Waarschijnlijk ben je wel bekend met de snotneus, hoofdpijn, niezen en geïrriteerde ogen. Je dagen doorbrengen in een (geconditioneerd) kantoorgebouw doet dat met je: ‘kantoorziekte’, noemt de wetenschap het. Kantoorlucht zit namelijk vol ongezonde en zelfs giftige chemicaliën. 4 gezonde kamerplanten maken dat leed weer ongedaan, toonde NASA aan.

Maar voordat we daarbij aankomen neem ik je eerst even mee naar New Delhi, India. Prachtige plek, zul je denken. Tempels, tombes, parken en markten. Prachtig – om te zien. Wat je echter niet ziet, is de enorme luchtvervuiling. Zo enorm dat niet rokende Indiërs volgens onderzoek zo’n 30% kleinere longcapaciteit hebben dan de gemiddelde rokende Europeaan.

Indisch onderzoeker Kamal Meattle had er hoogstpersoonlijk last van. Zijn longcapaciteit, zeiden de doktoren, was verminderd tot 70%. De Indische luchten maakten ze langzaam maar zeker kapot.

Naar aanleiding daarvan kwam Kamal daarom in 2009 met de TED-talk ‘How to Grow Fresh Air’. Vlak nadat zijn 15-jaar durende diepgaande studie in luchtverversing door middel van gezonde kamerplanten in een druk bemand kantoorgebouw was uitgebracht in 2008.

gezonde kamerplanten en kantoorplanten op kantoor

Het effect van verschillende soorten planten werd in dit testgebouw (door de studie het eco-vriendelijkste gebouw van India) per vierkante meter en per persoon gemeten. En die gezondheidseffecten waren nadrukkelijker aanwezig dan je grappentappende oom op een verjaardagsfeest:

 • oogirritatie nam af met een indrukwekkende 52%
 • algemene ademhalingsproblemen met 43%
 • het aantal gevallen van hoofdpijn daalde met bijna een kwart (24%)
 • longaandoeningen bij de kantoorwerkers daalden met 12%
 • en zelfs de astmatische klachten die veel van hen hadden waren 9% minder

Stuk voor stuk tekenen van ‘de kantoorziekte’ – internationaal het ‘sick building syndrome’ genoemd. Tekenen die niet alleen in het luchtvervuilde India, maar net zo zeer in ons Europa voorkomen. Tekenen die je misschien zelf ook wel herkent (ik in elk geval wel) – en die stuk voor stuk aanzienlijk verminderd werden door de planten in het gebouw in Kamal’s onderzoek.

We hebben namelijk niet alleen het Indische onderzoek van Kamal om op te bouwen. Niemand minder dan NASA, deed eenzelfde soort onderzoek naar de beste gezonde kantoorplanten. Alleen deden zij het om te testen welke planten afgesloten ruimtes van pure lucht en zuurstof konden voorzien. Daarom gingen zij nog een stapje verder dan onze Indiër. NASA lette namelijk niet alleen op zuurstofproductie van de kamerplanten, maar ook op het afbreken van giftige stoffen in de lucht die binnenshuis hangt. Of binnenskantoors, zo je wil.

En daarover kunnen we in Europa gerust een duit of twee in het luchtvervuilingszakje doen. Giftige chemicaliën – zoals Formaldehyde, Trichlooretheen en Benzeen – zitten namelijk gewoon in de kantoorlucht die op dit moment om je heen hangt.

gezonde-kamerplanten-en-kantoorplanten-8

Over Trichlooretheen:

“De stof is irriterend voor huid en slijmvliezen en kan effecten hebben op de lever, de nieren en het centrale zenuwstelsel, met als symptomen onder meer hoesten, buikkrampen, misselijkheid, braken en bewusteloosheid.”

En Formaldehyde, komt er ook behoorlijke bekaaid vanaf:

“Formaldehyde kan de ogen, neus en keel irriteren. Er kan ook hoofdpijn en huidirritatie optreden. Het is zelfs mogelijk om een beroepsastma op deze stof te ontwikkelen.”

Klinkt bekend? Exact. Dé tekenen onder de kantoorwerkers uit Kamal’s onderzoek. Veroorzaakt door deze giftige chemicaliën, die nu nog altijd gewoon in onze meubels, gordijnen, kopieermachines en laserprinters zitten. Spullen waar we onze gebouwen mee volgestouwd hebben in de afgelopen decennia.

Goed, genoeg horror-verhalen. Tijd voor oplossingen. En die zijn, volgens het NASA-onderzoek én Kamal Meattle’s studie te vinden in planten. Een paar heel specifieke planten, zelfs.

Kantoorplanten: de 4 beste volgens NASA

Maar wélke?

Dat kan ik je heel precies vertellen. De beste luchtzuiveraars. Er zijn namelijk 4 gezonde kamerplanten, die met stip bovenaan kwamen te staan na de uitvoerige studies van NASA en Kamal Meattle:

gezonde kamerplanten en kantoorplanten. Areca Palm

1. de Areca Palm

Voor 100% pure lucht heb je er 3 per persoon nodig, maar met één van deze gezonde kantoorplanten heb je ook al een aanzienlijke verbetering in de luchtkwaliteit. Je moet wel wekelijks zijn bladeren afstoffen, maar dan heb je ook wat.

Hij is namelijk een topper wat betreft zuurstofaanmaak. Geef hem wat CO2 en hij kan er wat mee. O, en Formaldehyde – daar rekent hij ook als geen ander mee af volgens NASA.

gezonde kamerplanten en kantoorplanten. Sansevieria

2. De Sansevieria

Een heel bijzondere, want hij wordt door Kamal niet voor niets de slaapkamerplant genoemd: de Sansevieria doet zijn luchtverfrissende werk namelijk ‘s nachts.

Daarnaast kan hij alle bovengenoemde gevaarlijke chemicaliën uit de lucht halen: Benzeen, Trichlooretheen noch Formaldehyde zijn veilig in de buurt van de Sansevieria. Ook fijn: deze gezonde kamerplant heeft maar bar weinig onderhoud nodig.
Voor 100% pure lucht heb je er wel 6 tot 8 per persoon nodig. Zet dus gerust een paar van deze gezonde makkers op een rijtje in een mooie design plantenbak.

gezonde kamerplanten en kantoorplanten. de Scindapsus

3. de Scindapsus

Waarschijnlijk wat minder bekend, maar zou daarom niet minder geliefd moeten zijn. De Scindapsus of Epipremnum aureum kan er wat van. Een kanjer van een gezonde kantoorplant in het verwijderen van Formaldehyde en Benzeen, voornamelijk.

gezonde kamerplanten en kantoorplanten. de gerbera

4. de Gerbera

Wil je net wat vrolijkers op kantoor? Een vaasje of pot Gerbera’s doet de truc net zo goed.

Grote favoriet uit het NASA-onderzoek, doordat hij ver boven de rest uitstak in het opruimen van Benzeen én Trichlooretheen. Formaldehyde pakt er gewoon als bonus bij.

Laat die gezonde kantoorplanten maar komen!

En wat denk je, kun je daar wat mee? Stop dan straks even bij de plantjesmarkt en neem er een paar van Kamal’s en NASA’s top-lijst mee. Verras je collega’s en baas met wat gezonde opvrolijking van je werkplek – voor je eigen gezondheid. Doei snotneus en hoofdpijn, hallo frisse lucht.

Als je baas trouwens niet zo overtuigd is van je gezonde kantoorplanten invasie, vertel hem dan dit er maar bij: de productiviteit van de kantoorwerkers uit Kamal’s onderzoek steeg aanzienlijk door de aanwezigheid van de gezonde kamerplanten – met zo’n 20%!

Niet alleen goed voor jou, maar ook voor de zaak dus – een paar van die gezonde plantjes.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog