Breinvoedsel: gezond ontbijt do’s & don’ts

Breinvoedsel: gezond ontbijt do’s & don’ts

20 Shares

Je breincellen hebben 2 keer zo veel voedingsstoffen nodig dan de rest van je lichaamscellen. Het is daarom van wereldbelang om meteen aan het begin van je dag goed te eten om je brein fit en productief te houden. Want je brein, voeding en productiviteit – die gaan hand in hand. Eet daarom elke dag een voor je brein gezond ontbijt: dat doe je zo!

Oké, voedsel is dus belangrijk. En raad eens wat het meest belangrijke maal van de dag is voor je brein? Juist! Je ontbijt. Het eerste maal van de dag. Het maal dat je dag zelfs kan bepalen, als het om productiviteit gaat.

Dat het ontbijt niet onderschat mag worden als productiviteitsbooster, blijkt wel uit cijfers van een Brits onderzoek: 59% van de Britten eet geen ontbijt, wat hen dagelijks 82 minuten aan productiviteitsverlies kost. Dit kost de Britse economie zo’n 300 miljoen pond per jaar.

Conclusie: véél tijd en véél geld gaan verloren door een gebrek aan een voor je brein gezond ontbijt. Hoe tijd- en geldverlies door ontbijtgebrek dan voorkomt, heb je vast ook al geraden. Juist! Door wel ontbijt te eten. Sterker nog: door een gezond ontbijt te eten.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Gezond ontbijt voor je brein: de Do’s & Don’ts

“Ja, ontbijten. Allemaal leuk en aardig. Maar nu ik weer eens te laat opgestaan ben, zit dat er toch niet meer in. Dan maar weer een keer overslaan.”

“‘S ochtends heb ik echt geen honger, hoor. Ik krijg geen hap door mijn keel als ik net uit bed kom.”

“Koffie! Dat is mijn ontbijt. Meer heb ik echt niet nodig. Zonder koffie begin ik helemaal nergens aan.”

Zijn dit de excuses die jij aandraagt om slecht of helemaal niet te ontbijten? Bekijk dan deze Do’s & Dont’s maar eens, om er achter te komen hoe zo’n powerontbijt er wél en hoe het er vooral ook niét uitziet en waarom je excuses vanaf nu waardeloos zijn gebleken:

Do’s

gezond ontbijten+ Koolhydraten: geeft je brein een langetermijnboost, zonder after-breakfast dip. Koolhydraten leveren namelijk een hoop glucose op, het wondermiddel voor je brein en je productiviteit, dat geleidelijk wordt afgegeven voor een langer effect op je productiviteit.

Deze gezonde koolhydraten zitten voornamelijk in fruit. Vooral bessen en citrusvruchten (sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen, etc.) hebben hoge glucose-waarden.

+ Proteïnen: doen ongeveer hetzelfde als koolhydraten, maar zijn te vinden in andere voedselgroepen. Proteïnen zitten vooral in havermout, brood of toast.

+ Water: je lichaam bestaat voor 80% uit water, je brein voor 85% en je productiviteit gaat al met 10% omlaag wanneer je brein 2% te weinig water bevat. Water is dus niet gewoon goed, het is cruciaal – begin je dag daarom goed met minstens 1 glas water.

+ Doorzetten: het kan lastig zijn om te beginnen met (power)ontbijten, wanneer je anders gewend bent. Gelukkig went je lichaam vanzelf aan het genot van eten in de ochtend, wanneer je je goede gewoonte maar doorzet. Binnen de kortste keren stop je niet met pijn en moeite een halve toast naar binnen, maar word je wakker met een hongergevoel en kun je niet wachten om die boterham te smeren.

Don’ts

– Koffie: een groot ontbijtmisverstand. Koffie geeft je geen productiviteitsboost, maar geeft je brein kort het gevoel wakker te worden om daarna weer in te kakken. De cafeïne en de suiker in je koffie zijn dit schuld. Je behoefte aan nóg een kop volgt, en nóg één, en nóg één – alleen maar om de ene korte cafeïne-boost op te vangen met de andere.

Probeer dat heerlijke kopje koffie daarom te bewaren voor ná je ontbijt. Dan mag je er ongegeneerd van genieten.

– Cruesli, Crispies en Cornflakes: het klinkt allemaal leuk en gezond, maar deze voorgemaakte ontbijtgranen kun je bij lange na geen powerontbijt noemen. Ze bevatten een hoog suikergehalte waardoor je, net als met koffie, een korte boost krijgt waar een flinke energie- en productiviteitsdip op volgt.

gezond ontbijt

– English Breakfast: zeker, als je zwaar fysiek werk in de bouw verricht is dit een powerontbijt. Maar voor brein- en kantoorwerkers is het dat zeker niet. Het is namelijk hoog in calorieën, die je aan je bureau niet verbrand. Je brein moet vooral gevoed worden (met glucose), niet de rest van je lichaam (met calorieën).

Natuurlijk heb je calorieën nodig, maar die zitten er genoeg in een boterhammen- en fruitontbijt. Deze calorieënbom mag je overslaan. Of bewaren voor een actieve dag in het weekend.

Zie je? Ook jij kunt een powerontbijt goed gebruiken. En die koffie mag je voortaan bewaren tot een uur twaalf, wanneer je eerste dip inzet. De ochtend overleef je puur op je superenergieke ontbijt.

Powerontbijt: tips & recepten

Om je nieuwe gezond ontbijt gewoontes te stimuleren zijn hier een aantal fijne en snelle recepten voor in de ochtend:

• De blauwebessensmoothie, rijk aan glucose door een flinke fruitboost

gezond ontbijt

Havermoutmuffins, met al het goede van havermout en fruit:

gezond ontbijt

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Griekse yoghurt met eigen notenmuesli

gezond ontbijten

Ook ontbijt-fan geworden? Mooi, dat was de bedoeling. Start vanaf morgen daarom met een heerlijk gezond ontbijt en voel het doorwerken in de rest van je dag. Voel je die productiviteitsboost? Wees je ontbijtje dankbaar en blijf hem elke ochtend op tafel toveren om dat effect vol te houden en een écht verschil te ervaren op lange termijn.

Als je geïnspireerd bent om je ontbijtgewoontes aan te pakken, kijk dan ook eens naar de positieve effecten van gezond eten gedurende de rest van je dag.

20 Shares
Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
Over de auteur

Gerald Essers • samen met mijn team bij Time Management.net help ik mensen en organisaties om met onze cursus time management hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken. We inspireren vele grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland waaronder: Shell International, Vodafone, Siemens, RTL Nederland, Rabobank, HP, L’Oréal, Heineken, diverse ministeries en universiteiten.

Comments

 1. Jasper Nagtzaam reageert:

  Mooi verwoord, maar helaas: achterhaalde wetenschap. Buiten mijn eigen ervaring dat (periodiek) vasten de alertheid vergroot zijn er ook nog veel studies waaruit blijkt dat mensen juist scherper van geest worden door niet te eten, net zoals zij die mediteren, en onze voorvaderen die niet op deadlines joegen maar op levende have. Zij nuttigden overdag wat noten en bessen, maar verder at men uitsluitend in de avond, nadat de jacht succesvol voltooid was. Want hoewel zij waren overgeleverd aan de omstandigheden en niet willens en wetens hun ochtendsmoothies oversloegen ten faveure van hun avondlijke hertenbiefstuk, leverde die staat van vasten wel degelijk energievoordelen op. Deadlinejagers hoeven zich meestal niet fysiek het vuur uit de sloffen te lopen, maar kunnen wel degelijk gebruikmaken van de daadwerkelijk effectieve tactiek om de scherpte op te vijzelen. En daarbij past het dus juist NIET om mensen het ontbijt door de strot te duwen.

  Bovendien zijn ALLE koolhydraten suiker; van de moleculaire structuur hangt af hoe die door het lichaam wordt verwerkt. De aangeprezen koolhydraatbommetjes in dit artikel vallen wat dat betreft helaas niet (volledig) onder de verstandige soort suikers om als ontbijt te nemen, omdat ze wel degelijk voor bloedsuikerpieken en de resulterende dips en flauwtes kunnen zorgen.

  Het advies het Engelse ontbijt over te slaan is daarom des te jammerlijker. Het is smakelijk, verzadigend en zorgt niet voor bloedsuikerpieken. Bovendien zijn de verzadigde vetten die je ermee binnenkrijgt lang niet zo gevaarlijk als wordt beweerd – ze zijn onderdeel van een uitgebalanceerd voedingspatroon. Nee, als je om je vaatstelsel geeft leg je je suikerinname aan banden.

 2. Hoi Jasper, de voedselwetenschap blijft een breed verkend gebied dat verschillende conclusies kan aantonen. Wij hebben ons gehouden bij de adviezen van verschillende personen/onderzoekers die wij als kenners aanduiden. We houden het echter even op deze adviezen, om het zo concreet en overzichtelijk mogelijk te houden. Het blijkt dat jij daar andere ervaringen en/of bronnen aan toe kunt voegen. Bij dezen gelezen en begrepen. Dank daarvoor!

Trackbacks

 1. […] Start je dag met een power-ontbijt. Niets beters dan een goed begin vol energie, koolhydraten en […]

 2. […] dus een voedzaam ontbijt, eet op tijd slimme tussendoortjes, optimaliseer je koffiemomenten en neem een perfecte […]

 3. […] begint de dag bijvoorbeeld met een gezond breinontbijt en je gaat slim met je lunchpauze om. Maar wat doe je de rest van dag? Op de momenten dat je trek […]

 4. […] dit alles terwijl je een gezond brein-ontbijt klaarmaakt en je vult dit kwartier in de waardevolle ochtenduurtjes dubbel effectief […]

X