Bewegen is goed voor je brein: 6 bewezen voordelen van activiteit

Bewegen is goed voor je brein: 6 bewezen voordelen van activiteit

156 Shares

Dat sporten en actief zijn goed is voor je lijf, dat wist je vast al. Maar wist je ook dat het wonderen kan doen voor je brein? Activiteit is hét breinserum voor een beter geheugen, probleemoplossend vermogen, productiviteit en besluitvaardigheid. Uit onderzoek blijkt zelfs dat regelmatig in beweging zijn structurele verbeteringen in je brein aanbrengt.

“Cardiovasculaire gezondheid is belangrijker dan welke andere factor voor je brein dan ook.”, stelt klinisch psycholoog en geheugenonderzoeker Thomas Crook – die er zelfs een boek over publiceerde genaamd ‘The Memory Advantage‘.

geheugen techniekenDr. Crook heeft helemaal gelijk, want wat blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken? Beweging heeft ontzettend veel positieve uitwerkingen op je brein en daarmee op je werk en je leven.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?


Een 6-tal mooie bewezen effecten die beweging en activiteit op je brein hebben, en die op kantoor flink in je voordeel kunnen werken:

1. Je wordt er wel 23% productiever van, wanneer je lichaam actief is geweest. Werkt beter dan koffie en het effect blijft ook nog eens de hele dag hangen! Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het International Journal for Workplace Health Management.

2. Sterker nog: besluit je vandaag een half uurtje op de fiets naar het werk te gaan in plaats van met de auto? Dan kun je de effecten van effectiever werken en helderder denken meestal al direct merken.

Uit onderzoek in het blad Brain and Cognition blijkt dat een half uurtje fietsen je brein een boost geeft waarbij je hersenen op top-niveau ratelen. Een superboost dus, die zeker een uur lang na het ritje blijft doorwerken.

3. Ben je slecht in namen onthouden, verdwijnen belangrijke feiten altijd op magsiche wijze uit je hoofd en zie je vaak door de bomen het bos niet meer? Vergeet de sudoko’s en andere zogenaamde geheugen-boosters.

Een work-out is het brein-medicijn pur sang. Je onthoudt zaken beter en je probleemoplossend vermogen stijgt met wel 20% na een potje bewegen – volgens een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke blad ‘Perceptual and Motor Skills’.

4. Na een studie van 9 maanden onder een groep van ruim 80 uitvoerende en leidinggevende personeelsleden waren de regelmatige bewegers maar liefst 70% beter in het maken van lastige beslissingen.

5. Volgens een studie in het blad Ergonomics maken fitte kantoorwerkers 27% minder fouten dan kantoorwerkers die weinig bewegen.

6. En je brein wordt er ook nog eens blij van. Na een ontspannen fietstochtje van maar 20 minuten merkten mensen tijdens een onderzoek al een positieve verandering op in hun humeur. Niet alleen direct na het tochtje, maar tot wel 12 uur na de activiteit!

Dat komt door de endorfine die vrijkomt wanneer je beweegt: een euforische drug die je zelf al in je hoofd hebt. Het enige wat je moet doen is hem vrijlaten door middel van beweging!

geheugen trainen

Actieve volwassen afgezet tegen volwassen die veel zitten en weinig bewegen (sedentary adults). VO2 wordt gehanteerd als ‘gezondheidsmeter. © Surgeon General rapport ‘Physical Activity and Health’

Ok, je brein is er blij mee. En je baas daardoor ook. Maar sporten en bewegen heeft nog een aantal voordelen die je er gratis bij krijgt:

Het drukt je snoepwoede de kop in. Heb je zin in een flink stuk chocoladetaart en weet je dat je het eigenlijk niet zou moeten doen? Volgens een onderzoek gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift Appetite vermindert een wandeling van 15 minuten je zin om te snoepen al met 12%.

De pondjes komen er minder snel aan, wanneer je regelmatig sport. Volgens een studie in het onderzoeksverslag Obesity.

– Wil je stoppen met roken? 10-15 Minuten aerobics brengt al een verandering in je brein aan, waardoor je behoefte aan nicotine vermindert. Nog mooier: uit dit onderzoek onder tieners blijkt daarnaast dat rokers minder vatbaar zijn voor plaatjes van rokers en door anderen die roken, wanneer zij regelmatig sportief zijn.

– Je zou een oogje op sporten moeten hebben. Letterlijk. Mensen die dagelijks een stukje rennen of in beweging zijn, hebben 19% minder kans op achteruitgang van de ogen op latere leeftijd. Degenen die nog actiever waren verlaagden die kans met 42 tot 54% – volgens deze visueel wetenschappelijk onderzoekers.

cursus time management

Aan de bak!

Dus wat moet je nu gaan doen? Grijp dagelijks alle manieren aan om te bewegen, sporten of actief zijn. Neem de fiets naar je werk, een omweg naar het toilet op kantoor of een ommetje tijdens de lunch: vul het zelf maar in! Let daarbij wel even op de aanbevolen omstandigheden van regelmatig bewegen om het gewenste effect te behalen: 20-30 minuten aaneenvolgende activiteit, 3-5 dagen per week, met een hartritme dat 60-85% van het maximum is.

Tip: zo test je je (maximale) hartritme

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Je huidige hartritme test je door het aantal slagen per minuut te tellen, door twee vingers bij een bloedvat te houden (bijvoorbeeld aan je pols).

Je maximale hartritme ontdek je door je leeftijd van 220 af te tellen. Ben je bijvoorbeeld 38 jaar oud? Dan is je maximale hartritme (220-38=)182. 60% van je maximale hartritme is dan (60%*182=)109 en 85% is 155.

Ben je actief bezig? Dan zou je aan je pols dus tussen de 109 en 155 slagen in een minuut moeten tellen om het gewenste effect te bereiken. Om niet te hoeven nadenken over je optimale hartslag is een hartslagmeter geen overbodige luxe. Kijk bijvoorbeeld eens naar de populaire hartslagmeters van Polar of Suunto.

Ben je naast enthousiast ook nieuwsgierig geworden naar de positieve effecten die bewegen op je lichaam en brein hebben? Lees dan dit lijvige wetenschappelijk onderzoek (of alleen de uitgebreide samenvatting in het begin), en leer nog meer.

156 Shares
Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
Over de auteur

Gerald Essers • samen met mijn team bij Time Management.net help ik mensen en organisaties om met onze cursus time management hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken. We inspireren vele grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland waaronder: Shell International, Vodafone, Siemens, RTL Nederland, Rabobank, HP, L’Oréal, Heineken, diverse ministeries en universiteiten.

Trackbacks

 1. […] met media? Ga eens lekker naar buiten, maak een wandeling, ren een rondje of mijmer wat in de tuin. Allemaal opties om de tijd – die je gewonnen hebt door […]

 2. […] stukje fietsen (of misschien zelfs lopen) is namelijk goed voor je lijf, je brein en je productiviteit van de rest van de dag. Op de terugweg zorgt het voor ontspanning en maakt het je hoofd helemaal […]

 3. […] Victor Hugo, groot Frans schrijver in de 19e eeuw, wist ook wel raad met een beetje fysieke beweging. Hij reserveerde 2 uur per dag voor een flinke workout (#4) aan het strand. Niet gek, want er bestaan maar liefst 6 onderzochte voordelen van regelmatig bewegen, die stuk voor stuk een positi…. […]

 4. […] om te overleven: de basis. Deze laag houden we stabiel door gezond slapen, gezond eten, drinken en regelmatig actief zijn of sporten. Juist voor kantoorwerkers, die niet de hele dag door actief zijn zoals topsporters – is het […]

 5. […] Leonardo heeft het niet eens over hoe goed fysieke beweging is voor je brein. Hij bedoelt dat je brein in beweging moet […]

 6. […] * Je afstandbediening kun je namelijk vervangen door je sportschoenen. Gedachteloos grijp je naar het bijzettafeltje… Oja! Je moest eigenlijk maar een rondje gaan rennen in plaats van de herhaling van Dr. Phil kijken. Beter voor je brein. […]

 7. […] voor de verandering. Zo investeer je tijdens je boodschappenronde in een gezonde toekomst. Door genoeg te bewegen en gezond te eten, leef je waarschijnlijk ook nog jaren langer en heb je de ultieme tijdsvergroter […]

 8. […] Leg je sportmatje uit, als je ‘s ochtends graag even beweegt. […]

 9. […] ik van mijn lichaam een bruikbaar instrument te maken of verwaarloos ik […]

 10. […] Geen kracht om jezelf aan te zetten tot sporten. […]

 11. […] de kwantiteit en kwaliteit van je slaap; • het aantal herstelmomenten gedurende de dag; • de fitheid van je lichaam; • en je […]

 12. […] is goed voor je brein. Lees hier hoe dat […]

 13. […] Zet het dus in je agenda. Zorg dat je er niet omheen kunt. Reserveer die tijd. Máák die afspraak met jezelf. Elke zaterdag om drie uur met de kids naar het bos. Elke laatste zondag van de maand een dagje sauna. Elke ochtend vijf minuten mediteren. Elke vrijdagavond naar de cursus fotografie. Elke dag dertig minuten hardlopen. […]

 14. […] Beweeg. Ga naar de sportschool, trek je renschoenen aan en loop het park in, of maak gewoon een wandeling om het kantoorgebouw. 20 minuutjes is al voldoende om je brein compleet te resetten. […]

 15. […] van ‘snack-nieuws’ in de NU-, Twitter- of Facebook app. Dat kan voor jou ook Runkeeper zijn, om je te verleiden tot meer bewegen en die 10 km nu eindelijk eens onder de knie te krijgen – of The Mindfulness App die je helpt […]

 16. […] (zou leuk zijn, maar haalbaar is het waarschijnlijk niet). Begin eens bij de koffiebar om de hoek. Maak een wandeling als je vastloopt met je werk. Of ga met je rapport in het dichtstbijzijnde park zitten om het daar […]

 17. […] remedie tegen een laag zelfbeeld. Het stimuleert de aanmaak van endorfine en je krijgt er simpelweg een gezonder lijf en brein […]

 18. […] En als je dan toch een andere route neemt om je ochtendhumeur transitie in gang te zetten, neem dan meteen – als het even kan – een groene(re) route. Die kleur doet namelijk wat met je. Word je bewezen blij van. En als zelfs dát even kan; neem je fiets in plaats van je auto, om die route af te leggen. Bewegen maakt je namelijk ook bewezen blijer. […]

 19. […] tegenovergestelde van nietsdoen. ‘Bewegen’ is een wondermiddel voor je brein als je het dr. Scherder vraagt. Zó’n wonderlijk middel […]

 20. […] Je zet je sportschoenen naast je bed klaar, en vraagt je partner je eigen schoenen te verstoppen totdat je ‘s ochtends een rondje bent gaan hardlopen. […]

 21. […] Beweeg – het effect op zowel Frontale Lob als Hippocampus is werkelijk wonderlijk. […]

X