De man is een alleskunner. Én een allesdoener. Van ondernemer en bodybuilder naar filmster, -producent en -regisseur tot Amerikaans gouverneur. Al sinds de jaren ‘60 doet hij het allemaal. Hoe krijgt hij het voor elkaar in 1 mensenleven, die goeie ouwe Arnold?

Wist je dat Arnold Schwarzenegger al op zijn 22e miljonair was? Voor de oplettende lezer: dat was inderdaad nog vóór zijn sterrencarrière.

Als jongere wist Arnold al slim met zijn tijd om te gaan. Wat deed de jonge Oostenrijker namelijk? Hij zette, samen met een vriend, eerst een stratenmakersbedrijf op – en startte na dit succes nog een aantal goedlopende ondernemingen, waaronder een postorderbedrijf voor bodybuildersbenodigdheden.

In die tijd rolde hij ook in het bodybuilderswereldje en won daar van de jaren ‘60 tot ‘80 (een enorm lange periode voor zo’n prestatie!) de ene grote prijs na de andere met zijn ultra-gespierde lichaam. Verschillende grote toernooien werden daarop naar hem vernoemd, zoals de ‘Arnold Strongman Classic’ en de ‘Arnold Classic’.

Maar Arnold zelf was tegen die tijd alweer door naar de volgende, weer totaal andere, uitdaging. Acteren. In Amerika kreeg hij voet aan de grond als acteur, vooral in rollen waarin zijn sterke figuur van belang was. Hij startte met ‘Hercules in New York’ en de klassieker ‘Conan the Barbarian’. De namen zeggen genoeg.

Arnolds

Arnold was, opnieuw, binnen.

De ene na de andere grote actiefilm volgde, waaronder zijn bekendsten ‘Terminator’ en vrij recent ‘The Expendables’. Dit jaar nog (en let wel: met een Arnold die inmiddels de respectabele leeftijd van 68 jaar heeft bereikt) komt zijn nieuwste film ‘Terminator: Genisys’ uit. O, en daarnaast bracht hij in Hollywood nog wat tijd door als filmproducent én regisseur!

Ben ik tussendoor nog wat vergeten? Ochja – zijn gouverneurschap… Deed hij ook nog even tussendoor: gouverneur van Californië worden, 2 termijnen lang. Langer kon niet, volgens de Amerikaanse wetgeving. Anders had hij dat vast ook nog voor elkaar gebokst.

Begin 2003 besloot hij de stap te wagen, tegen het eind van het jaar was hij verkozen gouverneur.

arnold schwarzenneger time management tips_.jpg

Doet-ie even; Arnold.

Maar hoe doet hij het allemaal? Hij heeft een aantal carrières die normaal gesproken verdeeld zijn over 4 mensenlevens, in een paar decennia gestopt. Dat is nogal wat, voor iemand die geboren werd in een bescheiden doorsnee Oostenrijks gezin – en een opvoeding kreeg tot bescheiden doorsnee Oostenrijkse jongeman. (Met een vader die hem almaar bleef vertellen dat bodybuilder worden belachelijk was en hij Amerika nooit zou bereiken.)

Wat deed Arnold anders, om al die dingen tóch in een mensenleven voor elkaar te krijgen?

Arnold’s time management geheim:

Op de eerste plaats: hard werken, slim werken en blind helemaal ergens voor gaan. Als jonge jongen wist hij al dat hij bodybuilder wilde worden en was hij gefascineerd door Amerika. Zijn vader vertelde hem dat het loze dromen waren, maar kleine Arnie ging er voor. Met gewenst resultaat.

“Dit is een man met een bodemloze ambitie”, omschreef regisseur van ‘Pumping Iron’ (waar Arnie, uiteraard, ook in speelde) George Butler Schwarzenegger ooit.

Op de tweede plaats is er iets veel concreters dat Arnold al die energie en doorzettingsvermogen geeft: mediteren.

Schwarzenegger’s meditatie-gewoonte heeft hem er door de drukste periodes heen geholpen, vertelde hij in een interview in de Tim Ferriss Show podcast-serie:

“Er zijn tijden in mijn leven geweest waarin alles bij elkaar leek te komen. Ik had mijn bodybuild-carrière, film-carrière, ik had nog wat financieringen voor investeringen in appartementen lopen – al die dingen kwamen bij elkaar.”

Het probleem?

“Dat ik moeite had om die dingen uit elkaar te houden. Ik clusterde alle dingen samen in één groot probleem, in plaats van ze los te zien. Het ontbrak me aan kalmte, rust en aan gewoon gelukkig zijn.”

Zijn oplossing?

“Meditatie was mijn manier om er mee om te gaan. Ik kwam er via via toevallig mee in aanraking en ik probeerde het gewoon eens. Ik begin met 20 minuten in de ochtend en nog eens 20 ‘s avonds. Na een tijdje kon ik mijn gedachten echt afschakelen en mijn brein vernieuwen. Ik leerde beter te focussen en om weer kalmte en rust te vinden. Ik merkte het effect meteen bij alle nieuwe uitdagingen die op me af kwamen.

Tot aan de dag van vandaag profiteer ik daar nog van. Wanneer ik nu een filmscript moet leren bijvoorbeeld, stop ik tussendoor even om te mediteren. Daarna voel ik me zo verfrist, dat het lijkt of ik de hele dag nog helemaal niks gedaan heb.”

En zo gaat hij maar door en door. Even stoppen om te mediteren (kan al vanaf 2 minuten). En weer door. Op naar de volgende film, onderneming of wie weet zelfs nieuwe politieke carrière. Waarom stoppen op je 68e als je al 10 mensenlevens in 1 hebt gestopt, niet waar?

Nu hoef je het niet zo bont te maken als Mr. Terminator. Wat je wel kunt doen is ook even een meditatie-pauze-momentje inlassen wanneer je merkt dat het allemaal even te veel wordt.

Kan ten slotte de besten overkomen, als zelfs een schijnbaar onvermoeibaar wezen als Arnold Schwarzenegger het zo nu en dan heeft. Gelukkig weet je nu hoe je je hoofd dan weer terug op de rails krijgt, om weer vol energie en ambitie door te kunnen: mediteren!

Arnold zou zeggen: “You’ll Be Back” 😉

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog