Ontbijten en haasten gaan in veel gevallen samen. Als je het echter wat slimmer aanpakt, is dat niet nodig. En: een snel ontbijt om je dag mee in te knallen hoeft helemaal niet minder gezond te zijn! Supersnel én gezond ontbijten doe je zo volgens de experts.

Tim Ferriss, misschien heb je al van hem gehoord. Hij schreef The 4-Hour Work Week en daarna in dezelfde reeks nog The 4-Hour Body en The 4-Hour Chef. Stuk voor stuk boeken die alle andere productiviteitsboeken deden verbleken. Qua on-conventionaliteit, dan. Tim ‘hackt’ zowat alles in zijn leven, om als levend testkonijn te ervaren wat nu echt het beste werkt – voor alles ongeveer. Het zijn dan ook behoorlijk dikke boeken. En hoewel een werkweek van 4 uur niet zo makkelijk voor iedereen is weggelegd, staan er in die dikke pillen ook een aantal kleinere heel praktische toepassingen voor een makkelijker leven.

Zoals die over je ontbijt.

… – Oja, had ik al gezegd dat Ferriss al zijn experimenten baseert op bestaand onderzoek, of zich op zijn minst laat bijstaan door wetenschappers en experts? Geen larie, dus.

Terug naar het ontbijt.

Snel ontbijt, volgens lifehacker Tim Ferriss

Ferriss claimt dat je binnen 30 minuten nadat je wakker bent geworden ongeveer 30 gram proteïne naar binnen moet werken, om een simpel en goed ontbijt te eten.

Wat dat betekent, 30 gram proteïne?

 • Ongeveer 3-5 eieren
 • Een bonk kipfilet
 • Een bakje kwark
 • 100 gram tonijn
 • 200 gram linzen
 • of nog simpeler: een proteïne shake

snel-ontbijt-3

Daarmee heb je genoeg proteïne om je dag te starten. Niet erg creatief, en waarschijnlijk puur op deze manier gegeten ook niet bijzonder smakelijk. Maar dat deert Ferriss nu eenmaal niet.

Tim Ferriss: “Ik hou net zo weinig van ontbijt maken als jij dat waarschijnlijk doet. Ontbijten is functioneel, meer niet.”

Kun je over discussiëren. Maar goed, het is zijn visie die ik hier aan het uitleggen ben. Daarom, de uitleg: waarom zou je zoveel en alleen maar proteïne eten ‘s ochtends? Waarom is het zo functioneel?

Ferriss antwoord, in The 4-Hour Body:

“Proteïne eten als eerste op een dag vermindert je neiging naar ander ongezond voedsel. Terwijl je slaapt, werkt je lichaam aan het eigen onderhoud, waaronder gebruik maken van je vetreserves. Wanneer je je lichaam suiker in de ochtend geeft, stopt het met vet verbranden en start het met die suikers verbranden. Ik heb toch liever het vet.”

Goed, tot zover Ferriss’ kijk op de zaak. Toegegeven: een bakje kwark is een makkelijk – en zo te zien ook een gezond en snel – begin van de dag. Maar erg creatief en smakelijk is het nog steeds niet. Ik kan me zo voorstellen dat je – naast een gezond en snel ontbijt – ook de voorkeur aan smakelijk ontbijten geeft.

Dat kan. Laten we Ferriss’ proteïne idee in het achterhoofd houden en daarop verder borduren voor – niet een gezond en snel, maar – een lekker, gezond en snel ontbijt. En daar hoef je niet eens ongezonde ingrediënten voor toe te voegen. Volgens een andere expert.

Snel ontbijt, volgens chef Mark Garcia

In reactie op Tim Ferriss’ theorie in The 4-Hour Chef, reageerde topchef Mark Garcia met deze video:

Hij geeft er dus zijn eigen, verfijnde tintje aan. Nog steeds hoog in proteïne, maar dan lekker – is wat Garcia laat zien:

 • Je maakt een omeletje klaar van een paar geklutste eieren (op laag vuur, blijven roeren!).
 • Wat lekkere kruiden erbij (ik kan alle mixen van ‘Jonnie Boer’ aanraden).
 • Voeg daarna wat ingrediënten toe die goed zijn volgens Ferriss. Zwarte bonen, zoals Garcia laat zien. Of je kiepert die 100 gram tonijn erbij. Of allebei. Voorgesneden blokjes gerookte kipfilet kan ook. En linzen.
 • On the side heeft Garcia nog een avocadootje en wat ‘pico de gallo’ – een soort tomatenmix.

Zo kan het dus ook! Niet moeilijk. Duurt niet lang. Geen berg afwas. Kloppen, bakken, roeren, mixen – klaar.

snel-ontbijt-5

Maar wat als je niet van eieren houdt? Of zo’n omelet in de ochtend toch wat heftig vindt? Dan heeft deze ervaringsdeskundige het advies voor jou.

Snel ontbijt, volgens foodblogger Sharon Numan

Volgens foodblogger bij Voedzo.nl bestaat een ideaal en snel ontbijt uit iets meer dan alleen proteïnen. Koolhydraten, eiwitten en vetten worden aangeraden in de ochtend. Denk:

 • volkoren boterhammen (koolhydraten)
 • volkoren crackers (koolhydraten)
 • muesli (koolhydraten)
 • melk (eiwit)
 • yoghurt / kwark (eiwit)
 • halvarine / margarine (vetten)

Een extra tip van Numan voor een super snel ontbijt: maak het van tevoren al klaar voor de komende paar dagen!

Numan: “Je kunt zondag pannenkoeken bakken en die de volgende ochtenden eten. Ik zou die dan niet beleggen met stroop en poedersuiker, maar met dingen als avocado, roomkaas, fruit of gerookte zalm. Oprollen en klaar.”

Of fruit!

snel-ontbijt-4

Meer inspiratie nodig? Heeft de volgende voedingsexpert voor je.

Snel ontbijt, volgens voedingsexpert Odette Bruis

Ook Odette Bruis heeft zo haar eigen idee over wat te eten in de ochtend, zonder dat je er veel tijd in moet steken. Maar voordat het zover is, heeft ze een belangrijke mededeling. Wat je niet wil doen om ‘s ochtends snel te zijn. Grijpen naar een mueslireep.

Voedingsexpert Odette Bruls, tegen NRC: “Je ziet steeds ontbijtproducten die ze promoten als een heel ontbijt, zoals een mueslireep. Muesli is in principe gezond, maar bij zo’n reep blijft het natuurlijk niet vanzelf aan elkaar plakken. Er worden allerlei vetten aan toegevoegd die ongezond zijn.”

Maar wat dan wel? Heeft Bruis ook een antwoord op. Dit is hét enige echte gezondste, smakelijkste en snelste ontbijt, volgens de voedingsexpert: een lekkere dikke smoothie. Daar kan namelijk alles in – en je hebt het in een mum van tijd door de blender!

Bruls: “Een smoothie met yoghurt, muesli en fruit is het beste. Zorg dat de smoothie dik is. Want hoe dunner de smoothie, hoe sneller hij door je lichaam gaat. En hoe sneller je daarna weer honger krijgt.”

snel-ontbijt-2

Wil je écht je ontbijt helemaal goed doen. Dan kun je bovenstaande adviezen natuurlijk ook allemaal combineren. Hoewel het dan niet meer zo snel is, waarschijnlijk. Zie je jezelf al door de keuken rondrennen? Niet echt een relaxt begin van de dag zo:

 • Die smoothie blenden;
 • Je omelet bakken;
 • Tonijn en bonen of kip en linzen tevoorschijn toveren;
 • De pannenkoeken opwarmen.

En dan weet ik niet of het – allemaal bij elkaar – ook nog zo smakelijk is?

snel-ontbijt-1

Ach, je kunt het allicht proberen! Nog genoeg ontbijtjes voor de boeg om te experimenteren.

Je kunt er ook gewoon eentje uit het rijtje kiezen. Eentje die je meteen aanspreekt en lekker snel lijkt. De smoothie bijvoorbeeld. Of wie weet heb je op maandag zin in een omeletje, op dinsdag in een smoothie en lijkt woensdag meer een pannenkoekendag.

Probeer, experimenteer, maar hoe je het ook doet: start je dag goed met een doordacht en snel ontbijt!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog