Doe het zoveel je kunt: lezen. Om slimmer te worden, socialer, een betere ondernemer of gewoon iemand met een gezond brein. Want daar zorgt lezen voor. En dan maakt het niet uit of je een romannetje leest of een persoonlijk ontwikkelingsboek; de gewoonte ontwikkelen om een boek op te pakken is al een fantastische manier om je hersenen te stimuleren. Zo krijg je dat onder de knie en lees je een boek per week.

Misschien ben je van nature niet zo’n boekenwurm. Dat kan. Je leest zo nu en dan wanneer je op het strand ligt, maar daarbuiten eigenlijk niet. Dat maakt niet uit. Zelfs jij kunt leren hoe je van één, hooguit twee boeken per jaar naar één boek per week gaat. Ja, dat lees je goed: 52 weken, 52 boeken.

Waarom je dat zou willen, één boek per week lezen

Stop even met tegensputteren. We weten dat je “geen tijd hebt om dagelijks te lezen, want…”. Of dat je “… er gewoon niet het geduld voor hebt.

Neem even je telefoon erbij, open schermtijd en check dan even hoe lang je per dag op je telefoon zit. En Netflix? Hoeveel afleveringen kijk je op een avond? Met andere woorden: als je tijd hebt om eindeloos je social media te checken of een serie te bingen, heb je ook tijd om een boek op te pakken. Dat smoesje gaat dus niet op.

Je hebt wél tijd. Je kiest er bewust voor om lezen niet tot een van jouw prioriteiten te maken. Dat is wat anders.

Nu klinkt dat natuurlijk streng, maar we menen het wanneer we zeggen dat veel lezen een fantastische manier is om je brein en je leven te verrijken. Het enige dat jij moet doen, is bepalen dat lezen het waard is. Hopelijk overtuigen een aantal wetenschappelijke redenen je om vaker een boek op te pakken.

Want lezen…

  • vermindert stress maar liefst met zo’n 68%. Na zo’n hectische werkdag wil je dan juist lezen.
  • Ook vergroot je zo je vocabulaire. Je kent, leert en gebruikt meer woorden en leert hun betekenis kennen. Goed voor je gespreksvaardigheid.
  • Veel lezen vergroot tevens je creativiteit. Je legt sneller (nieuw) verbindingen en associaties.
  • Het maken van nieuwe verbindingen verkleint daarnaast de kans op dementie en alzheimer.
  • En niet alleen verbeter je zo je geheugen, lezen helpt je ook beter analytisch nadenken. Je wordt er dus werkelijk slimmer van.
  • Doordat je je ook maar op één ding tegelijk kunt focussen, versterkt lezen jouw concentratiespanne. Je kunt je langer en beter concentreren. Nodig, voor een kenniswerker.
  • Last, but not least: veelvuldig lezen versterkt je EQ. Jouw empathisch vermogen krijgt groeit en het voedt je compassie.

Dat kun je over een avondje tv kijken niet zeggen. Lezen biedt jou een unieke kans om zowel je IQ als EQ te verbeteren, je concentratie én je vocabulaire. En dat terwijl je er ook nog eens door ontspant. Zonde om het te bewaren voor die keren dat je op een strandbedje ligt.

een boek per week lezen

Maak deze belofte en lees er 52 per jaar

Laten we daarom je persoonlijke ontwikkeling een boost geven. Door lezen een vaste gewoonte te maken. Iets dat je doet wanneer je ‘s avonds in je luie stoel zit, in bed vóór je gaat slapen of zelfs ‘s ochtends voordat je aan je dag begint.

Nu werkt dat zo, met gewoontes: indien je iets onder de knie wil krijgen en eigen wil maken, zul je dat moeten opbouwen. Dus niet meteen de lat ontzettend hoog leggen, maar je nieuwe gewoonte behapbaar maken. En die 52 boeken in een jaar? Dat lijkt een ontzettend hoge lat. Maar dat is het niet hoor. Je moet het gewoon opbreken en dan zul je zien dat veel lezen vooral intimiderend lijkt.

Enige dat je hoeft te doen is met jezelf 1 kleine belofte te maken (en je daar ook aan te houden):

“Ik lees een half uur per dag, op een vast tijdstip, iedere dag.” 

Dat moet prima lukken toch? Je hebt vast wel ergens een half uur over. En indien dat niet het geval is, maak je dat half uur vrij. Door je TV uit te zetten, je telefoon weg te leggen of je pauze lezend door te brengen. Mogelijkheden zat, een kwestie van wil.

Om je te vertellen hoe jij je eenvoudig aan bovenstaande belofte houdt, hakken we ‘m fijn. In drie delen:

1. “Ik lees een half uur per dag…”

Vergeet even die 52. Dat is een groot getal en dat intimideert. Laten we er op een andere manier naar kijken:

52 boeken in een jaar betekent dat je een boek per week leest. Uitgaande dat een gemiddeld boek zo’n 250 tot 300 pagina’s bevat, zul je dan zo’n 40 bladzijden op een dag moeten lezen. Dat kost je een uur per dag.

“Maar je zei een half uur!”

Ja, dat klopt. Als je op je huidige leessnelheid leest, dan doe je gemiddeld één uur over 40 pagina’s. Lees: huidige leessnelheid. Indien je jouw leessnelheid verhoogt (en dat kan), dan kun je dit makkelijk halveren. Leren snellezen dus.

Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het is echt kinderlijk eenvoudig. We hebben er een aantal artikelen over geschreven. Indien je jouw leestempo wilt verdubbelen (en dat uur dus wilt halveren) raden we je aan ze te lezen.

Oefen je dit liever in de praktijk? Dat kan. Wij verzorgen een informatie en interactieve cursus Snellezen waarbij we verder ingaan op bovenstaande technieken. Kijk er zeker eens naar indien je jouw leestempo wil verdubbelen.

een boek per week lezen

2. “… op een vast tijdstip,

Goed, vlugger lezen heb je onder de knie. Om er nu nog voor te zorgen dat je daadwerkelijk gaat lezen, is het belangrijk dat we uitstelgedrag en smoesjes voor zijn. Door met jezelf een vaste tijd af te spreken voorkom je dat je toegeeft aan ad-hoc klusjes of dat stemmetje dat zegt “vanavond niet”.

Maar wat is het beste tijdstip? Nou, dat ligt er een beetje aan.

De ochtend blijkt het beste leesmoment omdat je brein dan nog fris en fruitig is. Het heeft nog geen tientallen beslissingen moeten maken of een gefrustreerde klant te woord hoeven staan. Indien je dus ‘s ochtends een half uur vrij kunt maken om te lezen, doe dat dan zeker. Vooral wanneer je graag non-fictie materiaal leest. Je pikt de info dan sneller op en onthoudt deze ook beter.

Vind je het toch fijner om ‘s avonds in de hoek van de bank weg te kruipen met een kop thee en een goede thriller, kies dan zeker daarvoor. ‘s Avonds lezen is namelijk een uitstekende manier om te ontspannen en de stress van de dag van je af te laten glijden. Goed moment om dus naar fictie te grijpen.

Uiteindelijk maakt het vrij weinig uit wát je wannéér leest. Zolang je maar telkens rond hetzelfde tijdstip je boek openslaat. Zo hoef je niet telkens na te denken over je lees-habit. Op die manier ontwikkel je hardnekkige gewoontes.

3. “… iedere dag.

Het laatste stukje. Het deel waarmee je een gewoonte echt tot een gewoonte maakt: door iets keer op keer, op keer te doen.

Je zal merken dat iedere dag lezen je niet altijd makkelijk afgaat. Soms komt er gewoon iets tussendoor dat je niet had kunnen voorzien. Toch is het belangrijk dat je zo weinig mogelijk keren overslaat.

Daarom wil je de afspraak met jezelf vastleggen. Pas dan behandel je jouw leesgewoonte ook echt als iets waar je serieus achter staat. In dat half uur heb je geen tijd om een belletje te plegen of om de strijk te doen: het is een moment voor jezelf. Iets waar jij prioriteit aan geeft.

Leg het daarom vast in je agenda. Als een afspraak. Op die manier voorkom je dat je zaken rond die tijd plant en je niet toekomt aan je leesgewoonte. Dat klinkt zwaar, maar indien jij je ergens op toelegt, zul je het serieus moeten nemen.

Bonustip: gebruik Bookly

Indien je 52 boeken per jaar wegleest, is het handig (en leuk) om inzicht te krijgen in je leesgedrag. Bookly is een app die dat graag voor je doet. Het houdt bij hoelang je over een boek doet, hoeveel pagina’s je gemiddeld per uur leest en voorziet je eventueel van een achtergrondmuziek. We gebruiken ‘m zelf ook en zijn fan. Vooral de infographic die je nadien krijgt, is een leuke manier om je leesgewoonte in te zien.

een boek per week lezen

Kortom

In een half uurtje, op een vast tijdstip, en dat iedere dag, lees jij met gemak 52 boeken per jaar weg. Dan lees je maar liefst een boek per week! Iets om ontzettend trots op te zijn. Maak het je nieuwe doel en gebruik Bookly om je leesgewoonte vol te houden. Wie weet welke nieuwe inzichten je binnen een jaar vergaard!

Geïnteresseerd in je persoonlijke ontwikkeling? Volg dan een van onze trainingen

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog