Bill Rielly: bekend van Microsoft, McAfee en Apple, uitvinder, ondernemer, marathonrenner en ont-zet-tend gedreven persoon. Zó gedreven, dat het hem bijna zijn kop kostte. Deze 5 tools redden hem van een burn out. Geen wonder dat die anti burn out tips werken, zegt de wetenschap.

En dat doen ze nog steeds. Want de 5 anti burn out tips die Rielly ontdekte om zijn dagelijks leven stress-vrijer te maken, gebruikt hij nog steeds en werken nog steeds – zoals zijn vriend George McKeown liet zien in deze post op Harvard Business Review.

Want dat leven van hem, dat dreigde heel even de verkeerde kant op te gaan. Het was vol, en eigenlijk best heel perfect. Bill Rielly had namelijk zowat alles voor elkaar. Hij had West Point, een hoog aangeschreven Amerikaanse militaire academie, succesvol afgerond. Ging daarna werken bij Microsoft, boven in het bedrijf. Verdiende geld als water. Had een fijne familie, vrienden en hobby’s te over. Hij had het echt allemaal; huisje, boompje en het beestje ook.

En toch: al zijn dagen waren gevuld met stress en al zijn nachten waren alles behalve gevuld met slaap.

Waar het mis ging met Bill Rielly

Rielly moest meer. Verder. Groter. Beter. Dieper. Breder. Alles wilde hij bereiken, en hij zou er voor tot het gaatje gaan. Want dat is wat hij had geleerd op de militaire academie. Pijn is tijdelijk, daar bijt je je doorheen. Het doel, daar gaat het om. Dat moet je kosten wat kost bereiken… Zo dacht hij althans.

Zijn gedrevenheid kwam tot een symbolische (en even verontrustende) piek toen hij zijn tweede marathon rende. Hij finishte een paar minuten later dan hij voor geoefend had… Hij had gefaald, vond hij. Om dat ‘goed te maken’ rende hij een paar weken later nog een marathon, en finishte een uur later. Zijn lichaam was er klaar mee.

Een duidelijk signaal, dat zijn vrouw uiteindelijk in alle ernst oppikte. Zij was degene die hem er op wees dat hij zijn eigen gedrag eens grondig moest gaan onderzoeken, omdat zijn gedrevenheid en onbezonnen doorzettingskracht hem anders de kop zouden gaan kosten.

burn-out-tips-1

Het was een wake up call voor Rielly, die inzag dat zijn vrouw een punt had. Zijn militaire doorbijt-benadering werkte niet op de lange termijn. Het was iets voor strijdkrachten in training, of op het slagveld. Niet in het leven van een kantoorwerker. Niet non-stop.

Hij moest iets veranderen, maar wilde het roer niet omgooien want hij hield ook van zijn leven en alles dat hij daar in bereikt had. Wat hij uiteindelijk heeft gedaan, is een paar kleine dingen veranderd en geïmplementeerd om van die eeuwige stress af te komen – meer niet.

Burn out tips: 5 kleine tools, 1 grote verandering

Die paar kleine dingen haalde hij – want het blijft een academicus en praktische software techneut – rechtstreeks uit de wetenschap. Hij onderzocht hoe stress werkte en wat hij kon doen om het te verminderen, zonder zijn activiteiten drastisch te verminderen.

5 anti burn out tips destilleerde hij uit zijn research. Dé 5 tools die hij nog steeds elke dag gebruikt. Zonder te veel stress, met evenveel activiteiten en taken, en met wat meer lol in zijn dagelijks leven.

burn-out-tips

1. Ademhalen

Ik zei toch dat ze simpel waren, Rielly’s anti burn out tips? Ademen kan echt iedereen. Op de juiste manier en het juiste moment ademen, dát is echter de truc. Rielly ademt extra diep in en extra diep uit, elke keer wanneer hij een probleem tegen het lijf loopt. Iets waar hij op vastloopt achter zijn bureau, bijvoorbeeld.

Hij startte met één diepe ademhaling, meer een zucht. Tegenwoordig neemt hij er tot wel een half uur de tijd voor om zijn lijf en brein te kalmeren met diepe ademhalingen – tot hij de situatie weer overziet.

Stress werkt namelijk averechts wanneer je tot een oplossing wil komen. Rust en kalmte daarentegen; dat werkt dan weer wel. Dat was de heldere conclusie van Harvard’s onderzoek naar het effect van ademhaling op je brein. Een studie die Rielly duidelijk inspireerde tot zijn eerste tool: beter ademen.

burn-out-voorkomen

2. Mediteren

Hij dacht dat het iets voor hippie’s was, dat mediteren. Met zijn beta-brein en militaire opleiding kon hij aan zoiets zweverigs echt niet gaan beginnen.

Tot een paar groten der aarde hem voor gingen. Mensen die een voorbeeld voor hem waren: Steve Jobs, Russell Simmons, Marc Bennioff en zelfs Oprah Winfrey zweerden bij een goed potje meditatie om stress te verminderen en een burn out voor te zijn.

En toen was er deze studie van Harvard, die voor Rielly de doorslag gaf om aan de slag te gaan met zijn tweede tool. Een studie die onweerlegbaar aantoonde dat mediteren de grijze massa in je hoofd doet groeien. Het gedeelte dat verantwoordelijk is voor het reguleren van je emoties en het leren van nieuwe dingen.

Rielly was om. Hij begon met een simpele en praktische bodyscan, waarbij hij even heel bewust probeerde te zijn van alle onderdelen van zijn lijf – niet meer dan een minuutje per dag. Nu is een flinke portie mediteren onderdeel van zijn dagelijkse leven. En het helpt, zoals Harvard hem beloofde.

burn-out-tips-3

3. Luisteren

Ook geen lastige, al lijkt het dat voor veel mensen toch nog wel. Iedereen weet hoe het moet, maar weinigen passen het toe. Terwijl luisteren een ontzettend krachtige tool is, zoals Rielly ontdekte.

Dezelfde focus die hij in zijn meditaties heeft, past hij toe in gesprekken. Hij luistert gefocust naar wat de ander aan het vertellen is, nieuwsgierig en nog zonder oordeel. Hij stelt vragen en luistert nog wat meer. Dé manier om relaties met anderen direct te versterken.

Zodra een ander namelijk al merkt dat je luistert, staat hij positiever en met meer waardering tegenover je. Een feit dat professor Graham Bodie beaamt in zijn studie ‘Listening as Positive Communication’.

4. Vragen

Niet alleen anderen, maar vooral jezelf moet je bevragen. Één specifieke vraag, zelfs – om momenten van stress te kunnen relativeren. Zodra je het voelt opkomen, je hartslag omhoog gaat, de druk op je borst vergroot en je hoofd op hol slaat met allerlei gedachtes en negatieve gevoelens die daar uit voort komen, dan vraag je jezelf:

“Klopt deze gedachte?”

Een simpele vraag, met een simpel antwoord. Je hoofd heeft namelijk nogal de neiging om van alles te denken, dat niet op waarheid gebaseerd is. Het doet je dingen geloven die totaal onnodig en zelfs onwaar zijn.

“Elke keer als je hoofd een gedachte creëert, betekent het nog niet dat die waar is”, redeneert Rielly.

Dat je die presentatie gaat verpesten, bijvoorbeeld. Of dat je niet goed genoeg bent voor de functie waar je zo meteen een sollicitatie-gesprek voor gaat voeren. Ze kloppen niet. En zodra je daar ook maar even bij stilstaat, zie je dat zelf ook in. Scheelt een hoop stress en uiteindelijk een burn out.

Psychotherapeut Byron Katie is het met hem eens. En dan vooral met zijn techniek, die negatieve gedachten erkent en analyseert in plaats van ze onderdrukt, wat een averechts effect heeft op je stress-niveaus.

burn-out-voorkomen-2

5. Doelen

Geen groot levensdoel waar alles naartoe moet leiden, maar kleine doelmatigheden zijn Rielly’s vijfde tool. Alles wat hij doet, doet hij heel bewust. Hij kiest er voor om zijn focus op één ding (tegelijk) te leggen.

Dat kan een taak op zijn takenlijst zijn, maar ook een moment om tv te kijken nemen als hij daar zin in heeft. Zolang het allemaal maar bewust en doelmatig gebeurt. Één ding, één doel:

Van dat laatste – mail checken tijdens een taak – is zelfs bewezen dat het enorm veel stress oplevert. Desondanks checken kantoorwerkers gemiddeld wel 36 keer per uur hun mail!

Veel te stressvol. Elke taak en actie je onverdeelde aandacht geven, maakt dat je de dingen met veel meer rust en zelfs plezier doet.

Genieten van je maaltijd, in plaats van hem naar binnen schrokken terwijl je je serie aan het kijken bent: daar gaat het om. Bewustzijn. Doelmatigheid. En: genieten, dat vooral. Genieten van de dingen, alle dingen, zelfs de dingen die moeten – dat is wat stress verminderen is.

Extra (gouden) anti burn out tip

En dan heeft Rielly nog één laatste en cruciale anti burn out tip, de sleutel die alle bovenstaande tools voor jou mogelijk maken:

Klein beginnen – en dan uitbreiden.

Je las toch hoe hij ooit begon met één keer diep ademhalen? En één minuutje meditatie? Meer hoeft het in eerste instantie niet te zijn. Houd je tools simpel en klein in het begin, om ze écht te kunnen implementeren in je dagelijks leven en nu écht te stoppen met drukte, stress en geleefd worden.

Start met dat minuutje, maak er twee van – en voor je het weet is jouw dag weer stressvrij. Tijd om te genieten, zoals Rielly nu praktisch elke dag doet van zijn desondanks nog altijd lekker drukke leven.

burn-out-voorkomen-3

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog