Wat zijn MOOCs & wat kun je ermee?

Met MOOCs (Massive Open Online Courses) ligt ‘een leven lang leren’ voor het oprapen. Ontdek hoe je werken en leren simpel combineert met MOOCs.


Wil je je graag blijven ontwikkelen? Je verder verdiepen in je vakgebied, of juist je horizon verbreden? Je bent niet alleen. Het concept van een ‘leven lang leren’ is actueler dan ooit. Maar, opleidingen zijn meestal duur, tijdrovend en vaak moeilijk te combineren met je toch al drukke leven.

MOOCs zijn misschien voor jou de oplossing. Stil je honger naar kennis – thuis op de bank – wanneer het jou uitkomt en zonder je portemonnee te hoeven trekken.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Gratis studeren aan Harvard

Een MOOC – Massive Open Online Course – is een gratis online cursus voor een ongelimiteerd aantal deelnemers.

De colleges en het lesmateriaal vind je allemaal online, je opdrachten worden door ‘mede-studenten’ nagekeken en samen over opdrachten of colleges discussiëren kan gewoon binnen dezelfde online omgeving.

Een cursus duurt 5 tot 10 weken en na afloop ontvang je meestal een certificaat van deelname. Meestal zijn deze certificaten zelfs officiële documenten van de universiteit of instelling waar je de MOOC hebt gevolgd.

Onderwijs op topniveau, thuis op de bank

Bij veel blogs, websites en zelfs boeken is de expert-status van de auteur vaak moeilijk te bepalen. MOOCs worden aangeboden door gerenommeerde universiteiten als Harvard, MIT en – dichter bij huis – de TU Delft. Zo weet je zeker dat het onderwijs op topniveau is.

Goed nieuws dus, als je altijd al hebt gedroomd van studeren aan een internationale topuniversiteit. Je hoeft er je deur niet meer voor uit.

Je kunt colleges volgen en leest de teksten waar en wanneer het jou uitkomt. Zo werk je bijvoorbeeld lekker ‘s avonds op de bank aan je persoonlijke ontwikkeling op een zeer hoog niveau. En, ook niet onbelangrijk: geen torenhoge collegegelden.

Snel groeiend aanbod, ook in jouw vakgebied

MOOCs springen als paddenstoelen uit de grond, steeds meer grote universiteiten doen mee. Zeker als je de Engelse taal goed beheerst kun je kiezen uit een groot en divers aanbod.

Ontdek welke MOOCs voor jou interessant zijn. Een goed startpunt is de website EDX.org of Coursera.org. Beide zijn een samenwerking tussen een groot aantal topuniversiteiten wereldwijd.

Wat kun jij met MOOCs?

Een normale (deeltijd)opleiding kost veel tijd en geld en is vaak lastig te combineren met je werk. Dat je MOOCs gratis in je eigen tijd kunt volgen lost dat probleem voor eens en altijd op.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Zijn MOOCs dé uitkomst op het gebied van ‘een leven lang leren’? Een paar dingen om rekening mee te houden:

  • MOOCS zijn meestal introductiecursussen. Heel geschikt om je horizon te verbreden, maar zoek je echt verdieping in je eigen vakgebied dan zijn MOOCS al snel te oppervlakkig.
  • Veel MOOCs hebben een vaste begin- en einddatum. Dat betekent dat je toch gebonden bent aan een cursusschema, zeker als je deel wilt nemen aan de discussiegroepen.
  • MOOCs zijn een stap in de goede richting van online onderwijs, maar we zijn er nog lang niet.

Jij kunt er nu in elk geval al jouw voordeel mee doen. Volg bijvoorbeeld eens een introductiecursus in het vak van een collega, zodat je beter begrijpt waar hij mee bezig is. Vergeet vooral ook je persoonlijke ontwikkeling niet. Altijd al geïnteresseerd geweest in astronomie? Prikkel je brein en doe een cursus ‘The Evolving Universe’ van Caltech University.

Heb je zelf al eens een MOOC gevolgd? Of ben je geïnspireerd om ermee aan de slag te gaan? Deel je ervaring of gedachten in een reactie.

Wat zijn MOOCs wat kun je ermee

Nog meer leren?

Wil jij je nu nog meer ontwikkelen? Méér nieuwe dingen leren? Volg dan eens onze 1-daagse cursus Timemanagement. Je ontdekt nieuwe tips and tricks op het gebied van effectiviteit waarmee jij je workflow en (werk)leven verbetert! Alleen, of met je collega’s bij jullie op locatie.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X