Ochtendritueel tips van topchef: Mise-en-place!

Van die chefs die alles in een razend tempo gedaan krijgen, hoe ingewikkeld het gerecht ook is. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Hun belangrijkste geheim, is toevallig ook de moeder der ochtendritueel tips. Laat je inspireren door hun slimme aanpak voor een gestroomlijnde – én ontspannen – ochtend.

Een supersnel ochtendritueel. Dat zou toch mooi zijn. Er vallen namelijk bar weinig doekjes om te winden: de ochtend is een uitdaging voor de meesten onder ons. Of je nu een ochtend- of een avondmens bent, of je een pakketje kids hebt die afgeleverd moeten worden bij school of de opvang – of dat je alleen jezelf kantoor-klaar moet maken: de ochtend is altijd een uitdaging en ochtendritueel tips zijn daarom nooit overbodig om je drukke leven wat soepeler te laten verlopen.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Met een half toegeknepen oog kijk je – voor de derde keer – naar je snoozende wekker, met een slap handje draai je de douchekraan open en even later stop je half wakker een tandenborstel in je mond.

Terwijl het water op je hoofd je enigszins in het land van de levenden brengt, bedenk je je dat je je nog moet aankleden, opfrissen, ontbijt eten, lunch maken, spullen pakken, kids klaarmaken, … “Dat gaat echt niet lukken voor achten. Alweer.”

Gemiddeld staan we, volgens onderzoek van Universiteit Utrecht, in Nederland om 07:00 op. Een gemiddelde kantoordag begint om 08:30 of 09:00. De gemiddelde woon-werkafstand is 22,5 kilometer. Zeg dat we daar een half uur tot een uur over doen, file en alles inbegrepen. Dan zouden we rond 08:00 thuis kunnen vertrekken – wat ons een uur voor ons ochtendritueel oplevert. Gemiddeld dan, hè.

Ochtendritueel tips_

Toch lijkt de tijd altijd veel sneller te gaan in de ochtend en hebben we zelden de tijd om rustig van onze koffie of thee te genieten. Dus: hoe krijg je je ochtendritueel écht in dat uur, of sneller gedaan? Het antwoord komt uit onverwachte hoek. Het zijn de topchefs die hier de beste raadgever zijn. Laat je inspireren door deze ochtendritueel tips van sterren-niveau.

Het geheim van topchefs

Je kent ze wel: ze sjezen door de keuken, weten precies wat er op het menu staat, wie wat bestelde en hoe ze dat – allemaal tegelijkertijd! – klaar moeten maken. Ze grijpen naar een messenblok, hakken wat in deze hoek, bakken wat in de andere, roeren in een pannetje hier en roepen wat tegen de sous-chef daar. Ondertussen checken ze ook nog de binnenkomende bestellingen, en serveren hun sublieme gerechten precies op tijd uit!

Hoe. Doen. Ze. Dat?!

Anthony Bourdain kan het je vertellen. Bourdain is legendarisch chef van Brasserie Les Halles in New York, auteur van meer dan 22 kookboeken (deed hij ook nog tussendoor) en beroemd tv chef in het Amerikaanse ‘Top Chef’.

Hij kan je één ritueel aanbevelen voor een drie-sterren-ochtendrecept: mise-en-place.

En daarmee bedoel ik niet dat je een drie-sterren-ontbijt moet maken met allerlei zorgvuldig voorgesneden fruitjes en groentjes en kruidjes en ditjes en datjes. Nee, het gaat om wat mise-en-place werkelijk is, volgens topchefs.

De letterlijke vertaling is namelijk: ‘arrangeren’ of ‘plaatsen’. Je plaatst alle ingrediënten van jouw ochtend op de juiste plek, vóórdat je aan de slag gaat. Dát is namelijk hoe topchefs het doen: dat magische ritueel in de keuken. Alles heeft daar zijn eigen plek en staat klaar om gebruikt te worden op het juiste moment.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Bourdain in zijn best seller ‘Kitchen Confidential’: “Mise-en-place is de religie van alle topchefs. Als chef is je kookstation en de mate waarin alles klaar staat het verlengstuk van je zenuwstelsel. Het universum is pas in orde wanneer je werkplaats klaargemaakt is…”

Ochtendritueel tips topper: mise-en-place 

‘Leuk, een chef die vertelt over z’n keukenritueel. Maar ik heb een drukke ochtend voor de boeg die gemanaged moet worden. Wat heb ik dan aan zijn kookstation?’

Welke les jij daar met je ochtendritueel uit kunt trekken: Bereid. Alles. Voor.

Oftewel: mise-en-place, de moeder der ochtendritueel tips. Leg alle ingrediënten van je ochtendritueel op de juiste manier geprepareerd en op de juiste plek neer, zodat je het op het juiste moment in je ochtendritueel kunt gebruiken.

Niet alleen in de keuken, als voorbereiding op wat je gaat eten als ontbijt en lunch. Zet alles overal op de juiste plek klaar:

  • Zet je wekker op een tactische plek klaar, ver weg van je bed – zodat je niet kunt snoozen!
  • Leg je sportmatje uit, als je ‘s ochtends graag even beweegt.
  • Kies je outfit de avond van tevoren uit. Leg hem klaar. Ook die van de kids.
  • Maak je meeneem-lunch van tevoren klaar. Extra tip: misschien zelfs al voor de hele week. Boterhammen kunnen namelijk goed in de vriezer!
  • Zet het ontbijt klaar. Havermoutpap bijvoorbeeld, dat je ‘s nachts laat inweken.
  • Leg je spullen op een vaste plek klaar: tas, jas, sleutels, telefoon, etc.

Ochtendritueel tip_

Dat is het! Het geheim van de topchefs wereldwijd, met je gedeeld door monsieur Bourdain. Mise-en-place: het recept voor een top ochtend, en een supersnel begin van de dag. Met deze ochtendritueel tips sjees jij ‘s ochtends door het huis als een echte chefkok, die alles tegelijk voor elkaar lijkt te krijgen en op tijd een meesterresultaat neerzet. Terwijl het enige wat je anders hebt gedaan, is: voorbereiden en tactisch plaatsen.

Wie weet hou je zelfs tijd over. Kun je vandaag je koffie warempel eens rustig opdrinken. Of eindelijk eens met het hele gezin aan tafel zitten, voordat iedereen de deur uit stormt. Da’s nog eens een fijn begin van de dag.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X