Wil je deze zomer de beste vakantie ooit? Dat kan! Begin dan vooral om je er minder druk om te maken en minder spullen mee te slepen. Vakantiestress voor de zomer blijkt erger dan voor de feestdagen. Door een vleugje minimalisme aan je vakantie toe te voegen, creëer je de basis voor optimaal genieten deze zomer.

Een minimalistische vakantie? Hebben we het dan over een luchtbedje, een tent, een backpack en een ticket naar onherbergzaam gebied? “Dat is toch geen vakantie?!” Zul je waarschijnlijk -net zoals 9 van de 10 vakantievierders- denken.

Relax. Minimalisme aan je vakantie toevoegen, betekent niet dat je op een houtje moet bijten, per se moet prutsen met een gasstel op de camping of slaapt in een rumoerig hostel (of je moet dat natuurlijk wél heel graag willen). Minimalisme past perfect bij elk type vakantie. En het mooie is: je vakantie wordt er sowieso beter van!

minimalisme-vakantie-01

Onderzoek wijst het elk jaar opnieuw weer uit: we krijgen stress van vakantie. En dat zou toch net niet de bedoeling moeten zijn van vakantie. Toch is het elk jaar voor de meeste kantoorwerkers hetzelfde riedeltje: er moeten nog projecten worden afgerond voordat iedereen naar de zon vertrekt, last-minute vergaderingen gepland en taken worden afgeschoven op diegene die het laatst vertrekken. Ben je eenmaal zover dat je met moeite de koffers hebt kunnen dichtduwen en hoop je dat je de paracetamol, diarreeremmers en zonnecrème factor 50 niet bent vergeten, dan ben je er nog niet.

Eenmaal in de auto of de vertrekhal werken je kids niet mee, moet iedereen om de vijf minuten plassen, ben je je boardingpasses weer kwijt of sta je urenlang in de file op de Route Soleil tussen andere gestreste rustzoekers.

minimalisme-vakantie-05

Volgens onderzoek zit geluk niet in spullen verborgen, maar in ervaringen. En dat laatste is precies waarom vakanties zo belangrijk zijn: even weg uit de sleur van alledag en afschakelen van je dagelijkse zorgen en verplichtingen.

In Nederland heeft de gemiddelde kantoorwerker recht op zo’n 20-25 vakantiedagen, oftewel 4-5 weken per jaar. In die weken gaat tweederde van Nederland (zo’n 10 miljoen mensen) op zomervakantie, zegt onderzoeksbureau NBTC NIPO.

Toch gaat daar al iets mis, want uit datzelfde onderzoek blijkt dat vakantiegangers inderdaad gelukkiger zijn dan mensen die niet op vakantie gaan, maar dat ze die geluksboost vooral ervaren tijdens de voorpret en dat ze tijdens de vakantie helemaal niet extra gelukkig zijn en dat ze na de vakantie zelfs een geluksdip kennen. Niet wat je wilt, toch?

De grootste slachtoffers van vakantiestress zijn de mensen die zich voor de vakantie heel druk maken, tijdens de vakantie helemaal niets doen en thuis weer direct terugvallen in hun dagelijkse patronen. Zij hebben dus het minste profijt van het effect van vakantie.

Minimalisme kan je helpen om met een paar kleine aanpassingen het effect van je vakantie te optimaliseren en vooraf, tijdens én achteraf het maximale uit je vakantie te halen!

minimalisme vakantie tips

1. Minimaliseer je plannen

‘Wat?! Maar plannen maken is toch leuk? Ik geniet juist van de voorpret!’ hoor ik je denken. Klopt, voorpret draagt enorm bij aan het plezier van je vakantie. Doen dus, maar wel op de goede manier.

Elisabeth Dunn, hoogleraar Geluk aan de British University van Columbia legt het uit:

‘Voorpret werkt als je je wilt verheugen op je vakantie. Lees boeken over je bestemming, zoek uit waar de leuke restaurants zijn, ga naar een film over je land van bestemming, maar wat je ook doet: verval niet in het dichttimmeren van je vakantie, dat werkt averechts.’

Want dat dichttimmeren van onze vakantie, daar zijn we goed in geworden dankzij ons drukke dagelijkse leven. Waar onze vakantievoorbereiding onschuldig begint met het bekijken van de mogelijkheden in die bijzondere stad of het vinden van de beste stranden, vervallen we al snel in het maken van schema’s die onze vakantie veranderen in het afstrepen van checklijsten. Alles gezien? Ja. Geweldige vakantie gehad? Verre van.

Stel je voor dat je bij een Thaise tempel staat waar die avond een bijzondere initiatieceremonie te zien is, maar wil je niet blijven omdat je dat uitzicht van die rooftopbar waarover je op TripAdvisor hebt gelezen ook op die avond had gepland?

Zonde, want dat uitzicht is morgen nog precies hetzelfde en het zich ontvouwende moment van die ceremonie krijg je nooit meer terug. Gooi je planning, check- en todo-lijsten dus uit je koffer, en zet deze om in een kort en simpel wensenlijstje, waarbij je je vooral durft te laten verrassen door het moment en ga daarin mee. Dat zegt ook filosoof Paulo Coelho:

‘Wees dapper, neem risico’s. Niets kan een ervaring vervangen.’

minimalisme-vakantie-03

2. Minimaliseer je bagage

Deze zag je natuurlijk al aankomen, maar het is een belangrijke, want het gaat toch iedere keer weer mis: wat neem je mee op vakantie? Zes paar schoenen, drie zwembroeken, een krultang, die snorkel en duikbril voor het geval dat, nog een extra trui voor als het koud is, dat jasje voor als je ‘s avonds nog ergens naartoe gaat en dan ook nog maar een andere trui, want die ene staat niet op al je broeken voor het avondprogramma.

Ga je met de auto, dan is het inpakdrama vaak nog groter dan bij vliegen of met het openbaar vervoer reizen. Want zo’n grote achterbak nodigt uit tot ongegeneerd meeslepen. Kayak en fietsen meenemen op het dak? Waarom niet, want misschien hebben ze er bij die camping wel geen die precies voldoen aan je wensen.

Het probleem van veel spullen meenemen, is dat je er de prijs voor betaalt. Ga je met het vliegtuig, dan kost het je letterlijk steeds meer extra geld als je een zwaardere koffer mee aan boord neemt en datzelfde geldt voor een zwaarbeladen auto waar je vaker mee moet stoppen bij een tankstation.

Maar naast extra geld kost veel bagage je vooral extra tijd. Tijd om alles in te pakken, om op bestemming alles uit te pakken, tijd om te twijfelen als je een avondje uit gaat op vakantie welke van die 5 paar schoenen je uiteindelijk draagt, tijd om te zoeken naar dingen, tijd om alles weer in te pakken en last but not least: tijd om alles thuis weer uit te pakken, te wassen, te strijken en weer netjes op te bergen op je overvolle zolder of garage. Bakken met tijd dus die je ook kunt besteden aan relaxt lezen over je bestemming, een cocktailtje drinken bij de ondergaande zon of nagenieten van een ontspannen vakantie.

Wat jij meeneemt voor twee weken vakantie is waarschijnlijk evenveel als minimalist Jelle Derkx, überhaupt in zijn bezit heeft. Jelle heeft namelijk slechts 99 spullen. In totaal. Voor dat minimalisme heeft hij een goede reden. Jelle:

‘Geluk zit niet in dingen, het zit in gedachten, in ruimte creëren voor wat je echt belangrijk vindt. Ik weet precies welke spullen ik heb en alles wat ik heb, is daarmee ook erg belangrijk. Voegt een voorwerp geen waarde toe in mijn leven, dan neem ik er afscheid van. Inmiddels heb ik (op wat uitzonderingen die ik niet meetel na) 99 spullen. Er zijn Amerikaanse voorbeelden van mensen die met nog veel minder toekunnen. Dat is een mooie uitdaging. Voorlopig ben ik hier al heel tevreden mee, want deze vorm van minimaliseren heeft me veel gelukkiger gemaakt dan de meuk die ik vroeger allemaal had rondslingeren.’

Om in het dagelijkse leven te minimaliseren gebruikt Jelle verschillende categorieën: van ‘nodig hebben’, tot ‘willen’ en ‘leuk vinden’. Ga je de uitdaging aan van minimalisme toepassen op je vakantie? Kijk dan eens met die drie categorieën in je achterhoofd naar je bagagelijst: wat heb je echt nodig en wat valt er eerder onder ‘willen’ of ‘leuk vinden’. Die laatste categorieën streep je vervolgens het gemakkelijkste weg.

Hoe doe je dat dan, minimalistisch inpakken?

Zammara Kok van Professional Organizer helpt je verder:

  • Maak een lijst van de dingen die je gegarandeerd meerdere keren tijdens je vakantie nodig hebt. Dit is de basis van minimalisme: de spullen die écht nodig en daarmee dus belangrijk zijn.
  • Schrijf daarnaast op je lijst de spullen waarbij je een sterke aandrang voelt om ze óók mee te willen nemen.
  • Maak vervolgens een onderverdeling in ‘nodig’, ‘willen’ en ‘leuk vinden’. Schrap van die laatste twee categorieën zoveel mogelijk items.
  • Kies een handzame tas uit waarvan je denk dat je spullen er net inpassen. Natuurlijk bepaalt je tas de inhoud niet, maar een extra grote tas nodigt nu eenmaal uit tot het meenemen van onnodig veel spullen, terwijl een kleinere tas je uitdaagt om nog kritischer te zijn in je selectie.
  • Bekijk de spullen die het meeste plaats innemen zeer kritisch.
  • Vermijd dubbelingen (dus ook twee paar sportschoenen of twee paar hakken).
  • Vermijd gebruiksproducten die je prima op de plek van bestemming ook kunt kopen (zonnecrème, Deet, shampoo etc.). Bonus: zo ondersteun je de lokale ondernemers die blij zullen zijn met je bezoek aan hun winkel(tje).
  • Wees realistisch in wat je gaat doen tijdens je vakantie en daarvoor nodig hebt. 4 boeken, terwijl je er in de afgelopen vakanties met moeite maar 1 uit kreeg? 1 boek is genoeg of ga paperless met een e-reader.
  • Gaan er kinderen mee? Geef hen ook een eigen tas en laat hen van alles dat ze nodig hebben op dezelfde wijze het minimale kiezen.
  • Rol je kleding op: dan neemt het het minste plaats in beslag en kreukt het het minst.

Hoef je nog niet te beginnen met het pakken van je koffer omdat je nog even tijd hebt? Begin wel alvast eens met het maken van een bagagelijstje en ga kritisch strepen. Je zult verbaasd staan met hoe weinig spullen je op vakantie kunt en hoeveel rust zo’n klein overzichtelijk koffertje je geeft.

Volgens de Dalai Lama ‘kun je thuis pas echt waarderen wanneer je het verlaat’, dus stop met het meenemen van je huisraad, die zie je vanzelf weer terug.

3. Minimaliseer de dip na je vakantie

Als je terugkeert op kantoor vragen je collega’s naar je vakantie. Enthousiast vertel je hoe heerlijk het was, maar na twee dagen mails en vergaderingen kun je het je alweer nauwelijks herinneren en lijkt die reis maanden geleden. Dat is jammer, want op die manier verdwijnt het effect heel snel. Volgens onderzoek van Synovate heeft bijna de helft van de Nederlanders er last van.

Wat kun je doen om die dip na vakantie te voorkomen?

  • Zoek een baan die zo goed bij je past, dat je het niet erg vindt om na een vakantie weer aan de slag te gaan. Bevlogen werknemers zijn volgens geluksprofessor Onno Hamburger de mensen die het minste hinder ervaren om na hun vakantie weer aan het werk te gaan.
  • Zet je out of office twee dagen langer aan dan strikt noodzakelijk. Dat geeft je de ruimte om weer rustig op te starten, schoon schip te maken in je inbox en tijd te hebben voor collega’s die aan je bureau staan te trappelen.
  • Plan minimaal een hele middag in (niet op je eerste werkdag, want dan ben je nog aan het bijpraten met je collega’s en aan het uitvissen welke belangrijke dingen je hebt gemist) waarop je je e-mail opschoont, zodat je daarna weer fris verder kunt.
  • Maak voor de eerste week zo min mogelijk afspraken.
  • Kies een ding uit dat je op vakantie altijd deed en hou dat ritueel een tijdje vast. Dat kan vanalles zijn: samen een drankje drinken na het eten, de tv ‘s avonds vervangen door een wandeling, een uur spelen met de kinderen, een boek lezen. Op die manier hou je die dat lekkere vakantiegevoel nog even vast.

minimalisme-vakantie-02

Minimalisme: zowel voor, tijdens als na je vakantie

Overtuigd dat minimalisme je vakantie kan boosten, zonder dat je meteen je hele leven hoeft te veranderen? Het zorgt er in elk geval voor dat je meer tijd overhoudt om te genieten en aandacht geeft aan de dingen die echt belangrijk en waardevol voor je zijn.

Lastig om te minimaliseren? Begin gewoon met in je bagagelijst te strepen totdat je echt niet meer verder kunt, want alleen dan maak je letterlijk ruimte voor de ervaringen (en niet de spullen) waar het straks om draait tijdens je vakantie.

Ben je straks weer lekker thuis, denk er dan eens over om minimalisme ook toe te passen in de rest van je leven en al die overbodige spullen je huis uit te gooien.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog