Een beetje stress of zenuwen is oké, maar het wordt al gauw te veel. Dan gaat het ten koste van je gezondheid. Beter ontspannen we dus gauw: met een supersnelle truc, die gevierd arts dr. Andrew Weil ontdekte.

Het kan een aanstaande presentatie op je werk zijn. Een sollicitatiegesprek. Je schoonmoeder die op bezoekt komt. Of een zwaar project met strak geplande deadline die gevaarlijk dichtbij komt…

Er zijn wel duizend-en-één dingen die je stress of zenuwen kunnen bezorgen. Maar er is maar één echte manier om er super snel van af te komen. En dat wil je, want (te veel) stress maakt meer kapot dan je lief is.

Arts, welzijns-wetenschapper en Harvard-ganger dr. Andrew Weil is onderzoeker van meditatie en ademhalingstechnieken en hoe je die gebruikt tegen (overmatige) stress.

Hij ontdekte dé manier om snel en simpel van je zenuwen en stress af te komen. Een ademhalings-techniek die één van zijn meest simpele en effectieve aanbevolen middelen binnen zijn kennisgebied genoemd wordt:

“De 4-7-8 ademhaling”

En dat gaat zo:

  • Adem 4 seconden rustig en diep via je neus in
  • Hou die adem 7 seconden lang vast
  • Adem 8 seconden lang via je mond weer uit

4-7-8.

Alleen maar even ademen. Simpeler kan niet.

Even ontstressen met je adem, zo geregeld, waar je ook bent

Heb je ‘m geprobeerd? Onder de knie? En voel je het directe effect al?

Mooi zo! Want dat is precies dr. Weil’s bedoeling: directe ontspanning van je gespannen lijf en volle hoofd. Je voelt de zenuwen en stress met die uitademing je lichaam uit vloeien. Niks zweverigs, niks spiritueels. Gewoon een ademhaling. Biologisch. Logisch. Onderzocht. Bewezen. En lekker praktisch.

Waarom het werkt

Wanneer we stress hebben jaagt het endocriene systeem adrenaline door de bijnieren. Dit verhoogt je hartslag en kan je een onaangenaam en zelfs onwel gevoel geven. Je ademhaling reageert daar op door kort en oppervlakkig te worden.

Adrenaline, dat de bijnieren verstoort bij stress

Andersom werkt het tegenovergesteld. Door je ademhaling lang en diep te maken, bereik je een omgekeerd effect op je hartslag – wat het systeem in je brein vertelt dat het al die adrenaline niet nodig heeft.

De 4-7-8 ademhaling forceert je lijf daardoor om te stoppen met spanning opbouwen. Word je relaxed van.

“Doen!”, dus

Pas ‘m te pas en te onpas toe, telkens wanneer je spanning, zenuwen of stress voelt of voelt aankomen. Bespaart je een hoop gezondheidsproblemen, werkvertraging én piekertijd. Gewoon even 4-7-8-ademen, en door: kom maar op met die presentatie / sollicitatie / deadline / (vul in)!

Extra tip: werkt ook perfect wanneer je moeite hebt met in slaap vallen.

“Doen!”, dus.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog