door Redactie TIJDwinst.com
Slimme tips voor ieder druk bezet mens.

Neurowetenschapper legt uit: 7 symptomen van smartphone verslaving (die je misschien nog niet kent)

Dat een smartphone verslaving leidt tot slaapproblemen, zichtvermindering en een heuse ‘whatsapp-vinger’ wist je misschien al. Maar dat het ook leidt tot ‘phubbing’, ‘blurring’ en ‘infobesitas’ is voor de meesten nog nieuw. Thibaut Dumas, neurowetenschapper en schrijver van het boek ‘Afkicken van je Smartphone’ gaat in dit artikel in op die – en meer – gevolgen. Van welke heb jij last?

7 symptomen van een smartphone verslaving

We kunnen het ons nog maar moeilijk voorstellen, maar ooit was er een tijd waarin we het zonder onze vertrouwde smartphone moesten doen. Het nieuws las je in de krant. Foto’s van iemands vakantie zag je pas wanneer je afsprak en het bekijken van kattenvideo’s was alleen mogelijk wanneer je je eigen huisdier filmde. Wat ook toen al raar was… 

Tegenwoordig heb je ieder stukje informatie binnen handbereik en je legt contact met wie je maar wilt, waar je ook mag zijn. Moeiteloos wissel je gegevens uit, app je met een kennis die zich aan de andere kant van de wereld bevindt en weet je wat je buurman als ontbijt had. 

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

We staan altijd ‘aan’ en zijn altijd op de hoogte. Deze hyperconnectiviteit  is ontzettend handig en draagt ook zeker bij aan de nodige kennisontwikkeling. Toch is het ook verslavend

We kunnen haast niet meer zonder onze telefoon en houden hem dan ook ten alle tijden angstvallig bij ons. Wanneer we een vergadering bijwonen bijvoorbeeld. Eten we een hapje buiten de deur, dan ligt hij naast ons op tafel. Zelfs wanneer we intiem zijn met onze partner, kunnen we het niet laten om onze telefoon te checken!

smartphone verslaving tip

Wist je dat? 1 op de 10 mensen checkt tijdens seks zijn of haar smartphone

Dit heeft allerlei gevolgen. Gevolgen die Thibaud Dumas – neurowetenschapper verbonden aan het ziekenhuis Pitié-Salpêtrière in Parijs en de Universiteit van Sorbonne – in zijn boek “Afkicken Van Je Smartphone” uiteenzet. 

1. Infobesitas

Een appje hier, een notificatie daar. Hoe meer tijd je op je telefoon doorbrengt, hoe meer informatie je voor je kiezen krijgt. En nu ben je er misschien van overtuigt dat je belangrijke informatie kunt onderscheiden van een nutteloze melding, maar dat is alles behalve waar. 

Door de tsunami aan informatie die je smartphone op je afvuurt, raken inhoud en kwaliteit vermengd. Je brein kan niet langer onderscheid maken en raakt simpelweg afgeleid. 

Jouw brein ‘ziet’ het verschil niet tussen een belangrijke mail die binnenkomt of een melding dat er een nieuwe kattenvideo op je wacht; klaar om bekeken te worden. 

En dat is een kwalijke zaak.

Volgens Dumas is “aandacht namelijk een van onze meest cruciale cognitieve functies als het aankomt op werken, leren, memoriseren of bij sociale contacten.” Check jij tussen werkzaamheden door je telefoon, dan onderbreek je die focus.

Niet alleen duurt het volgens Dumas 25 minuten voordat jij weer je aandacht kunt opbrengen, het zorgt er ook voor dat belangrijke zaken onafgerond blijven. Iets dat kan leiden tot uitputting en slechte resultaten.

2. Blurring

Jouw smartphone staat je tevens toe altijd en overal zicht op te hebben. Hierdoor ontstaat een fenomeen dat Dumas ‘Blurring’ noemt — de grenzen tussen jouw beroeps- en privéleven vervagen. 

Zo scroll je op je werk bijvoorbeeld over je Facebook pagina en check je thuis of op vakantie geregeld je werkmail. Je houdt beide zaken niet strikt gescheiden waardoor ze in elkaar overvloeien. Hierdoor ontstaat de nodige stress. Terwijl je op vakantie hoort te ontspannen, bekommer je je om werkgerelateerde mail.

Gelukkig worden steeds meer bedrijven zich bewust van ‘blurring’ en het effect dat het op de gemoedstoestand heeft. Organisaties in onder andere België, Duitsland en Frankrijk maken daarom strenge afspraken met hun werknemers over het gebruik van communicatiemiddelen na werktijd. 

smartphone verslaving tips

3. Switchtasking

Lijd je aan een telefoonverslaving, dan ben je sneller geneigd te switchtasken. En nee, dat is geen ‘vaardigheid’ waarover je wilt opscheppen. Switchtasken is namelijk funest wanneer het op je concentratie en productiviteit aankomt. Daarnaast blijkt het ook gevaarlijk.

Vanwege de toename in telefoonverslavingen, zitten steeds meer verkeersdeelnemers op hun telefoon — wat volgens Dumas het risico op verkeersongelukken verviervoudigt. (Whatsappen leidt zelfs tot een verzesvoudiging.)

En niet alleen wanneer je ‘actief’ achter het stuur appt, loop je risico. Zelfs wanneer je telefoon in je tas zit, leidt een notificatie dusdanig af dat jij je focus verliest en een ongeval kan veroorzaken. 

4. Nomofobie

We zijn onderhand zo bang om onze telefoon niet bij de hand te hebben, laat staan te verliezen, dat we een heuse angststoornis in het leven hebben geroepen: ‘nomofobie’ — de angst om zonder telefoon te zitten. 

Bizar, maar toch werkelijk waar. We hebben zo’n intieme band met het apparaat opgebouwd, dat als we onze telefoon niet kunnen opnemen onze hartslag en bloeddruk stijgt. Om maar te spreken over ons angstgevoel… 

5. Oversharing

Dumas wijst daarnaast op het haast dwangmatige verlangen om alles wat we zien, beleven en voelen te delen met de rest van de wereld. Een lunch heeft pas gesmaakt wanneer we het op Instagram posten en een vakantie was pas geslaagd wanneer de foto’s onze Facebook tijdlijn sieren. 

Waanzin, eigenlijk. In plaats van in levende lijven te genieten van wat er zich voor onze neus afspeelt, zetten we constant onze smartphones in om het vast te leggen. Voor anderen.

Door deze ontwikkeling durven we daarnaast steeds meer te delen dan wat ons lief is. Ervaringen, meningen; alles wat we normaal gesproken face-to-face zouden bespreken, plaatsen we nu binnen enkele swipes en tiks online. 

We ‘oversharen’, leven niet meer in het nu en gaan zo op in de ‘perfecte’ leven van anderen dan we ons eigen leven aan ons voorbij laten gaan. Hierdoor ontstaat weer het volgende:

smartphone verslaving advies

6. Social media envy

Aangezien we niet de enige zijn die ‘oversharen’ is er altijd nieuws in overvloed. Hierdoor ontstaat een letterlijke angst. De angst om maar ook iets te missen. Een update, een nieuwe gebeurtenis, een like: we willen van alles op de hoogte zijn. 

Of zoals Dumas zegt:

“We zouden wel eens kunnen denken dat anderen iets hebben beleefd of dat er zich een bijzondere gebeurtenis heeft voorgedaan waarvan iedereen op de hoogte is, behalve wij.”

En omdat het natuurlijk onmogelijk is om alles te volgen, raken we gefrustreerd. Angstig zelfs. We vrezen dat ons eigen leven niet leuk en interessant genoeg is, in vergelijking met alles dat we online tegenkomen. Iets dat depressies in de hand werkt. 

7. Phubbing

Tot slot leidt je telefoonverslaving ertoe dat je je aandacht vestigt op je smartphone, in plaats van op je gesprekspartner. Tijdens een gesprek heb je je smartphone binnen handbereik, tijdens een lunch ligt je telefoon op tafel en zelfs tijdens een vergadering kun je het niet laten om even het nieuws te checken.

En hoewel je het zeker niet kwaad bedoelt, kun jij je partner of collega hier toch mee krenken. 

Volgens Dumas kan een relatie namelijk alleen werken wanneer iemand zowel fysiek, mentaal en emotioneel aanwezig is. Zit jij constant op je telefoon, dan onderbreek je dit. Je gesprekspartner zal zich hierdoor genegeerd voelen en kan dit phubben (jouw gebrek aan aandacht) opvatten als onverschilligheid.

smartphone verslaving

De oplossing volgens Dumas? 

Van het verliezen van je aandacht tot aan het ontwikkelen van angststoornissen, jouw telefoonverslaving kan voor veel ellende zorgen. De oplossing is volgens Dumas simpel:

Leg je telefoon iets vaker opzij en geef je over aan de verveling. Wees alleen met je gedachten en probeer niet iedere stilte op te vullen met je smartphone:

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

“Deconnect! Laten we het ‘verveling’ noemen of ‘training van de creativiteit’ of – waarom ook niet – ‘noodzakelijke gezondheidszorg voor de hersenen’.”

Meer weten? | training Time Management

Wil je nou weten hoe jij je leven nóg productiever kunt maken – ook buiten jouw smartphone om? Volg dan eens een (digitale) training Time Management.

In minder dan 1 dag leer jij hoe je op een slimme en efficiënte manier kunt omgaan met die dagelijkse stortvloed aan ad hoc zaken en andere afleidingen. Want laten we eerlijk zijn, jouw smartphone is niet geheel de boosdoener voor de chaos in jouw (werk)leven – jouw workflow zou ook best opgefrist mogen worden.

Smartphone verslaving

Ook reuze interessant voor teams!

Onze cursus is ook ontzettend nuttig voor teams. Zo leren jullie resultaatgericht en slimmer werken, jezelf wapenen tegen tijdgebrek en omgaan met de dagelijkse stortvloed aan mails en informatie.

En dat is niet alles: onze nieuwe training Effectief Thuiswerken voor Teams behandelt bovenstaande zaken, met als extra kers op de taart: thuiswerken. Hoe werk je effectief samen op afstand? Hoe spreek je anderen aan op hun verantwoordelijkheid? En online vergaderen, hoe doe je dat (goed!). Je leert het tijdens de cursus.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X