Hoe zit dat nou met die eeuwige zwarte coltrui van Steve Jobs – en dat smoezelige capuchonvest of t-shirt van Mark Zuckerberg? Hebben ze gewoon niet zo’n gevarieerde smaak of zit er iets anders achter hun saaie werkkostuum? Iets veel briljanters? Het laatste.

Wat draag je nu? Jasje, dasje? Hip shirt met nieuwe sneakers? Je nieuwe zomerjurk? En hoe lang heb je er vanochtend over gedaan om tot deze beslissing te komen? En voel jij je ook zo anders als je je stropdas verwisselt voor een casual shirt?

Dat zijn exact de factoren waarom Steve Jobs (oprichter Apple), Bill Gates (oprichter Microsoft) en Mark Zuckerberg (oprichter Facebook) zowat elke werkdag hetzelfde dragen.

  1. Omdat het tijd bespaart.
  2. Omdat het keuzestress elimineert.
  3. Omdat een standaard werk-outfit een bepaald gevoel meegeeft.

Jobs had zijn blauwe spijkerbroek, zwarte coltrui en witte sneakers. Zuckerberg doet het met een t-shirt en capuchonvest. Gates zijn standaard maatpak met stropdas.

Steve jobs coltrui

Dat dragen ze, omdat die outfits voor hen ‘werk’ betekent. Het biedt duidelijkheid, maar ook kracht en een zelfverzekerd gevoel. Een beetje zoals Clark Kent zijn pakkie uit de kast trekt en zo transformeert tot Superman. Het is in feite hun ‘werk-persona’, een persoon die alles voor elkaar krijgt en die de wereld dúrft en kán veranderen.

Niet geheel toevallig zijn deze 3 heren zo ongeveer dé huidige grootheden op ondernemersgebied…

Ze zijn supermannen met een geheel eigen kostuum. Maar let op: zodra Gates thuiskomt, trekt hij die stropdas van zijn nek, jasje uit en gaat het comfortabele shirt aan – omdat dat zijn ‘niet-werk-outfit’ is. Ook nog eens heel goed voor de werk-privé-balans dus, zo’n gedaanteverwisseling door een standaard werk- en vrije tijdoutfit.

Hier gaat het puur om een gevoel. Dit is dan ook de abstracte reden van hun standaard werkoutfits. Maar er is ook een heel praktische reden.

Tijdwinst.

Wat was het antwoord op de vraag die ik in het begin stelde? Hoe lang was jij bezig met je outfit kiezen? En hoeveel is dat opgeteld per jaar? Tijd die je mooi aan een relaxter ochtendritueel had kunnen besteden. Of wat meer tijd in bed, omdat je die uurtjes nu eenmaal hard nodig hebt.

Of “om mentale ruimte vrij te maken voor de dagelijkse beslissingen” – de letterlijke reden van Mark Zuckerberg voor zijn standaard outfit.

Hij moet al zoveel beslissingen maken op een dag, dat hij alle beslissingen die hij kan optimaliseren optimaliseert. En dat wil zeggen: keuzes wegnemen.

Één soort broek, één soort shirt, één soort vest. Trek ‘t uit de kast en trek ‘t aan. Weer een keuze per dag minder. Én tijd bespaard. Én een betere werk- privébalans. Geen wonder dat Gates, Jobs en Zuckerberg zo verknocht zijn aan hun (dus toch niet zo heel saaie) werkpakjes.

Nu jij: kies jouw superman-werkoutfit

Trek jouw supermanpak ook aan naar je werk. Bedenk waar jij je prettig in voelt, waar je een ‘ik ga er tegenaan’-gevoel van krijgt én wat evengoed binnen de bedrijfscultuur past. Houd het vanaf nu bij deze standaard.

Natuurlijk kun je de ene dag een blauw poloshirt aantrekken en de andere een groen. Je wil niet bij je collega’s de indruk wekken dat je maar één set hebt die alleen in het weekend gewassen wordt.

Het gaat er om dat je een bepaald soort kleding hebt die jij naar je werk draagt. Dat kan elke dag een vrolijke jurk zijn. Of een vlinderdas. Een v-hals shirt of een spijkerbroek met colbert en sneakers.

Het hoeft uiteraard helemaal niet excentriek of ‘anders’ te zijn, zoals Jobs en Zuckerberg gedaan hebben. Een standaard pak a la Gates heeft hetzelfde effect. Zolang het maar een standaard is. En jij jezelf dus een hoop keuze-ellende en tijd bespaart – én een superman gevoel geeft.

Steve jobs coltrui. Zo doet Zuckerberg dat

Leg elke dag dat standaard setje klaar. En trek je nieuwe keuze-eliminerende strategie misschien zelfs door in andere dagelijkse beslissingen. Wat je op brood doet (koop 1 soort vleesbeleg, kaas en zoet per week in), welk boek je leest (trek maar 1 boek uit de kast om op je nachtkastje te leggen) of welke serie je op Netflix gaat kijken (1 per keer, in plaats van van alles tegelijkertijd door elkaar).

Alles waar je graag keuze in hebt, laat je natuurlijk zoals het is. Het moet wel leuk blijven. En je wil geen machine worden. Maar probeer deze simplistische levenswijze in elk geval voor de praktische keuzes. Eens zien of jij er Superman-trekjes van krijgt…

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog