Wat zijn MOOCs & wat kun je ermee?

Wat zijn MOOCs & wat kun je ermee?

Met MOOCs (Massive Open Online Courses) ligt ‘een leven lang leren’ voor het oprapen. Ontdek hoe je werken en leren simpel combineert met MOOCs.


Wil je je graag blijven ontwikkelen? Je verder verdiepen in je vakgebied, of juist je horizon verbreden? Je bent niet alleen. Het concept van een ‘leven lang leren’ is actueler dan ooit. Maar, opleidingen zijn meestal duur, tijdrovend en vaak moeilijk te combineren met je toch al drukke leven.

MOOCs zijn misschien voor jou de oplossing. Stil je honger naar kennis – thuis op de bank – wanneer het jou uitkomt en zonder je portemonnee te hoeven trekken.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Gratis studeren aan Harvard

moocs

Online MOOC-college

Een MOOC – Massive Open Online Course – is een gratis online cursus voor een ongelimiteerd aantal deelnemers.

De colleges en het lesmateriaal vind je allemaal online, je opdrachten worden door ‘mede-studenten’ nagekeken en samen over opdrachten of colleges discussiëren kan gewoon binnen dezelfde online omgeving.

Een cursus duurt 5 tot 10 weken en na afloop ontvang je meestal een certificaat van deelname. Meestal zijn deze certificaten zelfs officiële documenten van de universiteit of instelling waar je de MOOC hebt gevolgd.

Onderwijs op topniveau, thuis op de bank

Bij veel blogs, websites en zelfs boeken is de expert-status van de auteur vaak moeilijk te bepalen. MOOCs worden aangeboden door gerenommeerde universiteiten als Harvard, MIT en – dichter bij huis – de TU Delft. Zo weet je zeker dat het onderwijs op topniveau is.

moocs

Voorbeeld van een officieel MOOC-certificaat ©Coursera.org

 

Goed nieuws dus, als je altijd al hebt gedroomd van studeren aan een internationale topuniversiteit. Je hoeft er je deur niet meer voor uit.

Je kunt colleges volgen en leest de teksten waar en wanneer het jou uitkomt. Zo werk je bijvoorbeeld lekker ‘s avonds op de bank aan je persoonlijke ontwikkeling op een zeer hoog niveau. En, ook niet onbelangrijk: geen torenhoge collegegelden.

Snel groeiend aanbod, ook in jouw vakgebied

MOOCs springen als paddenstoelen uit de grond, steeds meer grote universiteiten doen mee. Zeker als je de Engelse taal goed beheerst kun je kiezen uit een groot en divers aanbod.

Ontdek welke MOOCs voor jou interessant zijn. Een goed startpunt is de website EDX.org of Coursera.org. Beide zijn een samenwerking tussen een groot aantal topuniversiteiten wereldwijd.

Een paar voorbeelden, om aan te geven hoe divers de cursussen zijn:

moocs

Een cursus van onze eigen TU Delft over infrastructuur

moocs

Een introductiecursus statistiek van de Amerikaanse universiteit Berkeley

moocs

Deze introductiecursus Computer Science van Harvard heeft geen vaste startdatum, je kunt op ieder moment beginnen

Wat kun jij met MOOCs?

Een normale (deeltijd)opleiding kost veel tijd en geld en is vaak lastig te combineren met je werk. Dat je MOOCs gratis in je eigen tijd kunt volgen lost dat probleem voor eens en altijd op.

wat is mooc

Waarom zijn Moocs zo praktisch? © @bryanMMathers

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Zijn MOOCs dé uitkomst op het gebied van ‘een leven lang leren’? Een paar dingen om rekening mee te houden:

  • MOOCS zijn meestal introductiecursussen. Heel geschikt om je horizon te verbreden, maar zoek je echt verdieping in je eigen vakgebied dan zijn MOOCS al snel te oppervlakkig.
  • Veel MOOCs hebben een vaste begin- en einddatum. Dat betekent dat je toch gebonden bent aan een cursusschema, zeker als je deel wilt nemen aan de discussiegroepen.
  • MOOCs zijn een stap in de goede richting van online onderwijs, maar we zijn er nog lang niet.

cursus time management

Jij kunt er nu in elk geval al jouw voordeel mee doen. Volg bijvoorbeeld eens een introductiecursus in het vak van een collega, zodat je beter begrijpt waar hij mee bezig is. Vergeet vooral ook je persoonlijke ontwikkeling niet. Altijd al geïnteresseerd geweest in astronomie? Prikkel je brein en doe een cursus ‘The Evolving Universe’ van Caltech University.

Heb je zelf al eens een MOOC gevolgd? Of ben je geïnspireerd om ermee aan de slag te gaan? Deel je ervaring of gedachten in een reactie.

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
Over de auteur

Gerald Essers • samen met mijn team bij Time Management.net help ik mensen en organisaties om met onze cursus time management hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken. We inspireren vele grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland waaronder: Shell International, Vodafone, Siemens, RTL Nederland, Rabobank, HP, L’Oréal, Heineken, diverse ministeries en universiteiten.

X