De Foolscap-methode, vrij vertaald: de A4-methode, laat zien hoe je een abstract project of vaag idee tastbaar en praktisch kunt maken. Zo begin je gemakkelijk en houd je altijd het overzicht. Het enige dat je nodig hebt is een A4 en een pen.

“Dé manier waarop niet alleen amateurschrijvers, maar ook ondernemers of jij of ik die aan een taak of idee begint – hun project verpesten is door niet naar het einde te kijken. Ze hebben het resultaat niet voor ogen, maar beginnen ergens vooraan zonder te weten waar ze naartoe werken. Professionals beginnen bij het einde en werken vanuit daar terug naar het begin.”

Wijze woorden van Steven Pressfield, auteur van de verfilmde bestseller ‘The Legend of Bagger Vance’ en man achter de A4-methode. Na zijn eerste grote succes als schrijver valt hij in een zwart gat, waar hij niet weet hoe hij aan een nieuwe roman moet beginnen. Hij ziet begin noch einde en werkt zichzelf op die manier in een onproductieve neerwaartse spiraal.

Tot een vriend van hem, Norm Stahl, op een dag tegen hem zegt dat alles wat hij nodig heeft een A4-tje en een pen is.

“God creëerde het A4-tje op zo’n manier dat het exact de juiste afmetingen heeft om de basis van een complete roman te kunnen bevatten”, waren Stahl’s wijze woorden aan zijn vriend Pressfield.

Op de plek waar je ‘roman’ in deze quote ziet staan, kun je voor jouw gemak ‘project a’ of ‘idee x’ invullen, of waar je het komende jaar met je bedrijf naartoe wil werken – of je leven. De A4-methode is namelijk toepasbaar op elk groot project en idee, dat nog geen duidelijke vormen heeft en waarbij je niet zo goed weet waar je moet beginnen of waar je naartoe aan het werken bent.

project starten

Hoe de A4-methode werkt

Geen hogere wiskunde, maar gewoon net zo simpel als effectief:

1. Verdeel je A4 in 3 delen
2. Verdeel je project of idee in 3 delen (ja, dat kan)
3. Beschrijf het eerste deel van je project in het bovenste gedeelte van het A4, het tweede deel in het middelste gedeelte en het laatste deel in het onderste vak.

‘Is dat niet wat te simplistisch? Mijn project is veel uitgebreider en ingewikkelder dan dat’, denk je nu misschien. Dat is het hem juist! Alles, hoe complex ook, is terug te brengen naar drie basis-elementen.

Waarom 3 delen?

Vergelijk het met het bouwen van een brug. Je bedenkt voordat je begint met bouwen op welk punt de brug moet beginnen, aan de ene kant van de rivier, waar de brug de overkant moet raken en de brug in het midden stabiel blijft. Drie elementen. Wanneer je vooraan begint met bouwen stort je brug in, nog voordat je meter van de kant van de rivier af bent.

Zo werkt het ook met elk project. Weet waar je beginpunt en je eindpunt is en hoe die er uitzien – en weet wat er tussenin zit om die twee te verbinden. Door het geheel terug te brengen naar deze basis-elementen haal je alle complexiteit eruit en houd je altijd het overzicht. Het enige dat nu overblijft is de uitvoering. En jij weet precies waar je moet beginnen – én eindigen, natuurlijk.
Niet alleen is de A4-methode goed om je project concreet te maken en om het overzicht te houden. Het is ook nog eens hartstikke goed om gewoon eens met pen en papier aan de slag te gaan, los van alle technologie. Terug naar de basis: een fijn schrijvende pen en een stuk papier, om de basis voor jouw project te kunnen leggen.

project-starten-1

Aan de slag

Probeer het eens, en zie of de A4-methode jou kan helpen om aan dat project te beginnen, je idee vorm te geven of om jezelf vooruit te helpen wanneer je niet weet waar je moet beginnen, eindigen of hoe je verder moet wanneer je al een start gemaakt hebt. Of wanneer je gewoon een schop onder je kont nodig hebt om aan de slag te gaan, bijvoorbeeld. Kortom: 30 minuten van je tijd, die zich razendsnel terugverdienen!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog