Halverwege de dag, op kantoor. Je oogleden hangen nog lager dan je energieniveau is. Er zíjn wat fijne bewezen hulpjes voor direct meer energie. Een paar zelfs, die je meteen kunt fixen – door nét iets anders uit de koffieautomaat te halen bijvoorbeeld…

Dé grote kwaal van onze tijd: energietekort. Niet heel gek misschien, als je ziet dat de economie weer op volle toeren draait – wat betekent dat wij weer op volle toeren draaien. We werken, we shoppen, we gaan erop uit, we leven. Maar al die werk- en levenslust kost ook wat van ons. Onze energie.

En daar willen we dus meer van. Vooral op maandag, na het weekend, rond 2 uur ‘s middags, wanneer we er een halve werkdag op hebben zitten. Maar de rest van de week en de dag eigenlijk ook wel. Meer energie is altijd welkom.

Dat kan geregeld worden!

En daar hoef je absoluut geen bijzondere trucs voor uit te halen met uitheemse middeltjes en gekke yoga hoofdstanden. Een paar heel normale en natuurlijke ingrediënten zijn al genoeg om jou direct meer energie te geven, wanneer het even in een dip zit.

Zo zijn er een paar inkoppertjes – die je waarschijnlijk zelf ook al bedacht had, maar waarvan het maar niet lukt om ze te implementeren. Dan nog een stuk of 4 verrassende ‘quick fixes’ waar je direct resultaat van krijgt. En als laatste een paar ‘next level’ opties als je de boel écht even goed wil aanpakken voor meer energie.

De inkoppertjes voor meer energie

De beste remedies voor meer energie zijn toch echt de meest voor de hand liggende:

 • Voldoende slapen
 • Even wandelen
 • Powernappen na het middaguur
 • Een goed ontbijt eten
 • Meer water drinken

(Lees hier met welke snelle ontbijtjes je het best je dag kunt beginnen.)

Ik kan me niet voorstellen dat je dit nog nooit gehoord of gelezen hebt. Wat ik me wel voor kan stellen, is dat je het wel weet maar dat het maar niet lukt om dit ook echt te doen of vol te houden in je dagelijks leven.

Een paar tips om dat wél voor elkaar te krijgen.

 • Om jouw volle aantal uren slaap te krijgen, is het zaak om op tijd naar bed te gaan. Dat is lastig in de avond, zeker wanneer je midden in je serietje zit bijvoorbeeld. Wat helpt is de avondwekker. Een slimme nieuwe feature op je telefoon die je helpt met dit typische probleem.
 • Tijd maken voor wandelen is lastig. Maar wat als je het nodige met het aangename combineert? Wandelen kan namelijk ook tijdens de lunchpauze! Introduceer de lunchwandeling bij je collega’s en strek de benen terwijl je je boterham eet. Loop je alleen, dan kan een podcast luisteren fijn alternatief gezelschap zijn.
 • De middagdut werkt, maar je baas vindt het toch maar niks als jij in slaap valt boven je toetsenbord. Enigszins logisch. Kijk of je af en toe kunt thuiswerken, en neem daar als minibreak een middagdut.
 • Pas je ochtendritueel aan om tóch aan dat ontbijt toe te komen. Hoeft niet eens meer tijd te kosten, als je het goed doet.
 • Een kan water op je bureau maakt het makkelijker om bij te schenken, ook als je het druk hebt en vergeet om steeds naar de kantine te lopen voor een ‘refill’. Maak ‘t extra gezellig met een citroentje of reep komkommer en je bent helemaal goed bezig.

meer-energie-1

4 (verrassende!) quick fixes

Dan zijn er nog een paar verrassende tips die je gegarandeerd meer energie opleveren, op het moment dat het even hard nodig is. Tips waar je niets bijzonder voor hoeft te doen, maar die je kantoorgewoontes net even die meer-energie-twist geven.

1 – Rozemarijn

Misschien heb je al een plantje op je bureau staan. Maar weet je überhaupt wat het is? Een gezonde kantoorplant, hopelijk. Dan ben je al redelijk goed bezig. Maar wat je vast niet op je bureau hebt staan, is een rozemarijn-plant. Toch is dat een heel goed idee, als je meer energie wil hebben. En voor krap 2 euro aanschafprijs kun je geen bult vallen.

Onderzoekers van Northumbria University, die een studie deden naar het vermeende oppeppende effect van het kruid:

“We ontdekten dat mensen alerter waren nadat ze in een ruimte met rozemarijn-aroma waren geweest.”

2 – Latte

Je collega vraagt of je een bakkie wil. Grote kans dat je er al een paar achter de kiezen hebt, naarmate de dag is gevorderd. Zit je echt in een degelijke dip, dan kan het de moeite waard zijn om eens een ‘Latte’ te nemen in plaats van een gewone kop koffie. Oftewel: koffie met melk. Werkt voor meer energie!

Voedingsdeskundige, onderzoeker en professor aan de Albert Einstein School of Medicine dr. Keith Ayoob legt uit waarom:

“Al die melk verandert je bakkie in een proteïne drankje, wat niet alleen meer energie oplevert, maar ook extra calcium, wat goed is voor je botten.”

Pak je dat ook mooi nog even mee.

meer-energie-3

3 – Kauwgom

De moeite waard om in je bureaula te plaatsen. Eentje met pepermuntsmaak, om precies te zijn. De smaak en het kauwen activeert je kaken, wat je gezichtsspieren wakker maakt en je brein activeert! 5% meer energie levert het je op, volgens onderzoek. Kan de moeite waard zijn.

Geen fan van gom? Kauwen op een stevige wortel geeft hetzelfde effect.

4 – Amandelen

Daar kauw je ook lekker op, maar dat is niet de voornaamste reden voor meer energie. Dat is het hoge magnesiumgehalte dat ze bevatten. Een iets te laag magnesiumgehalte in je lijf kan al een vermoeiend effect opleveren. Geen hele zak leegeten (hoog in calorieën!), maar een handje noten is je magnesiumgehalte rechtzetten op een natuurlijke manier.

Meergranen boterhammen en een lekker vet visje helpen ook, mocht dat in je lunchtrommel zitten of in de kantine te krijgen zijn!

TM-meer-energie-4

Next level spul voor meer energie

Meer energie regelen op een wat hoger niveau dan knabbelen op een wortel kan ook, als je daar klaar voor bent. En zelfs die maatregelen zijn binnen handbereik. Ze vergen misschien alleen net iets meer moeite of discipline, maar zijn de moeite dubbel en dwars waard voor meer energie – beloofd!

Ten eerste helpt collegialiteit enorm om je een energieboost te geven. Het lijkt misschien wat onlogisch, want je moet iets doen om energie te krijgen, maar geloof me – het helpt. Het is namelijk juist het element helpen dat het ‘m doet.

Dat geeft je namelijk een diep oergevoel, wat alles in je wakker maakt, volgens het boek ‘Deep Survival’:

“Iemand helpen is de beste manier om zelf te overleven. Het zet je even buiten jezelf. Het helpt om boven jezelf uit te stijgen. Zien hoe je leiderschap en vaardigheden anderen een reddingsboei geven, geeft je meer energie en focus om door te gaan. De cyclus houdt zichzelf in stand: jij geeft hen een boost, zij geven jou een boost.”

En dan is er nog een tip, die je misschien ook niet zo logisch in de oren klinkt, maar net zo goed werkt:

‘s Avonds niet passief op de bank hangen, maar juist iets actiefs ondernemen geeft je meer energie. Intuïtief zou je zeggen dat je voor de tv moet gaan liggen als je supergaar thuiskomt van je werk, maar dat werkt dus juist niet.

Het advies: ga sporten, wandelen, doe klusjes in je huis(houden) of wees mentaal actief met je favoriete hobby.

Krijg je energie van, beloofd!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog