Last van FoMO? Leer het af of riskeer een depressie

Last van FoMO? Leer het af of riskeer een depressie

Door alle technologische ontwikkelingen wordt er volop ge-appt, gecheckt en geüpdatet. Voer voor FoMO: Fear of Missing Out, dat stress en depressie veroorzaakt. Ook last van FoMO? Doe de test en leer het af!

Fear of Missing Out (FoMO) leek altijd een fenomeen dat zich onder tieners bevond, die geen hippe feestjes wilden missen. Tegenwoordig zijn het al lang niet meer alleen de jongeren die sociale kanalen constant checken, om maar ‘op de hoogte te blijven’ en om ‘niets te missen’.

Sterker nog, volgens onderzoek zegeviert FoMO op het moment vooral in de leeftijdscategorie van 18 tot 33 jaar.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Zit je in deze leeftijdscategorie? Of herken jij jezelf in bovenstaande stellingen? Ben je bang dat jij je ook in de gevarenzone van FoMO bevindt? Geen zorgen, dan hoor je er helemaal bij. Gemiddeld wil maar liefst 83% van alle leeftijden ‘op de hoogte’ zijn van wat er speelt en doet dat via digitale kanalen (sociale media, e.d.).

Grote kans dus dat jij ook bij de FoMO-groep mag aansluiten. Wil je weten hoe ernstig jouw FoMO-gedrag op dit moment is? Heb jij maar af en toe last van een vlaag van FoMO, wanneer je collega’s het hebben over termen als Quantified Self en Holocracy – en jij het gevoel hebt dat je achter loopt. Of ben jij een extreme FoMO-er en heb je constant het gevoel dat je ‘iets gemist hebt’?

 

FoMO: de test

Doe de Rate-My-FoMO-test, opgesteld op basis van uitvoerig wetenschappelijk onderzoek ‘Computers in Human Behavior door Andrew K. Przybylski, sociaal wetenschapper aan de Universiteit van Oxford.

Oké, ik heb last van FoMO. Is dat erg?

Ja, best wel. Volgens verschillende onderzoeken wordt FoMO geassocieerd met eenzaamheid, depressie en stress, door het competitieve karakter ervan. Sommige psychologen durven FoMO zelfs een sociale stoornis te noemen.

Wil jij je FoMO in de hand houden? Kwestie van time management. Houd je mobiele telefoon eens wat minder in je hand. En stop met om de haverklap Facebook checken. Sociale media en onze ‘verkeerde’ omgang met deze sociale digitale kanalen zijn de motor achter FoMO – volgens de wetenschap:

Sherry Tuckle, professor in Social Studies of Science & Technology, schreef het boek ‘Alone Together’ over sociaal gedrag via digitale kanalen – en FoMO die dit gedrag drijft. Ook Tuckle ziet de negatieve gevolgen van groeiend social media gebruik en FoMO-symptomen. Volgens haar komt dat door ons ‘onvolwassen gebruik van de huidige technologie’.

“Simpelweg omdat wij volwassen zijn geworden met internet, denken we dat internet ook volwassen is. Terwijl internet eigenlijk een jonkie in de groei is, dat nog opgevoed moet worden. Ook wij moeten nog opgevoed worden als het op gebruik van internet en sociale media aankomt. We kunnen nog altijd niet op een volwassen manier omgaan met onze online identiteit.”

Ook het eerder genoemde onderzoek Computers in Human Behavior noemt ‘verkeerd’ social media gebruik als oorzaak van FoMO. Er zou een directe link bestaan tussen de snelle technologische ontwikkelingen, het sterk groeiend social media gebruik en het fenomeen FoMO, doordat we constant deze social media blijven checken omdat we bang zijn dat we anders niet meer op de hoogte zijn of iets missen.

Hoe kom ik er vanaf?

Om je FoMO-gedrag uit te bannen, moet je social media-gedrag dus gaan veranderen. Of zoals Tuckle het zou zeggen: we moeten digitaal volwassen gaan worden. Hoe je dat doet? Laat deze time management technieken je helpen.

Als eerste moet je FoMO-symptomen bij jezelf gaan herkennen. Misschien was je je voordat je de FoMO-test invulde nog niet bewust van het feit dat je wel vijf avonden per week je social media checkt voor je gaat slapen. Die eye-openers zijn belangrijk om je FoMO-gedrag te kunnen veranderen.

1. Meet je FoMO

Een manier om jezelf te confronteren met je FoMO-zelf is het bijhouden van de tijd die je spendeert aan je social media kanalen, hoe vaak je op whats-app kijkt of je mail opent en hoe vaak je überhaupt je telefoon op een dag in je handen neemt. Je zult verstelt staan.

Je digitale gedrag bijhouden op je iPhone doe je via de app Atracker, op je Android telefoon via de app Menthal en op je pc doe je dat met RescueTime, een time management programma dat alles bijhoudt waar je je op je computer mee bezig houdt.

fomo_app_android

De app Menthal voor Android helpt je van je FoMO-gedrag af door time management op je social media- en telefoon-gebruik toe te passen

Gelukt? Je hebt misschien gezien dat digitale kanalen en sociale media checken (bijna) een gewoonte is geworden, die (wellicht) voortkomt uit FoMO. Die gewoonte met je jezelf gaan afleren. Pronto.

Wat je daarom doet, zodra je weer de neiging hebt om die gewoonte op te pakken is als tweede stap de verleiding weerstaan en jezelf conditioneren. Dat doe je zo:

2. Doe de Pavlov, conditioneer jezelf

Jezelf conditioneren (prikkels weghalen die je linkt aan je gewoonte, zoals bij Pavlov’s hond) is dé manier om een gewoonte te veranderen. Een gewoonte is namelijk simpelweg een herhaling van een actie die we uit met regelmaat uitvoeren, gedreven door een prikkel.

Door die prikkel weg te halen, haal je dus de herhaling en daarmee de gewoonte weg. Dat wist Aristoteles in 300 voor Christus zelfs al: “We zijn dat, wat we bij herhaling doen”.

fomo gedrag veranderen
Bepaal daarom welke prikkels jouw FoMO-gedrag stimuleren. Het Facebook-icoontje op de homescreen van je telefoon bijvoorbeeld. Verwijder het, of – als je dat niet over je hart kunt verkrijgen – verplaats het naar een andere pagina die niet meteen in beeld komt wanneer je je telefoon unlockt.

cursus time management

3. Schakel af

Een bonusstap. Dé manier om je om je FoMO-gedrag snoeihard te onderdrukken is compleet in de afschakel-modus gaan. Zet je telefoon op vliegtuig-modus, leun achterover en doe eens gek – lees een boek. Of de krant. In plaats van de newsfeeds, Facebook-walls en Twitter-feeds van anderen.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Je zult zien dat je helemaal tot rust komt, wanneer je je FoMO loslaat. Wanneer je dus niet geconfronteerd wordt met alle ‘fantastische dingen’ die je vrienden of collega’s aan het doen zijn of alle ‘ontzettend belangrijke’ gebeurtenissen in de wereld. Je mist heus niets.

En anders hoor je het achteraf wel, face-to-face. Ook eens leuk voor de verandering. Goed voor je sociale ontwikkeling bovendien. En oja, je raakt er niet van in de stress of in een depressie. Mooi!

fomo cartoon

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
Over de auteur

Gerald Essers • samen met mijn team bij Time Management.net help ik mensen en organisaties om met onze cursus time management hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken. We inspireren vele grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland waaronder: Shell International, Vodafone, Siemens, RTL Nederland, Rabobank, HP, L’Oréal, Heineken, diverse ministeries en universiteiten.

Trackbacks

  1. […] Naast de rust die dit voor jou en je omgeving brengt, is dit is gelijk een uitstekende oefening in leren omgaan met FOMO (Fear of Missing Out). En ja, dit zal in het begin ontwenningsverschijnselen […]

  2. […] is een uitvinding van wetenschappers en betekent: Fear of Missing Out (link). Ze noemen het een sociale media-ziekte. De angst dat je iets mist en daardoor dag en nacht (en […]

  3. […] houden, of is het meer een dwangmatig updates bijhouden geworden – voortgekomen uit je eigen FOMO? Heel eerlijk zijn […]

  4. […] geen Facebook tijdens het maken van een presentatie; […]

  5. […] over de auteurs: Franca, Evi, Gina, Lucinda en Shelly Bronnen: RTL Nieuws, Lifehacker, Volkskrant, Time Management, Lifehack.org, […]

  6. […] willen allemaal graag weten wat er speelt, maar door je angst om iets te missen, mis je je eigen vakantie! Want hoe goed we ook denken te zijn in multitasken: volgens onderzoek […]

  7. […] je dan niet aardig of mis je een potentieel geweldige avond. Een volle agenda ga je alleen te lijf als je ook af en toe iets durft te missen. Je hebt een rijk leven, wees niet bang om een keer verstek te laten gaan, want die nee, zorgt […]

  8. […] Geen zorgen, we hebben er allemaal last van. Het heeft zelfs een officiële naam in de psychologie: Fear of Missing Out (FOMO). Ga eens na aan welke informatie je écht iets hebt en laat jouw FOMO los, voordat de overload aan […]

  9. […] smartphone komen we dus in dikke FOMO (Fear of Missing Out) stress terecht. Een gevoel dat inmiddels verheven is tot officiële […]

X