10 WhatsApp tips en trucs, die je nog niet kende

Het lijkt de beste uitvinding sinds de SMS: WhatsApp. Berichtjes sturen, maar dan gratis. Daar houden we van. Maar er is nog veel meer om van te houden! Wist je bijvoorbeeld dat je met Whatsapp je geparkeerde auto of fiets makkelijk kunt terugvinden? 

Wij Hollanders staan vooraan als er ergens iets gratis wordt uitgedeeld. Toen WhatsApp in het leven werd geroepen in 2010 (ja, zo lang geleden al!) waren we er snel bij. Steeds meer mensen downloadden deze gratis berichten-app voor hun telefoon. Sindsdien heeft de dienst langzaam onze mobiele communicatie overgenomen, van bellen en SMS-en naar voornamelijk nog WhatsAppen. Wat in de volksmond een heus werkwoord is geworden, samen met ‘Appen’ – waarvan we allemaal weten dat het om die ene app gaat: WhatsApp.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Het heeft ons leven ook een hoop anders gebracht: de héle dag door berichtjes. En contacten die meteen kunnen zien dat je hun berichtje hebt gelezen – “en waarom je nog niet gereageerd hebt?!”… Tja, privacy is weer een ander verhaal.

Toegegeven, het heeft wat euvels opgeleverd door die constante stroom aan storende bliepjes en de bij vlagen ongemakkelijke sociale situaties door de befaamde blauwe vinkjes. Maar geef toe: alles bij elkaar opgeteld is WhatsApp vooral heel handig. En zelfs nog veel handiger dan je denkt.

WhatsApp tips en trucs: 10x slimmer appen

Je hebt natuurlijk de fijne mogelijkheid van vrienden gratis berichtjes sturen. Maar Whatsapp wordt steeds slimmer. Regelmatig zitten er bij updates van WhatsApp nieuwe handige functies en trucs die je App-leven steeds makkelijker maken.

Laat je verbazen door alle WhatsApp tips en trucs die je nog niet kende:

1 Quick reply, voor supersnelle antwoorden

Je was vast al bekend met het balkje dat tevoorschijn komt zodra iemand je een WhatsApp stuurt, tenzij je het anders hebt ingesteld. Als je op de juiste manier swipet (ja, dat is ook gewoon een werkwoord tegenwoordig), kun je direct het bericht beantwoorden.

Let op: deze truc werkt alleen als je je notificaties en pop-ups aan hebt staan. Niet altijd een aanrader. Wanneer je geconcentreerd aan het werk bent bijvoorbeeld. Maar voor de ‘quick reply’ functie is het wel superhandig!

Op je iPhone

Als je je telefoon aan het gebruiken bent (dus niet in lockscreen) dan komt het balkje bovenin tevoorschijn. Swipe omlaag en je kunt direct typen. (In de nieuwste iPhone 6s en 7 werkt dit nog makkelijker: door op de melding te klikken.)

Je kunt ‘quick reply’ ook in je gelockte scherm gebruiken, door op het bericht naar links te swipen zodra er een bericht in je scherm staat. (Voor iPhone 6s en 7 geldt weer: klikken!)

whatsapp-tips-en-trucs12

Via Android

Op Android werkt deze tip wat voor de hand liggender. Een bericht komt binnen via een pop up, je klikt op ‘Reply’ en kunt meteen gaan tikken.

2 Makkelijker Appen via je computer

Op je computer WhatsApp in de gaten houden. Extreem handig, omdat je niet telkens je telefoon erbij hoeft te halen – wanneer je aan het werk bent bijvoorbeeld. Maakt de verleiding meteen kleiner om verder te klikken naar andere apps op je telefoon, zodra je hem weer in handen hebt. En het belangrijkste: typen via je computer op een volwaardig formaat toetsenbord gaat natuurlijk een stuk sneller dan het gepriegel op je smartphone schermpje.

Je hoeft maar één keer je telefoon te koppelen aan deze dienst en je kunt helemaal los gaan met WhatsApp Web. Werk je op kantoor op een eigen PC of Mac? Dan is het nog makkelijker om nu meteen WhatsApp op je computer installeren. Één keer downloaden en je hoeft niet meer naar de webpagina.

WhatsApp tips en trucs

Wil je ‘m toch liever gebruiken in je internetbrowser, omdat je systeembeheerder het bijvoorbeeld niet toestaat om software op je computer te installeren? Doe dan dit:

Met je iPhone

Bij instellingen vind je ‘WhatsApp Web’: klik. Ga ondertussen naar web.whatsapp.com op je laptop of desktop computer en scan de QR-code om je telefoon aan de webdienst te koppelen.

WhatsApp tips en trucs.

Via Android

Klik op de 3 puntjes rechtsbovenin je chat-scherm. Daarna dezelfde QR-scan handeling via web.whatsapp.com.

3 Deel je locatie (en vind je auto terug!)

WhatsApp tips en trucs0

In datzelfde rijtje van handige WhatsApp tips en trucs staat ‘Deel locatie’. Kun je gebruiken om anderen te laten zien waar je op dat moment (op de 10 meter precies!) bent. Sowieso handig en je kent deze trick waarschijnlijk al lang. Maar waar je waarschijnlijk niet meteen aan zou denken, is deze functie als truc gebruiken om jezelf er aan te herinneren waar je op een bepaald moment bent geweest. Als je ergens je auto of fiets achterlaat bijvoorbeeld.

Je bezoekt een stad waar je nog nooit geweest bent en parkeert je auto bij het centrum, zodra je een vrij plekje ziet op straat. Maar hoe ga je die straat ooit terugvinden? Je kunt de naam opzoeken en opslaan in je telefoon met een notitie of foto, om die vervolgens weer op te zoeken op de kaart.

Wat veel makkelijker werkt, is je locatie in een App met jezelf delen op het moment dat je de auto geparkeerd hebt. Loop je er aan het eind van de dag rechtstreeks naartoe, door de verzonden locatie te openen en volgen!

Dat werkt zo:

via iPhone

Klik op het pijltje links naast je tekstveld. Kies ‘Deel Locatie’ of ‘Share location’. De rest volgt vanzelf!

WhatsApp tips en trucs. locatie

Via Android

Klik op de paperclip, kies ‘Location’ et voilà!

4 Gebruik ‘ongelezen’ als herinnering

Uit nieuwsgierigheid heb je een ontvangen Appje meteen geopend en gezien, maar tijd om te reageren heb je nu even niet. Om jezelf er aan te herinneren dat je deze persoon nog antwoord gaat geven, kun je een reminder instellen.

Op je iPhone

Swipe in het conversatieoverzicht het betreffende gesprek naar rechts en klik op ‘Ongelezen’. Er komt nu een blauw bolletje bij dit gesprek te staan. Kun je niet omheen!

whatsapp-tips-en-trucs15

Via Android

Klik op het gesprek en houd even vast. Nu komt er een scherm met de optie ‘Markeren als ongelezen’. Klikken!

whatsapp-tips-en-trucs10

5 Moeilijk typen? Stuur een gedicteerd of voice bericht

Je kunt op WhatsApp inspreken wat je wil zeggen, waarop het systeem vervolgens typt wat jij zegt. Vanzelf! Moet je wel even goed articuleren en rustig spreken, dan werkt het prima.

Kan zomaar eens van pas komen, die dicteerfunctie. In de auto bijvoorbeeld. Wanneer je niet kunt typen (want: gevaarlijk) en de ander niet kan bellen of naar een voicebericht luisteren omdat hij of zij aan het werk is of bij schoonfamilie aan tafel zit. Ook handig om jezelf een voicememo te sturen via deze dicteerfunctie. Iets wat je niet moet vergeten, bijvoorbeeld.

Op je iPhone

Het icoontje rechts naast je tekstvak is de microfoon waarmee je een voicebericht kunt opnemen (neemt je stem op, speelt hem af). Hetzelfde soort microfoontje zit ook naast de spatiebalk op je toetsenbord. Klik hier op en je kunt een bericht dicteren (opzeggen, waardoor het automatisch getypt wordt).

WhatsApp tips en trucs. spraak

Via Android

Hetzelfde, maar dan met de microfoon-toets aan de andere kant van je spatiebalk.

6 Maak woorden vet, cursief of doorgehaald in een App

Deze is simpel voor zowel iOs als Android. Je werkt namelijk rechtstreeks in het tekstveld waarin je je bericht typt om woorden vet, doorgehaald of cursief te maken. Handig als je een woord of tekstdeel wil benadrukken, om het een beetje overzichtelijk te houden in de App-brij.

Vet maak je door een sterretje voor en achter woord of tekstdeel te tikken: *vetgedrukt*

Cursief krijg je door hetzelfde te doen met een lage streep: _cursief_

Doorgehaalde tekst krijg je met Spaanse kringeltjes: ~doorstrepen~

Combineren kan ook:

WhatsApp tips en trucs. vet gedrukt

7 Media (niet) automatisch opslaan op je telefoon

WhatsApp heeft het makkelijker dan ooit gemaakt om foto’s, video’s en zelfs documenten (zie #1) te verzenden. Fijn, maar het neemt ook flink wat opslagruimte in beslag op je telefoon als je WhatsApp veel gebruikt. Moet je om de zoveel tijd weer handmatig gaan verwijderen wat je niet wil bewaren.

Wat beter werkt: uitschakelen dat je telefoon alle foto’s, video’s en documenten automatisch opslaat. Je kunt dan kiezen dat je een bepaalde foto of superleuk filmpje wil opslaan, de rest laat je voor wat het is.

Op je iPhone

Ga naar instellingen en klik op ‘Chats’. Daar zie je ‘Bewaar ontv. media’, dat je kunt aan- of uitvinken.

whatsapp-tips-en-trucs9

Via Android

Ga naar options, settings, klik op data usage. Daar zie je ‘media auto-download’. Haal alle vinkjes weg. Klaar.

8 Documenten sturen via WhatsApp

Naast gewone berichtjes, foto’s en het complete spectrum aan emoticons kun je sinds een tijdje ook documenten sturen. Van PDF tot Powerpoint presentatie. Ideaal als je WhatsApp steeds meer gebruikt om in je kantoortuin geruisloos te chatten met collega’s bijvoorbeeld.

Op je iPhone

Klik op pijltje links van je tekstbalk in een conversatie, waar je ook afbeeldingen zou kiezen om te sturen. In dat rijtje vind je ‘Share Document’ of ‘Deel document’. Klik en kies vanaf welke bestandenbewaardienst je een bestand wil sturen: vanaf Google Drive, iCloud of Dropbox, bijvoorbeeld. Selecteer het bestand en stuur!

WhatsApp tips en trucs. documenten doe je zo

Via Android

Klik op het paperclip icoontje rechtsbovenin een gesprek met iemand. Kies het donkerblauwe icoontje ‘Document’, kies het document uit het complete overzicht waar je automatisch naartoe gaat en stuur!

9 Afspraken direct in je agenda

Ook geen lastige, misschien heb je hem zelfs al eens gezien. Wanneer je een datum stuurt of gestuurd krijgt, zie je hem onderstreept en in blauw. Betekent dat je er op kunt klikken, om hem meteen te bekijken en eventueel op te slaan in je agenda!

whatsapp-tips-en-trucs2

10 Verzendlijst in plaats van groepsapp

Soms heb je een algemeen bericht, dat iedereen horen mag. “Wij gaan verhuizen” of “Ik heb een nieuw nummer”. Die verstuur je het handigst in één klap naar al je (of geselecteerde) contacten, met een zogenaamde verzendlijst.

Er gaat dan eenzelfde bericht 1:1 naar iedereen in de lijst. Zo hoef je tenminste geen aparte groepsapp aan te maken voor die ene boodschap, met als extra voordeel dat je de individuele reacties op je bericht privé kunt houden.

Een verzendlijst in WhatsApp gebruiken werkt zo:

Op je iPhone

Linksboven je chats staat ‘Verzendlijsten’. Vast al eens gezien. Waarschijnlijk nog nooit op geklikt. Doe het eens en je komt in het ontvangers-menu terecht. Vul in wie je bericht mag krijgen en stuur ‘m.

whatsapp-tips-en-trucs19

Via Android

Dit keer rechtsboven de chatlijst, op de 3 puntjes klikken. Tweede optie is ‘Nieuwe verzendlijst’. Klik en voeg je gewenste onvangers toe. Maak ‘m en stuur in één keer een bericht naar meerdere ontvangers zonder dat ze dit van elkaar weten.

Alle WhatsApp tips en tricks op een rijtje

Heb je ze allemaal op een rijtje, die WhatsApp tips en tricks? Voor het gemak nog even een verfrissend overzichtje, voor als je die #1 truc al vergeten was bij het lezen van tip #6.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

whatsapp-tips-en-trucs4

Daarom, alle WhatsApp tips en trucs nog eens op een rijtje:

  • Direct reageren in de pop up van een ontvangen bericht.
  • WhatsAppen via het grote toetsenbord van je computer, met WhatsApp Web of door WhatsApp direct op je computer te installeren.
  • Je locatie delen met jezelf, bijvoorbeeld om je fiets of auto op vakantie of in een vreemde stad (terug) te vinden.
  • Een ontvangen bericht markeren als ongelezen, zodat je niet vergeet om later te antwoorden.
  • Een te verzenden bericht opnemen of dicteren, om vervolgens als audio of tekst te verzenden in situaties waarin je niet kunt typen.
  • Tekst opvallend vormgeven, door deze in een bericht vetgedrukt, schuin of doorgestreept te maken.
  • Ervoor kiezen om ontvangen media niet op te slaan, waarmee je opslagruimte op je telefoon bespaart.
  • Complete documenten sturen, van PDF tot Powerpoint, ideaal als je WhatsApp steeds meer zakelijk gebruikt.
  • In gesprekken genoemde datums rechtstreeks opslaan als afspraak in je agenda.
  • Één bericht 1:1 naar een heleboel mensen tegelijk sturen met een verzendlijst. Handig als je er geen zin in hebt dat iedereen van elkaar de reacties op je bericht kan meelezen.

Zo, dat is een inspiratie-overload aan WhatsApp tips en trucs. Waarschijnlijk kun je hier voorlopig al aardig mee vooruit, de eerstvolgende keer dat je je verjaardag aankondigt of je auto terug wil vinden bijvoorbeeld. Maar er zijn er nóg meer! Wordt vervolgd…

Meer weten?

Meer leren over slimmer werken en leven met de handigste apps en meest efficiënte werkwijze? Volg onze cursus time management! 🙂

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X