“Wandelen werkt tegen stress”, zegt Harvard (en Beethoven)

“Wandelen werkt tegen stress”, zegt Harvard (en Beethoven)

Creatief en goed werk afleveren is geen kwestie van plotselinge ingevingen en heldere momenten. Het is een kwestie van goed time management en slim werken. Zoals Beethoven dat deed, bijvoorbeeld. Met één simpele gewoonte, die jij ook gemakkelijk kunt toepassen.


Ludwig van Beethoven, geroemd musicus met een immens oeuvre dat grote invloed heeft gehad op de negentiende eeuwse en hedendaagse muziek. Iedereen in de Westerse wereld kent op zijn minst één stuk van hem, bewust of onbewust. In meer dan 250 films en in veel reclames wordt zijn muziek tegenwoordig nog gebruikt.

Om je een beeld te geven van zijn enorme productiviteit, waarmee hij zijn levenswerk opbouwde. Ludwig Beethoven is de man achter:

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

• de 9 symfonieën,
• 32 paniosonates,
• 33 variaties op de wals van Anton Diabelli,
• 9 concerten voor solo-instrumenten,
• 6 pianoconcerten,
• een hobo-concert,
• een vioolconcert,
• 10 vioolsonates, 16 strijkkwartetten…

Enfin, de man is een meesterbrein. Want dit lijstje is nog maar de helft, van zijn bekende werken. Er is zelfs een muzikale aandoening naar zijn enorme productiviteit vernoemd: het 9e Symfonie-syndroom. Kun je nagaan.

Maar dat meesterbrein, dat was geen unieke combinatie van linker- en rechterhersenhelft. Noch was Beethoven een superman of een kluizenaar zonder enige sociaal contact en met zeeën van tijd (het tegenovergestelde: hij had een rijk sociaal leven waarin de drank rijkelijk vloeide).
Nee, Beethoven was niet anders dan jij of ik (op het alcoholisch probleem na, misschien). Het enige dat hem al deze productiviteit en creativiteit opleverde, was één – vrij simpele en toepasbare – gewoonte.

Beethoven’s time management geheim

Strategisch met zijn tijd om gaan, dat was wat Beethoven deed. Geen gepingel op zijn piano van zes uur ‘s ochtends tot diep in de nacht als een waanzinnige. Beethoven werkte niet over, hij werkte slim.

Zijn geheim: lange wandelingen door de bossige valleien van Wenen, tussen het werk door.

Daar liet hij zijn hoofd leeg lopen om plaats te maken voor inspiratie. Na zo’n wandeling ging Beethoven als een speer. Het ene na het andere muziekstuk schudde hij uit zijn pen. Zijn creativiteit, motivatie en productiviteit zaten op één lijn en op een maximaal niveau.

beethoven wandelen

Beethoven aan de wandel in de Weense bossen: zijn time management geheim

Nu heb je misschien geen bossige valleien in de buurt, en al helemaal geen Wenen bij de hand. Maar wandelingen maken moet toch wel lukken? Al wandel je tien minuten over het bedrijventerrein rondom het kantoor: wandelen werkt. Wetenschappelijk bewezen zelfs!

Waarom wandelen werkt – volgens de wetenschap

Doe als Beethoven. Stop voor eens en altijd met wachten op heldere momenten en briljante ingevingen. Sta op uit je bureaustoel en wandel er naar toe. Het is namelijk bewezen: je hoeft je productiviteit geen vleugels te geven, maar een stel benen doet wonderen.

Om dat te begrijpen, moet je eerst weten dat je brein maar twee dingen kan:

1. informatie opnemen en verwerken
2. ideeën uitwerken en handelingen verrichten

Dit feit, dat Harvard psychologe dr. Shelley Carson ontdekte en uitwerkte in haar boek ‘Your Creative Brain’, betekent dat we niet oneindig lang in de weer kunnen zijn en niet oneindig lang prikkels in ons brein kunnen verwerken. En dat we het al helemaal niet tegelijkertijd kunnen. Kortom: niet hard en lang werken, maar slim werken.

time management geheimDr. Shelley Carson – bevestigt dat Beethoven’s wandelingen werken

Om dat te doen is het volgens dr. Carson noodzaak om je brein regelmatig te ontlasten van prikkels. Zij raadt aan om, net als Beethoven, je hoofd regelmatig leeg te maken om zo ruimte vrij te maken voor nieuwe ideeën en om fris en effectief aan de slag te kunnen gaan.

Voordat je de verkeerde conclusies trekt: je brein ontdoen van prikkels betekent dus niet kletsen met collega’s, Facebook checken of een krantje lezen. De beste, en volgens Beethoven (die zijn Facebook nooit heeft kunnen checken) de enige manier is en blijft door de eeuwen heen: een wandeling maken.

Dat je brein ontdoen van prikkels door een wandeling te maken niet alleen voor Beethoven werkt, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Stanford. Hier in werd bewezen dat kenniswerkers die tussen hun werk door wandelingen maakten, sneller tot heldere ideeën kwamen en hun werk na de wandeling effectiever oppakten.
Bovendien is gebleken dat:

• Wandelen en fysieke activiteit in het algemeen goed is voor je hoofd en daarmee je werk. Alleen al doordat je er een beter humeur van krijgt en daardoor gemakkelijker gefocust aan het werkt kunt, zoals blijkt uit onder andere dit onderzoek.

• Je door een wandeling te maken de juiste pauze inlast. Nadat je gefocust bezig bent geweest, geef je jezelf de ruimte om je gedane werk te verwerken en re-evalueren. Zo verbeter je wat je vóór je wandeling hebt gedaan en is je brein klaar om daarna weer fris aan de slag te gaan.

• Je door regelmatig te wandelen een duidelijke scheidslijn creëert tussen de plek waar je informatie verwerkt (tijdens wandeling) en waar je opgedane ideeën uitwerkt (op kantoor). De twee elementen van je brein, zoals Dr. Carson die ontdekte, weten op deze manier duidelijk wanneer ze aan de beurt zijn.

cursus time management

Meng je onder de genieën: ga aan de wandel

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Niet alleen Beethoven was de wetenschap voor en begreep in de negentiende eeuw al dat wandelen werkt. Ook Ernest Hemingway schreef zijn meesterwerken toe aan zijn dagelijkse middag-wandeling. Later pikten grootheden van onze tijd, als Steve Jobs en Mark Zuckerberg, deze gewoonte op om hun werk naar een hoger niveau te tillen. Zo wandelden zij niet alleen zelf veel, maar droegen ze het hun werknemers ook op – bijvoorbeeld door ‘wandelende vergaderingen’ te houden. Briljant.

Ook briljant worden? Stop dan met zitten achter je bureau, wachtend op ingevingen. Alles wat je nodig hebt om jouw werk net als bestaande genieën naar een hoger niveau te tillen, heb je al: twee benen. Gebruik ze.

beethoven wandelen

Meer weten over het positieve effect van wandelen of je creativiteit en productiviteit? Lees hier het aangenaam geschreven paper van het onderzoek van de Universiteit van Stanford.

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
Over de auteur

Gerald Essers • samen met mijn team bij Time Management.net help ik mensen en organisaties om met onze cursus time management hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken. We inspireren vele grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland waaronder: Shell International, Vodafone, Siemens, RTL Nederland, Rabobank, HP, L’Oréal, Heineken, diverse ministeries en universiteiten.

Comments

 1. Netty Meelen reageert:

  Beethoven efficient??? Oordeel zelf maar!
  Beethoven was altijd te laat met zijn composities. Hij was altijd in tijdnood en moest soms nachten doorwerken om de partituur op tijd af te krijgen. Hij was dan super gestrest en wee degene die in zijn buurt kwam. Soms moest hij improviseren tijdens een uitvoering, omdat hij niks op papier had staan wegens tijdnood. Het componeren aan de Missa Solemnis is 2 jaar uitgelopen, omdat het stuk veel langer werd dan hij had gepland. Daardoor kon het niet worden gebruikt bij de inwijding tot Aartsbisschop van zijn mecenas en leerling Aartshertog Rudolph van Oostenrijk. Opdrachtgevers die muziek bij hem hadden besteld, hield hij maanden en soms jaren aan het lijntje. Het enige efficiente van Beethoven m.b.t. zijn arbeid, was het feit dat hij altijd de dag begon met sterke koffie en enkele uren componeren, waarna hij pas ging ontbijten. En de dag begon in die tijd vaak al om 5 uur in de morgen. Zijn uren lange wandelige gebruikte hij om inspiratie op te doen in zijn geliefde natuur. Hiervoor droeg hij altijd een zelfgemaakt notenboek bij zich ten einde zijn invallen meteen te noteren. En zijn drank ge(mis) -bruik. Dat was iets van de laatste levensjaren en het is ineens erg populair geworden om overal, te pas en te onpas, te vermelden.

 2. Netty, dank voor je uitgebreide toelichting op het werk en leven van dit muzikale genie. Mooi dat je onze lezers de andere kant van de medaille laat zien, erg interessant.

 3. Maarrrr, als anecdote en kapstok voor een boodschap leent Beethoven zich prima. Tenslotte spreekt zijn werk – niet SMART gemaakt en afgeleverd – tot de verbeelding. Overigens is het mijn interpretatie dat we het over een wandeling in solitude hebben (?). Dat werkt bij mij het beste, maar is als übersociaal collega zelden praktisch uitvoerbaar.
  Interessant stuk mr Gerald.

 4. Nienke reageert:

  Interessant artikel! Een puntje: wandelend vergaderen me niet in lijn met de boodschap om te wandelen om je hersenen te ontdoen van prikkels, waarmee een scheidslijn gecreëerd wordt om op kantoor uit te werken en tijdens een wandeling te verwerken. Buiten dat inspirerend en motiverend stuk om lekker naar buiten te gaan!

 5. Inderdaad, afschakelen en verwerken is waar de wandelingen in essentie om draaien. De verwijzing naar ‘wandelend vergaderen’ is slechts bedoeld als een extra suggestie om vaker het buitenleven op te zoeken. Dank voor je reactie!

Trackbacks

 1. […] en een stukje rondlopen. Naar de koffie-automaat, naar een collega op een andere afdeling, of even buiten een ommetje maken is het beste (hoewel dit waarschijnlijk niet elk half uur haalbaar […]

 2. […] eenmaal elk uur even naar de kantine of de kraan moet lopen, omdat dat goed is voor je lichaam en je brein. Maar in de praktijk is dat misschien lastiger vol te houden dan het klinkt. Daarom is het tijd […]

 3. […] Als het goed is heb je er nu 2 uur aan Pomodoro’s op zitten. Je mag een wat langere break nemen: 10 tot 15 minuten afschakelen is het devies. Precies genoeg tijd voor een praatje met je collega, een gezonde snack om je energiepeil op niveau te houden of een verfrissend ommetje voor je lijf en je brein. […]

 4. […] met media? Ga eens lekker naar buiten, maak een wandeling, ren een rondje of mijmer wat in de tuin. Allemaal opties om de tijd – die je gewonnen hebt […]

 5. […] Sta op en wandel, zoals Beethoven dat zou doen. Rondwandelen (het liefst buiten) is dé bewezen manier om je energie, productiviteit en […]

 6. […] voor morgen), je taak te visualiseren (zoals een marathonloper dat doet), creatief te blijven (zoals Beethoven dat doet) en door positief te […]

 7. […] wel dat het je niet écht energie geeft en dat je beter gewoon een break op zijn tijd kunt nemen, een ommetje kunt maken of 5 minuutjes ‘niks’ in te bouwen om daarna met je kersverse idee aan de slag te gaan… Het […]

 8. […] het lezen en denken door gaat Gates ook wel eens wandelen (en denken), voor de afwisseling. Als hij lezen moe is, na een paar dagen, dan trekt hij zijn […]

 9. […] snel die sportschoenen aan of haal dat yogamatje te voorschijn. Lukt dat niet? Kies dan voor een wandeling in de pauze of ‘s avonds na het eten. Dan weet je zeker dat je je middag of avond met een extra dosis energie […]

 10. […] beter: buiten wandelen, waar je zo ver kunt kijken als je wil. Logisch dat dit niet elke 20 minuten kan. Maar in je pauze […]

 11. […] wandelen op zich is al een bewezen feest voor je hoofd. De beweging in je benen, de afwisselende omgeving om je heen die een rol op de […]

 12. […] de pauzes actief door tijdens de lunch een wandeling te […]

 13. […] laadt je brein al stevig op. Moeite met stilzitten tijdens het niksen? Ga naar buiten, voor een hoofdleegmakende wandeling door het groen. Heb je geen 10 minuutjes, noch een ‘buiten’ op dit moment? Pak dan een […]

 14. […] is daar een perfect voorbeeld van. Zit je vast in een bad trip? Maak een ommetje door de buurt (of bij voorkeur: in de natuur), doe een snelle yoga-sessie of ga voor wat cardio en trek je renschoenen uit de kast. Dit gaat het […]

 15. […] Ga naar de sportschool, trek je renschoenen aan en loop het park in, of maak gewoon een wandeling om het kantoorgebouw. 20 minuutjes is al voldoende om je brein compleet te […]

X