Wanneer je gedurende de dag weinig energie hebt, doet dat iets met je. Je zit slecht in je vel, verliest snel je concentratie en bent prikkelbaar. Daarnaast neem je minder goed beslissingen en is je creativiteit ver te zoeken. Tijd om er wat aan te doen, maar niet voordat je weet wat de oorzaak is. Een professor legt je die uit:

Wat komt aan bod?

  1. De oorzaak schuilt mogelijk hier
  2. 7 aanpassingen in je levensstijl
  3. Kortom

Weinig energie? De oorzaak schuilt mogelijk hier

Je dag in, dag uit moe voelen komt ontzettend veel voor”, zegt Dr. Sharon Bergquist. De professor Geneeskunde aan de Emory University School of Medicine verklaart dat ongeveer een kwart tot eenderde van haar patiënten kampt met vermoeidheidsklachten. Hoewel sommige klachten te wijten zijn aan bepaalde kwalen, is er volgens Bergquist ook een andere oorzaak aan te wijzen:

“Mensen vragen te veel van zichzelf. Ze zijn doodop doordat ze zowel fysiek als mentaal uitgeput zijn.”

Voor velen kan dit soort vermoeidheid worden opgelost door een stevig nachtje onder de wol. Voor anderen kan er meer aan de hand zijn.

Weinig energie los je zo op

Een paar voorbeelden van de meest voorkomende oorzaken voor vermoeidheid:

  • Een slecht dieet
    Krijgt je lichaam niet de juiste voedingsstoffen binnen, dan heeft het niet voldoende energie om te kunnen functioneren. Een gebrek aan fruit en groenten werkt een tekort aan vitaminen in de hand; bouwstenen die je brein en lijf nodig hebben om de dag door te komen.
  • Depressie of angststoornis
    Ook psychische problemen hebben hun weerslag op je energiepeil. Depressie, chronische stress of angstklachten vragen zoveel energie van je dat je gedurende de dag ‘leeg raakt’. Ze putten je energie-reserves uit.
  • Onvoldoende of juist te veel beweging
    Iemand die te weinig beweging krijgt voelt zich futloos. Niets voor niets wordt er dan ook aangeraden om dagelijks minimaal 30 minuten iets van lichamelijke beweging uit te voeren. Echter: een teveel aan beweging kan ook tot uitputting leiden. ‘Tot het gaatje gaan’ is daarom niet altijd een goed idee.
  • Problemen met de schildklier
    Je schildklier regelt je hormoonhuishouding. Veel van deze hormonen zijn op hun beurt weer verantwoordelijk voor je energiepeil en je andere lichaamsfuncties, zoals je metabolisme en bloeddruk. Een verstoring in je schildklier kan als gevolg hebben dat je – ondanks een goede voeding en voldoende beweging – je alsnog uitgeput voelt.
  • Medicijngebruik
    Medicijnen die je gebruikt kunnen bijwerkingen hebben die je slaperig of moe maken. Denk bijvoorbeeld aan anti-depressie medicijnen, maar ook aan middelen zoals alcohol of marijuana. Hoewel ze je misschien tijdelijk een roes geven, leiden ze op de lange termijn tot méér vermoeidheid.
  • Slaapgebrek
    Je lichaam heeft tijd nodig om zich opnieuw op te laden. Afhankelijk van je leeftijd heeft het hier zo’n gemiddeld zo’n 7 tot 8 uur de tijd voor nodig. Slaap je minder dan dat – bijvoorbeeld door slaapproblemen of stress – dan krijgt je brein niet de kans zichzelf ‘op te schonen’. Je wordt uitgeput wakker.
  • Bloedarmoede
    IJzer is een belangrijk voor je rode bloedcellenproductie. Rode bloedcellen hebben op hun beurt de taak om zuurstof door je lijf te voeren. Heb je een ijzertekort, dan beïnvloedt dit de werking van je rode bloedcellen. Je voelt je slap. Moe. Futloos.
  • Uitdroging
    Voldoende vocht tot je nemen is voor je energiepeil even belangrijk als een goede voeding. Professor Bergquist:

“Zelfs één of twee procent van je lichaamsgewicht in water verliezen, kan een groot verschil maken in hoe jij je voelt, hoe helder je denkt of hoe snel je spieren herstellen.”

  • Bloedsuikerproblemen
    Ook insuline blijkt een belangrijke rol te spelen wanneer het op je energieniveau aankomt. Denk bijvoorbeeld aan die bekende middagdip die je na de lunch krijgt. Te danken aan de daling van in je glucose-niveau en dé reden waarom jij je wellicht moe voelt. Vaak veroorzaakt door het eten van verwerkt voedsel dat hoog is in suiker of koolhydraten.

7 aanpassingen in je levensstijl zorgen ervoor dat je minder moe bent

Volgens Bergquist komen de meeste vermoeidheidsklachten voort uit bovenstaande punten; zaken die veelal te maken hebben met je levensstijl. Natuurlijk kan er in enkele gevallen ook sprake zijn van iets anders, Als je vermoeidheid aanblijft, en kun je bovenstaande punten uitsluiten, dan is er misschien meer aan de hand. Het is volgens Bergquist dan ook erg belangrijk dat je op zo’n moment hulp inschakelt.

“Sommige vermoeidheid is van korte duur en kan opgelost worden met simpele veranderingen in levensstijl. Is de vermoeidheid echter chronisch, bezoek dan altijd een dokter om worst-case scenario’s uit te sluiten.”

In alle andere gevallen, verbeter je eerst je levensstijl:

1. Verbeter je slaapgewoonte

Wil je meer energie gedurende de dag, check dan allereerst je slaapgewoonten. En dat gaat verder dan enkel 7 tot 9 uur slapen en op tijd naar bed gaan:

  • Consumeer na 17:00 geen cafeïne-houdende dranken meer. Geef je lijf de kans om tot rust te komen.
  • Eén uur voor bedtijd elimineer je blauw licht. Denk aan het licht van je smartphone, maar ook zeker van je laptop, tablet of televisie.
  • Maak je slaapkamer ‘s avonds zo donker mogelijk. Ook kun je één uur voor bedtijd de lampen in je woonkamer zo veel mogelijk dimmen; gezellig én helpt je lijf te ontspannen zodat je sneller in slaap valt.
  • Slaap in een koele, opgeruimde slaapkamer, zo’n 15,5 tot 20 graden.

2. Ga bewust om met voeding

Je dagen vullen met zoetigheid en snacks vraagt om problemen. Zoals Bergquist zei heeft je lijf goede voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. Geef het die:

  • Richt je op voedingsmiddelen die veel (plantaardig) eiwitten bevatten, volle granen en veel gezonde vetten. Denk aan peulvruchten, ongebrande noten, avocado’s
  • Eet veel en vaker kleurrijke groenten en fruit. Meer kleur = meer energie.
  • Grijp niet meteen naar dat zoete broodje, maar pak een gezonde snack: wat worteltjes, tomaatjes of bleekselderij bijvoorbeeld.
  • Verrijk je lunch met mineraalrijke noten, zaden of pitten. Chiazaad bijvoorbeeld, maar ook pompoenpitten of amandelen. Lekker en gezond!
  • Consumeer daarnaast voldoende middelen met vitamine B12, zodat je brein en zenuwstelsel voldoende kan functioneren, in de vorm van supplementen bijvoorbeeld.
  • Drink voldoende water of thee. Zoals Bergquist zei is hydratatie key. Focus je echter niet op die 1,5 tot 2 liter. Omdat de aanbevolen hoeveelheid afhankelijk is van je lengte en gewicht – maar ook van omgevingsfactoren zoals luchtvochtigheid – raadt Bergquist aan de kleur van je urine in de gaten te houden.

    “Ga voor een lichte kleur urine in plaats van het aantal bekertjes te tellen. Dan zit je altijd goed.”

3. Overweeg supplementen te nemen

Natuurlijk wil je het merendeel van je vitamine en mineralen uit voedingsstoffen nemen. Wanneer dat lukt, kun je overwegen om deze aan te vullen door middel van supplementen. Denk aan supplementen die vitamine B, magnesium of cafeïne bevatten. Goed voor focus, alertheid en extra energie.

4. Beweeg voldoende

Beweging is een van de belangrijkste redmiddelen voor je gebrek aan energie. Een paar keer per week sporten verbetert de kwaliteit van je slaap, zorgt voor meer vitaliteit en verbetert je algehele welzijn. Probeer daarom zo’n 4 keer per week iets aan beweging te doen. Krachttraining, yoga, zwemmen of wandelen. Jij bepaalt hoe intensief je het wilt.

“The only bad workout is the one that didn’t happen”

5. Mediteer dagelijks

Wellicht ben je sceptisch, maar dagelijks mediteren kan daadwerkelijk verschil uitmaken in hoeveel energie je hebt. De boog kan namelijk niet altijd gespannen staan. Door 10 minuten per dag tijd te nemen om je gedachten op een rij te zetten, gun je jezelf rust. Het vermindert stress, ruimte mentale ‘rotzooi’ op en haalt je uit de waan van de dag.

Weinig energie opgelost

6. Leer juist ademen

De manier waarop jij zuurstof tot je neemt, heeft ontzettend veel invloed op hoe jij je voelt. Adem je bijvoorbeeld diep vanuit je buik dan krijg je meer zuurstof binnen en zuurstof staat haast gelijk aan energie. Probeer daarom eens vaker wat verschillende ademhalingsoefeningen uit en kijk hoe je je voelt. Dit artikel kan daarbij helpen.

7. Neem een koude douche

Zoek je op internet naar tips voor meer energie, dan vind je ontzettend vaak het advies: “douche koud”. Hoewel je dat misschien erg vervelend lijkt, is het het zeker een dappere poging waard:

Je dag beginnen met een koude douche geeft je lijf namelijk een endorfine-kick. Niet alleen krijg je daardoor een flinke dosis energie, het werkt ook anti-deprimerend. Daarnaast verbetert het je bloedcirculatie, verhoogt het je hormoonproductie en kan het zelfs stress verminderen. Meer hierover en hoe je dat goed doet, lees je uitgebreid hier.

Kortom

Merk je dat je de laatste tijd weinig energie hebt, pas dan bovenstaande tips toe. Nog beter: maak er een stimulerende ochtendroutine van. Rust voldoende uit, neem die koude douche, wees bewust over wat je in je lijf stopt en beweeg dat lijf ook. Vergeet daarbij niet je mentale toestand: mediteer en let op je ademhaling. Deze kleine aanpassingen in je levensstijl kunnen een groot effect op je dag hebben. Voordat je het weet heb jij weer de hele dag energie! Onthoud echter dat als deze tips niet werken en jij je – ondanks al je inspanningen – nog steeds futloos voelt, je Bergquist’s advies opvolgt: zoek hulp.

Succes.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog