kost

Denk je bij jezelf: “Dat heb ik zo gedaan,” zodra je aan een taak begint? Maar twee uur later ben je er nog steeds mee bezig en gefrustreerd. Om uitstelgedrag bij volgende taken te voorkomen, is het belangrijk om niet optimistisch, maar realistisch met je tijd om te gaan. 

Houd daarom eens bij hoe lang een taak werkelijk duurt en volg deze time management tips om teleurstelling te voorkomen:

  • Gebruik tijdregistratie-apps: Maak gebruik van handige tijdregistratie-apps zoals Toggl, Clockify, of Harvest. Deze apps hebben ingebouwde timers die je kunt starten en stoppen wanneer je aan een taak begint en eindigt. Zo kun je precies bijhouden hoeveel tijd je aan elke taak besteedt.
  • Gebruik timers: Als je geen tijdregistratie-app hebt, kun je timers gebruiken op je telefoon of klok. Stel een timer in wanneer je begint met een taak en stop de timer wanneer je klaar bent. Op deze manier vergeet je niet hoe lang je eraan gewerkt hebt.
  • Maak notities: Als je liever geen specifieke app wilt gebruiken, kun je ook gewoon notities maken in een notitieboekje, op je telefoon of computer. Noteer de starttijd wanneer je aan een taak begint en de eindtijd wanneer je klaar bent. Op deze manier kun je later de totale tijdsduur berekenen.
  • Onderbreek jezelf niet: Probeer tijdens het uitvoeren van een taak niet te veel te onderbreken. Als je constant stopt en start met werken, wordt het lastig om een nauwkeurige tijdregistratie bij te houden. Concentreer je op de taak en minimaliseer afleidingen.
  • Probeer consequent te zijn in het bijhouden van je tijd. Doe dit bij elke taak, elke dag. Op deze manier krijg je een accuraat beeld van hoe je je tijd besteedt en kun je eventuele inefficiënties identificeren.

Door deze tips toe te passen, kun je beter inzicht krijgen in hoeveel tijd je aan elke taak besteedt en kun je je timemanagement verbeteren. Dit zal je helpen om productiever te zijn,je taken efficiënter af te ronden en in de toekomst beter in te schatten hoeveel tijd een bepaalde taak ongeveer vraagt.

📈 Boost je productiviteit en behaal resultaten als nooit tevoren. Meld je aan voor onze intensieve 1-daagse Time Management Training, speciaal voor kenniswerkers. Nu inschrijven!

time management tips

Time management tips om uitstelgedrag te voorkomen

Herken je dat gevoel wanneer je een belangrijke taak voor je hebt liggen, maar je jezelf keer op keer betrapt op het ontwijken ervan? Je opent je laptop om te beginnen, maar voordat je het weet, ben je verdwaald in een eindeloze stroom van kattenfilmpjes en sociale media-updates — “Morgen. Dan begin ik echt!” Uitstelgedrag lijkt soms wel een onvermijdelijk kwaad dat ons allemaal achtervolgt, maar met deze time management tips ga je het tegen. 

19. Tem je oerbrein: wees rationeel

Even snel Instagram checken, voor de zoveelste keer je mailbox openen en toch even de keuken poetsen. Er zijn talloze taken die je kunt bedenken om te doen in plaats van wat je eigenlijk op dit moment zou moeten doen. Geen zorgen, dat is niet jouw schuld, maar valt eerder te wijten aan je oerbrein.

Je oerbrein is namelijk het impulsieve deel van je brein. Zodra je een melding ziet op je telefoon, is de eerste reactie: “KIJKEN.” Dat leidt tot afleiding en uitstelgedrag. Maar laten we die impulsiviteit onderdrukken en uitstelgedrag in toom houden:

  • Logisch redeneren is niet het sterke punt van ons oerbrein. Om effectief te zijn, moeten we daarom inspelen op onze emoties: maak jezelf enthousiast of juist bang. Stel je voor: “Wat gebeurt er als je dat verslag niet op tijd af hebt?” Een worst-case scenario kan de boel op gang helpen.
  • Zorg voor sociale druk. Als je verantwoording moet afleggen aan iemand anders, ben je sneller geneigd de taak af te ronden. Ons oerbrein houdt er namelijk niet van om op iets aangekeken te worden. Spreek dus met een collega of vriend een deadline af waarin jij dat project afrondt.
  • Creëer een omgeving zonder afleiding. Het geluid van de tv uitzetten, je telefoon op stil zetten of die Instagram app verwijderen zorg ervoor dat alle verleidingen voor impulsieve acties uit het zicht verdwijnen.

Ons brein werkt niet altijd logisch. Het erkennen van het aanwezige instinct (dat liever leuke dingen doet dan lastige) is de eerste stap naar bewustwording dat uitstelgedrag nu eenmaal natuurlijk is.

20. Begin gewoon

Simpeler kunnen we het niet zeggen. Deze woorden zijn niet van ons, maar van Richard Branson. Blijf je die taak steeds uitstellen omdat je bang bent voor de uitkomst of de weg ernaartoe? Het enige wat deze gedachten voedt, is verlamming. Dus stop met eindeloos piekeren en allerlei ‘ja, maar…’-scenario’s bedenken.

  • Denk in mogelijkheden. Zeg niet: “Ja, maar…“, maar stel jezelf de vraag: “Wat als…
  • Denk in creatieve oplossingen. Zeg niet: “De oude manier heeft altijd gewerkt“, maar vraag je af: “Wat gebeurt er als we dit proberen…
  • Wees niet bang om te falen. Zeg niet: “Dit is mislukt“, maar vraag jezelf: “Wat kan ik hiervan leren?

Kortom, begin gewoon. Niets doen brengt nooit vooruitgang met zich mee. Doen is de sleutel tot meer gedaan krijgen!

Benieuwd naar de nieuwste trends in tijdsmanagement? Volg Tijdwinst.com op social media en blijf op de hoogte van baanbrekende inzichten, handige hacks en praktische tips. 🚀🕑 #SlimmerWerken

21. Herinner jezelf aan je doelen

Natuurlijk gebeurt het weleens dat die grote doelen en projecten naar de achtergrond verdwijnen. Je hebt het druk op je werk, je sociale leven vraagt veel aandacht en je droom om je eigen invloedrijke blog te starten blijft dan vaak op de plank liggen. Projecten zonder een duidelijk einddoel, deadline of iemand die je erop aanspreekt, zijn kwetsbaar voor uitstelgedrag.

Maar er is een eenvoudige manier om jezelf regelmatig aan die grotere doelen te herinneren en gemotiveerd te blijven: schrijf jezelf een brief! Nee, geen handgeschreven brief die je ergens vergeet of kwijtraakt onder je kussen. We maken het moderner! Stuur jezelf een digitale brief met behulp van Futureme.org!

In deze brief kun je jezelf eraan herinneren wat je jezelf had voorgenomen of simpelweg jouw langetermijnvisie delen. Futureme.org zal op een door jou gekozen datum in de toekomst een bericht aan je toekomstige zelf sturen. Zo houd je jezelf scherp op je doelen en geef je jouw toekomstige zelf een duwtje in de rug.

Het is een geweldige manier om je focus te behouden en die belangrijke doelen niet uit het oog te verliezen. Dus, schrijf die brief aan je toekomstige zelf en blijf gemotiveerd om je doelen te bereiken!

22. Werk met het Zeigarnik-effect aan grote projecten

Het is zo verleidelijk om tijdens het werken aan dat project zonder deadline even pauze te nemen. Maar voor je het weet, wordt die pauze een uur, dat uur verandert in een dag en het lijkt alsof er weken voorbij zijn gegaan zonder dat er naar dat project is omgekeken. Uitstelgedrag 1-0! Pas het Zeigarnik-effect toe op je werk om dit te voorkomen.

Wat houdt het in? In het kort: onafgeronde taken blijven rondspoken in je hoofd en je brein vindt pas rust zodra je ze hebt afgerond. Vergelijk het met die Netflix-serie die je aan het bingewatchen bent, omdat je echt wilt weten hoe het afloopt. Dit principe kun je ook toepassen op dat ene grote project:

  • Zet de eerste stap en kijk niet te ver vooruit, slechts 60 tot 90 minuten. Herinner je je die eerste kleine stap? Begin daarmee. Stel voor jezelf ook een vast tijdvak vast waarin je de eerstvolgende pauze inplant. Zodra je begint, zet je een timer op 60 of 90 minuten en werk je ongestoord aan je eerste en eventueel volgende taak. Je zal merken dat je in een flow raakt.
  • Laat het Zeigarnik-effect zijn werk doen. Nu je eenmaal begonnen bent aan die taak, wil je brein niets liever dan de gestarte en onafgeronde zaak afmaken. Het liefst wil je nu zonder pauze doorwerken, maar wacht even!
  • Onderbreek je workflow alleen voor pauzemomenten. Een pauze nemen is namelijk een cruciaal onderdeel van het werkproces. Heb je 90 minuten gewerkt? Neem dan een pauze van 10 tot 15 minuten. Op deze manier geef je jezelf even rust, kan je brein zaken verwerken en maak je je klaar voor de volgende sessie van 90 minuten.

“Dit lijkt op de pomodoro techniek?!” 

Klopt, maar: de pomodoro techniek gebruikt doorgaans blokken van 25 minuten met pauzes van 5 minuten: ideaal voor doorsnee werkzaamheden en klusjes. Wil jij je écht toeleggen op een zware concentratie klus – en daarmee in een flow komen – dan raden we je de 60 tot 90 minuten aan.

Meer info over de Pomodoro techniek? Check de video:

23. Belazer je brein met een klus die nog meer weerstand oproept

Wat gebeurt er wanneer je werk uitstelt? Je laat jezelf tegenhouden door onbelangrijke taken en je werkt niet aan dat ene belangrijke project. Dit noemen we ‘high-performance-goal priming condition‘. Je herkent dat vast: de deadline hijgt in je nek? Jouw huis is ineens blinkend schoon, maar die paper blijft onaangeraakt.

Hoe op te lossen?

Je hoeft je brein alleen maar te laten denken dat je productief bezig bent. Door vervolgens een andere, énorme en bijna onmogelijke taak op je takenlijst te zetten, verleg je je uitstelgedrag.

Plotseling lijkt het opstellen van die offerte minder lastig en angstaanjagend als je naast die taak een enorm doel zet, zoals ‘Chinees leren’. Dit ‘gestructureerd uitstellen’ is een slimme manier om jezelf te motiveren om wél aan die taak te beginnen. Het proberen waard.

📚 Leer de kunst van effectief werken in één dag! Onze Training Time Management voor kenniswerkers is de sleutel tot betere prestaties en minder stress. Mis deze kans niet!

24. Vermijd beslissingsmoeheid door te kiezen voor gewoontes en routines

Jouw brein staat de hele dag voor tal van keuzes: draag je een jas of niet? Wat eet je tijdens de lunch? Neem je een paraplu mee? Al deze beslissingen putten je brein uit.. En wat gebeurt er wanneer je brein uitgeput raakt? Juist, je stelt dingen uit en kiest uit gemak voor de eenvoudigste optie. Hardlopen? Nah. Een gezonde salade maken? Te moe voor. Afhaalchinees it is!

Om dit gebrek aan motivatie en wilskracht te voorkomen, moet je daarom zuiniger omgaan met de batterij van je brein. Minder beslissingen maken, dus! Hoe doe je dat? Door gebruik te maken van vaste gewoontes en routines.

nieuwe-gewoonte-aanleren-05-1024x683

  • Stel van tevoren vast wat je gaat doen en hoe vaak. Laten we een simpel doel nemen: meer sporten. Op dit moment kun je vast wel honderd-en-een excuses verzinnen om het nu niet te doen: je hebt het druk, je sportkleding zit in de was, enzovoort. Besluit daarom nu wanneer en hoe vaak je gaat sporten. Heb je donderdagavond vrij? Prima. Twee keer per week? Oké.
  • Plan tijd in je agenda om dit te doen. Maak bewust tijd vrij, zodat het vaststaat en je er rekening mee kunt houden. Zo krijgen onverwachte zaken minder kans om je voornemen te dwarsbomen. Probeer je nieuwe gewoonte een week lang uit en pas het aan indien nodig. Misschien merk je dat donderdagavond toch niet het ideale moment is om te sporten omdat het te druk is? Pas het schema dan aan. Zouden zondag en woensdag beter passen? Plan het opnieuw in je agenda en kijk hoe het gaat.
  • Herhaal. Een routine wordt pas een routine als je het herhaalt. Blijf volhouden en houd je trouw aan je voornemen. En ja, het duurt waarschijnlijk langer dan 21 dagen! De mythe dat je na 21 dagen een actie hebt omgezet in een gewoonte klopt namelijk niet. Doorbijten, dus!
  • Voeg nieuwe routines toe. Als het goed gaat, voeg dan een nieuwe gewoonte of routine toe. Bijvoorbeeld naast sporten, ook gezonder eten. Vooral als het nieuwe voornemen niet veel verschilt van de vorige, zul je het gemakkelijker kunnen volhouden.

Voordat je het weet, voert jouw brein zaken automatisch uit en hoef jij minder beslissingen te maken. Help je brein dus een handje door een vaste routine te hanteren. Jij blij, je brein blij (én geen uitstelgedrag meer!).

25. Zet in op gamification

Heeft die schop onder je kont nog steeds niet geholpen om van de bank af te komen? Motiveer jezelf dan door er een spelletje van te maken. Geef een boost aan je werk door drie spelelementen toe te voegen aan je taken en projecten: uitdaging, motivatie en beloning. En nee, je hebt hier geen playstation voor nodig:

  • Uitdaging: Maak van je werk een uitdaging door jezelf doelen te stellen en ze in kleine stappen te behalen. Geef jezelf punten, sterren of badges voor elke voltooide taak. Zo wordt het behalen van doelen een leuke en bevredigende ervaring.
  • Motivatie: Houd jezelf gemotiveerd door een competitief element toe te voegen aan je werk. Daag jezelf uit om je eigen records te verbeteren of vergelijk je prestaties met die van collega’s. Dit kan je stimuleren om harder te werken en betere resultaten te behalen.
  • Beloning: Beloon jezelf voor je inzet en prestaties. Stel beloningen in het vooruitzicht voor het voltooien van belangrijke mijlpalen. Dit kunnen kleine traktaties zijn, zoals een lekkere snack, een korte pauze om iets leuks te doen, of een grotere beloning voor het succesvol afronden van een project.

Leuke apps voor gamification in je werk en privéleven? Dit zijn onze favorieten:

  • Habitica: Deze app verandert je dagelijkse taken en doelen in een RPG-spel. Je creëert een personage dat sterker wordt naarmate je meer taken voltooit. Het geeft je beloningen en straffen, waardoor je gemotiveerd blijft om vooruitgang te boeken.
  • Habitica (voor teams): Naast de individuele versie heeft Habitica ook een teamversie waarin je met collega’s of vrienden kunt samenwerken om doelen te bereiken. Samen kun je quests voltooien, monsters verslaan en elkaar motiveren om productief te blijven.
  • Forest: Met deze app kun je virtuele bomen planten door je telefoon met rust te laten en je te concentreren op je werk. Als je je telefoon verlaat voordat de boom is gegroeid, zal deze verwelken. Zo stimuleert Forest je om gefocust te blijven en je werk af te maken.
  • Duolingo: Als je een nieuwe taal wilt leren, is Duolingo een geweldige optie. Het maakt het leerproces leuk door punten, levels en beloningen te geven voor je voortgang. Zo blijf je gemotiveerd om dagelijks te oefenen.
  • Todoist: Todoist is een takenlijst-app die gamification-elementen toevoegt om je te motiveren om productiever te zijn. Je kunt taken voltooien om “karma”-punten te verdienen en je “productiviteitsscore” te verhogen. Dit helpt je gemotiveerd te blijven en je taken efficiënt af te handelen.
  • HabitBull: Deze app is gericht op het opbouwen van goede gewoontes en het elimineren van slechte gewoontes. Het moedigt je aan om dagelijkse routines te volgen door je vooruitgang bij te houden en je te belonen met prestatie badges.
  • SuperBetter: SuperBetter is een app die je helpt bij het overwinnen van uitdagingen in je leven, het verbeteren van je veerkracht en het bereiken van doelen. Het maakt van je persoonlijke groei een spel door je superkrachten te geven en je uit te dagen om hindernissen te overwinnen.
  • Remente: Remente is een app voor zelfverbetering en welzijn, waarin gamification-elementen worden gebruikt om je te helpen je doelen te stellen en te behalen. Je kunt punten verdienen voor voltooide taken en je voortgang bijhouden in verschillende aspecten van je leven.
  • Fabulous: Fabulous is een populaire mobiele app die is ontworpen om gebruikers te helpen bij het ontwikkelen van gezondere en productievere gewoonten in hun dagelijkse leven. De app combineert principes van gedragspsychologie, technologie en gamification om gebruikers te motiveren en te begeleiden bij het verbeteren van hun levensstijl en het bereiken van hun doelen. (Eén van Inge’s favorieten!)

Door spelelementen en beloning toe te voegen, zul je merken dat je meer plezier hebt tijdens het werken aan je doelen en taken. Dus waar wacht je nog op? Begin met spelen!

Word een meester in time management! Leer van de beste met ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar‘ door Björn Deusings. Ontdek hoe je je tijd slim indeelt en meer bereikt met minder stress. 🌟📖 #ProductieveTijd

time management tips

Time management tips om beter te plannen en organiseren

Stel je voor dat je elke dag wakker wordt met een duidelijk doel voor ogen en een strakke, georganiseerde planning die je door je dag heen loodst. Geen tijd verspild aan nutteloze omwegen, geen energie verloren aan onnodige beslissingen. In plaats daarvan benut je jouw kostbare tijd en energie optimaal, en bereik je moeiteloos je doelen. Door efficiënt te plannen en te organiseren lukt dit!

Plannen stelt je namelijk in staat om regie de houden en het beste uit elke dag te halen. Of je nu worstelt met het jongleren van werk, studie en persoonlijke verplichtingen, of gewoon op zoek bent naar manieren om meer te bereiken met minder stress. Deze ‘plannen en organiseren’ time management tips gaan je hierbij helpen:

26. Bepaal dagelijks jouw ‘Most Important Tasks’

Heb je wel eens gehoord van ‘MIT’s’? Het staat voor ‘Most Important Tasks‘, oftewel je ‘meest belangrijke taken’. Dit zijn de taken die je vandaag, of zo snel mogelijk, gedaan wilt hebben. Ze hebben prioriteit boven al je andere taken.

Hoe bepaal je je MIT’s? 

Bij het prioriteren van je takenlijst stel je jezelf een aantal vragen, zoals: “Wat zijn mijn belangrijkste taken/projecten?“, “Welke acties kan alleen ik uitvoeren en horen bij mijn kernfunctie?” en “Wat is nu de meest waardevolle besteding van mijn tijd?“. 

De taken en projecten die hieruit naar voren komen, worden je MIT’s. En natuurlijk kunnen niet alle taken even belangrijk zijn. Kies daarom dagelijks maximaal 6 haalbare MIT’s waaraan vandaag wilt werken.

Prioriteer deze vervolgens:

Welke taak is het belangrijkst om als eerste af te ronden? Plaats die bovenaan. Let ook op de geschatte tijd die elke taak nodig heeft. Houd ook rekening met onverwachte taken die tussendoor kunnen komen.

  • Vervolgens plaats je je MIT’s in je takenmanager en agenda. Zo houd je overzicht en focus voor de volgende dag.
  • Dan richt jij je volledig op het uitvoeren en afronden van de eerste taak. Klaar? Werk de lijst af.
  • Aan het einde van de dag evalueer je je voortgang en bekijk je welke taken niet zijn afgerond. Kunnen deze naar de volgende dag worden verschoven? Als dat zo is, vul je de eventuele onafgeronde taken aan met nieuwe MIT’s, taken waar je de volgende dag aan gaat werken. Zo heb je een duidelijk actieplan voor morgen.
  • Herhaal dit proces elke dag en voor je het weet zijn al die projecten afgerond!

27. Begin met de meest vervelende taak: eat that frog

Nee, je hoeft niet daadwerkelijk een kikker te eten tijdens je ontbijt. Dat zou je dag inderdaad niet bepaald prettig maken. Maar waar het wel om draait, is dit:

Als je ’s ochtends als eerste een springlevende kikker eet, weet je dat dit waarschijnlijk het ergste is wat je die dag zal overkomen.” – Mark Twain

Met andere woorden, begin met de moeilijkste, lelijkste en vervelendste taak. Vaak zijn dit juist jouw belangrijkste taken voor die dag, ofwel je MIT’s. Zodra je deze taak als eerste in de ochtend aanpakt, ben je ervan af! Geen uitstelgedrag, geen stress omdat je er nog niet aan bent begonnen, maar een gevoel van effectiviteit!

En als je twee moeilijke en lastige taken te wachten staan, eet dan eerst de lelijkste op! Bon appétit.

Door te starten met de meest uitdagende taak, zet je namelijk meteen een positieve toon voor de rest van de dag. Je ervaart een gevoel van voldoening en vertrouwen, waardoor je de rest van je taken met meer energie en motivatie kunt aanpakken.

Tips time management:

28. Benut jouw meest effectieve uur: jouw ‘Golden Hour’

Dus, je neemt je voor om ’s ochtends die taken op te pakken en die lelijke kikker te eten, maar wanneer precies? Daarover blijven de meningen verdeeld. Jouw productieve uren zijn bijvoorbeeld rond zeven, terwijl anderen om tien pieken. Kijk wat voor jou werkt: op welk moment van de ochtend kun jij je het beste concentreren en ben je het meest productief? We noemen dit jouw ‘Golden Hour’

Het beste moment om aan jouw ‘Most Important tasks te werken is gedurende jouw ‘Golden Hour’.

Verspil deze daarom liever niet aan het checken van je e-mail, het uitvoeren van kleine taken of het bijwonen van meetings, maar besteed ze aan het afwerken van prioriteiten

  • Beginnen jouw ‘Golden Hours’ om zeven? Sta dan vanaf nu één uur eerder op en neem een half uur om rustig op te starten. Mediteer, drink rustig je koffie en lees ontspannen een krantje. 
  • Vervolgens neem je tien minuten de tijd om je dag te bekijken. Wat staat er allemaal op het programma, welke taken moeten worden afgerond? Wat zijn mijn ‘MIT’s?
  • Begin met de eerste ‘MIT’. Klaar? Werk de lijst af tot je klaar bent, neem een korte pauze.
  • Werk vervolgens aan je minder belangrijke taken.

Zo heb je een heerlijke start van je ochtend gehad; je hebt de tijd genomen om rustig op te starten, je weet wat je die dag te wachten staat, én je hebt de lastigste taak van de dag al afgerond. Nu kun je de hectiek van de dag met vertrouwen tegemoet treden!

🕒 Tijd is kostbaar, leer hoe je het optimaal benut! Schrijf je in voor onze Training Time Management en ontdek praktische technieken die je direct kunt toepassen. Voor kenniswerkers die streven naar productiviteit!

29. Sluit je werkdag fatsoenlijk af

Je bent klaar en je bent op. Je wilt het liefst zo snel mogelijk naar huis! Maar snel een vergeten mail sturen en die laatste taak erdoor jassen, is niet de ideale manier om je dag af te sluiten. Ook het einde van de dag zet de toon voor de rest van de avond. Neem daarom ook hier even de tijd om je dag slim af te ronden. Ga terug naar de ‘neutrale stand’, zoals we dat noemen:

  • Ruim je bureau op. Je wilt niet de volgende dag tussen allerlei paperassen moeten zoeken naar documenten die je op dat moment nodig hebt. Ruim daarom op het einde van de dag je fysieke én digitale rommel op.
  • Vergeet niet je laptop op te frissen en alles waar je die dag aan gewerkt hebt, maar niet meer nodig hebt, in de prullenbak te gooien. De rest sla je meteen op de juiste plek op. Dit scheelt je een hoop stress en zoekwerk de volgende dag.
  • Maak alvast een lijst van dingen die je morgen moet doen. Bekijk wat je vandaag allemaal voor elkaar hebt gekregen en wat er is overgebleven voor morgen. Op basis van deze taken stel je nu alvast je MIT’s vast voor de volgende dag.

Zo sluit je je werkdag op een georganiseerde en positieve manier af. Je laat je werkplek netjes achter en je hebt een duidelijk plan voor de volgende dag. Dit helpt je om met een frisse start aan een nieuwe dag te beginnen. Dus neem even die extra tijd aan het einde van de dag en geniet van een ontspannen avond en een succesvolle morgen!

30. Overweeg een ‘Gedaan’-lijst

Benjamin Franklin was een meester in timemanagement en met zijn ‘gedaan’-lijst liet hij zien hoe effectief hij die dag was geweest. Het lijkt op een ‘to do’-lijst, maar eigenlijk is het het tegenovergestelde.

Franklin zette elke dag op een rijtje wat hij gedaan wilde hebben (ja, ook hij gebruikte ‘MIT’s) en aan het einde van de dag keek hij wat er daadwerkelijk was afgerond. Een handige manier om het overzicht te bewaren!

Gelukkig hoef je tegenwoordig geen perkament meer te gebruiken, maar kun je het op moderne wijze doen met iDoneThis. Je kunt verschillende categorieën aanmaken, bijvoorbeeld voor persoonlijk en zakelijk gebruik. Het is ook handig voor het bijhouden van teamprojecten.

Een ‘gedaan’-lijst bijhouden is een perfecte manier om een realistischer beeld te krijgen van je takenlijst. Zo voel je je niet steeds schuldig als je overenthousiast bent geweest en iets niet hebt kunnen afvinken. Zorg dus voor een blij brein en overweeg, naast een gewone takenlijst, ook een ‘gedaan’-lijst.

Op zoek naar praktische time management adviezen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief boordevol waardevolle tips en trucs. Optimaliseer je werk- en privétijd vandaag nog! 💌⏳ #Nieuwsbrief

time management tips

Time management tips voor een waterdicht timemanagementsysteem

Ben je het zat om constant het gevoel te hebben dat de tijd door je vingers glipt en je steeds achter de feiten aanloopt? Het inrichten van een effectief timemanagementsysteem kan de oplossing zijn die je nodig hebt. Geen ingewikkelde technieken, tig lijstjes of overweldigende apps, maar een simpel en waterdicht systeem dat je grip geeft op je tijd en je productiviteit naar nieuwe hoogten tilt.

31. Zorg voor een simpel systeem

Al die projecten en taken kun je natuurlijk niet in je hoofd bewaren, hoewel je dit tot nu toe wel hebt geprobeerd. Wat jij nodig hebt, is één plek om al deze dingen in op te slaan: een timemanagementsysteem

Hiervoor heb je 2 dingen nodig:

Gebruik één agenda. Het eerste dat je nodig hebt om een waterdicht en goed functionerend timemanagementsysteem op te zetten, is een agenda. Dit mag een papieren variant zijn, maar een digitale werkt vaak beter omdat je zo overal toegang hebt en taken makkelijk kunt aanpassen of doorsturen. Jij mag kiezen. Wat zet je hier allemaal in? 

Een agenda gebruik je voor alles dat tijdgebonden is. Denk aan afspraken, reistijden, grote taken, enzovoort. Wij gebruiken het liefst Google Calendar.

Gebruik één takenmanager. Een ander vereiste voor jouw timemanagementsysteem is een takenmanager (zoiets als een ’to do’-lijst maar dan gestructureerder). Ook hier geldt: analoog is prima, maar digitaal werkt vaak veel efficiënter!

In je takenmanager zet je al je andere taken. Denk aan kleine taken, zaken waar je op wacht en dingen die je nog moet bespreken. Todoist is onze favoriet.

Dit is het systeem van waaruit jij werkt. Geen losse vellen papier, geen notities op de binnenkant van je hand en vooral geen post-its die op je scherm plakken. Dit is de verkeerstoren van waaruit jij werkt. Blijf trouw aan dit systeem en maak er een gewoonte van om regelmatig je agenda en takenmanager bij te werken. Op deze manier houd je grip op je tijd en taken, en kun je efficiënter en met minder stress werken.

32. Plan taken en projecten in je timemanagementsysteem

Je hebt al geleerd om onderscheid te maken tussen projecten en taken, een dikke pluim voor jou! Laten we er nog eens naar kijken. Bekijk voordat je de taak inplant welke soort taak het is. 

  • Kleine taken (minder dan 30 minuten) zet je in je takenmanager.
  • Grote taken: (langer dan 30 minuten) plan je in je agenda.
  • ‘Wachten op’-taken (de taak ligt bij een ander, maar jij moet het in de gaten houden) plaats je in je takenmanager op een aparte ‘Wachten op’-lijst.
  • ‘1 op 1’-taken (zaken die je op een later tijdstip wil bespreken of vragen aan een bepaald persoon of groep) plaats je in je takenmanager op een aparte ‘1 op 1’-lijst.

Het is niet bepaald rocket science, toch?

Door deze indeling kun je je taken en projecten beter organiseren en inplannen. Grote taken krijgen een plek in je agenda, terwijl kleine taken, wachten op-taken en 1 op 1-taken in je takenmanager komen te staan. Dit zorgt voor een overzichtelijk systeem waarin je precies weet wat je moet doen en wanneer het moet gebeuren.

33. Maak een ‘1 op 1’-lijst aan in je takenmanager

Je hebt nog een aantal zaken die je wilt bespreken met Bart van Accounting. Omdat je hem daar op dit moment niet mee wil lastigvallen, maak je voor jezelf een geheugensteun: je plaatst het bespreekpunt op een ‘1 op 1’-lijst.

Op deze lijst plaats je alle zaken die je nog aan iemand anders wil voorleggen of vragen. Op het moment dat jullie samen zitten, neem je de lijst erbij en ga je puntsgewijs alle bespreekpunten af. Op deze manier vergeet je niet wat je ook alweer wilde vragen én heb je jouw gespreksonderwerpen op één plek bij de hand.

Bijvoorbeeld:

Bespreken: Bart – Fout in omzetcijfers 3e kwartaal
Bespreken: Jennifer – Verlofaanvraag 8 mei

Jouw ‘1 op 1’-lijst kan zowel een papieren variant zijn als een digitale. Maar maak het jezelf makkelijk en voeg je ‘1 op 1’-lijst toe aan je takenmanager. Zo heb jij je hele timemanagementsysteem naadloos in elkaar overlopen.

Op deze manier ben je goed voorbereid voor je gesprekken en haal je het maximale uit je overlegmomenten. Geen gedoe met losse notities of vergeten bespreekpunten. Alles netjes georganiseerd in je takenmanager, zodat je efficiënt kunt werken en niets over het hoofd ziet. Zo wordt samenwerken een stuk prettiger en productiever!

Want: “beter één keer storen met tien vragen, dan tien keer storen met één vraag!

💼 Jij verdient een expertbenadering over Time Management! Sluit je aan bij onze 1-daagse training en ontdek hoe je je werkdag transformeert met bewezen strategieën.

34. Maak een ‘wachten op’-lijst aan in je takenmanager

Stel je bent bezig aan dat rapport, maar je kunt pas verder zodra je de voorlopige omzetcijfers binnenkrijgt van Willem, die hier verantwoordelijk voor is. Het afronden van het project hangt dus af van zijn input. In plaats van te wachten tot je die cijfers eindelijk ontvangt, maak je voor jezelf een notitie. Met een simpele blik op je ‘wachten op’-lijst weet je meteen waarom dat project nog niet is afgerond.

Bijvoorbeeld:

Wachten op: Willem – Voorlopige omzetcijfers ontvangen
Wachten op: Klant x – Reactie op mail afwachten

Waar je die ‘wachten-op’-lijst bewaart, is weer aan jou. Maar je weet al wat we gaan zeggen: het liefst digitaal én gekoppeld aan je takenmanager. Op die manier heb je jouw takenlijst, ‘1 op 1’-lijst en ‘wachten op’-lijst mooi overzichtelijk bij elkaar!

Nu je een goede basis hebt voor je takenmanager, kun je ook je agenda inrichten.

35. Richt je agenda slim in

Agenda management! Je agenda is de spil in je workflow en hem consequent en slim gebruiken is daarom essentieel. Je wilt namelijk niet te losjes met je agenda omgaan en incidenteel iets erin zetten, maar hij moet ook niet zo strikt volgepland staan dat er geen ruimte meer is voor ad-hoc zaken. Dus wat wil je wel?

  • Werk met blokken van minimaal 30 minuten. Als je digitaal werkt, kun je ook gebruikmaken van 15-minuten-blokken, bijvoorbeeld voor telefoontjes!
  • Plan afspraken met anderen, maar ook taken die je zelf moet uitvoeren in. Ook pauzes of reistijden leg je vast in deze blokken.
  • Niet alleen je werktaken, maar ook zeker je privé-activiteiten (zoals sociale evenementen en tijd voor jezelf) rooster je in. Ze zijn net zo belangrijk! Zo voorkom je dat je de afspraken met jezelf uit het oog verliest.

Dus niet alleen de (minder leuke) dingen die moeten gebeuren krijgen een plekje in je agenda, maar ook de (leuke) dingen die je graag wilt doen!

Haal het meeste uit je dag met ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar‘. Time management guru Björn Deusings leert je de kunst van efficiënt werken. Perfect voor wie zijn tijd optimaal wil benutten! 📚⌛ #TimeManagementExpert

36. Maak het overzichtelijk door kleurcodes te gebruiken

Door gebruik te maken van kleurcodes tover je jouw (digitale) agenda om van een grote onoverzichtelijke massa naar een helder en geordend beeld. Dat kun je in 2 stappen doen:

  1. Geef elke categorie een eigen kleur. Kies het liefst kleuren die je brein gemakkelijk associeert met de specifieke activiteit.
  2. Gebruik de kleuren. In een papieren agenda voeg je vervolgens heel eenvoudig kleur toe met markeerstiften, gekleurde pennen of felgekleurde sticky notes. Als je digitaal werkt, kun je bijvoorbeeld in Google Calendar kiezen uit 12 verschillende kleurtinten

Time-management-tips-16

Kleurcodes helpen je om in één oogopslag te zien wat je te doen staat en maken je agenda een stuk overzichtelijker en leuker!

Als je visueel werken prettig vindt, kun je ook eens kijken naar de ‘oldskool’ manier om een time management systeem bij te houden:

37. Waag je aan ‘bullet journaling’

Ondanks alle technologische snufjes vinden sommige mensen het soms fijn om met een papieren systeem te werken. En dat is helemaal prima, want het geeft juist ruimte voor creativiteit! Het bijhouden van een Bullet Journal is dan ook erg populair.

Een Bullet Journal is een analoog systeem waarin eigenlijk alles op één plek samenkomt: een logboek, agenda, ‘geheugendump’-lijst en takenlijst.

  • Zoals de naam al zegt, draait het om het gebruik van bullet points
  • Al jouw hersenspinsels en notities koppel je daar vervolgens in een korte omschrijving aan vast. 
  • Verder werk je in principe met 3 categorieën – taken, notities en evenementen – en geef je met bepaalde symbolen de prioriteit aan.
  • Je kunt je bullet journal zo uitgebreid maken als je wilt: van maandlijsten en dagelijkse taken tot jaaroverzichten. Je kunt het zo gek niet bedenken. 
  • Maak het kleurrijk, voeg inspirerende foto’s toe of teken. Je kunt je bullet journal helemaal afstemmen op je eigen voorkeuren en behoeften, zolang je het maar overzichtelijk houdt!

Hoewel het niet onze voorkeur heeft, kan een bullet journal werken. Wel onthouden: of je nu analoog met een bullet journal werkt of digitaal, het belangrijkste is dat je 100% zeker weet dat je altijd kunt terugvallen op jouw time management systeem. Maak er daarom een gewoonte van om alleen nog maar taken en projecten te plannen op deze plek. Nergens anders. Dus geen post-its, losse blaadjes of krabbels op een velletje papier.

time management tips

Time management tips om verzamelplekken te stroomlijnen

We worden voortdurend overspoeld met informatie, papieren en digitale documenten. Ons bureau wordt soms bedolven onder stapels papier, onze inboxen puilen uit van ongelezen e-mails en onze gedachten raken verstrikt in losse notities en aantekeningen. Herkenbaar?

Leer daarom hoe je jouw verzamelplekken slim inricht, efficiënt nieuwe informatie verwerkt en je digitale archiefkast optimaal benut. Verhoog je productiviteit, minimaliseer rework en behoud overzicht in een wereld vol informatie-overload. Met papierloos werken en slimme verzamelplekken aan jouw zijde, ben jij de baas over je taken, niet andersom!

38. Onderscheid ‘nieuwe input’ van ‘verwerkte informatie’

Duidelijkheid en efficiëntie zijn essentieel als het gaat om timemanagement en het verwerken van informatie. Die stapel documenten op je bureau moet voorgoed verdwijnen! Om je timemanagement systeem daarom echt goed te benutten, moet je slimmer omgaan met zowel nieuwe als verwerkte informatie.

Laten we allereerst nieuwe input en verwerkte informatie onderscheiden:

Verwerkte informatie: Als je al hebt gereageerd op een e-mail of een rapport hebt gelezen en het in je takenmanager hebt opgenomen, hoef je er verder niets meer mee te doen. Dit is dus verwerkte informatie en vereist geen verdere actie van jou.

Nieuwe input: Aan de andere kant, als er nog een onbetaalde rekening in je brievenbus ligt of een document dat je moet ondertekenen, dan moet je nog een besluit nemen over welke actie je daarmee gaat ondernemen. Dit is nieuwe input die mogelijk aandacht vereist.

Nu je weet wat nieuwe input is, zijn er verschillende manieren om ermee om te gaan om te voorkomen dat het zich opstapelt. Gebruik de volgende time management tips:

  • Weggooien: Als je bijvoorbeeld een flyer ontvangt voor een personeelsfeest waar je niet naartoe gaat, gooi die dan meteen weg. Informatie die je niet nodig hebt, kun je direct verwijderen.
  • Archiveren: Belangrijke documenten, zoals je salarisstrookje, wil je natuurlijk bewaren. Als er verder geen actie aan gekoppeld hoeft te worden, kun je het meteen op een juiste plek archiveren.
  • Direct doen: Stel, je ziet dat je collega een rapport heeft nagekeken en je moet alleen nog een handtekening plaatsen voordat het naar de klant kan worden gestuurd. Doe het dan meteen als het minder dan 5 minuten kost. Simpel en snel.
  • Plannen: Soms kom je een grote taak tegen, zoals het jaarrapport. Deze moet je in kleinere taken onderverdelen. Denk aan de ‘grote taken’, ‘kleine taken’, ‘wachten op’ en taken die op je ‘1 op 1-lijst’ komen te staan. Plan deze nieuwe informatie in je agenda en takenmanager in.

Door meteen beslissingen te nemen en acties te ondernemen, verwerk je de informatie in plaats van dat het zich ophoopt op je bureau. Op die manier kun je je timemanagementsysteem succesvol gebruiken en blijft alles overzichtelijk en georganiseerd!

Dit maakt deel uit van onze OHIO-methode. Hier komen we later op terug.

🌟 Word een meester in Time Management met onze intensieve training voor kenniswerkers. Leer hoe je je dag productiever kunt maken en meer voldoening uit je werk kunt halen.

39. Gebruik referentiemateriaal nooit als een reminder voor een taak

Hoewel het verleidelijk kan zijn om die rekening op je bureau te laten liggen als een herinnering om hem te betalen, realiseer je dat dit op de lange termijn geen effectieve manier is om je taken bij te houden. Hier zijn een aantal redenen waarom:

  • Gebrek aan overzicht: Als je documenten her en der verspreid liggen – hier een document, daar een overeenkomst, en ergens in je mailbox een bijbehorend formulier – verlies je het overzicht van welke informatie je hebt en wat je ermee moet doen.
  • Meer werk en rework: Door telkens dezelfde documenten in handen te hebben en te denken “O ja, daar moest ik nog achteraan bellen,” verspil je tijd en energie aan het steeds opnieuw herinnerd worden aan dezelfde taken.
  • Verloren context: Wanneer je aantekeningen vindt zonder de bijbehorende context, ben je in verwarring over waarvoor ze dienden. Het kan leiden tot het per ongeluk weggooien van belangrijke informatie.
  • Ad hoc zaken: Het uitstellen van taken en ze als herinnering gebruiken, leidt tot ad hoc werk. Hierdoor raak je gemakkelijk het overzicht kwijt en verlies je productiviteit en concentratie.
  • Verlies van informatie: Het risico bestaat dat je het document uiteindelijk gewoon kwijtraakt, wat kan leiden tot vergeten taken en gemiste deadlines.

Beperk daarom de plaatsen waar informatie binnenkomt met behulp van de volgende time management tips.

40. Zorg voor zo weinig mogelijk verzamelplekken

Limiteer je verzamelplekken voor ‘nieuwe input’. Neem daarom de tijd om na te gaan vanuit welke bronnen je allemaal nieuwe informatie ontvangt. Je zult versteld staan!

Misschien denk je dat het wel meevalt, maar in werkelijkheid hebben de meesten van ons meer dan 27 verzamelplekken

Dit zijn plekken waar een stortvloed aan nieuwe input binnenkomt of wordt opgeslagen. Denk aan:

  • Digitale verzamelplekken zijn er in overvloed: je cloud-systeem, meerdere mailboxen, Whatsapp, Google Docs, telefoon-apps, en de mappen op je laptop, om er maar een paar te noemen.
  • Fysieke verzamelplekken zijn ook talrijk: hoekjes op je bureau, archiefkasten, notitieblokken, paperassen in je auto, en bonnetjes in je portemonnee – alles telt mee!
  • Zelfs je brein is een mentale verzamelplek voor dingen die je moet onthouden of taken die je te binnen schieten.

Hoe meer plekken je hebt, hoe lastiger het wordt om alles bij te houden en te onthouden. Dus laten we de boel minimaliseren. Minder verzamelplekken betekent meer overzicht en dus minder stress.

  1. Breng je verzamelplekken in kaart zodat je bewust wordt van het aantal verzamelplekken dat je nu beheert. Dit lijstje helpt je op weg.
  2. Vervolgens minimaliseer je de plekken tot een handvol:
    • Combineer je zakelijke inboxen tot één enkele inbox voor facturatie, klantreacties en interne communicatie. Overzichtelijk!
    • Gebruik slechts één notitieboek voor al je aantekeningen en maak slimme notities. (Bijvoorbeeld ‘Rocketbook’)
    • Houd altijd één mapje in je tas waar je onderweg bonnetjes en losse paperassen verzamelt.
    • Verzamel al je post op één plek: één archiefbakje.
    • Zorg voor één digitale archiefkast voor al je digitale documenten en aantekeningen. Evernote is hiervoor een goede tool. Hier meer over in de volgende tip.
    • Gebruik Braintoss om zaken die je tussendoor binnenvallen tijdelijk op te slaan. Het stuurt het naar je inbox zodat je het later kunt verwerken.

Zorg ervoor dat al je fysieke, mentale en digitale input alleen nog maar binnenkomt op deze geselecteerde verzamelplekken! Op deze manier heb je geen tig verzamelplekken meer nodig, maar kun je ze tellen op één hand!

Haast op de helft en 60 beste time management tips moeten nog komen! Meer van zulke inzichten? Volg dan Tijdwinst.com op Instagram, Linkedin en Pinterest voor dagelijkse inspiratie. Beheer je tijd als een pro en behaal je doelen. 🚀⏱️ #SlimmerLeven

41. Work paperless: richt een digitale archiefkast in 

Sommige documenten moet je gewoon bewaren, maar om te voorkomen dat het weer een rommelige stapel wordt, kun je ze plaatsen in je digitale archiefkast. Zo blijft je informatie altijd en overal toegankelijk en veilig opgeslagen. En hoewel volledig digitaal werken misschien als een grote en lastige stap klinkt, is het eigenlijk niet zo moeilijk! 

Hier is hoe je te werk gaat:

1. Kies één digitale archiefkast

Er zijn verschillende goede digitale archiefkasten beschikbaar om je documenten en informatie georganiseerd te bewaren. Hier zijn enkele populaire en handige opties:

  • Evernote: Evernote is een veelgebruikte en veelzijdige digitale archiefkast. Het stelt je in staat om notities, documenten, afbeeldingen en webpagina’s op te slaan en te organiseren. Het heeft handige zoek- en tagfuncties om snel de gewenste informatie te vinden.
  • Microsoft OneNote: OneNote is een notitie-app van Microsoft die ook goed werkt als digitale archiefkast. Het biedt een intuïtieve interface en maakt het gemakkelijk om notities, afbeeldingen, audioclips en andere bestanden op te slaan en te ordenen.
  • Google Drive: Google Drive is een cloudopslagdienst van Google die je kunt gebruiken als digitale archiefkast. Hier kun je documenten, spreadsheets, presentaties en andere bestanden opslaan en delen met anderen. Het heeft ook een goede integratie met andere Google-apps.
  • Dropbox: Dropbox is een populaire cloudopslagdienst waarmee je bestanden gemakkelijk kunt opslaan, delen en synchroniseren op verschillende apparaten. Het werkt goed als digitale archiefkast, vooral als je veel samenwerkt met anderen.
  • Apple iCloud: Als je een Apple-gebruiker bent, is iCloud een handige optie voor je digitale archiefkast. Het synchroniseert automatisch bestanden tussen al je Apple-apparaten en biedt eenvoudige organisatiemogelijkheden.

Kies de digitale archiefkast die het beste past bij je behoeften en voorkeuren. Zorg ervoor dat je de structuur en organisatie van je digitale archiefkast op een logische manier inricht, zodat je gemakkelijk kunt vinden wat je nodig hebt.

2. Digitaliseer bestaande paperassen

Dit is de grootste stap, afhankelijk van het aantal papieren dat je hebt rondslingeren. Denk aan documenten, rapporten, contracten, maar ook privézaken zoals polissen, belastingbrieven of tekeningen van je kinderen. Verzamel ze en scan ze in! Neem wekelijks een uur de tijd totdat je alles hebt gehad.

Gebruik een vaste bureauscanner voor snel en efficiënt scannen, maar je kunt ook een app op je smartphone of tablet gebruiken om documenten gemakkelijk te digitaliseren

  • Evernote Scannable: Als je Evernote gebruikt, is Evernote Scannable een handige keuze. Deze app kan documenten, visitekaartjes en notities scannen en ze automatisch opslaan in je Evernote-account.
  • Google Drive (ingebouwde scanfunctie): Als je Google Drive gebruikt, hoef je mogelijk geen aparte scan-app te downloaden. De Google Drive-app heeft een ingebouwde scanfunctie waarmee je documenten kunt scannen en opslaan als PDF-bestanden.
  • Adobe Scan: Adobe Scan is een krachtige app van Adobe waarmee je documenten kunt scannen, opslaan als PDF-bestanden en ze vervolgens kunt delen en organiseren. De app heeft geavanceerde scanfuncties en automatische tekstherkenning (OCR).
  • Microsoft Office Lens: Office Lens is ontwikkeld door Microsoft en is ideaal voor het scannen van documenten en whiteboards. De app kan ook handgeschreven notities omzetten in tekst en biedt integratie met andere Microsoft-apps.
  • CamScanner: CamScanner is een populaire en gebruiksvriendelijke scan-app met een scala aan functies. Je kunt documenten scannen, bijsnijden, verbeteren en opslaan als PDF’s. De app biedt ook opties voor cloudopslag en het delen van gescande documenten.
  • Scanbot: Scanbot is een veelzijdige scan-app met functies zoals automatische randdetectie, tekstherkenning en cloud-integratie. Het biedt ook mogelijkheden om meerdere pagina’s te scannen en samen te voegen tot één PDF-bestand.

4. Maak er een gewoonte van

Nu heb je al je bestaande documenten gedigitaliseerd. Alles wat je vanaf nu tegenkomt, gaat ook naar je digitale plek! Omdat niet alle input hetzelfde is, zijn verschillende soorten informatie gebaat bij verschillende digitale bewaarplekken:

  • Archiefmateriaal gaat in Evernote: bewaar hier documenten waar je nu niets mee hoeft te doen, maar wel moet bewaren, zoals voorwaarden of contracten.
  • Leesmateriaal kun je op je tablet of e-reader lezen, zodat je geen papieren meer hoeft uit te printen en mee te slepen. 
  • Interessante artikelen die je later wilt lezen, sla je op in de app Pocket, en als je ze wilt bewaren, plaats je ze in Evernote.
  • Zelfgeschreven materiaal, zoals notities bij vergaderingen, losse gedachten of taken die je te binnen schieten, kun je digitaal bewaren: notities, aantekeningen of notulen maak je rechtstreeks in Evernote. Losse gedachten, ideeën of herinneringen tik of spreek je direct in in Braintoss. Taken, boodschappen of andere lijstjes kun je in je takenmanager zetten, bijvoorbeeld Todoist.

Meer heb je niet nodig! Je hebt je informatie altijd bij de hand, kunt niets kwijtraken en het scheelt je een hoop zoekwerk! Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om helemaal papierloos te werken, bijvoorbeeld voor het snel neerkrabbelen van een telefoonnummer. Maar zorg ervoor dat je deze notities uiteindelijk ook verwerkt en op de juiste plek in je digitale archiefkast bewaart, volgens de volgende time management tips.

42. Verwerk nieuwe input op gezette momenten 

Dit hele systeem heeft alleen zin als je jouw verzamelplekken regelmatig bijhoudt en opruimt. Dat betekent niet dat je constant je inbox moet checken of meerdere keren per dag naar de brievenbus moet lopen om te kijken of er nieuwe post is.

Maak er een routine van om je verzamelplekken te controleren, maar doe het niet vaker dan nodig. Plan hiervoor tijd in je agenda en controleer jouw verzamelplekken op vaste momenten die je zelf kiest.

  • Controleer je mailbox maximaal twee of drie keer per dag:’s ochtends nadat je jouw ‘MIT’s’ hebt afgerond, na de lunch en eventueel aan het einde van je werkdag.
  • Je brievenbus of postvak kun je aan het einde van je (werk)dag controleren.
  • Verwerk alle aantekeningen in je notitieblok één keer per week.

Op deze manier werk je niet langer vanuit een chaotische verzameling, maar vanuit overzicht. Jij hebt de controle en die stapel op de hoek van je bureau zal niet langer de baas zijn over jou en je planning! Zo houd je grip op je taken en blijf je productief en stressvrij werken.

time management tips

Time management tips voor slimmer samenwerken en vergaderen

Natuurlijk is het erg collegiaal van je om altijd beschikbaar te zijn voor Anne van Accounting, maar soms kan de dunne grens tussen hulpvaardigheid en het onderbreken van je eigen werkzaamheden worden overschreden. Vanaf nu laat je je niet meer afleiden: je werkt slimmer samen zonder daarbij je collegialiteit te verliezen, of het nu aan je bureau is of in de vergaderzaal. Hier zijn enkele time management tips om efficiënt samen te werken, zonder afleiding:

43. Treed assertief op tegen storende collega’s

Ken je dat? Je zit heerlijk in de flow en ineens staat daar weer een collega voor je bureau met een ‘dringende’ vraag. Je bent natuurlijk behulpzaam en wilt graag bijdragen, maar ondertussen gaat dit ten koste van je eigen werk.

Elke keer dat je gestoord wordt, verdubbelt de kans op fouten en raak je je focus kwijt. En het ergste is dat het vaak niet eens echt dringende zaken zijn, maar dingen die je collega bezighouden en met jou wil bespreken.Het is tijd om hier iets aan te doen en je collega op een collegiale manier te laten weten dat je even niet gestoord kunt worden. 

Stel een vraag:

“Wanneer heb je dit uiterlijk nodig? Vind je het ook goed als ik het woensdag oppak?”

Je kunt het natuurlijk op een beleefde manier formuleren, vooral als het een klant betreft, maar het idee blijft hetzelfde: 

“Moet het nu?” 

Je zult merken dat de urgentie ineens afneemt en dat het best kan wachten tot woensdag.Door op deze manier assertief op te treden, behoud je niet alleen je eigen productiviteit, maar help je ook je collega begrijpen dat niet alles meteen een noodgeval is. Op die manier kunnen jullie beiden effectiever en efficiënter werken!

Meer weten over assertiviteit? Check deze video eens:

📊 Bereik je doelen sneller en efficiënter! Ontdek bewezen Time Management techniques tijdens onze exclusieve training voor kenniswerkers. Schrijf je nu in!

44. Reflecteer voordat jij een ander stoort

Neem ook zelf even een moment voordat je een ander stoort en stel jezelf 4 vragen:

  • “Wat is het probleem? – Wat is precies het probleem dat je wilt bespreken?
  • “Wat is het ergste wat kan gebeuren als we het niet nu meteen oppakken? – Wat is het mogelijke impact als het niet onmiddellijk wordt aangepakt?
  • “Heb ik alles geprobeerd om het zelf op te lossen? – Heb je al zelf geprobeerd een oplossing te vinden?
  • “Wat ga ik vragen en wat verwacht ik dat de ander doet?” – Wat wil je precies vragen en wat verwacht je dat de ander gaat doen?

Als je een dringende en ernstige vraag hebt waarbij het belangrijk is dat het nu wordt opgepakt, en je hebt zelf al alles geprobeerd, dan is het dus zeker gerechtvaardigd om je collega te benaderen.

Maar in alle andere gevallen, wat waarschijnlijk 95% van de tijd het geval zal zijn, kun je jouw collega beter niet storen. In plaats daarvan kun je het onderwerp bespreken op een later moment door er een aantekening van te maken op jouw ‘1 op 1’-lijst.

45. Gebruik een ‘1 op 1’-lijst 

Je stoort je collega’s niet met opzet. Je wilt gewoon voorkomen dat je die dringende vraag vergeet, daarom schiet je hem “snel” even aan. Zelf vind je dit niet fijn, stoor dus ook een ader niet. Doe het anders:

Bespreekpunten of vragen die niet dringend zijn – 95% van de gevallen dus – parkeer je tijdelijk op een ‘1 op 1’-lijst. 

Zodra er een geschikt moment (voor beide partijen!) is, bespreek je alle vragen en verzoeken die je voor je collega had klaarliggen. Op deze manier weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en voorkom je dat je je collega elk uur lastigvalt – wel zo collegiaal.

Liever 1x storen met 10 vragen, dan 10x storen met 1 vraag“, zeggen we dan.

Wil je je dagen beter plannen en meer bereiken? ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar‘ is jouw ultieme gids voor effectieve time management. Ontdek de sleutel tot succesvolle dagen! 📔🎯 #TijdBeheren

46. Houd gezamenlijke koffiepauzes

Het is natuurlijk ontzettend gezellig wanneer Hans van HR jouw kantoor binnenvalt om de laatste nieuwtjes door te nemen, maar het kan je productiviteit in de weg staan. Gelukkig hebben ze in Zweden iets bedacht om dit op een leuke manier op te lossen. 

In plaats van abrupt een einde te maken aan het gesprek met Hans, plan je tijd om bij te kletsen. Elke dag houd je een ‘fika’, oftewel een ‘verplichte’ koffiepauze met je collega’s.

Deze fika’s zorgen ervoor dat je productiviteit een boost krijgt en je stressniveau daalt. Bovendien versterkt het de band tussen jou en je collega’s en verbetert het de werksfeer. Het is namelijk erg belangrijk om af en toe samen te kunnen lachen met je collega’s!

Om 11.00 uur en 15.00 uur nemen jij en je collega’s dus gezellig even de tijd voor een kopje koffie en een praatje. (Dit is ook een ideaal moment om je collega te informeren dat er nog een aantal zaken op de ‘1 op 1’-lijst staan!)

Doordat er nu dagelijks een vast moment is waarop je informeel kunt bijpraten, zullen jullie gedurende de dag minder snel gestoord worden voor een informeel gesprek.

47. Werk vaker vanuit huis

Als je nog steeds afleiding ondervindt van je collega’s, bijvoorbeeld omdat je werkt in een enorme kantoortuin, overweeg dan om met je baas te bespreken of thuiswerken een optie is.

Maak het bespreekbaar dat je op thuiswerkdagen werkt op basis van output: resultaat en kwaliteit, in plaats van uren. Bijvoorbeeld, je hebt het verslag af, het klantgesprek voorbereid en de presentatie is aan het eind van de dag klaar. Binnen hoeveel uur je dat doet, is aan jou – zolang het maar af is.

Heb je jouw baas weten te overtuigen? Zodra je groen licht hebt om thuis te werken, houd dan wel de valkuilen in de gaten. Hoewel je nu geen kletsende collega’s naast je bureau hebt of het constante gebrom van de kopieermachine, ben je nog steeds vatbaar voor afleiding, zelfs tijdens het thuiswerken. Minimaliseer dit:

  • Zet je inbox op pauze en controleer deze alleen op gezette tijdstippen.
  • Zet je telefoon op niet storen, maar wel dat urgente berichtjes binnenkomen.
  • Behandel je thuiswerkdag als een reguliere kantoordag. Probeer huishoudelijke taken te beperken en werk zoals je op kantoor zou doen.
  • Werk op vaste tijdstippen: stel een begin- en eindtijd vast.
  • Neem regelmatig pauzes en vergeet je lunchpauze niet (eet niet achter je bureau).
  • Houd je normale werkwijze aan: eerst denkwerk, dan doewerk.

Je zult merken dat thuiswerken veel kan betekenen voor je concentratie en productiviteit, zolang je het gedisciplineerd en verstandig doet!

48. Bepaal vooraf het doel van de vergadering

Om te voorkomen dat jij en jouw collega’s kostbare tijd verspillen, is het essentieel om vooraf te bedenken wat je met een vergadering wilt bereiken. Bepaal daarom vooraf het doel van de vergadering:

  • “Ik neem een ‘beslissing’”-vergadering. Het doel is hier om een definitieve beslissing te nemen: een ‘ja’ of ‘nee’ (en in het geval van een ‘ja’, ook ‘hoe?’). Er worden geen extra analyses uitgevoerd; het gaat puur om besluitvorming. Bereid deze vergadering voor door de deelnemers vooraf een samenvattend document toe te sturen, zodat ze zich kunnen inlezen. Dit bespaart veel uitleg tijdens de vergadering zelf.
  • “Ik doe een ‘mededeling’”-vergadering” In dit type vergadering deel je belangrijke informatie die relevant is voor meerdere personen of teams. De deelnemers luisteren in eerste instantie alleen maar. Nadat de mededeling is gedaan, is er ruimte voor vragen en opmerkingen.
  • “Ik houd een ‘brainstorm’”-vergadering. Dit is het meest tijdrovende type vergadering en daarom raden we het niet per se aan. In deze vergadering is er nog geen definitieve inhoud en wordt er gezocht naar ideeën of oplossingen. Iedereen neemt actief deel en belicht het probleem vanuit verschillende hoeken.

Door vooraf te bepalen welk type vergadering je wilt houden en welk doel je wilt bereiken, bespaar je jezelf (en je collega’s) veel kostbare tijd en energie. Laten we eerlijk zijn, vergaderingen kunnen vaak saai zijn, maar met een duidelijk doel en de juiste aanpak wordt het een stuk effectiever en zinvoller.

🚀 Investeer in je professionele groei met onze 1-daagse Training Time Management. Leer de beste praktijken voor efficiënt werken en blijf jezelf overtreffen!

49. Probeer stand-up meetings uit

Vergaderingen van bijna twee uur? Gaaap… je raakt verveeld en bent na vijf minuten de draad al kwijt. Maar hoe kan je baas ervoor zorgen dat je aandacht erbij blijft? Simpel: haal een stoel weg!

Een stoelloze, stand-up vergadering is de oplossing. Deze time management oefening werkt! Allereerst vergader je namelijk 34% sneller, dus de vergadering duurt korter dan wanneer je comfortabel zit. Het is niet alleen effectiever, maar ook gezonder en zorgt ervoor dat de groep beter betrokken is: jij en je collega’s zijn alerter en worden minder snel afgeleid.

Let er wel op dat een staande vergadering niet langer dan dertig minuten mag duren. Als iemand notuleert, dan is een statafel handig.

Met staand vergaderen bespaar je tijd, houd je iedereen actiever betrokken en kun je sneller tot beslissingen komen. Dus volgende keer: sta op!

50. Houd micro meetings

Maar liefst 47% van kenniswerkers stelt dat vergaderingen hun grootste vorm van tijdverspilling is. Ze duren te lang, zijn niet efficiënt of er zijn personen aanwezig die er slechts voor spek en bonen bijzitten. Dat kan beter: 

Je kunt beter voor elk vraagstuk een aparte ‘micro meeting’ inroosteren, dan wekelijks een terugkerende meeting van plannen van standaard twee tot drie uur. 

Een ‘micro meeting’ is een overleg van maximaal dertig minuten waarbij alleen de hoognodige personen aanwezig zijn. Zo bespaar je de tijd van anderen én zorg je ervoor dat de kwestie snel en efficiënt besproken wordt. 

Enkele afspraken:

  • De duur van de meeting is van tevoren vastgesteld: “… maximaal twintig minuten bespreken we de kwestie.
  • Indien nodig mag de meeting één notulist, één beslissingsmaker en maximaal tien personen bevatten.
  • Iedereen komt minimaal één keer aan het woord. Lukt dat niet, dan had je niet aanwezig hoeven zijn in the first place.

Ontkom je niet aan een ‘mega meeting’? Dat kan soms gebeuren, maar stel dan géén eindtijd vast. Dat klinkt misschien als een recipe for disaster, maar niets is minder waar. Blok jij namelijk een drie uur durende meeting in je agenda, dan kun je ervan uitgaan dat je deze drie uur ook volmaakt. Een gevalletje ‘Wet van Parkinson’:

“Werk breidt zich uit om de beschikbare tijd te vullen.”

Zijn jullie na één uur dus tot een geschikte oplossing gekomen, stop de meeting dan. Kap het af. Het heeft weinig zin om de volle drie uur op te maken.

De weg naar productiviteit begint hier! Volg Tijdwinst.com op social media voor nuttige tips en strategieën om je tijd optimaal te benutten. Samen naar slimmer werken! 🕒🔝 #TijdwinstTips

51. Vergader op basis van feiten

Meningen, persoonlijke ervaringen en ‘algemene kennis’ horen niet thuis in een meeting. Daar zijn Elon Musk, Steve Jobs en Marissa Mayer het over eens. Om een vergadering namelijk efficiënt te laten verlopen, vergader je over feiten. Zinnen die beginnen met ‘ik vind’ en ‘ik denk’ willen we daarom niet horen. Die bewaar je fijn voor gesprekken bij de koffieautomaat. 

Vergader je, dan communiceer je alleen in feiten, wetenschappelijk onderlegde statements, onderbouwde input en datagedreven informatie — ‘The first principles’ noemen we deze vergadertechniek ook wel. 

52. Houd telefoons weg uit vergaderingen

Efficiënt vergaderen betekent ‘aandacht erbij’! Dat lukt niet wanneer jij of jouw collega’s om de haverklap jullie telefoon checken. 

  • Om te voorkomen dat de meeting onderbroken wordt, zet je daarom notificaties uit. Stel een gepersonaliseerde focus modus is, zodat noodgevallen wel doorkomen. 
  • Telefoon ook niet op tafel of in het zicht. Kom op…
  • En wil je er zeker van zijn dat niemand tussendoor de aandacht laat verslappen, spreek dan de regel af: ‘wie het eerst zijn telefoon checkt, trakteert!’ Aandacht gegarandeerd!

https://youtu.be/KGVQjX_lscY

53. Eindig elke meeting met EVA’s

Het doel achter vergaderen is simpelweg niets meer dan de eerstvolgende actiepunten bepalen rondom een bepaald project — ‘wie doet wat’, ‘wanneer moet dit gebeuren’, ‘hoe gaan we dit aanpakken’?

Stel daarom als doel om aan het eind van iedere vergadering Eerst Volgende Acties te bepalen voor iedereen (EVA’s afgekort.) Dit bepaal je openlijk tijdens elke meeting voor elk besproken item.  

⭐ Kantoorwerkers verdienen de beste tools voor Time Management. Neem deel aan onze training en ontdek bewezen methoden om je dag te organiseren en je werklast te verlichten.

54. Plan na elke meeting verwerkingstijd

Ook niet geheel onbelangrijk: daadwerkelijk tijd vrijmaken om aan de punten die jullie hebben besproken te werken. Het schiet er namelijk nog weleens bij in, waardoor je het vergeet of waardoor je last minute met andere taken moet schuiven. 

Heb je dus een vergadering opstaan, rooster dan aanvullend een half uur extra verwerkingstijd in. Zo werk je aan ad hoc actiepunten terwijl ze nog vers in je hoofd zitten.

55. Skip brainstormsessies, werk alleen

Ze zijn vooral gezellig, want voor keiharde resultaten zorgen ze niet. Hoewel vroeger geclaimd werd dat brainstormsessies zouden zorgen voor immense creatieve ideeën, zijn we er tegenwoordig achter dat dat niet het geval is. Integendeel:

Je bent vele malen productiever én creatiever wanneer je in je uppie reflecteert.

Brainstormsessies onderdrukken namelijk onbewust onze eigen goede ideeën en roepen vooral generieke en slechte ideeën op. Woon ze dus niet langer bij, maar denk eerst zelf na. Individueel. Jullie kunnen daarna nog altijd een micro meeting houden om ieders ideeën te na te bespreken.

Ben je klaar om je time management vaardigheden te verbeteren? Haal ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ in huis en leer van de beste. Ontdek de kracht van efficiëntie en focus! 📘⏳ #TijdManagement

56. Stop met vergaderen in totaliteit

Beter nog: skip elke meeting die zich voordoet. Ga na: de meeste meetings vinden plaats in de ochtend. Net op het moment dat jij het meest productief bent (‘Golden Hours’, weet je nog?) Die tijd kun je beter gebruiken. 

Het advies van Jason Fried – schrijver van het succesvolle time management boek ‘ReWork’ – luidt dan ook:

“Cancel gewoon de eerstvolgende meeting. Doe het gewoon niet. Ik bedoel niet verplaats hem; wis hem compleet uit je geheugen. Doe hem verdwijnen en je zult merken dat alles perfect op zijn pootjes terechtkomt.”

Resoluut, zeker, maar die kostbare tijd kun je veel beter gebruiken voor het échte (denk)werk. Vermijd ze dus, die vergaderingen, en kijk of je de benodigde info ook kunt ontvangen via de mail. Vaak heb je namelijk niet veel gemist.

time management tips

Time management tips om concentratie te behouden 

Heb je je ooit afgevraagd hoe sommige mensen altijd met laser precisie door hun takenlijst lijken te snijden? Terwijl jij worstelt om je te concentreren tussen eindeloze afleidingen en prikkels door? Geen zorgen, je bent niet de enige! Probeer deze time management tips uit en laat notificaties, bliepjes, praatgrage collega’s of – nog erger: – drukke kantoortuinen jou niet langer uit je concentratie tikken.

57. Gebruik een noise cancelling headset

Jouw beste vriend, als ‘time manager’: een koptelefoon waarmee je alle geluiden en afleiding om je heen uitfiltert. Daarnaast geeft het ook nog eens een heel duidelijk signaal af aan jouw collega’s:

Wanneer je een koptelefoon draagt, zien collega’s dat dit niet het moment is om jou te storen. Jij bent druk bezig. 

Maar misschien nog wel het grootste voordeel is dat het daadwerkelijk jouw concentratie en focus verhoogt. Indien je hierbij ook nog eens naar concentratieverhogende muziek luistert (of nog beter: binaural beats), dan kom je nóg sneller in die focusflow terecht. 

Enkele tips:

  • Luister niet naar muziek met tekst, dit leidt alleen maar af.
  • Instrumentale deuntjes, klassieke muziek (met name Baroque) en binaural beats werken fantastisch.
  • Natuurgeluiden of café-geluiden doen het ook heel goed!
  • Maak wel afspraken met je collega’s rondom koptelefoon gebruik zodat de sfeer.

58. Wissel van omgeving

Bezoek eens dat lokale koffietentje. Niet voor een goede latte, maar zodat jij de sleur doorbreekt en jouw focus een flinke boost geeft. Het eentonige gemompel en gekletter van porseleinen kopjes doen namelijk iets met je brein! Ze activeren je brein, zonder je uit jouw concentratie te tikken.

Geen café in de buurt? Probeer dan eens de volgende apps en websites. Deze bootsen vanalles na, van natuurgeluiden tot aan hippe koffietentjes. Hier zijn enkele van de beste apps en websites voor ambient noise:

  • Noisli: Noisli biedt een breed scala aan achtergrondgeluiden, waaronder regen, bosgeluiden, cafégeluiden en meer. Je kunt de verschillende geluiden mixen en matchen om de perfecte achtergrond te creëren voor jouw behoeften.
  • A Soft Murmur: Deze website biedt een eenvoudige interface waarmee je de hoeveelheid regen, onweer, wind, vogels en andere geluiden kunt aanpassen. Het is perfect voor het creëren van een rustgevende omgeving.
  • Rainy Mood: Als je op zoek bent naar het geluid van regen, dan is Rainy Mood de perfecte keuze. De website biedt een continue loop van regengeluiden, die je kunt afspelen terwijl je werkt, studeert of ontspant.
  • Ambiance: Ambiance is een app die is ontworpen om je te helpen bij het creëren van aangepaste achtergrondgeluiden. De app biedt honderden verschillende geluiden, waaronder vogelgezang, waterstromen en witte ruis. Je kunt de geluiden mixen en matchen om de perfecte ambiance te creëren.
  • SimplyNoise: SimplyNoise biedt drie verschillende soorten witte ruis: witte ruis, roze ruis en bruine ruis. Witte ruis is perfect voor het maskeren van achtergrondgeluiden, terwijl roze ruis en bruine ruis beter zijn voor ontspanning en slaap.

Meer weten?

📈 Werk slimmer, niet harder! Leer de kunst van Time Management tijdens onze intensieve training voor kenniswerkers. Direct toepasbare tips voor blijvende resultaten.

59. Introduceer ‘Talkless Thursday’s’

Het klinkt misschien drastisch, maar als je echt zeker wilt zijn dat je je kunt concentreren, bespreek dan eens met je team om ‘Talkless Thursday’s in te voeren: één werkdag waarop er niet wordt gepraat. (Oké, een halve dag mag ook). We bedoelen dan niet alleen het geklets bij de koffieautomaat, maar gewoon helemaal geen gesprekken. Complete stilte, dus! Je zult versteld staan van de hoeveelheid werk die je opeens gedaan krijgt wanneer niemand je stoort.

Vragen stellen, informeren en overleggen gebeurt dan via indirecte communicatiekanalen, maar alleen als het echt noodzakelijk is. Slack, Microsoft Teams of Google Chat zijn dan jullie voornaamste communicatiemiddelen. Het checken van deze media doe je echter pas wanneer het jou uitkomt of op vaste tijdstippen. Zorg er dus ook voor dat je de notificaties uitschakelt, anders word je alsnog afgeleid.

Misschien is een dag zonder communicatie wel radicaal, maar het af en toe invoeren van zo’n dag is een perfecte manier om iedereen aan die concentratietaken te laten werken. Als je een hele dag te heftig vindt, kun je altijd kiezen voor de mildere variant:

60. Introduceer ‘Stoortijd’ 

Loopt iedereen steeds onaangekondigd je kantoor binnen om iets aan je te vragen? Het is vervelend, want zo word je constant onderbroken en verlies je je concentratie. Maar je kunt dit oplossen door een ‘stoortijd’ in te stellen en te voorkomen dat je gedurende de dag gestoord wordt met ad hoc zaken.

Kader een specifieke tijd in waarop je wél gestoord mag worden, bijvoorbeeld vóór de lunch van 11:00 tot 12:00 uur. Geef duidelijk aan je collega’s dat ze alleen tijdens dit inloopuurtje je kantoor mogen binnenkomen om je te storen. Gebruik dit uur ook om direct meteen je e-mail en andere communicatiekanalen te bekijken! 

Externe prikkels kun je niet altijd beheersen, maar je eigen stoorzenders wel. Met zo’n  ‘stoortijd’ creëer je een gestructureerde en georganiseerde manier om met onderbrekingen om te gaan.

Meer tijd overhouden voor wat écht belangrijk is? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks waardevolle inzichten om je dagen productiever te maken. 📩⏰ #NuttigeTips

61. Zet notificaties uit

Neem verantwoordelijkheid voor alle geluiden van je eigen apparatuur: je laptop, telefoon, mailbox, chatprogramma, applicaties, CRM-systeem enzovoort. Al die meldingen en bliepjes hebben maar één doel: jou afleiden. Dus zet ze uit. Jij bepaalt wanneer je je telefoon checkt en wanneer het tijd is om je mail te openen, niet de apparaten of programma’s zelf!

Voor de meest voorkomende programma’s doe je het op de volgende manier:

En als je dan toch die afleidende geluidjes en aandacht-vragende balkjes hebt uitgeschakeld, kun je jouw telefoon ook gelijk slimmer inrichten

62. Richt je smartphone slimmer in

Wat zie je zodra je je telefoon ontgrendelt? Waarschijnlijk tientallen apps die schreeuwen “OPEN MIJ”. Zelfs als je ze op dat moment niet nodig hebt, open je toch snel even WhatsApp om te kijken of je nieuwe meldingen hebt. Weg concentratie! Daarom is het slim om je telefoon ‘prikkelvrij’ in te richten.

Richt het eerste scherm in:

  • Op het startscherm van je telefoon hoort helemaal niets te staan, behalve misschien één of twee apps die echt belangrijk zijn. Kies daarbij voor apps die je een helder hoofd bezorgen en je helpen bovenop je taken en projecten te zitten, zoals Todoist of Braintoss. 
  • Plaats ook één app op het startscherm die een goede gewoonte stimuleert. Bijvoorbeeld, als je jezelf hebt voorgenomen om meer te bewegen, zet dan Runkeeper op je eerste pagina. 
  • Vermijd apps zoals WhatsApp, e-mail of het weerbericht op het startscherm, omdat ze te veel afleiding kunnen veroorzaken. Geef ze liever een plekje waar ze minder opvallen.

Richt vervolgens de overige pagina’s in:

  • Op de tweede pagina plaats je de apps die je het meest zou moeten gebruiken. Productieve apps die je leven gemakkelijker maken en die de echte functie van je smartphone dienen, zoals je agenda, wekker, muziek-apps of verschillende gezondheidsapps.
  • De derde en volgende pagina’s zijn gereserveerd voor al die apps die je afleiden. Natuurlijk wil je af en toe Instagram checken, maar nu doe je dat alleen wanneer je ervoor kiest, niet wanneer het icoontje jou afleidt. Nieuws-apps, social media-apps, games – al die afleidingen krijgen dus een plekje, maar wel na die slimme apps!

Op deze manier maak je je telefoon minder afleidend en kun je je beter concentreren. Maar als je echt zeker wilt zijn dat je niet wordt afgeleid door je telefoon, bijvoorbeeld tijdens een belangrijke meeting of bij het uitvoeren van een denktaak, dan kun je zwaarder geschut inzetten.

63. Gebruik focus-modi op je smartphone

Een taak waarbij jij het je echt niet kunt veroorloven om uit je concentratie gehaald te worden? Gebruik dan de “Niet storen”-modus op je telefoon. Met deze modus kun je voorkomen dat je constant wordt gestoord terwijl je aan taken werkt, maar kun je wel belangrijke noodtelefoontjes ontvangen.

Om de “Niet storen”-modus in te stellen, volg je deze stappen:

  • Ga naar de instellingen van je telefoon.
  • Zoek naar het menu “Geluid” of “Meldingen”.
  • Kies voor “Niet storen”.
  • Stel de modus in op “Alleen prioriteit” of “Alleen alarmen”.
  • Voeg contacten toe aan je lijst van “Prioriteitsonderbrekingen” die belangrijk genoeg zijn om je te kunnen bellen in geval van nood.

Bonustip: Stel een automatische planning in voor de “Niet storen”-modus, zodat deze op vaste tijden wordt geactiveerd, bijvoorbeeld tijdens je werktijden.

Door deze modus in te schakelen, verminder je afleidingen van reguliere oproepen en meldingen, waardoor je je beter kunt concentreren op je taken.

🎓 Upgrade je Time Management vaardigheden met onze training gegeven door echte experts. Leer hoe je je dag in balans houdt, prioriteiten stelt en meer gedaan krijgt in minder tijd.

64. Neem voldoende en geregeld pauzes

Te lang en te geconcentreerd aan een taak blijven doorwerken, werkt niet en zal alleen maar averechts werken. Neem daarom voldoende pauzes. Het heeft direct effect op je concentratie en productiviteit, maar wel als je het goed doet:

  • Verlaat je werkplek. Snel een boterham aan je bureau eten geeft je brein niet echt het gevoel dat het mag rusten. Als je pauzeert in een andere ruimte, geef je je hersenen het signaal dat het mag herladen.
  • Sport in je pauze, gewoon bewegen mag ook. Je reset je brein door het wat afleiding van je werk te geven en je energie een boost te geven met wat beweging. Als er geen sportschool in de buurt van je kantoor is of geen ruimte voor je yogamatje, maak dan gewoon een wandeling. Het werkt ook prima.
  • Schud het scherpe randje van een drukke ochtend van je af? Mediteer. Het kan best tijdens je pauze en je hebt er maar maximaal 20 minuten voor nodig. Laat je hoofd tot rust komen, dan voel jij je ook rustiger.
  • Ben je druk? Neem dan juist pauzes. Dit hoeven niet eens lange pauzemomenten te zijn, een paar korte breaks van 5 tot 10 minuten doen ook wonderen om je concentratie vast te houden!

En wanneer neem je dan een pauze? Daar zijn richtlijnen en time management tips voor. Dit zijn de 3 beste momenten om een pauze te nemen:

  • Wat werkt wetenschappelijk het beste? 52 minuten werken gevolgd door een pauze van 17 minuten. We begrijpen dat je baas zijn wenkbrauwen zal fronsen als je dit exact aanhoudt.
  • Misschien is het natuurlijk ritme daarom realistischer voor een kantoorwerker: 90 minuten werken met een pauze van 20 minuten.
  • Nog te lang? Dan is de Pomodoro-techniek wellicht de beste pauze-methode voor je. 25 minuten werken en vervolgens 5 minuten pauze. Ideaal voor je concentratie en zeer haalbaar in een drukke kantooromgeving. Hier gaan we nog verder in op deze geweldige concentratietechniek.

Welk pauzemoment je ook kiest, onthoud dat je ook daadwerkelijk werkt in het ‘werkmoment’ en pauze neemt in het ‘pauzemoment’. Je telefoon checken of doelloos surfen tussendoor is er dus niet bij!

time management tips

Time management tips voor slimmer en efficiënter e-mailen

Voel jij je soms overspoeld door een eindeloze stroom e-mails? Mis je belangrijke berichten omdat ze verdwijnen in de chaos van je inbox? Geen zorgen! Leer hoe je je inbox onder controle houdt en efficiënter met e-mails omgaat, zodat je meer tijd hebt voor belangrijke taken en minder afgeleid wordt.

Van het organiseren van je inbox tot e-mail etiquette, wij hebben alle tips en trucs om je te transformeren tot een ware e-mailmeester. Ontdek hoe je je mails glashelder en beknopt formuleert, heen-en-weer mailen vermijdt door het geven van opties, en zelfs mails terughalen als je een foutje hebt gemaakt! Dit zijn enkele email time management tips:

65. Begin met een lege inbox: mailbox zero

Heb je ook altijd dat rode bolletje op je mail-app dat aangeeft dat er weer iets in je inbox is beland? Laten we samen orde scheppen en met een frisse start beginnen, met een lege inbox, en dat is echt mogelijk!

Tijd voor een grote opruiming in je inbox, en dat kan in minder dan dertig minuten! 

Mieter alles in een backlog:

  1. Verzamel al je mails en plaats deze nu in één map, noem deze ‘Backlog’. Opgeruimd! Grapje, nu lijkt het misschien opgeruimd, maar eigenlijk hebben we gewoon de rommel onder het tapijt geschoven.
  2. Neem de tijd om alle overbodige rommel in de ‘Backlog’ map weg te werken. Denk aan reclameberichten, meldingen over gewonnen iPhones of nieuwsbrieven die je toch niet leest. Schrijf je ook gelijk uit! Kijk eens aan, weer een stap dichter bij een lege inbox.

Verwerk zaken waar wél nog iets mee moet.

  1. Nu blijven alleen de mails over die actie van jou vereisen. Is er een mail die hooguit één minuutje kost om te beantwoorden? Doen! Voor mails die maximaal een half uur nodig hebben om te beantwoorden, maak je een speciaal mapje aan: ‘Beantwoorden’. Zet ze er allemaal in.
  2. Plan vervolgens één tot anderhalf uur in je agenda om deze mails te verwerken en te beantwoorden. Tip: doe dit na de lunch, wanneer je waarschijnlijk wat minder energie hebt en al het belangrijke denkwerk al achter de rug is.
  3. En die ene mail waarvoor je uitgebreid voorwerk en onderzoek moet doen voordat je hem kunt beantwoorden? Geef deze XL-mails een aparte afspraak in je agenda, zodat je er later rustig aan kunt werken. Vergeet niet om de afzender op de hoogte te stellen dat je ermee aan de slag gaat – wel zo netjes.

Ziezo, een overzichtelijke en praktische lege inbox. Nu is de uitdaging om hem zo te houden.

Transformeer je dagelijkse routine met ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar‘. Björn Deusings deelt zijn expertise om jouw tijd beter te managen en je doelen te verwezenlijken. 🚀⏲️ #ProductieveJij

66. Verwerk je inbox dagelijks met OHIO

OHIO staat niet voor de Amerikaanse staat, maar voor onze geliefde methode om je inbox (en je hoofd, weet je nog die verzamelplekken?) leeg te houden. Telkens wanneer je een nieuwe e-mail ontvangt, maak je direct een beslissing: ‘Weggooien’, ‘Archiveren’, ‘Delegeren’, ‘Meteen doen’ of ‘Plannen’?

Om je inbox-teller op 0 te houden, verwerk je elke nieuwe e-mail slechts één keer: Only Handle It One.

  • ‘Weggooien’: Je ontvangt een mail van een collega over de vergadering die al heeft plaatsgevonden. Deze heb je niet meer nodig.
  • ‘Archiveren’: Een andere collega stuurt je het overzicht van de notulen van die vergadering. Misschien handig voor de toekomst, dus je bewaart ‘m.
  • ‘Delegeren’: Een mail vraagt of jij de notulen kunt verwerken in een jaarverslag? Dat is een klus voor de stagiair, dus je delegeert ‘m naar haar inbox.
  • Meteen doen’: Een memo van je baas waarin hij een korte terugkoppeling vraagt over de vergadering van zojuist? Dit kost niet veel tijd, dus meteen beantwoorden!
  • ‘Plannen’: Je baas vraagt of jij de volgende vergadering wil organiseren, inclusief presentatie! Dat vergt wat tijd, dus je plant het in. Pak je agenda en takenmanager er maar bij!

Zo verwerk je keer op keer jouw inbox. Geen mails tig keer openen en markeren, niet langer zaken laten ‘rusten’, maar direct één besluit nemen. 

67. Leer netter e-mailen 

Bepaal altijd eerst of een e-mail het juiste middel is. Een e-mail is namelijk nooit dringend. Punt. Dus, hoewel je misschien wilt claimen dat je “zo snel mogelijk” of “vandaag nog” een reactie verwacht op jouw ‘urgente’ e-mail, onthoud deze belangrijke regel:

“Stuur simpelweg nooit een e-mail als je boodschap dringend is.”

E-mail is bedoeld om iemand een boodschap te sturen die hij of zij kan lezen wanneer het uitkomt. En antwoorden? Dat gebeurt doorgaans volgens de e-mailetiquette binnen 24 tot 48 uur.

  • Is de kwestie dus echt zo urgent dat er serieuze consequenties aan vastzitten als je collega niet binnen 10 minuten antwoordt? Bel diegene dan op of loop simpelweg even zijn of haar kantoor binnen. (Natuurlijk pas nadat je er zeker van bent dat het werkelijk dringend is, en niet alleen maar zo lijkt!)
  • Blijkt de kwestie minder dringend dan je aanvankelijk dacht? Stel dan een beleefde e-mail op, maar doe dit pas nadat je dit punt goed hebt overwogen:
  • Is de kwestie complex of vereist het veel informatie? Stuur dan liever geen e-mail, maar nodig de ontvanger uit voor een gesprek waarin je de kwestie bespreekt. Dit geldt vooral bij persoonlijke zaken waarbij context belangrijk is. Zet het op je ‘1 op 1’-lijst en bespreek het op de traditionele manier: face-to-face.

Heb je besloten dat jouw kwestie geschikt is voor een e-mail? Vermijd dan veelvoorkomende e-mail fouten door eens anders te werken:

68. Stel je mails altijd van beneden naar boven op

Heb jij ook ooit een bijlage vergeten toe te voegen? Herkenbaar! Voorkom dit door je e-mails in omgekeerde volgorde op te stellen. Het kan in het begin wat onwennig aanvoelen, maar op deze manier kun je er zeker van zijn dat je jouw mail niet per ongeluk verzendt zonder de bijlagen en een halve tekst!

  1. Start met het toevoegen van de bijlagen om te voorkomen dat je ze vergeet in te voegen en achteraf nog een mail moet sturen.
  2. Vervolgens schrijf je de (beknopte) inhoud van je bericht. Hier zometeen meer over.
  3. Daarna vul je de onderwerpregel in.
  4. En als allerlaatste voeg je de ontvanger(s) toe.

Op deze manier voorkom je onnodige fouten en kun je met een gerust hart je e-mail verzenden, wetende dat alles compleet is.

💪 Laat je productiviteit toenemen met onze 1-daagse Training Time Management. Exclusief voor kenniswerkers die klaar zijn om hun professionele leven te optimaliseren.

69. Houd je mail glashelder en beknopt

Het is niet nodig dat jouw collega eerst door een eindeloze hoeveelheid ‘fluf’ moet lezen voordat ze bij de kern van jouw mail komen. In de meeste gevallen bevat jouw e-mail namelijk een verzoek. Dit kan een antwoord op een vraag zijn, een akkoord op een offerte of het vaststellen van een vergadering.

Open je mail daarom direct met de essentie van je verzoek en wat je van de ander verwacht.

“Bijgevoegd vind je de offerte die ik heb opgesteld naar aanleiding van ons gesprek met klant x, afgelopen donderdag. Zou je deze offerte willen doornemen, eventuele aanpassingen willen toevoegen en vervolgens willen ondertekenen?”

Op deze manier is het voor jou en de ontvanger glashelder wat je verwacht en wanneer. Wil je er daarnaast zeker van zijn dat je niet voortdurend heen en weer moet mailen? Doe dan het volgende:

70. Voorkom heen en weer mailen: geef opties 

Die vergadering op donderdagmiddag komt je bij nader inzien toch niet uit. In plaats van heen en weer te mailen, geef je gelijk opties:

“Helaas komt de vergadering van donderdagmiddag niet uit, omdat klant X diezelfde dag onverwacht een evaluatie wil bespreken. Ik stel voor om de vergadering te verplaatsen naar vrijdagochtend om 10:30. Laat me weten of dat moment voor jou uitkomt. Mocht dat niet het geval zijn, zijn hier nog 3 andere mogelijkheden:

  • Maandag om 9:00 uur
  • Dinsdag om 11:00 uur
  • Donderdag om 10:30 uur”

Zo gemakkelijk is dat. Hiermee voorkom je onnodig heen en weer gemail. 

Tijdwinst.com op Instagram, Linkedin en Pinterest en ontdek een wereld vol strategieën voor slimmer werken. 💼✨ #TijdwinstInsights

71. Vermijd groepsmails

Er is niets zo vervelend als deel uitmaken van een WhatsApp-groep waarin verschillende mensen een gesprek voeren waar jij geen interesse in hebt. Dus waarom zou je dit dan wel doen in een e-mail? Denk daarom goed na of het verzenden van een groepsmail de enige en beste oplossing is voor jouw bericht.

  • Als je bijvoorbeeld een afspraak wilt plannen tussen meerdere personen, maak dan gebruik van Datumprikker of Doodle. Hiermee voorkom je onnodig heen en weer gemail.
  • Als het toch niet te vermijden is om een groepsmail te sturen, benoem dan duidelijk het bericht en de bijbehorende acties voor elke persoon apart. Op deze manier voorkom je dat jouw inbox wordt overspoeld met nutteloze berichten en blijft je e-mailverkeer overzichtelijk en relevant.

Meer weten?

72. Wees duidelijk over jouw verwachtingen

Heldere inhoud? Check. Voorkomen dat je onnodig moet reageren? Check. Tijd om je mail tot een goed einde te brengen met een heldere afsluiting: laat jouw collega weten wanneer je graag van hem terughoort en waarom:

“Graag zou ik deze vóór woensdag ontvangen. Donderdag moet ik namelijk een kopie naar de klant versturen.”

Niets meer en niets minder. Zodra je er zeker van bent dat je bericht van alle kanten klopt (geen spelfouten en vergeten bijlagen dus), heeft jouw perfecte mail een perfecte onderwerpregel nodig.

73. Gebruik glasheldere onderwerpregels 

!!! BELANGRIJK: LEZEN en BEANTWOORDEN graag 🙂” Krijg je ook vaak zulke mails van je collega (of maak jij je er zelf schuldig aan)? Pak het slimmer aan:

Vermijd uitroeptekens, alles in hoofdletters of andere signalen waarmee je wil aanduiden dat jouw mail ‘urgent’ is. Gebruik in plaats daarvan “[actie]” en beknopt de inhoud van je bericht.

Bijvoorbeeld:

“[Ondertekenen s.v.p] aanvraag offerte klant x”

“[Ter info] Groei omzetcijfers Maart”

“[Ter correctie] Fout in factuur 28793”

“[Ter inzage] Offerte Bouwbedrijf Jansen”

“[Graag jouw mening] Aanvraag consult”

Jouw collega weet meteen waar de mail over gaat en welke actie er van hem verwacht wordt. Spreek met het hele team af dat dit de norm wordt binnen jullie onderlinge mailcontact en jouw inbox verandert in een oogopslag van schreeuwerig naar overzichtelijk!

🌐 Of je nu thuiswerkt werkt of op kantoor, onze Training Time Management is er voor jou! Leer de beste strategieën om je tijd te beheren en je werklast te verlichten.

74. Haal een verzonden e-mail terug

Toch na al deze tips de bijlage vergeten toe te voegen, een verkeerde ontvanger ingevoerd of misschien in the heat of the moment een boze mail naar een collega gestuurd? Haal hem terug! Als dat geen hoop ellende scheelt…

In Outlook red jij je hachje in 3 stappen:

  • Ga naar ‘Verplaatsen’ bovenin de balk.
  • Klik op ‘Acties’ en vervolgens op ‘Dit bericht intrekken…’
  • Voilà, de inhoud van het bericht wordt gewist en de ontvanger ziet alleen in plaats van jouw oorspronkelijke tekst ‘Dit bericht is ingetrokken.’
  • Onthoud wel dat dit alleen werkt als de ontvanger ook Outlook gebruikt, de mail nog in de inbox zit en natuurlijk nog ongelezen is.

Gmail? Nog simpeler:

  • Maak het ongedaan door onderaan je scherm op “Ongedaan maken” te klikken wanneer “Het bericht is verzonden” in beeld komt. Zorg wel dat deze opties vooraf zijn ingeschakeld:
  • Ga naar de ‘Instellingen’ (het tandwieltje rechtsboven).
  • Klik op ‘Alle instellingen bekijken’.
  • Ga naar het tabblad ‘Algemeen’.
  • Scroll naar beneden naar ‘Ongedaan maken verzenden’.
  • Kies de gewenste annuleringstijd (bijvoorbeeld 30 of 60 seconden).

Lifesaver, dat terughalen! 

Nog iets anders handigs:

75. Werk met sneltoetsen en textexpanders

Mails versturen, je kunt het jezelf niet leuker maken, wel makkelijker. Deze sneltoetsen helpen jou razendsnel die mails op te stellen en te beantwoorden:

Sneltoetsen in Outlook

Mail opstellen
CTRL+N (windows) / CMD⌘+N (mac) = nieuw bericht maken

Ontvanger(s) toevoegen
ALT+B = naar BCC-veld en adresboek openen
ALT+C = naar CC-veld en adresboek openen

Verzenden
CTRL+ENTER = verzenden

Beantwoorden en doorsturen
CTRL+R = mail beantwoorden
CTRL+SHIFT+R = allen beantwoorden
CTRL+F = doorsturen

Wegwerken
CTRL+D = verwijderen
CTRL+SHIFT+S = verplaatsen naar map

Sneltoetsen in Gmail

Mail opstellen
SHIFT+C = nieuw bericht maken

Ontvanger(s) toevoegen
CTRL+SHIFT+C (windows) / CMD⌘+SHIFT+C (mac) = CC-ers toevoegen
CTRL+SHIFT+B (windows) / CMD⌘+SHIFT+B (mac) = BCC-ers toevoegen

Verzenden
TAB+ENTER = verzenden

Beantwoorden en doorsturen
R (reply) = beantwoorden
A (reply all) = allen beantwoorden
F (forward) = doorsturen

Wegwerken
E = archiveren

Te veel om te onthouden? 

Laat een textexpander het voor je doen. Zo’n briljant programma onthoudt niet alleen bovenstaande sneltoetsen voor je, maar typt lappen tekst voor je uit. Check deze artikelen maar eens:

Wil je je time management naar een hoger niveau tillen? ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar‘ biedt diepgaande inzichten en praktische methoden om je tijd optimaal te benutten. 📚⏰ #Efficiëntie

76. Check je e-mail enkel op gezette tijden

Hoe vaak controleer je niet even tussen je werkzaamheden door of je een nieuwe mail hebt binnengekregen? Dit is werkelijk funest voor je concentratie én productiviteit. Behandel het als echte post en ga er bewuster mee om. 

Net zoals je niet vijftig keer per dag naar de brievenbus loopt, moet je ook niet je inbox compulsief checken.

Geef jezelf een limiet: bijvoorbeeld twee, drie of hooguit vier keer per dag. En plan dit ook terugkerend in je agenda in! Dit werkt niet alleen efficiënter dan honderd keer per dag checken of je nieuwe mails hebt, je voorkomt ook dat je jouw hele ochtend besteedt aan ad hoc verzoeken.

  • Check één: niet zodra je één voet over de kantoordrempel zet maar nadat je je MIT’s (Most Important Tasks) hebt afgerond.
  • Check twee: na de lunch, wanneer dat middagdipje optreedt. Je kunt je dan toch niet meer focussen op ‘echt’ werk.
  • Check drie: richting het eind van je werkdag, maar met het doel om laatste restjes weg te werken.

Tussendoor check je je mail niet. Voel je toch steeds de neiging opkomen om even snel te checken of je collega al gereageerd heeft? Pauzeer dan je inbox:

77. Pauzeer gedurende de dag je inbox

Je wilt niet afgeleid worden door de melding van een nieuwe mail. Jouw notificaties staan daarom uit. Top! Máár! Toch leidt dit er bij veel mensen toe dat ze nu compulsief hun inbox gaan checken. Hoe ga je dit tegen?

Pauzeer je inbox. Door je inbox tijdelijk te ‘bevriezen’, valt er namelijk niets te checken, klinken er geen afleidende bliepjes en is er niets te zien! 

  • Zo doe je dit in Gmail: installeer de ‘INBOX PAUSE’-plugin en een magische blauwe knop verschijnt bovenaan in je Gmail inbox.
  • En in Outlook? Nog simpeler, de functie is al automatisch ingebouwd: de ‘ontvangen/verzenden’-knop. Normaal staat dat ingesteld op ‘elke 2 uur e-mail binnenhalen‘, maar zet dit uit:

Outlook time management tips

  • Ga naar ‘Bestand’ in Outlook.
  • Klik op ‘Opties’.
  • Ga naar ‘Geavanceerd’.
  • Zoek de ‘Verzenden/ontvangen’-sectie.
  • Vink ‘Automatisch verzenden/ontvangen om de X minuten’ uit.
  • Klik op ‘OK’.

Mail-Inbox-pauze

Door je inbox te pauzeren, kies jij er bewust voor je niet af te laten leiden door die oneindige mailstroom. Zo lees en beantwoord jij de mails wanneer het jou uitkomt.

time management tips

Time management tips om je technologie slimmer te gebruiken 

Ook zodra het aankomt op andere digitale informatiebronnen valt er nog het een en het ander te ontdekken. Bekijk deze technische time management tips en ontdek hoe je deze mediums slimmer inricht. 

78. Optimaliseer je Google search

Optimaliseer je Google-zoekopdrachten voor snellere en preciezere resultaten met deze handige hacks:

  • Zoek binnen een specifieke site: Wil je snel informatie vinden op een grote website zonder te verdwalen? Het is makkelijk! Typ de URL van de site in je zoekbalk, gevolgd door een dubbele punt en het zoekwoord waar je naar op zoek bent:
  • Zoek een exacte woordvolgorde: Op zoek naar die perfecte quote voor je presentatie of een specifieke zin, maar krijg je alleen losse woorden als resultaat? Zet de woordgroep tussen dubbele haakjes om exact te vinden wat je nodig hebt.
  • Combineer verschillende zoektermen: Wanneer je meerdere termen in één zoekopdracht wilt combineren, maar niet allemaal tegelijk, gebruik dan een verticaal balkje (|) tussen de zoektermen. Google toont dan resultaten waarin het één óf het ander voorkomt.
  • Ontdek vergelijkbare websites: Ben je gewend altijd dezelfde website te gebruiken, maar zoek je nu iets anders? Vind eenvoudig alternatieve bronnen of vergelijkbare informatie door “related:” gevolgd door de URL van de gewenste site in de zoekbalk te typen.
  • Vind direct vertalingen: Kun je even niet op de vertaling van een woord komen? Geen probleem! Typ simpelweg het woord “vertaling” of “vertalen” achter het woord en binnen enkele seconden krijg je de vertaling en meerdere synoniemen te zien. Handig!
  • Ontdek definities: Moet je de juiste definitie van een woord vermelden in je verslag? Typ “definitie” gevolgd door jouw zoekterm in de zoekbalk en je krijgt direct een duidelijke omschrijving.

Met deze slimme Google-hacks vind je sneller en gemakkelijker de informatie die je zoekt, en hou je meer tijd over voor andere dingen! Probeer ze uit en optimaliseer je zoekervaring.

📚 Ontdek je volledige potentieel met onze Training Time Management. Voor kenniswerkers die streven naar succes en effectiviteit in hun dagelijkse taken.

79. Check je privacyinstellingen

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat jouw online surfgedrag waardevolle informatie oplevert voor Google. Ze gebruiken deze gegevens om een beeld van jou te vormen en je gerichte advertenties te tonen. Maar maak je geen zorgen, je hebt hier zelf controle over. Je kunt deze functies namelijk uitschakelen!

  • In jouw ‘Dashboard’ kun je alle statistieken bekijken die Google bijhoudt, zoals het profiel dat ze van jou hebben samengesteld. Dit vind je onder ‘Advertentie-instellingen‘. 
  • Ook kun je zien waar je allemaal bent geweest via ‘Locatiegeschiedenis’ en welke zoekopdrachten je hebt uitgevoerd in je ‘Web- en app-activiteit‘. 
  • Daarnaast zie je in ‘Gekoppelde apps en sites‘ welke andere partijen nog meer informatie over jou hebben.
  • Wil je graag maandelijks inzicht in jouw internetgedrag? Dat kan! Je kunt een maandelijkse rapportage ontvangen met al je beveiligings- en privacy gegevens. Heel transparant!
  • En als je bepaalde informatie wilt verwijderen, is dat slechts een paar klikken verwijderd. Elk onderdeel heeft namelijk een schuifje waarmee je de gegevensuitwisseling kunt uitschakelen. Simpelweg de schuifjes omzetten en voilà, jouw gegevens worden niet langer bijgehouden.

Hoewel het misschien een beetje beangstigend klinkt hoeveel Google over ons weet, heb jij gelukkig zelf eenvoudig in de hand hoeveel informatie de dienst van jou verzamelt. Het geeft je in ieder geval inzicht in jouw eigen internetgedrag.

80. Gebruik een wachtwoordenkluis

Of je nu gebruikmaakt van e-mail, de cloud of andere technologische snufjes, in de meeste gevallen blijft een sterk wachtwoord dé belangrijkste beveiligingsmethode. Misschien vind je jouw oude, vertrouwde wachtwoord dat je al járen gebruikt het handigst, maar helaas is ‘Hondmax1983’ redelijk eenvoudig te kraken. 

Gelukkig is er een betere en eenvoudigere manier om je wachtwoorden te beschermen en te bewaren: 1Password! Zo’n programma functioneert als een veilige kluis en bewaart al jouw wachtwoorden op een veilige manier. Het heeft zelfs een ingebouwde ‘Password Generator‘ die sterke wachtwoorden creëert die niet te kraken zijn! En je hoeft je geen zorgen te maken over het onthouden van deze complexe wachtwoorden, want 1Password bewaart ze voor je én biedt een 2-staps verificatie

Dus zelfs als je een slimme hacker bent, zal het lastig zijn om hier doorheen te breken!

Leer de kunst van effectief plannen en stressvrij werken met ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar‘. Björn Deusings geeft je de tools om meester te worden in time management. 📖🕒 #SlimmerPlannen

81. Wees kritisch in de informatie die je tot je neemt

Met het toenemende aantal informatie in de afgelopen decennia, kan het een uitdaging zijn om de waardevolle informatie te onderscheiden van de overbodige. Je vraagt je wellicht af of al die dagelijkse stortvloed aan informatie echt de moeite waard is. Wees kritisch:

  • Beperk je tijd op social media: Social media kunnen een overvloed aan informatie bieden, maar het kan ook snel overweldigend worden. Stel limieten voor jezelf om de informatiestroom te beheersen. Kies liever één social media app, dan een handvol.
  • Wees selectief in je informatiebronnen: Volg alleen betrouwbare nieuwsbronnen, auteurs en influencers op social media die bekend staan om hun accurate en waardevolle informatie.
  • Filter je nieuwsbrieven: Nieuwsbrieven kunnen handige tools zijn om informatie te ontvangen, maar alleen als je ze ook daadwerkelijk leest. Schrijf je uit bij nieuwsbrieven waar je niet langer interesse in hebt. Zo verminder je de overbodige informatie en blijf je bij wat echt relevant is.
  • Filter je blogs en artikelen: Blogs kunnen ook een overvloed aan informatie bevatten. Gebruik Feedly om de blogs te volgen die jou echt aanspreken. Deze handige app verzamelt de laatste nieuwtjes van jouw favoriete blogs op één plek. Bewaar waardevolle artikelen in Pocket om ze op een later tijdstip te lezen. Zo bundel je al jouw kwalitatieve informatie op één plek!
  • Vraag je af of jij slimmer, blijer of succesvoller wordt van de informatiebron. Telkens depressief nadat je het nieuws hebt gecheckt? Vraag je dan af of je dit überhaupt nog wilt volgen! Geen vertrouwen meer in de mensheid na een rondje Twitter? Stop er gewoon mee! 

Indien iets jou niet slimmer, blijer of succesvoller maakt, hoef jij het niet te weten.

Met een goed filter zorg je ervoor dat je alleen relevante en waardevolle informatie ontvangt, en zo behoud je de controle over je informatiestroom. Op deze manier maak je jouw online ervaring efficiënter en effectiever!

82. Houd een digitale schoonmaak

Net zoals een rommelig bureau afleidend kan zijn, kan een volle laptop ook voor onrust zorgen. Neem daarom de tijd voor een grote digitale schoonmaak:

  • Maak een back-up: Voordat je begint met het opruimen van bestanden en programma’s, maak je een volledige back-up van je belangrijke gegevens. Dit kan op een externe harde schijf, cloudopslag of een andere veilige locatie.
  • Verwijder ongebruikte programma’s en apps: Ga door je lijst met geïnstalleerde programma’s en apps en verwijder degenen die je niet meer gebruikt. Dit zal ruimte vrijmaken op je apparaat en het zal sneller werken.
  • Clean Desk(top) Policy: Dan je bureaublad. Verwijder onnodige apps, afbeeldingen en loze documenten. Neem bij elk bestand direct één beslissing (OHIO): verwijderen of op de juiste plek zetten?
  • Orden je documenten: Maak mappen en submappen om je digitale documenten te organiseren. Zorg ervoor dat je bestanden een logische en duidelijke naam hebben, zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden. Doe dit het liefst in de cloud. 
  • Digitale foto’s en video’s: Ga door je fotobibliotheek en verwijder dubbele of onscherpe foto’s. Overweeg om een online foto-opslagservice te gebruiken om ruimte op je apparaat vrij te maken.
  • Digitale accounts: Als je digitale accounts hebt die je niet meer gebruikt, zoals oude social media-accounts, overweeg dan om ze te verwijderen of te deactiveren.
  • Plan regelmatig een opfrissessie in, bijvoorbeeld elk kwartaal of halfjaar. Op deze manier houd je je laptop schoon en bewaar je alleen bestanden en programma’s die je echt gebruikt. Een opgeruimde laptop werkt nou eenmaal efficiënter en zorgt voor minder afleiding.

Kortom, maak je digitale omgeving net zo opgeruimd als je fysieke werkplek. Opgeruimd staat netjes!

83. Gebruik sneltoetsen voor Mac & Windows

Kopiëren, plakken, oud nieuws. Toch bestaat er nog een onuitgeputte bron aan sneltoetsen die jij nog niet kent, maar die wel heel handig zijn!

Sneltoetsen voor Windows

Alt + tab = wisselen tussen openstaande programma’s
Alt + F4 = het openstaande programma sluiten
Windowstoets + E = open File Explorer om snel met bestanden te kunnen werken
Windowstoets + D = ga naar bureaublad
Windowstoets + L = vergrendel je beeldscherm
Windowstoets + < = minimaliseer alle openstaande vensters
Windowstoets + shift + M = heropen alle geminimaliseerde vensters
Ctrl + D = geselecteerd item naar prullenbak verplaatsen
Ctrl + shift + N = maak nieuwe map aan
F2 = geef document nieuwe naam
F3 = een bestand of map zoeken
Alt + home / end = naar begin of einde van document of internetpagina
Ctrl + F = woord of stuk tekst zoeken in document of browser

En natuurlijk de welbekende:

Ctrl + C = kopiëren
Ctrl + V = plakken
Ctrl + X = knippen
Ctrl + Z = laatste actie ongedaan maken
Ctrl + Y = ongedaan gemaakte actie opnieuw uitvoeren

Sneltoetsen voor Mac

cmd ⌘ + spatiebalk = Zoek in alle programma’s en documenten via Spotlight of krijg snel de uitkomst voor je rekensom door deze in te voeren
cmd ⌘ + pijltje omlaag/omhoog = Naar het begin of einde van de pagina (in browser of document)
cmd ⌘ + tab = Wissel tussen openstaande programma’s
cmd ⌘ + shift + 4 = Maak een screenshot van een door jou geselecteerd stukje bureaublad (houd de linkermuisknop ingedrukt en schuif over het beeldscherm tot je het gewenste stuk hebt). De afbeelding wordt automatisch op je bureaublad opgeslagen
cmd ⌘ + Q = Sluit het openstaande programma
cmd ⌘ + F = woord of stuk tekst zoeken in document of browser
cmd ⌘ + plusteken / minteken = Je beeldscherm inzoomen (plus) of uitzoomen (min)

Ook hier de klassieker:

cmd ⌘ + C = Geselecteerd stuk tekst kopiëren
cmd ⌘ + V = Geselecteerd stuk tekst plakken
cmd ⌘ + X = Geselecteerd stuk tekst knippen
cmd ⌘ + Z = Je laatste actie ongedaan maken
cmd ⌘ + Y = De ongedaan gemaakte actie opnieuw uitvoeren

Misschien wist je de meeste al, maar een opfrisbeurt kan nooit kwaad! Work smarter, not harder!

🎯 Leer hoe je je tijd nauwkeurig verdeelt over je taken en projecten. Doe mee met onze training en ontdek de geheimen van Time Management gegeven voor experts.

time management tips

Time management tips voor persoonlijke ontwikkeling

Jezelf ontwikkelen is een doorlopend proces dat niet stopt zodra je een diploma op zak hebt. Of je nu vooruit wilt komen in je carrière of gewoon persoonlijke groei nastreeft, leren en jezelf blijven ontwikkelen is van cruciaal belang. Het bijhouden van de nieuwste informatie en vaardigheden kan je helpen om succesvol te zijn in je werk en om als persoon te groeien. Hier zijn enkele time management tips om je te helpen je grijze cellen soepel te houden:

84. Lees elke dag 15 minuten

Je weet natuurlijk al dat lezen goed voor je brein is: het vergroot je vocabulaire, vermindert stress én het verbetert je geheugen. Toch schiet het er vaak bij in. Zonde! Maak lezen op deze manieren een gewoonte:

  • Begin klein: Het idee om een heel boek van bijvoorbeeld Dan Brown in één keer uit te lezen kan overweldigend zijn. Start klein en spreek met jezelf af om bijvoorbeeld 40 pagina’s per dag te lezen, zonder uitzonderingen.
  • Lees op een vast tijdstip: Creëer een routine door dagelijks op een vast tijdstip je boek open te slaan. Plan het desnoods in je agenda. De ochtend is een goed moment, wanneer je geest nog fris is. Lees ook gedurende de dag, bijvoorbeeld terwijl je op de trein wacht, om sneller vooruitgang te boeken.
  • Wees consequent: Om de leesgewoonte vol te houden, is discipline belangrijk. Zelfs als je moe bent en liever Netflix kijkt, pak toch dat boek op. Je kunt de chain methode gebruiken als motivatie.
  • Leer snellezen: Snellezen is geen uniek talent, je kunt het leren! Volg een cursus en vergroot je leessnelheid. Hierdoor kun je 500, 600 of zelfs 700 pagina’s per week lezen en een boek in slechts enkele dagen uitlezen.
  • Kies wat je leuk vindt: Lees boeken en genres die jouw interesse wekken. Of je nu houdt van historische romans, motiverende non-fictie of zoetsappige pulp fiction, geniet van wat je leest.
  • Speel vals: Heb je weinig tijd om fysiek te lezen? Luister dan naar audioboeken. Dit maakt het lezen toegankelijk, zelfs tijdens drukke momenten.

85. Luister naar audioboeken

De geur van boeken heeft inderdaad iets magisch, iets dat audioboeken of e-readers nooit helemaal kunnen vervangen. Maar luisteren naar audioboeken heeft één groot voordeel: je kunt het overal en altijd doen.

Volgens psychologen heeft het luisteren naar audioboeken nog meer voordelen. Je brein onthoudt de informatie beter en zelfs als je de leessnelheid verhoogt naar 1,5 tot 2 keer de normale snelheid, dan kun je alles nog steeds goed volgen.

Dus, waarom niet een boek beluisteren op momenten waarop je normaal gesproken niet kunt lezen? Tijdens je cardio-workout of terwijl je de afwas doet bijvoorbeeld, houd je je brein actief en verrijk je je kennis!

Ontdek de Luisterbieb of probeer eens een proefabonnement bij een audioboekendienst zoals Storytel of Audible. Zo kun je een hele nieuwe wereld van verhalen en informatie ontdekken.

Mis geen enkele waardevolle tip meer! Volg Tijdwinst.com en ontvang dagelijkse inspiratie om je tijd efficiënt te gebruiken en je doelen te bereiken. 🚀⏳ #TijdwinstAdvies

86. Luister naar podcasts

Podcasts worden steeds populairder, en dat is niet zonder reden. Het is een slimme manier om op de hoogte te blijven van de nieuwste informatie of om jezelf te vermaken met het laatste nieuws, hoorspelen, interviews of spannende verhalen – en dat allemaal wanneer en waar het jou uitkomt.

Het aanbod aan podcasts is enorm divers, dus het vinden van iets dat bij jouw interesseveld past, is niet moeilijk. Wat heb je hiervoor nodig?

  • Podcast-apps: De meeste smartphones hebben standaard een podcast-app geïnstalleerd. Voor Apple-gebruikers is dit de ‘Podcasts’-app en voor android-gebruikers is ‘Google Podcasts’ een goede optie. Je kunt de app openen en eenvoudig naar podcasts zoeken op basis van titels, onderwerpen of makers.
  • Online platforms: Er zijn verschillende online platforms die podcasts aanbieden. Enkele populaire platforms zijn Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Stitcher, TuneIn en Pocket Casts. Op deze platforms kun je door de uitgebreide catalogus bladeren en podcasts ontdekken die passen bij jouw interesses.
  • Websites van podcastmakers: Veel podcastmakers hebben hun eigen websites waar je hun afleveringen kunt beluisteren en meer informatie over hun podcast kunt vinden.
  • Sociale media: Sommige podcastmakers promoten hun afleveringen op sociale media platforms zoals Twitter, Instagram en Facebook. Hier kun je nieuwe podcasts ontdekken en links vinden naar luistermogelijkheden.
  • Podcast-netwerken: Er zijn ook podcast-netwerken waar verschillende podcasts worden verzameld en gepromoot. Zoek naar netwerken die thema’s of genres aanbieden die jou aanspreken.

Of je nu een app op je telefoon gebruikt of online platforms bezoekt, er zijn talloze mogelijkheden om podcasts te vinden en te beluisteren. Zo kun je gemakkelijk jouw favoriete podcasts ontdekken en genieten van boeiende verhalen en interessante gesprekken!

Bijvoorbeeld onze! De Tijdwinst Podcast:

87. Gebruik Blinkist

Houd je van persoonlijke ontwikkeling? Dan is Blinkist iets voor jou! Deze geweldige app biedt samenvattingen van bekende boeken zoals ‘Eat that Frog’, ‘The Power of Habit’ en ‘Rework’, om er maar een paar te noemen. Met meer dan 21.000 titels in hun archief, variërend van technologie, economie en biografieën tot mindfulness, is er voor ieder wat wils.

Het mooie van Blinkist is dat je binnen 15 minuten het hele boek kunt lezen! De app presenteert namelijk alleen de belangrijkste punten uit het boek, zonder alle overbodige details. Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Dan kun je ook naar de samenvatting luisteren!

88. Blijf een leven lang leren

Wil jij jezelf nog meer ontplooien, volg dan eens een ‘Massive Open Online Course’. Hele mondvol, maar het stilt zeker je honger naar kennis. Het zijn online cursussen die je vanuit het gemak van thuis kunt volgen. En als je nu denkt dat het van die ‘hobby-cursusjes’ zijn, dan heb je het mis: MOOC’s worden aangeboden door gerenommeerde universiteiten zoals Harvard, MIT en TU Delft en je kunt kiezen uit een groot en divers aanbod: 

🚀 Til je professionele leven naar een hoger niveau met onze 1-daagse Time Management Training. Praktische tips, directe toepasbaarheid en blijvende verbetering gegarandeerd.

time management tips

Time management tips voor een gezonde werk/privé-balans

Balans tussen werk en privéleven is cruciaal. We begrijpen dat je elke dag hard werkt om topprestaties te leveren – vergaderingen, zakelijke lunches en het afronden van rapporten, je doet het allemaal als een ware carrièretijger. Fantastisch! Maar vergeet je jezelf niet in dit drukke schema?

Het is namelijk bewezen dat wanneer je goed voor jezelf zorgt, je meer uit je tijd kunt halen. Goed energiemanagement is daarom essentieel. Zorg ervoor dat je aandacht besteedt aan alle aspecten van jezelf: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Dit bereik je door gezond te eten, voldoende te slapen, regelmatig pauzes te nemen en positief te blijven. Ook het effectief loslaten van werk is belangrijk. Hoe je dit allemaal kunt bereiken? We hebben enkele handige tips over time management die je hierbij kunnen helpen.

89. Wees geen workaholic

Werk je om te leven of leef je om te werken? Als je jezelf elke dag opoffert om die ene deadline te halen en daardoor belangrijke momenten, zoals familiediners of andere belangrijke gebeurtenissen, mist, zou het kunnen dat je een werkverslaving hebt. Maar maak je geen zorgen, we gaan je helpen:

  • Stel grenzen: Beperk je werktijden en neem regelmatig pauzes om jezelf de ruimte te geven om te ontspannen en op te laden.
  • Prioriteiten stellen: Identificeer de belangrijkste taken en focus je op wat echt moet gebeuren, in plaats van constant alles tegelijk te willen doen.
  • Vrije tijd is heilig: Reserveer tijd voor jezelf, je familie en vrienden, en beschouw die tijd als onvervangbaar.
  • Leer delegeren: Vertrouw anderen met bepaalde taken en verantwoordelijkheden, zodat je niet alles zelf hoeft te doen.
  • Zoek hobby’s buiten het werk: Ontdek activiteiten die je plezier en voldoening geven buiten je professionele leven, om een gezonde balans te behouden.

Onthoud dat het belangrijk is om een gezonde balans te vinden tussen werk en privéleven om te voorkomen dat je in een workaholic-patroon terechtkomt.

90. Neem kwartaalvakanties

Waarom niet elke 3 maanden een weekje weggaan? Laat alles achter je: geen mailbox, geen werk, en als je het aandurft, zelfs geen telefoon. Neem je gezin mee en concentreer je alleen op jezelf en elkaar. Dit geeft je de perfecte gelegenheid om op te laden, zodat je de komende 3 maanden vol gas kunt geven. 

Het is namelijk cruciaal om tijd te nemen voor jezelf en je dierbaren. Door regelmatig vakantie te nemen, zul je merken dat je frisser en gemotiveerder aan het werk gaat. Geef jezelf daarom de ruimte om te ontspannen, te herstellen en nieuwe energie op te doen. Zo blijf je in balans en voorkom je een burn-out.

En voor die drukke periodes tussendoor, plan je gewoon een ‘Go Dark Weekend’ in om scherp te blijven.

Op zoek naar een diepgaande duik in time management? Haal ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar‘ in huis en ontdek de geheimen van een succesvolle tijdsindeling. 📘⏱️ #BeterPlannen

91. Plan vrije tijd in en geef het prioriteit

Als je je agenda opent, zie je waarschijnlijk voornamelijk werktaken, vergaderingen en andere werkgerelateerde verplichtingen. Natuurlijk is het essentieel om deze taken in te plannen, maar vergeet niet om ook je vrije tijd een plekje te geven. Als je dit niet doet, zullen allerlei onverwachte zaken je kostbare vrije dagen overnemen.

Begin dus met het inplannen van je vrije tijd en organiseer je werktaken eromheen. Reserveer dagelijks minimaal één uurtje ‘speeltijd’, waarin je volledig kunt ontspannen en genieten zonder werkgerelateerde zorgen.

Daarnaast is het belangrijk om minimaal één volledige vrije dag in je agenda te blokkeren. Op deze dag laat je werk en telefoontjes volledig achterwege en richt je je alleen op dingen die je gelukkig maken. Voor de één is dat de zaterdag, de ander kiest een woensdag.

Door je vrije tijd bewust in te plannen en prioriteit te geven, zorg je er namelijk voor dat je voldoende ontspanning en plezier in je leven hebt. Je zult merken dat je productiever en energieker bent in je werk en dat je meer voldoening haalt uit je vrije tijd. Gun jezelf deze balans en geniet van het leven!

92. Ben niet altijd bereikbaar: ga ‘off the grid’

Herken je het dat je ’s avonds met je partner op de bank zit en je telefoon constant aandacht opeist met meldingen en bliepjes? Best vaak, toch? Dit is niet alleen irritant, maar ook schadelijk voor je welzijn, vooral als het werkgerelateerde berichten blijken te zijn. En hoewel je misschien denkt dat je in een goed daglicht staat bij je baas door altijd bereikbaar te zijn, doet het meer kwaad dan goed.

Wees daarom streng voor jezelf én voor je baas en collega’s:

Zodra je werkdag voorbij is, laat jij je werktelefoon “achter” op het werk en ben je niet langer bereikbaar voor werkgerelateerde zaken. Maak hierover afspraken met je team en communiceer duidelijk met je baas. En nee, thuis check je ook niet even “snel” je werkmail.

Op deze manier kun je na een drukke werkdag eindelijk écht afschakelen. Neem de tijd om te ontspannen, quality time door te brengen met je dierbaren en jezelf op te laden. Het zal je welzijn verbeteren en je helpen om de volgende werkdag weer fris en productief te beginnen. Dus, gun jezelf dat ‘off the grid’ moment en geniet van de rust en balans die het met zich meebrengt!

Meer time management tips thuis/werk-balans?

93. Zorg voor een hobby die losstaat van werk 

Als je merkt dat je een workaholic bent, is de kans groot dat je buiten je werk weinig tot geen andere hobby’s hebt, en als je ze wel hebt, zijn ze waarschijnlijk gerelateerd aan je werk. Probeer daarom eens één avond per week vrij te maken voor een nieuwe hobby, een die volledig losstaat van je werk! Hier zijn enkele time management oefeningen om je op weg te helpen:

  • Als je voornamelijk binnen werkt, kan een hobby in de buitenlucht een geweldige oplossing zijn. Denk aan het uitlaten van je hond, tuinieren, hardlopen of misschien een wielrenfiets aanschaffen! Zo kom je buiten en ben je meteen gezond bezig!
  • Als je voortdurend bezig bent met concentratie en denkwerk, is een hobby waarbij je met muziek bezig bent een aanrader! Leer een instrument spelen, bezoek klassieke concerten of geniet gewoon thuis op de bank van muziek. Het helpt je te ontspannen en je hoofd leeg te maken.
  • Als jouw werk voornamelijk bestaat uit het nemen van lastige beslissingen en het oplossen van problemen, is gamen een interessante optie. Het mag dan misschien als iets voor tieners klinken, maar het verbetert daadwerkelijk je cognitieve prestaties, focus en aandachtsspanne. Het helpt je dus beter te werken!

Door een hobby te vinden die losstaat van je werk, voorkom je dat je jezelf overwerkt. Zorg goed voor jezelf, zowel mentaal door voldoende afstand te nemen van je werk als fysiek door meer rust te nemen. Een evenwichtige en gezonde levensstijl zal je welzijn en prestaties positief beïnvloeden!

Time management privéleven:

🌟 Ontdek de kracht van goed georganiseerd werken. Neem deel aan onze exclusieve Training Time Management voor kenniswerkers en word meester in het beheren van jouw kostbare tijd.

94. Maak van slaap een prioriteit

Slaap is een essentieel en vaak onderschat onderdeel van effectief time management. Het is namelijk een cruciaal aspect dat van invloed is op onze productiviteit, welzijn en het vermogen om stress te beheersen. 

  • Voldoende slaap verbetert namelijk je concentratie, focus en cognitieve functies, wat leidt tot een verhoogde productiviteit. Een uitgerust brein kan nou eenmaal creatiever en probleemoplossend denken!
  • Slaap speelt ook een cruciale rol in het herstel van het lichaam, helpt bij spiergroei en herstel van weefsels. Het versterkt het immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar bent voor ziekten. Voldoende slaap bevordert daarnaast een positieve stemming en emotionele veerkracht.
  • En dan stressvermindering! Goede slaap vermindert gevoelens van angst en stress, waardoor je beter kunt omgaan met uitdagende situaties.

Moeite met in slaap vallen of blijven?

  • Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Hierdoor kan je lichaam een consistent slaap-waakritme ontwikkelen.
  • Creëer een rustgevende bedtijd-routine: Neem een uur voordat je gaat slapen de tijd om te ontspannen. Vermijd elektronische apparaten zoals telefoons en computers, die jouw slaap kunnen verstoren.
  • Creëer een comfortabele slaapomgeving: Zorg voor een donkere, rustige en koele slaapkamer voor een optimale slaapomgeving. Investeer in een comfortabel matras en kussen om een goede lichaamsondersteuning te bieden.
  • Beperk cafeïne en alcohol: Beperk het gebruik van cafeïnehoudende dranken en alcohol, vooral in de avonduren, omdat deze je slaap kunnen verstoren.
  • Beweging en gezonde voeding: Regelmatige lichaamsbeweging kan de slaapkwaliteit verbeteren, maar vermijd intensieve training vlak voor het slapengaan. Eet een lichte, gezonde snack voor het slapengaan om honger te voorkomen, maar vermijd zware maaltijden.
  • Stressbeheersing: Gebruik ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of het bijhouden van een journal om stress te verminderen voor het slapengaan.

95. Haal een slaaptekort in

Na een nacht doorhalen om een project af te ronden, ben je uitgeput en heeft dit een negatief effect op je gemoedstoestand, focus en sociale interactie. Met de volgende time management tips kun je je slaaptekort inhalen. Enkele regels voor een powernap:

  • Als je een slaaptekort hebt van ongeveer 60 minuten, neem dan een powernap van 90 minuten.
  • Heb je een slaaptekort tussen 90 minuten of meer, plan dan een powernap van 180 minuten.
  • Het ideale tijdstip voor een powernap is tussen half twee en half vier ’s middags, vergelijkbaar met de siësta in Zuid-Europese landen.

Beter nog, om te voorkomen dat je weer een slaaptekort opbouwt, pas je je slaapritme aan/

Verander je werkdagen met ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar‘. Björn Deusings onthult zijn bewezen strategieën voor effectief time management. Haal het boek nu in huis! 📚🕒 #Tijdsbeheer

96. Gebruik een avondwekker

Als je regelmatig te weinig slaap krijgt en het moeilijk vindt om op tijd naar bed te gaan, kan een avondwekker je helpen. 

Vaak gaat het er niet om dat je anders moet slapen, maar dat je eerder moet slapen, zodat je méér uren slaap krijgt. 

Dit is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral wanneer je nog steeds bezwijkt voor die laatste aflevering op Netflix. Maar met een avondwekker wordt het nu makkelijker. Een avondwekker herinnert je eraan dat het tijd is om naar bed te gaan, bijvoorbeeld acht uur voordat je ochtendwekker afgaat.

Gelukkig hebben we in deze tijd apps die daar perfect voor zijn, zoals de ‘Bedtime’-functie van Apple. Deze app berekent voor jou het ideale tijdstip om naar bed te gaan en waarschuwt je wanneer het tijd is om te gaan slapen! Voor Android-gebruikers is er de ‘Bedtime notification’ functie.

Ochtendwekker om 5:00? Avondwekker om 21.00.

Ochtendwekker om 5:30? Avondwekker om 21.30.

Ochtendwekker om 6:00? Avondwekker om 22.00.

Ochtendwekker om 6:30? Avondwekker om 22.30.

Ochtendwekker om 7:00? Avondwekker om 23.00.

Ochtendwekker om 7:30? Avondwekker om 23.30.

Ochtendwekker om 8:00? Avondwekker om 00.00.

Ochtendwekker om 8:30? Avondwekker om 00.30.

Nu hoef jij alleen nog maar in slaap te vallen.

97. Optimaliseer je slaaproutine

Zodra woelen, draaien en keren een onderdeel van je slaaproutine is, kunnen we met alle zekerheid stellen dat je lastig in slaap valt. Vanaf nu dan maar schaapjes tellen om slaap te vatten? Nee:

  • Vermijd blauw licht: Blauw licht van smartphones en tablets verstoort de aanmaak van het slaaphormoon. Stop minstens 1 uur voor het slapengaan met het gebruik van elektronische apparaten of gebruik de ‘Night Shift’-functie om blauwe tinten te filteren.
  • Neem ontspannende activiteiten op in je avondroutine: Lees een boek, luister naar rustgevende muziek of neem een warm bad om je lichaam en geest te ontspannen voor het slapengaan.
  • Maak je hoofd leeg: Neem 20 minuten de tijd voor meditatie of mindfulness om je geest te kalmeren. Als dat te lang is, neem dan een ‘piekerkwartier’ waarin je de dag laat bezinken en je gedachten op een rijtje zet.
  • Gebruik de 4-7-8-ademhalingstechniek om te ontspannen en in slaap te vallen.
  • Overweeg intimiteit: Seks hebben kan helpen om gemakkelijker in slaap te vallen, vanwege de verhoogde aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine, dat kalmerend werkt.
  • Vermijd snoozen: Sta direct op wanneer je wekker gaat en vermijd snoozen. Snoozen kan je vermoeider maken doordat je steeds in en uit een lichte slaapfase komt.

Door deze tips toe te passen, kun je je slaaproutine verbeteren en genieten van een betere nachtrust. Slaap zacht en sta fris en energiek op om je welzijn te bevorderen en effectief te zijn in je dagelijkse activiteiten!

98. Houd je lijf gezond

Door gezonde gewoontes toe te passen, kun je jezelf energiek, productief en gezond houden gedurende de werkdag. Vergeet daarom niet om regelmatig te bewegen, gezond te eten en voldoende water te drinken, zeker als je een kantoorbaan hebt:

  • Eet een gebalanceerd dieet: Zorg ervoor dat je maaltijden een verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen bevatten, zoals groenten, fruit, volle granen, mager eiwit en gezonde vetten.
  • Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water gedurende de dag om je lichaam goed gehydrateerd te houden.
  • Beweeg regelmatig: Probeer dagelijks minstens 30 minuten matige lichaamsbeweging te krijgen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
  • Slaap voldoende: Zorg voor een goede slaapkwaliteit en streef naar 7-9 uur slaap per nacht.
  • Verminder stress: Probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga.
  • Stop met roken en beperk alcohol: Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Probeer te stoppen met roken en drink alcohol met mate.
  • Zorg voor je mentale gezondheid: Besteed aandacht aan je emotionele welzijn en zoek hulp als dat nodig is.
  • Blijf op de hoogte van gezondheidsonderzoeken: Zorg ervoor dat je regelmatig gezondheidscontroles en screenings ondergaat om vroegtijdige detectie van gezondheidsproblemen mogelijk te maken.
  • Beperk suiker en zout: Verminder de inname van toegevoegde suikers en natrium in je dieet.
  • Beperk bewerkte voedingsmiddelen: Probeer bewerkte voedingsmiddelen zoals fastfood, snacks en suikerrijke dranken te vermijden. Kies in plaats daarvan voor verse, onbewerkte voeding.
  • Eet langzaam en geniet: Neem de tijd om rustig te eten en te genieten van elke maaltijd. Dit helpt je om beter te luisteren naar je hongergevoel en eerder te herkennen wanneer je vol zit.
  • Voeg meer groenten toe: Verhoog je inname van groenten, omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen en vezels. Probeer bij elke maaltijd groenten op te nemen.
  • Doe aan krachttraining: Naast cardio-oefeningen kan krachttraining helpen bij het opbouwen van spiermassa en het verbeteren van je metabolisme.
  • Zorg voor een goede houding: Let op je houding bij zitten, staan en bewegen. Een goede houding kan rug- en nekklachten helpen voorkomen.
  • Blijf sociaal actief: Onderhoud sterke sociale banden en deel activiteiten met vrienden en familie. Sociale interactie is belangrijk voor je mentale welzijn.
  • Luister naar je lichaam: Wees bewust van de signalen die je lichaam je geeft en reageer op eventuele zorgen.

⏰ Geef je carrière een boost met onze training gegeven door experts. Leer effectieve Time Management technieken en laat je tijd vóór je werken. Schrijf je vandaag nog in voor de ultieme productiviteitsupgrade!

99. Drink vaker (groene) thee

Thee biedt de voordelen van koffie, zonder de nadelen! Het bevat slechts ⅓ van de hoeveelheid cafeïne die een kop koffie bevat, maar geeft je toch 2 tot 3 keer meer energie (zonder de bekende cafeïne crash). Bovendien vergroot het je focus en vermindert het je stressniveau. Ontdek hier meer voordelen van thee en word ook een fan! Door thee te drinken blijf je de hele dag productief én kalm!

  • Kies voor (groene) thee: Groene thee is bijzonder gunstig vanwege de aanwezigheid van antioxidanten en aminozuren die je concentratie en alertheid kunnen verhogen.
  • Vervang koffie door thee: Probeer koffie te vervangen door thee, vooral als je gevoelig bent voor cafeïne en de nadelen wilt vermijden.
  • Thee als pauze: Neem een korte theepauze gedurende de dag om te ontspannen en je stressniveau te verlagen.
  • Hydratatie: Thee helpt je lichaam te hydrateren, wat essentieel is voor een goede gezondheid en energie.
  • Experimenteer met smaken: Probeer verschillende soorten thee om te ontdekken welke smaken je het meest aanspreken en geniet van de variatie.
  • Thee bij de maaltijd: Geniet van thee bij je maaltijden in plaats van andere dranken, het kan de spijsvertering ondersteunen en je een gevoel van rust geven.

Door regelmatig (groene) thee te drinken, profiteer je van de voordelen van cafeïne zonder de negatieve bijwerkingen, terwijl je je concentratie, energie en gemoedstoestand verbetert.

100. Optimaliseer je koffiegebruik

Als je iemand bent die eerst een kop koffie nodig heeft voordat je aanspreekbaar bent, zorg er dan voor dat je jouw koffie op de juiste manier drinkt, vooral op de juiste tijdstippen. 

Het doel van je koffiegebruik is namelijk om een extra energieboost te krijgen voordat je vermoeid raakt. Streef daarom naar een optimaal koffiegebruik waarbij je je brein een handje helpt en niet tegenwerkt.

  • Drink met mate: Overmatig koffiegebruik kan leiden tot nervositeit en een slechtere slaapkwaliteit, wat je productiviteit kan beïnvloeden. Beperk jezelf daarom tot een paar kopjes per dag.
  • Kies het juiste moment: Probeer je koffie-inname te plannen op momenten waarop je echt een boost nodig hebt, zoals ’s ochtends of tijdens een middagdip. (Maar liever niet na drie uur!)
  • Hydrateer ook met water: Koffie kan uitdroging veroorzaken, wat vermoeidheid kan vergroten. Drink dus ook voldoende water om gehydrateerd te blijven.
  • Kies voor zwarte koffie: Voeg geen suiker of veel melk toe aan je koffie, omdat de suikerpieken en crashes je energieniveaus kunnen beïnvloeden. Zwarte koffie is de beste keuze.
  • Neem korte koffiepauzes: Gebruik koffiepauzes als een moment om even te ontspannen en je gedachten te verzetten. Dit kan je helpen om daarna weer gefocust aan het werk te gaan.
  • Combineer koffie met een powernap: Als je tijd hebt voor een powernap, drink dan een kopje koffie vlak voordat je gaat liggen. De cafeïne begint na ongeveer 20-30 minuten te werken, waardoor je na je dutje verfrist en alert wakker wordt.
  • Experimenteer met timing: Probeer te ontdekken wanneer je het meeste profijt hebt van koffie. Sommige mensen voelen zich het productiefst als ze meteen na het opstaan koffie drinken, terwijl anderen beter wachten tot later op de ochtend.
  • Let op je tolerantie: Als je merkt dat je steeds meer koffie nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken, is het misschien tijd om een tijdje te minderen om je tolerantie te verminderen.

Onthoud dat koffiegebruik persoonlijk is en dat iedereen anders reageert op cafeïne. Luister daarom naar je lichaam en pas je koffie-inname aan om je productiviteit op de lange termijn te ondersteunen.

Wil je elke week inspiratie ontvangen om slimmer te werken? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in time management. 💌⏰ #NieuwsbriefTips

time management tips

Kortom: de beste time management tips op een rij

En daar heb je ze, een overzicht van de allerbeste time management tips! Zie je dat deze tips verder reiken dan alleen het bijhouden van een strakke agenda? Het draait allemaal om je mindset. Het gaat om begrijpen wat werkelijk belangrijk is en waar je je kostbare tijd beter niet aan wilt verspillen.

Want laten we eerlijk zijn, niemand zegt aan het eind van zijn leven: “Had ik maar meer tijd doorgebracht op kantoor…” 

Maak daarom gebruik van de ‘best time management tips’, gebruik er een paar of probeer ze allemaal uit, en zie hoe je meer tijd overhoudt voor wat er écht toe doet in je leven. Laten we ze nog eens op een rijtje zetten:

Dé beste 101 time management tips aller tijden

  1. Ontdek jouw ware motivatie voor time management
  2. Haal je hoofd leeg met de Gedachtendump
  3. Ga regelmatig na wat jouw aandacht heeft
  4. Houd je hoofd leeg met Braintoss
  5. Verander je mindset
  6. Leer welke zaken prioriteit hebben
  7. Prioriteer je taken in 3 stappen
  8. Zeg ‘nee’ tegen onbelangrijke dingen
  9. Maak je werkdruk bespreekbaar
  10. Communiceer over wat je (wél) hebt gedaan
  11. Zeg ‘ja’ tegen de juiste dingen
  12. Maak onderscheid tussen projecten en taken
  13. Haal de complexiteit uit projecten dankzij de mini-scrum
  14. Definieer het einddoel 
  15. Bepaal de benodigde acties
  16. Maak de eerste stap zo concreet en klein mogelijk
  17. Aan het projecten beginnen? Blijf realistisch
  18. Leer inschatten hoeveel tijd iets werkelijk kost
  19. Tem je oerbrein: wees rationeel
  20. Begin gewoon
  21. Herinner jezelf aan je doelen
  22. Werk met het Zeigarnik-effect aan grote projecten
  23. Belazer je brein met een klus die nog meer weerstand oproept
  24. Vermijd beslissingsmoeheid door te kiezen voor gewoontes en routines
  25. Zet in op gamification
  26. Bepaal dagelijks jouw ‘Most Important Tasks’
  27. Begin met de meest vervelende taak: eat that frog
  28. Benut jouw meest effectieve uren: jouw ‘Golden Hours’
  29. Sluit je werkdag fatsoenlijk af
  30. Overweeg een ‘Gedaan’-lijst
  31. Zorg voor een simpel systeem
  32. Plan taken en projecten in je timemanagementsysteem
  33. Maak een ‘1 op 1’-lijst aan in je takenmanager
  34. Maak een ‘wachten op’-lijst aan in je takenmanager
  35. Richt je agenda slim in
  36. Maak het overzichtelijk door kleurcodes te gebruiken
  37. Waag je aan ‘bullet journaling’
  38. Onderscheid ‘nieuwe input’ van ‘verwerkte informatie’
  39. Gebruik referentiemateriaal nooit als een reminder voor een taak
  40. Zorg voor zo weinig mogelijk verzamelplekken
  41. Work paperless: richt een digitale archiefkast in 
  42. Verwerk nieuwe input op gezette momenten 
  43. Treed assertief op tegen storende collega’s
  44. Reflecteer voordat jij een ander stoort
  45. Gebruik een ‘1 op 1’-lijst 
  46. Houd gezamenlijke koffiepauzes
  47. Werk vaker vanuit huis
  48. Bepaal vooraf het doel van de vergadering
  49. Probeer stand-up meetings uit
  50. Houd micro meetings
  51. Vergader op basis van feiten
  52. Houd telefoons weg uit vergaderingen
  53. Eindig elke meeting met EVA’s
  54. Plan na elke meeting verwerkingstijd
  55. Skip brainstormsessies, werk alleen
  56. Stop met vergaderen in totaliteit
  57. Gebruik een noise cancelling headset
  58. Wissel van omgeving
  59. Introduceer ‘Talkless Thursday’s’
  60. Introduceer ‘Stoortijd’ 
  61. Zet notificaties uit
  62. Richt je smartphone slimmer in
  63. Gebruik focus-modi op je smartphone
  64. Neem voldoende en geregeld pauzes
  65. Begin met een lege inbox: mailbox zero
  66. Verwerk je inbox dagelijks met OHIO
  67. Leer netter e-mailen 
  68. Stel je mails altijd van beneden naar boven op
  69. Houd je mail glashelder en beknopt
  70. Voorkom heen en weer mailen: geef opties 
  71. Vermijd groepsmails
  72. Wees duidelijk over jouw verwachtingen
  73. Gebruik glasheldere onderwerpregels 
  74. Haal een verzonden e-mail terug
  75. Werk met sneltoetsen en textexpanders
  76. Check je e-mail enkel op gezette tijden
  77. Pauzeer gedurende de dag je inbox
  78. Optimaliseer je Google search
  79. Check je privacyinstellingen
  80. Gebruik een wachtwoordenkluis
  81. Wees kritisch in de informatie die je tot je neemt
  82. Houd een digitale schoonmaak
  83. Gebruik sneltoetsen voor Mac & Windows
  84. Lees elke dag 15 minuten
  85. Luister naar audioboeken
  86. Luister naar podcasts
  87. Gebruik Blinkist
  88. Blijf een leven lang leren
  89. Wees geen workaholic
  90. Neem kwartaalvakanties
  91. Plan vrije tijd in en geef het prioriteit
  92. Ben niet altijd bereikbaar: ga ‘off the grid’
  93. Zorg voor een hobby die losstaat van werk 
  94. Maak van slaap een prioriteit
  95. Haal een slaaptekort in
  96. Gebruik een avondwekker
  97. Optimaliseer je slaaproutine
  98. Houd je lijf gezond
  99. Drink vaker (groene) thee
  100. Optimaliseer je koffiegebruik

Maar zelfs met al deze geweldige tips kan het nog steeds een uitdaging zijn om beter met je tijd om te gaan. Geen zorgen, we hebben nog een laatste en misschien wel de allerbeste time management tip voor je in petto:

101. Volg een cursus Time Management

Wil je meer tijd overhouden voor andere dingen dan werk? Dan is het volgen van een 1-daagse time management cursus bij Tijdwinst dé oplossing voor jou! Wij brengen je volledig op de hoogte van de nieuwste methodes en invalshoeken op het gebied van efficiënt werken. Samen gaan we aan de slag om die voortdurende onrust en dagelijkse stortvloed aan ad-hoc taken aan te pakken.

🕒 Waarom zou je meedoen?

Tijd is kostbaar, vooral voor drukke kenniswerkers zoals jij. Onze training is daarom speciaal ontworpen om je te helpen het maximale uit je tijd te halen en je productiviteit te vergroten. Leer strategieën en technieken die zijn ontwikkeld door experts op het gebied van time management. Ontdek hoe je grip kunt krijgen op je agenda, prioriteiten kunt stellen en de juiste balans kunt vinden tussen werk en privéleven.

💡 Wat levert het je op?

Door deel te nemen aan onze training, zul je:

  • Efficiënter leren werken: Leer hoe je je taken kunt structureren en organiseren, zodat je ze effectief kunt afhandelen zonder tijd te verspillen aan afleidingen.
  • Beter prioriteren: Ontwikkel vaardigheden om de belangrijkste taken te identificeren en te focussen op wat écht impact heeft op je doelen.
  • Stress verminderen: Krijg grip op je tijd en verminder de stress die vaak gepaard gaat met overvolle agenda’s en deadlines.
  • Meer balans vinden: Leer hoe je je werk en persoonlijke leven kunt harmoniseren, zodat je meer tijd hebt voor je passies en geliefden.
  • Zelfvertrouwen opbouwen: Word een meester in time management en bouw vertrouwen op in je vermogen om uitdagingen aan te gaan.

📚 Wat gaan we je leren?

Onze training behandelt een breed scala aan onderwerpen, waaronder:

  • Effectieve planningstechnieken: Leer hoe je je tijd optimaal kunt indelen en prioriteiten kunt stellen.
  • Doelgericht werken: Ontdek hoe je je doelen kunt stellen en stappen kunt nemen om ze te bereiken.
  • Prioriteiten stellen: Leer hoe je belangrijke taken van minder belangrijke kunt onderscheiden en je focus kunt behouden.
  • Omgaan met afleiding: Krijg inzicht in manieren om afleidingen te verminderen en je concentratie te verbeteren.
  • Delegeren en uitbesteden: Begrijp hoe je taken kunt delegeren en bepaalde taken aan anderen kunt overlaten.
  • Efficiënt taken afronden: Leer methoden om taken sneller en met meer efficiëntie af te ronden.
  • Stressbeheer: Leer technieken om stress te verminderen en beter om te gaan met werkdruk.
  • Timemanagement tools: Maak kennis met diverse hulpmiddelen en software die je kunnen helpen je tijd beter te beheren.
  • Zelforganisatie: Ontwikkel vaardigheden om jezelf georganiseerd te houden en je taken efficiënt te plannen.

Lijkt je dit iets?

🎯 Hoe kun je deelnemen?

Je hebt de flexibiliteit om op locatie deel te nemen, verspreid over heel Nederland, of de training online te volgen vanuit het comfort van je eigen omgeving. We bieden zowel open trainingen voor individuen, als in-company trainingen voor teams.

Dus, waar wacht je nog op? Investeer in jezelf en je toekomstige succes door je aan te melden voor onze 1-daagse Training Time Management! Samen zullen we je vaardigheden naar een hoger niveau tillen en je helpen om je doelen te verwezenlijken. Schrijf je vandaag nog in en ontdek hoe je meer kunt bereiken in minder tijd. 

time management tips

Bonus: al jouw time management vragen beantwoord

Wat is de timemanagement betekenis?

Wat is timemanagement eigenlijk? Volgens ons, Tijdwinst.com is time management méér dan slechts slimmer omgaan met je tijd.

Time management draait niet om het managen van tijd, maar om het managen van aandacht. Focus management dus: weten wat jij wél en niet jouw kostbare aandacht verdient. 

Dát is onze time management definitie.

Om op een effectieve wijze te kunnen plannen en organiseren wil je namelijk bewust zijn van jouw prioriteiten: ‘wat verdient mijn tijd en energie?’ Pas dan kun je jouw beschikbare tijd optimaal benutten. Time management draait daarom óók om het vermijden van afleiding en het minimaliseren van tijdsverspilling. 

Wat zijn voorbeelden van goed time management?

Goed time management is belangrijk voor een productief en evenwichtig (werk)leven. Het gaat erom je tijd effectief te gebruiken, zodat je je doelen kunt bereiken en toch tijd hebt voor dingen die je leuk vindt. Enkele voorbeelden van goed time management zijn het maken van realistische takenlijsten, het stellen van prioriteiten, het vermijden van multitasking en het nemen van regelmatige pauzes.

Wat zijn de top 10 time management tips?

The 10 tips for time management’, volgens ons:

  1. Zorg voor overzicht: Het is cruciaal om alles wat je aandacht vraagt in kaart te brengen, zodat je betere keuzes kunt maken en prioriteiten kunt stellen. Een handige manier om dit te doen is door een ‘Gedachtedump’, waarbij je al je gedachten opschrijft.
  2. Ken je prioriteiten: Het is essentieel om prioriteiten te stellen om orde te scheppen. Hierbij kan het Eisenhower Matrix-principe van pas komen. Dit principe houdt rekening met twee aspecten: of iets belangrijk is en of iets urgent is. Op basis van deze criteria kun je je taken evalueren en je tijd en aandacht richten op de juiste zaken.
  3. Scheid taken van projecten: Door projecten op te delen in kleinere stappen, kun je beter nadenken over de benodigde acties en de tijd die eraan moet worden besteed. Dit maakt het makkelijker om taken en afspraken vast te leggen en uiteindelijk het project af te ronden. De mini-scrum kan hierbij helpen.
  4. Gebruik een timemanagementsysteem: Ons belangrijkste punt betreft een waterdicht timemanagementsysteem. Dit systeem omvat vier onderdelen: een agenda, een takenlijst, een 1:1-lijst en een ‘wachten op’-lijst. Met behulp van deze tools kun je al je verantwoordelijkheden, taken en afspraken beheren.
  5. Onderhoud je systeem: Om rust en overzicht te behouden in je systeem, is het van belang om regelmatig bij te werken en te onderhouden. Dit kun je doen door dagelijkse planning en wekelijkse reflectie. Zo voorkom je dat je het overzicht verliest en je systeem nutteloos wordt.
  6. Ga voor concentratie: Als je voortdurend wordt afgeleid, ben je uiteindelijk niet productief, ongeacht hoe strak je je werk ook plant en organiseert. Het is daarom essentieel om effectief om te gaan met afleidingen, prikkels en multitasking.
  7. Stel realistische doelen: Het is cruciaal om realistische doelen te stellen voor jezelf. Als je te veel hooi op je vork neemt, loop je het risico overweldigd te raken en je tijd inefficiënt te besteden. Wees eerlijk over wat je binnen een bepaalde tijdsperiode kunt bereiken.
  8. Gebruik de 5-minutenregel: Als een taak slechts 5 minuten of minder in beslag neemt, doe het dan meteen. Dit helpt om kleine taken direct af te handelen en te voorkomen dat ze zich ophopen op je takenlijst.
  9. Neem pauzes: Het is verleidelijk om continu door te werken, maar regelmatige pauzes zijn essentieel om productief te blijven. De Pomodoro-techniek is een populaire methode waarbij je 25 minuten werkt en vervolgens 5 minuten pauze neemt. Na vier ‘pomodoro’s’ neem je een langere pauze van 15-30 minuten.
  10. Zeg ‘Nee’ en delegeer: Het is belangrijk om je tijd te beschermen tegen overbelasting. Leer ‘nee’ te zeggen tegen taken die niet bijdragen aan je doelen en overweeg taken te delegeren als anderen ze efficiënter kunnen uitvoeren. Dit geeft je ruimte om je te concentreren op wat echt belangrijk is.

En daar heb je het: onze 10 favoriete tips om je tijdbeheer te verbeteren. Door bewust aandacht te schenken aan je prioriteiten, afleidingen te minimaliseren en een solide systeem te gebruiken, kun je je beschikbare tijd optimaal benutten en meer controle krijgen over je leven.

Hoe verbeter je je time management?

Hoe verbeter je jouw time management skills? Om je vaardigheden te verbeteren, kun je beginnen met het identificeren van je belangrijkste taken en doelen. Vervolgens kun je een dagelijkse planning maken en je tijd verdelen in blokken, rekening houdend met je meest productieve momenten. Een time management training kan je leren hoe je deze technieken kunt toepassen en je vaardigheden verder kunt ontwikkelen.

Wat leer je bij een time management training?

Een time management training biedt doorgaans vaardigheden en technieken om je tijd effectiever te beheren en productiever te zijn. Je leert prioriteiten stellen, doelen stellen en deze afstemmen op je taken. Verschillende planningstechnieken, zoals de Pomodoro-techniek, komen doorgaans aan bod, evenals het delegeren van taken en efficiënte communicatie. Stressmanagement en omgaan met uitstelgedrag zijn belangrijke onderwerpen. Ook leer je technologische tools te gebruiken en positieve gewoonten te ontwikkelen voor een gebalanceerder en productiever leven. Kortom, een training helpt je om je dagelijkse routine te optimaliseren, doelen te bereiken en meer uit je tijd te halen.

Wat is een time management schema?

Een time management schema is een gestructureerde indeling van je dag, waarin je activiteiten, taken en pauzes inplant. Het helpt je om je tijd efficiënter te benutten en zorgt ervoor dat je je doelen kunt bereiken zonder jezelf uit te putten. Denk aan een combinatie van een goed opgestelde takenlijst en agenda

Hoe kan ik mijn tijd beter beheren en productiever zijn?

“Wat zijn enkele effectieve strategieën om mijn tijd efficiënter te gebruiken”, vraag je? Om je tijd beter te beheren en productiever te zijn, is het belangrijk om je prioriteiten te stellen. Focus op taken die echt bijdragen aan je doelen en zeg nee tegen dingen die daarvan afleiden. Effectieve strategieën zijn onder andere de Pomodoro-techniek (werken in korte bursts gevolgd door pauzes), het maken van een overzichtelijke planning en het vermijden van afleiding.

Hoe kan ik prioriteiten stellen en voorkomen dat ik overweldigd raak door mijn takenlijst?

Prioriteiten stellen en onrust voorkomen doe je door je taken te categoriseren als urgent, belangrijk, of niet-urgent en niet-belangrijk. Werk vervolgens aan de meest urgente en belangrijke taken eerst en wees niet bang om hulp te vragen of taken te delegeren als dat mogelijk is. Zaken schrappen doe je wanneer iets niet-urgent én niet-belangrijk is. De Eisenhower Matrix kan hierbij helpen.

Welke tools of technieken kan ik gebruiken om mijn tijd effectiever te plannen?

Er zijn verschillende tools en technieken die je kunt gebruiken om je tijd effectiever te plannen, zoals digitale agenda’s, to-do lijsten, en apps voor taakbeheer. Deze kunnen je helpen om je taken overzichtelijk te houden en je planning bij te houden.

time management tips

Hoe kan ik mijn tijd beter in balans brengen tussen werk en privéleven?

Een goede balans tussen werk en privéleven bereik je door grenzen te stellen en tijd voor ontspanning en plezier in te plannen. Vermijd overmatig overwerken en zorg ervoor dat je tijd hebt voor jezelf, je familie en je hobby’s.

Wat zijn enkele veelvoorkomende tijdverspillers en hoe kan ik ze vermijden?

Veelvoorkomende tijdverspillers zijn onder andere te veel tijd op sociale media doorbrengen, onnodige vergaderingen en ongeorganiseerd zijn — stuk voor stuk time mismanagement zaken! Om ze te vermijden, kun je grenzen stellen voor sociale media-gebruik en vergaderingen kort en doelgericht houden.

Hoe kan ik leren om nee te zeggen tegen taken die niet bijdragen aan mijn doelen?

Nee leren zeggen tegen niet-relevante taken is essentieel voor je productiviteit. Bedenk of een taak echt bijdraagt aan je doelen en wees niet bang om beleefd en duidelijk te zijn als iets niet binnen je planning past.

Welke rol speelt multitasking bij time management en is het eigenlijk effectief?

Multitasking lijkt vaak effectief, maar het kan juist leiden tot verminderde concentratie en lagere kwaliteit van werk. Het is beter om je te focussen op één taak tegelijk en deze volledig af te maken voordat je naar de volgende gaat.

Hoe kan ik omgaan met uitstelgedrag en mijn productiviteit verbeteren?

Uitstelgedrag kun je aanpakken door taken op te delen in kleinere stappen en jezelf te belonen na voltooiing. Stel deadlines voor jezelf en gebruik positieve affirmaties om jezelf gemotiveerd te houden.

Wat zijn enkele handige technieken om mijn concentratie en focus te verbeteren?

Enkele time management skills tips: Concentratie en focus verbeter je door afleidingen te verminderen, een opgeruimde werkplek te creëren en regelmatig pauzes te nemen. Meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen ook helpen om je geest helder te houden.

Hoe kan ik taken delegeren en efficiënt samenwerken met anderen om mijn tijd beter te benutten?

Taken delegeren en efficiënt samenwerken bespaart tijd. Geef duidelijke instructies en vertrouw op het kunnen van je teamleden. Samenwerkingstools kunnen ook helpen om taken te coördineren.

time management tips

Wat zijn enkele tijdbesparende tips voor het omgaan met e-mails en meldingen?

Voor e-mails en meldingen kun je specifieke tijden instellen om ze te bekijken, zodat ze je niet constant afleiden. Houd je inbox georganiseerd door dagelijks met OHIO te werken: bepaal bij elke e-mail direct wat er mee gebeurt: nu doen, inplannen voor later, delegeren, verwijderen of archiveren.

Hoe kan ik effectief plannen en mijn doelen op lange termijn bereiken?

Effectief plannen en langetermijndoelen bereiken vereist het opstellen van concrete stappen en mijlpalen. Breek grote doelen op in behapbare taken en werk gestaag aan je vooruitgang. De mini-scrum oefening kan hierbij helpen.

Wat zijn enkele goede gewoonten die ik kan ontwikkelen om mijn time management te verbeteren?

Goede gewoonten bevatten voldoende slaap, regelmatig bewegen, gezond eten en tijd vrijmaken voor ontspanning. Een gestructureerde ochtendroutine kan je dag ook een positieve start geven.

Hoe kan ik een realistische en haalbare dagelijkse routine opzetten?

Een realistische dagelijkse routine houdt rekening met je natuurlijke ritme en prioriteiten. Zorg voor voldoende tijd voor werk, rust, en persoonlijke activiteiten.

Wat zijn enkele manieren waarop ik mezelf gemotiveerd kan houden om mijn tijd goed te gebruiken?

Om gemotiveerd te blijven, herinner je jezelf aan je doelen en beloningen voor het bereiken ervan. Visualiseer je succes en omring jezelf met inspirerende mensen.

Hoe kan ik leren omgaan met tijdsdruk en stress in mijn dagelijkse leven?

Omgaan met tijdsdruk en stress kan lastig zijn, maar prioriteiten stellen en rustige momenten inplannen kunnen helpen. Ademhalingsoefeningen en mindfulness kunnen ook rust bieden in stressvolle tijden.

time management tips

Wat zijn enkele tips voor het vermijden van burn-out door overbelasting van taken?

Om burn-out te voorkomen, neem je regelmatig pauzes, stel grenzen en zorg voor voldoende ontspanning. Let op tekenen van overbelasting en vraag om hulp indien nodig.

Hoe kan ik mijn tijd effectief gebruiken tijdens het studeren of leren voor examens?

Tijdens het studeren kun je effectief gebruik maken van de Pomodoro-techniek, waarbij je korte studie-intervallen afwisselt met pauzes. Maak ook een realistische (studie)planning en houd je eraan.

Wat zijn enkele strategieën om efficiënter te werken en mijn werklast te verminderen?

Om efficiënter te werken en je werklast te verminderen, automatiseer repetitieve taken indien mogelijk en leer nee te zeggen tegen extra verplichtingen. Focus op taken die de meeste waarde toevoegen aan je werk.

Wat zijn goede time management tips voor het huishouden?

Time management reikt natuurlijk verder dan werk. Hier nog enkele time management tips voor je privé-leven:

  • Maak een huishoudelijk schema: Stel een schema op voor huishoudelijke taken en verdeel ze over de week. Bijvoorbeeld, maandag voor stofzuigen, dinsdag voor wassen, enzovoort. Dit helpt om taken gelijkmatig te verdelen en voorkomt dat alles zich opstapelt.
  • Dagelijkse opruim routine: Reserveer elke dag wat tijd (bijvoorbeeld 15-30 minuten) voor een snelle opruimsessie. Ruim rondslingerende spullen op, doe de afwas, en zorg dat alles weer op zijn plek ligt. Dit voorkomt dat rommel zich opbouwt.
  • Batch Taken: Voer vergelijkbare taken achter elkaar uit om efficiënter te zijn. Bijvoorbeeld, verzamel alle was en doe het in één keer, of doe de boodschappen voor de hele week in één keer.
  • Minimaliseer rommel: Houd je spullen georganiseerd en minimaliseer onnodige rommel. Regelmatig spullen wegdoen die je niet meer nodig hebt, zorgt ervoor dat je minder tijd besteedt aan het organiseren ervan.
  • Betrek het gezin erbij: Verdeel huishoudelijke taken over gezinsleden. Iedereen kan verantwoordelijkheid nemen voor specifieke taken, zodat de last niet op één persoon rust.
  • Maak een boodschappenlijst: Voordat je boodschappen doet, maak een gedetailleerde lijst van wat je nodig hebt, dit kan in een gezamenlijke app. Dit voorkomt dat je tijd verspilt aan het zoeken naar dingen in de winkel.
  • Plan maaltijden: Plan maaltijden vooruit en kook in grotere porties om tijd te besparen op drukke dagen. Dit vermindert de noodzaak om last-minute te beslissen wat je gaat eten.
  • Outsourcing: Overweeg om bepaalde taken uit te besteden als dit past binnen je budget. Denk aan huishoudelijke schoonmaakdiensten of maaltijdlevering.

Door deze time management tips in je huishouden toe te passen, kun je meer gestructureerd en efficiënt werken, waardoor je meer tijd overhoudt voor andere belangrijke activiteiten.

Wat zijn bruikbare ADHD time management tips?

  • Gebruik visuele herinneringen: Plaats visuele herinneringen op strategische plaatsen, zoals post-its op de deur, koelkast of computer. Dit helpt je om belangrijke taken en afspraken niet te vergeten.
  • Werk met blokken: Breek je dag op in kortere tijdslots voor taken. Concentreer je bijvoorbeeld op één taak gedurende 20-30 minuten en neem dan een korte pauze. Dit helpt om je aandacht beter vast te houden.
  • Prioriteitenlijst met maximaal 3 taken: Maak dagelijks een lijst met maximaal drie belangrijke taken die je wilt voltooien. Dit minimaliseert overweldiging en zorgt voor focus op wat echt essentieel is.
  • Gebruik timers: Gebruik timers om jezelf te helpen bij het beheren van tijd. Stel een timer in voor specifieke taken en werk gedurende die tijd geconcentreerd. Dit voorkomt dat je verdwaalt in de tijd.
  • Gebruik kleurcodering: Gebruik kleurcodes voor je agenda of takenlijst. Elke kleur kan een specifieke categorie of prioriteit vertegenwoordigen, wat helpt om snel informatie te verwerken.
  • Gebruik mindfulness-technieken: Oefen mindfulness om je aandacht en focus te vergroten. Dit kan je helpen om je beter bewust te zijn van je taken en minder snel afgeleid te worden.
  • Zorg voor een opgeruimde werkomgeving: Minimaliseer afleidingen in je werkomgeving. Houd je werkplek georganiseerd en vrij van onnodige spullen.
  • Beloon jezelf: Stel beloningen in voor het voltooien van taken. Dit motiveert je om je te concentreren en taken af te ronden.
  • Wees geduldig en flexibel: Accepteer dat er dagen zullen zijn waarop je minder geconcentreerd bent. Wees geduldig met jezelf en pas je planning aan wanneer nodig.

time management tips

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog
Inge
Communicatie manager
Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 
9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 6.000 beoordelingen

+
25 jaar ervaring

+ 25 jaar ervaring

Met onze ruim 25 jaar ervaring zijn wij dé specialisten