Elke dag is het hetzelfde liedje; je eet elke ochtend ongeveer hetzelfde ontbijt, brengt de kinderen naar school, vervolgens rij je naar je werk waar je dezelfde mensen ziet, praktisch dezelfde taken uitvoert als gisteren en je sluit de dag af met dezelfde voorspelbare avond; hangend op de bank voor de televisie. Niet erg spannend. Toch maakt het hebben van zo’n dagelijkse routine je volgens onderzoek gelukkig! (Deze succesvolle personen zweren er zelfs bij!)

Hoewel routine saai lijkt en voor velen een doodsangst is, blijkt sleur volgens Theun Pieter van Tienoven, socioloog van de Vrije Universiteit Brussel, je leven juist draaglijker én leuker te maken!

Volgens hem wordt routine, en daarmee vaak sleur, tegenwoordig teveel bestempeld als iets negatiefs; je wilt je vrienden vertellen over dat spontane uitstapje naar Parijs, het bloedstollende bungeejumpen, of dat nieuwe culinaire hoogstandje dat je geprobeerd hebt; niet in welke file je hebt gestaan en hoeveel boterhammen met pindakaas je gegeten hebt.

Sleur-3

Lekker, maar saai! Je vrienden vertellen over je ontbijt blijkt toch minder interessant dan die roadtrip!

Toch pleit Van Tienhoven in zijn doctoraatsonderzoek naar het omarmen van je dagelijkse sleur. Een dagelijkse routine is nodig om je leven makkelijker te laten verlopen en hoewel jij misschien zo weinig mogelijk routine wilt, kun je niet zonder! Je zult dus moeten leren leven met deze paradox.

Routine is bijna synoniem geworden met saai, echter is het simpelweg noodzakelijk om te kunnen functioneren in onze samenleving. Alleen als iedereen telkens weer op min of meer hetzelfde moment hetzelfde doet, is het mogelijk om samen te leven.”

Dit betekent natuurlijk niet dat je bij de pakken neer moet gaan zitten en een saai, burgerlijk leven moet omarmen. Hoewel sleur misschien negatief voelt, bevat het echter wel de essentie die jij nodig hebt om gelukkig te zijn in je leven, namelijk routine! (Je brein kan niet zonder!)

Je brein op de automatische piloot

Processen in jouw hersenen stellen je in staat om op de automatische piloot handelingen uit te voeren. Zodra jij iedere keer bewust zou moeten nadenken terwijl je bijvoorbeeld kauwt, zou dat niet alleen veel concentratie vergen, het zou je ook nog eens uitputten. Het is dus heel nuttig voor je brein om bepaalde handelingen uit te kunnen voeren zonder dat je er moeite voor moet doen;

Zodra jij iedere morgen een nieuwe manier moet zien te vinden hoe je aan eten komt of hoe je op je werk arriveert, zou je nogal een stressvolle ochtend ervaren. Doordat je echter dagelijks ongeveer dezelfde taken uitvoert, hoeft je brein minder stressvolle beslissingen te maken. Stel je voor dat je na elke handeling een afweging zou moeten maken tussen de voor-en nadelen; je zou niet goed kunnen functioneren en niets gedaan krijgen.

Door gewoontes en routine in je leven te hebben, zorg je ervoor dat je hersenen op dát gebied al geen keuze meer hoeven te maken; je hebt het immers al vaker gedaan en je weet al bijna zeker wat de uitkomst is. Je brein afschermen van basale keuzes (‘Moet ik wel of niet mijn handen wassen na mijn toiletbezoek?) zorgt ervoor dat je je brein energie bespaart die het misschien nodig heeft bij belangrijkere zaken.

Om goed te kunnen functioneren is het dus van belang dat je niet bij elke handeling bewust keuzes hoeft te maken. Zodra jij regelmatig dezelfde dingen doet, hoeft je brein zich al immers dáár geen zorgen meer over te maken en hierdoor voorkom je stress! Je hoeft je sleur dus niet meer als iets negatiefs te zien; je brein houdt ervan en dat hebben al meerdere succesvolle mensen ondervonden!

Waarom succesvolle personen houden van sleur

Het is geen wonder dat succesvolle personen vaak religieus zweren bij een vaste routine. Omdat ze vaak weinig tijd hebben, willen ze geen energie verspillen aan triviale zaken. Zo ontwikkelt bijvoorbeeld Steve Jobs liever een technisch snufje dan dat hij zich constant bezig moet houden met zijn kledingkeuzes en zit schrijver Stephen King standaard om 8:00 in zijn stoel om zijn dagelijkse 2500 woorden neer te pennen.

Hun hoor je niet klagen over sleur, zij verzetten bergen innovatief werk door ‘vastgeroest’ te zitten in hun handelingen. Het helpt hen controle te hebben over hun vaardigheden, talenten en tijd. Wat voor hen geldt, kan ook zeker voor jou effectief zijn. Het hebben van dagelijkse gewoontes helpt je namelijk op de volgende manieren:

1. Het vermindert stress

Een dagelijkse routine geeft jou houvast en structuur. Door herhaaldelijk dezelfde taken uit te voeren, creëer je een kader waarin jij je niet meer zorgen hoeft te maken over random zaken. Door het volgen van een routine zorg je voor controle over dingen die je wél in de hand hebt en dat vermindert het gevoel van stress.

2. Het maakt je productiever

Wanneer een reeks taken en activiteiten een routine vormen, verkleint dit de kans dat je ze uitstelt. Doordat het gebakken in je systeem zit, zul je minder snel uitstelgedrag vertonen én het bespaart je tijd. Zodra jij je niet steeds bezig hoeft te houden met het bedenken van de volgende stap, krijg je meer werk verzet.

Sleur-5

3. Het helpt je jouw vaardigheden te verbeteren

Is het altijd je droom geweest om een succesvol auteur te worden, dan bereik je dat meestal niet over één nacht ijs. Om een bepaalde skill te ontwikkelen is het nodig deze herhaaldelijk te oefenen. Een auteur zal zich dus de gewoonte moeten aanleren om op regelmatige basis zijn of haar pen op te pakken. Het ontwikkelen en vasthouden aan een routine die overeenstemt met je doel, zal je daarom sneller helpen deze te bereiken dan met sporadische beoefening.

Sleur hoeft dus niet meteen iets slechts te zijn; genoeg succesvolle personen hebben er de vruchten van geplukt en het omgetovert naar iets positiefs. Door structuur aan hun leven te geven door middel van een dagelijkse routine, krijgen ze niet alleen meer werk verzet, maar zijn ze ook bewust bezig met invulling aan hun leven te geven, en dat maakt gelukkig! Ook jij kunt jouw sleur gebruiken voor zijn positieve effecten;

Maak gebruik van je sleur – maar doe het op jouw manier

Er zijn talloze boeken te vinden die de ideale routine voor jou kunnen uitstippelen, net zo als dat het hele internet vol staat met informatie over ambitieuze gewoontes waarbij jij, net als Warren Buffett, minimaal 500 pagina’s per dag moet lezen (en dan natuurlijk het liefst nog vóór je ontbijt!).

Je hoeft natuurlijk niet zo’n rigoureuze gewoontes aan te nemen zoals sommige succesvolle personen dat doen. Van ‘om 4:30 opstaan om je leeswerk rond te krijgen’ tot ‘minimaal één uur per dag yoga beoefenen’; zodra deze aanbevolen routines jou niet aanspreken, laat ze dan links liggen! Bij het vormen van je eigen routine is het van belang dat je rekening houdt met wat voor jou belangrijk is en waarbij je jouw dromen en ambities in je achterhoofd houdt.

Er zijn echter een aantal basisprincipes die veelvuldig terug komen bij veel aanbevolen gewoontes, die je toch kunt doorvoeren in jouw eigen routine. (Maak het extra simpel door er een app voor te gebruiken!)

1. Kies je moment

Niet iedereen is bij het krieken van de dag op zijn of haar a-game. Wie weet ben je wel op je helderst rond de avond; gebruik dit in je voordeel en plan je werkzaamheden daar omheen.

Sleur-10

De intelligente wekker ‘Sleep Cycle’ is hiervoor ideaal! Hij houdt je slaappatroon bij en wekt jou automatisch wanneer jij je in de lichtste fase van je slaap bevindt. Zo wordt je uitgerust wakker op jouw piekmomenten en kun je de dag plukken; klaar voor je a-game!

2. Mediteer

Je hoeft niet meteen een meditatiekussen aan te schaffen en de lotushouding te oefenen. Ook als je niet zo van het zweven bent, is het toch van belang om een paar minuten per dag je af te zonderen om te reflecteren over je (werk)dag. Alles laten bezinken, kan je vaak helpen tot nieuwe inzichten te komen.

Sleur-8

Gebruik hiervoor de app ‘Oak’. Met maar 10 minuutjes per dag helpt deze app je te ontspannen en je werkdag los te laten.

3. Beweeg

‘s Avonds kilometers rennen om vervolgens naakt een meer rond te zwemmen, zoals schrijver Victor Hugo dat deed, is ook niet persé nodig. Voeg een gezonde dosis lichaamsbeweging aan je routine toe, zodat niet alleen je hoofd, maar ook je lichaam gezond blijft.

Sleur-9

Moeite om voldoende beweging in je overvolle agenda gepropt te krijgen? Gebruik de app ‘Freeletics’ en pas je trainingsprogramma aan aan jouw drukke leven (en niet andersom!)

4. Lees

Veel succesvolle mensen hebben lezen tot een dagelijkse gewoonte gemaakt. Het helpt hen niet alleen nieuwe perspectieven op te doen, maar het voorziet hen ook van entertainment (in plaats van doelloos zappen op de televisie). Je hoeft niet zoals de gemiddelde ondernemer 60 boeken per jaar te lezen, maar regelmatig een boek openslaan kan geen kwaad!

Sleur-11

Overal een boek mee naar toe slepen is onpraktisch. De app ‘Blinklist’ verzadigt de boekenwurm in je met meer dan 2000+ boeken om te lezen (Of je beluistert ze; reuzehandig!).

5. Slaap

Een goed bewaard geheim waardoor zoveel drukbezette mensen massa’s werk gedaan krijgen, is het belang inzien van een goede nachtrust. Of je nu net als Winston Churchill graag een uiltje knapt in de middag of een zoals Arianna Huffington veel waarde hecht aan een slaapritueel; voldoende slapen is zeer belangrijk! Let daarom bij het creëren van je eigen routine erop dat je voldoende en kwalitatief goede slaap inroostert.

Sleur-12

Meten is weten. Is het een raadsel voor je waarom je toch altijd zo moe bent? Met de FitBit krijg je inzicht in je slaappatroon. Zo houdt je heel simpel de kwaliteit van je slaap bij.

Zoveel mensen, zoveel wensen. Er is geen ‘one size fits all’-routine die naadloos bij iedere persoon aansluit. Probeer bij het vormen van je eigen gewoontes goed te kijken naar wat bij jou past. Een combinatie van geestelijke en lichamelijke stimulans, ondersteund door een goede nachtrust, werkt echter vaak voor velen. Zolang je maar onthoudt dat de input die jij in je dagbesteding steekt, ook tot bepaalde resultaten zal leiden. (Of zoals Aristoteles dat zo mooi formuleerde:)

“We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act but a habit.”

Conclusie

Wees niet langer ontevreden zodra je het gevoel krijgt dat je leven zich in een sleur bevindt. Routine helpt je brein te ontspannen zodat jij je kunt focussen op zaken die jou laten ontwikkelen! Dagelijks dezelfde handelingen uitvoeren kan dan misschien wel eens saai zijn, maar het helpt je op de lange termijn productiever én gelukkiger te zijn! Dus de volgende keer dat je weer zuchtend in dezelfde file zit, in dezelfde auto, op weg naar hetzelfde werk, denk daar dan aan!

Meer weten?

Een routine opstellen is een ideale manier om bewuster met je tijd om te gaan, maar hoe stel je dat in de praktijk samen en hoe zorg je ervoor dat je het ook daadwerkelijk doet? Daarvoor is een cursus Timemanagement heel handig. Daar leer je niet alleen hoe je reëel met je tijd omgaat, maar ook hoe je efficiënter werkt!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog