Een vakantie plannen is stressvol; eindelijk het met elkaar eens worden over wat de bestemming van dit jaar wordt en je zorgen maken of je volgepropte koffer wel voldoende kleding bevat. Eenmaal daar besef je dat je nog steeds niet volledig kunt ontspannen; “Even snel die mail afhandelen, schat!” – Stop ermee; het kantoor kan heus wel even zonder jou! Leer nu eindelijk de controle loslaten zodat jij kunt genieten van je vakantie!

We bellen he, als er iets is!”, roept jouw baas je na terwijl jij de deur van het kantoor achter je dicht laat vallen. ‘Prima, 1 telefoontje beantwoorden kan heus geen kwaad’, denk je terwijl jij je klaarmaakt voor je welverdiende vakantie.

Dat dacht je!

Uiteindelijk blijkt dat jij het merendeel van de ochtend bezig bent geweest met het afhandelen van telefoontjes omdat die klant toch écht alleen door jou geholpen wil worden. Toen je daarnaast ook nog ‘even’ een paar zakelijke mails beantwoordde vanuit je hotelkamer (terwijl jij zou moeten bakken in de zon onder het genot van een cocktail), viel het kwartje; jij blijkt onmisbaar op kantoor ook al ben je op vakantie;

Controle-loslaten-3

Controle loslaten lastig zodra je bezig blijft op vakantie

Even een reality-check:

Hoe belangrijk jij ook denkt dat je voor kantoor bent of hoeveel werk jij nog moet verzetten: jij bent niet belangrijk dat je géén vakantie kunt nemen, sterker nog: jij hebt recht erop! Al liggen er drie projecten klaar waaraan je baas graag wil werken terwijl jij weg bent;

“Als je vakantie hebt dan heb je vakantie, punt.”

Net als dat jouw baas niet kan verwachten dat jij doorwerkt terwijl je met 40 graden doodziek thuis ligt, is het ook niet de bedoeling dat jij blijft werken tijdens je vakantie! Toch blijkt dit voor veel werknemers lastig; ze voelen zich namelijk schuldig zodra ze vakantie nemen of nemen zelfs hun werk mee:

Zo blijkt 40% van de werknemers dagelijks kort contact met kantoor te hebben, of dat nou via e-mail is of telefonisch, en 30% werkt zelfs gewoon door op vakantie! Vooral het bijhouden van deze werkactiviteiten vinden het vaakst plaats tijdens het verlof, een top drie:

 1. Lezen en beantwoorden werkgerelateerde mail
 2. Telefonisch werk bespreken met collega’s
 3. In contact blijven met klanten (via mail, skype, maar ook telefonisch)

Terwijl je een ontspannen vakantie zou moeten hebben, lukt dat zeker niet als jij dagelijks bezig blijft met bovenstaande taken. De angst om achter te komen lopen, naast bepaalde deals te grijpen en zelfs de vrees om een bepaalde contractverlenging mis te lopen, speelt parten bij het niet kunnen neerleggen van je werk.

Jij denkt misschien dat je productief bent en je baas een plezier doet door te werken op vakantie, maar het is van de gekke dat je daadwerkelijk werk verzet terwijl je zou moeten genieten van jouw verlof! Jouw vakantie is namelijk bedoeld om de accu op te laden en zolang jij je bezig blijft houden met conference calls of het versturen van mails, zul je eerder tegen een burn-out aanlopen dan dat je uitgerust terugkeert. En dat is niet de bedoeling van een vakantie;

Controle-loslaten-4

Doorwerken tijdens je vakantie benadeelt jouw rust

Vakantie nemen is namelijk dé manier om jezelf, je lichaam, maar ook je brein de kans te geven zich te resetten. Dit werkt echter alleen zodra jij dus ook echt de tijd neemt om van je vakantie te genieten (en niet nog even je werkgerelateerde to do-lijst af werkt);

Zodra jij namelijk je zaken meeneemt op vakantie omdat jij andere collega’s niet wil belasten of omdat die klant jouw verantwoordelijkheid is, ben je niet alleen dwaas bezig (je hebt er immers een jaar lang hard voor gewerkt!), maar jij geeft ook niet je lichaam en je brein het signaal dat ze mogen relaxen. Hierdoor blijven zij in ‘werkmodus’ staan waardoor jouw vakantie zijn doel voorbij schiet; je zult hierdoor net zo uitgeblust en vermoeid terugkeren naar kantoor dan toen je vertrok.

Of je nu een pittoresk dorpje bezoekt, slentert over de lokale vismarkt of gewoon lekker luiert aan het strand; zodra jij het voor jezelf, maar ook voor anderen, duidelijk maakt dat jij een tijdje ‘off the grid’ bent en verantwoordelijkheden durft over te dragen aan anderen, zal een vakantie er voor zorgen dat jij de eerder opgebouwde spanningen kunt loslaten! Je zult dus al je vertrouwen moeten leggen in jouw collega’s, zodat je weet dat tijdens jouw absentie die klant in goede handen is; pas dan kun jij volledig ontspannen!

En dat is fijn; naast dat je minder gestresst zult zijn, zal je optimistischer in het leven staan en wie wil dat nu niet? Uitstekende redenen om dus toch maar je werk thuis te laten en de verwachtingen van jezelf (maar ook van je baas) bij te schaven – Dat doe je :

Stressvrij de controle loslaten doe je zo – 9 tips

Hopelijk ben je overtuigd dat ijverig een berg werk verzetten niet langer een bezigheid is die jij wil uitvoeren tijdens jouw vakantie. Door rekening te houden met een aantal zaken voorkom je onnodige stress vóór, tijdens én na je vakantie waardoor je sneller kunt afschakelen, maar ook weer uitgerust aan de slag kunt:

… vóór vakantie

1. Hou ruimte om zaken af te ronden.

Zorg dat je op tijd in kaart brengt welke lopende projecten er afgerond of overgedragen moeten worden en creëer een goed overzicht zodat je weet waar je prioriteiten horen te liggen in de laatste weken.

2. Spreek duidelijk af wat een noodgeval is.

Daarnaast is het belangrijk dat er duidelijke afspraken bestaan over jouw bereikbaarheid tijdens je vakantie. Je wilt voorkomen dat ze je voor elk wissewasje gaan bellen. Spreek duidelijk af wat een noodgeval is en hoe je in dat geval bereikbaar bent.

Controle-loslaten-2

3. Maak iemand anders de ‘go-to-person

Indien jij de go-to person bent bij een bepaald project is het verstandig om tijdig een collega goed te informeren die jouw rol vervult in jouw afwezigheid. Je wilt niet het enige aanspreekpunt blijven! Zorg dat al in de laatste week voor jouw vertrek eventuele vragen bij die persoon terecht kunnen komen.

4. Ga 2 dagen eerder ‘off the grid

Gebruik je laatste 2 dagen voor jouw vakantie om zaken af te ronden en neem ook geen nieuwe klussen meer aan! Zet gerust al je ‘out-of-office’ aan, zodat je niet de laatste dag(en) voor vertrek nog allerlei nieuwe werkgerelateerde mails ontvangt. Onze uitgebreide out-of-office handleiding leert je de do’s and don’ts van een goed out of office-bericht.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Regel je zaken daarom tijdig dan kun je met een gerust hart op vakantie!

… tijdens vakantie

5. Reageer niet op mails

Je bent op vakantie, je out-of-office staat aan. Misschien moeten je collega’s er nog even aan wennen, want je blijft mailtjes binnenkrijgen. Reageer er echter niet op want zodra jij toch antwoordt, is het hek van de dam! Zij zullen verwachten dat je zaken in de gaten houdt of erger nog: je gaat het ook van jezelf verwachten. Negeren dus, die mails. Of nog beter…

6. Laat je laptop en werktelefoon thuis

Je kunt pas volledig de controle loslaten zodra je niet kunt werken! Laat je laptop en werktelefoon dus gewoon thuis. Mocht je gebeld worden voor een noodgeval dan kun je hun eventueel voorzien van advies, maar heb je niet de mogelijkheid het probleem verder op te lossen!

7. Geef je smartphone een opfrisser

Het is natuurlijk hartstikke verleidelijk om ‘even’ jouw mail te checken zodra jij je telefoon in handen hebt, maar voordat jij het weet bent je weer bezig met het afhandelen van werk. Volledig “cold-turkey” gaan en je telefoon verbannen, blijkt ook niet de oplossing. Wat wél werkt is om je telefoon minder aantrekkelijk te maken;

 • Door vooraf het wachtwoord van je (zakelijke) mail te veranderen, maak je het jezelf lastig om tijdens je vakantie je inbox te controleren. (Je moet dan weer overal opnieuw inloggen en dat is vervelend, dus stel je het uit!)
 • Gooi zakelijke apps tijdelijk van je telefoon af zodat je niet in de verleiding komt steeds je telefoon te gebruiken. (Na thuiskomst download je ze heel eenvoudig weer!)
 • Stap tijdelijk uit werkgerelateerde whatsapp-groepjes zodat je niet meegezogen wordt in zaken die op kantoor spelen. (Na jouw vakantie laat jij je gewoon weer toevoegen!)

Controle-loslaten-5

Door tijdens je vakantie even helemaal af te schakelen kun je ontspannen en jouw accu weer helemaal opladen!

… ná vakantie

8. Laat je out-off-office één dag extra aan staan

Je collega’s weten natuurlijk dat je terug bent en trekken bij je terugkomst al meteen aan jouw mouw. Aangezien het werk zich heeft opgestapeld sinds jij weg was, zijn nieuwe verzoeken van buitenaf wel het laatste waar jij op zit te wachten. Laat daarom gerust je ‘out-of-office’ nog één dag aan staan; ze hebben het zolang zonder jou gered, één dagje extra kan heus geen kwaad!

9. Gun jezelf één of twee dagen om de zaak op de rails te krijgen

Zorg ervoor dat je één (of twee) dagen na terugkomst op kantoor ruimte vrijhoudt om zaken weer op te pakken. Door je agenda zoveel mogelijk vrij te houden van vergaderingen, afspraken en grote klussen zorg je ervoor dat jij tijd hebt voor het wegwerken van de eventuele achterstand, het creëren van overzicht of het stellen van prioriteiten. In overleg met je baas kun je misschien zelfs de eerste dag vanuit huis werken.

Houd de buitenwereld dus nog even buiten de deur en zorg voor voldoende ruimte om weer op te starten. Hiermee voorkom je de zogeheten ‘vakantieblues’ waar je vaak vlak na thuiskomst in terecht komt!

Conclusie

Vakantie is heerlijk, maar voor velen ook een uitdaging; de controle loslaten en je rust nemen, blijkt in de realiteit vaak een obstakel. Vakantie nemen draait juist om totale ontspanning en dit zal niet lukken zodra jij bezig blijft met werk! Nu je een aantal handige tips achter de hand hebt, kun jij ook weer volledig genieten van die tenen in het zand! –  Dus kick back, relax en kom even uit die werkmodus. – Je hebt het verdiend!

Meer weten?

Blijf je ondanks de duidelijke afspraken met je baas, toch nog vlak voor die vakantie zitten met een hoop werk dat maar niet af lijkt te komen? Dan is het verstandig om eens te kijken naar de manier waarop je werkt. Waarschijnlijk kun jij veel baat hebben bij een cursus Time Management!Hier leer je hoe jij in 1 dag met minder werk, meer gedaan krijgt!

Controle-loslaten-6

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog