Ondanks dat je er even tussenuit bent geweest, is er vrij weinig veranderd in hoe jij je voelt. Want die vermoeidheid, stress en rusteloosheid die je vóór je vakantie ervoer? Tsjah, die ervaar je nog steeds, alleen nu iets meer zongebruind. Niet uitgerust na vakantie oplossen? Schakel af van je werk, want dáár ligt het probleem. 8 tips, 1 video.

Extreme vermoeidheid na vakantie? Je schakelt niet af!

Het voelt misschien als een luxe om twee weken er tussenuit te gaan, maar het nemen van vakantie is zeker geen overbodige luxe. Want of je nou thuis blijft of de koffers pakt naar  een ver oord: zo nu en dan afschakelen helpt ons gemotiveerd en productief blijven.

Toch blijkt 67% van de kenniswerkers niet in staat hun werk los te laten. Dat wijst een Amerikaans onderzoek uit. Ook tijdens hun welverdiende vakantie houden veel mensen contact met kantoor of voeren ze werkzaamheden uit:

  • Werkgerelateerde mail wordt gecheckt en soms zelfs beantwoord;
  • Vragen of verzoekjes van collega’s worden tussendoor “even” opgepakt;
  • En ook klanten kunnen rekenen op support.

Op die manier kun je natuurlijk niet echt ontspannen.

Maar is dat erg dan?’, vraag je jezelf af. ‘Het is niet bepaald een straf om in de zonovergoten Riviera vlug een mailtje op te pakken…

Nou, natuurlijk begrijpen we dat je kleine werkzaamheden liever vanuit een strandstoel uitvoert dan vanachter je bureau in het grijze Nederland, maar daarmee schiet jij jezelf in de voet.

Je vakantie is namelijk bedoeld om op te laden. Dat “even helemaal niets” is niet alleen een welkome onderbreking van je dagelijkse leven, het is ook broodnodig. Het is dé manier om je lijf en brein de kans te geven zich te resetten.

Blijf jij je daarentegen bezighouden met PDF-jes, sporadische Zoom-calls en e-mail, dan vind je die rust niet. Je houdt je lijf en brein in “werkmodus” waardoor je net zo uitgeblust en vermoeid naar kantoor terugkeert als toen je vertrok.

En dat is niet alleen zonde van het geld dat je aan je vakantie hebt besteedt, je doet er ook jezelf tekort mee. Je geeft namelijk aan je baas en collega’s het signaal af dat je constant “aan” staat; dat je jouw mentale welzijn niet serieus neemt.

Wat er dan kan gebeuren is dat je in een modus van constante paraatheid en activiteit terecht komt. Je checkt regelmatig je telefoon om te zien of er nog mails of werkgerelateerde appjes zijn binnengekomen. Dat leidt ertoe dat je moeilijk nog rust vindt; op vakantie maar ook bij thuiskomst. Stress, angst, depressies of zelfs een heuse burn out liggen dan op de loer.

Dus om je vraag te beantwoorden: ja, het is wel degelijk erg.

Niet uitgerust na vakantie1.1

Waarom afschakelen van werk zo lastig is

Helaas is het volledig afschakelen op vakantie geen kwestie van jezelf vermannen en de verleiding van mail beantwoorden weerstaan. In slechts 17% van de gevallen is het onze eigen ingeving om onze laptop open te klappen.

Afschakelen wordt je zo wel heel moeilijk gemaakt. Gelukkig zijn er een aantal dingen je die vóór, tijdens en na je vakantie kunt doen. “Niet uitgerust na vakantie” is dan verleden tijd.

Doe dit vóór je op vakantie gaat (4 tips)

In onderstaande video legt Björn Deusings, auteur van het boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’, uit dat relaxed op vakantie gaan begint met het maken van de juiste afspraken met collega’s en je leidinggevende. Want dat is waar jouw zorgeloze vakantie begint: erop kunnen vertrouwen dat jullie op de hoogte zijn van elkaars verwachtingen.

Je hoort het: je wordt betaald om vakantie te nemen; jouw baas betaalt je er letterlijk voor en geeft je zelfs vakantiegeld op de koop toe. Enige dat jij moet doen is volledig relaxen en met een volle accu terugkeren. En dat lukt dus niet wanneer jij telkens je mail checkt of de spreadsheets van Accounting checkt.

Wat kun je nog meer doen?

1. Houd vooraf ruimte om zaken af te ronden

Afhankelijk van je functie en verantwoordelijkheden plan je één à twee dagen in je agenda om zaken goed over te dragen. Bepaal wat er in jouw absentie wel of niet moet gebeuren en wie het stokje overneemt. Wat zijn de prioriteiten, waar ligt de focus op en heeft de ander hier nog vragen over?

2. Zet je out of office twee dagen van te voren aan

Besteed daarnaast enkel aandacht aan het afronden van bestaande projecten en voorkom dat je nog nieuwe zaken op je neemt. Zet ook gerust je out of office al aan zodat je niet de dag vóór je vakantie nog vragen en taken op je bordje krijgt. Anderen weten hierdoor ook gelijk dat je de komende periode afwezig bent.

Wat je wel en niet in je out of office plaatst? Onze uitgebreide handleiding leert je de do’s and don’ts van een goed out of office-bericht.

3. Laat je werklaptop en -telefoon thuis

Heel eenvoudig: wanneer je geen werkgerelateerde zaken kunt oppakken, verklein je de kans dat je jouw vakantierust onderbreekt. Laat je werklaptop en -telefoon dan ook thuis. Enkel voor (échte!) noodgevallen ben je bereikbaar op je privé-nummer.

Is je laptop of telefoon ook gelijk je privé-communicatiemiddel, verwijder dan vóór vertrek alle werkgerelateerde apps, block bepaalde websites en stap tijdelijk uit de werk groepschat.

4. Maak duidelijke afspraken

Afhankelijk van je functie is het raadzaam om enkele afspraken te maken over je bereikbaarheid mocht er zich echt iets dringends voor doen (en dat is zeldzaam, zoals we je hier uitleggen).

Bespreek dat er echt alleen contact met je wordt opgenomen wanneer het een noodgeval is, jij de enige bent die het kan oplossen en het op stel en sprong moet gebeuren.

In zo’n geval neemt één aangewezen persoon telefonisch contact met je op, dus geen mail of whatsapp (als dat kan, is de kwestie dus niet echt dringend). Buiten zulke zeldzame kwesties heerst er radiostilte.

Niet uitgerust na vakantie1.1

2 dingen die je niet doet zodra je op vakantie bent

Je hebt de boel netjes achtergelaten en stapt goed voorbereid het vliegtuig of je auto in. Je vakantie is aangebroken! Of je daar óók nog dingen kunt doen om af te schakelen? Jazeker: doe deze 2 dingen niet:

5. Je mail checken

Je out of office aanzetten en vervolgens toch stiekem kijken of je belangrijke berichten hebt binnengekregen zijn twee verschillende dingen. Toch is het belangrijk dat je niet toegeeft aan deze verleiding; je hebt niet voor niets je out of office aanstaan.

Log uit of check je inbox en kijk gewoon helemaal niet. Je collega’s weten dat je weg bent, dus je hoeft niet te kijken, laat staan te reageren.

6. Je Whatsapp checken

Natuurlijk mag je tijdens je vakantie contact houden met je familie en vrienden en hen honderduit vertellen over de plek die je vandaag bent gaan bezichtigen; werkgerelateerde vragen die je whatsapp binnensijpelen wil je daarentegen niet beantwoorden.

Nu kun je moeilijk je collega’s en je baas op Whatsapp blokkeren zodat ze je je geen berichten kunnen sturen, maar dit is een meer diplomatieke oplossing:

  • Toon aan dat je niet of weinig op appjes reageert door zowel je profielfoto als je status aan te passen; een leuke manier om aan te geven “he, ik ben op vakantie, dus laat me met rust”.

niet uitgerust

Doe dit nadat je terug van vakantie bent (2 tips)

Voorkom dat wanneer je weer aan het werk gaat jezelf overspoelt met informatie en verzoekjes. Gun jezelf daarom wat tijd om te acclimatiseren en te wennen aan de overgang van helemaal niets doen naar iets doen:

7. Laat je out of office één dag extra aan staan

Je wil natuurlijk niet gelijk met je neus in de boter vallen. Om te voorkomen dat je jouw eerste werkdag overvallen wordt door vragen, verzoeken en afspraken laat je jouw out of office daarom één dag langer aanstaan. Op die manier heb je wat ademruimte om de bestaande overvloed aan mail weg te werken. In dit artikel leggen we je uitgebreid uit hoe je de teller van je after-vakantie-mailbox eenvoudig terugbrengt naar 0.

8. Gun jezelf twee opstartdagen

Je eerste werkdag na vakantie gelijk vol plannen met vergaderingen, afspraken of grote projecten is ook het laatste dat je wil. Je bent niet ingelezen, bent misschien pas gistermiddag geland en hebt nog geen afscheid genomen van je vakantiestemming. Je voelt je alles behalve productief, dus.

Voorkom die opstartproblemen na vakantie door jezelf twee dagen te gunnen om op te starten. Je focust je die dagen vooral op het wegwerken van eventuele achterstanden en het creëren van overzicht.

Niet uitgerust na vakantie1.1

Kortom: niet uitgerust na vakantie?

Tijdens je vakantie wil jij je enkel druk hoeven maken over de temperatuur van het water en die van je cocktail. Over ‘heb je voldoende zonnebrand opgesmeerd’ en ‘welke pasta kies ik vandaag?’. Niet over ‘heb je mijn mail gelezen?’ en ‘ik weet dat je op vakantie bent, maar…’.

Werkgerelateerde zaken verstoren niet alleen je vakantiegevoel, maar voorkomen ook dat jij kunt ontspannen en opladen. En als dat niet lukt, ja dan zul je niet uitgerust na vakantie terugkeren.

Ga daarom off the grid. Maak vooraf duidelijke afspraken met je werk, zorg dat je vooraf alle losse eindjes hebt weggewerkt en maak gebruik van die out of office! Bij thuiskomt gun je jezelf een paar dagen om weer op te starten —… maar nu even niet. Voor zeg je jouw kantoor gedag en geniet je van je welverdiende rust. Au revoir!

Meer van dit soort artikelen lezen?

Toch lastig? Volg een training timemanagement

Merk je nu dat je op vakantie toch nog met werk bezig blijft? Niet omdat je baas of collega’s je mailen, maar omdat je er in je hoofd geen afscheid van kunt nemen? In plaats van te genieten van het uitzicht, maal je over wat je ook alweer moest doen voor dat project. En had je nou op woensdag of donderdag die meeting met Hans?

Duidelijk teken dat je baat hebt bij een training timemanagement. Binnen 1 dag leren we je overzicht scheppen, prioriteiten stellen en werken vanuit een timemanagementsysteem. Dat neemt een hoop chaos weg en brengt je de rust in je hoofd die je zo hard nodig hebt.

Dus, waar wacht je op? Volg onze 1-daagse training timemanagement zodra je terug bent van vakantie, en start fris.

Een goed boek voor in je strandstoel?

Tijdens je vakantie die roman verruilen voor iets waar je daadwerkelijk iets aan hebt? Koop ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ en maak kennis met de beste inzichten uit onze time management training. Lees niet alleen lekker weg, je leert ook hoe je minder tijd op kantoor kunt doorbrengen. Die tijd kan je dan weer besteden aan nóg meer vakantie vieren!

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog