Stress? In 19 seconden weer relaxed met truc gezondheidsexpert

Een beetje stress of zenuwen is oké, maar het wordt al gauw te veel. Dan gaat het ten koste van je gezondheid. Beter ontspannen we dus gauw: met een supersnelle truc, die gevierd arts dr. Andrew Weil ontdekte.

Het kan een aanstaande presentatie op je werk zijn. Een sollicitatiegesprek. Je schoonmoeder die op bezoekt komt. Of een zwaar project met strak geplande deadline die gevaarlijk dichtbij komt…

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Er zijn wel duizend-en-één dingen die je stress of zenuwen kunnen bezorgen. Maar er is maar één echte manier om er super snel van af te komen. En dat wil je, want (te veel) stress maakt meer kapot dan je lief is.

Arts, welzijns-wetenschapper en Harvard-ganger dr. Andrew Weil is onderzoeker van meditatie en ademhalingstechnieken en hoe je die gebruikt tegen (overmatige) stress.

Hij ontdekte dé manier om snel en simpel van je zenuwen en stress af te komen. Een ademhalings-techniek die één van zijn meest simpele en effectieve aanbevolen middelen binnen zijn kennisgebied genoemd wordt:

“De 4-7-8 ademhaling”

En dat gaat zo:

  • Adem 4 seconden rustig en diep via je neus in
  • Hou die adem 7 seconden lang vast
  • Adem 8 seconden lang via je mond weer uit

4-7-8.

Alleen maar even ademen. Simpeler kan niet.

Even ontstressen met je adem, zo geregeld, waar je ook bent

Heb je ‘m geprobeerd? Onder de knie? En voel je het directe effect al?

Mooi zo! Want dat is precies dr. Weil’s bedoeling: directe ontspanning van je gespannen lijf en volle hoofd. Je voelt de zenuwen en stress met die uitademing je lichaam uit vloeien. Niks zweverigs, niks spiritueels. Gewoon een ademhaling. Biologisch. Logisch. Onderzocht. Bewezen. En lekker praktisch.

Waarom het werkt

Wanneer we stress hebben jaagt het endocriene systeem adrenaline door de bijnieren. Dit verhoogt je hartslag en kan je een onaangenaam en zelfs onwel gevoel geven. Je ademhaling reageert daar op door kort en oppervlakkig te worden.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Adrenaline, dat de bijnieren verstoort bij stress

Andersom werkt het tegenovergesteld. Door je ademhaling lang en diep te maken, bereik je een omgekeerd effect op je hartslag – wat het systeem in je brein vertelt dat het al die adrenaline niet nodig heeft.

De 4-7-8 ademhaling forceert je lijf daardoor om te stoppen met spanning opbouwen. Word je relaxed van.  

“Doen!”, dus

Pas ‘m te pas en te onpas toe, telkens wanneer je spanning, zenuwen of stress voelt of voelt aankomen. Bespaart je een hoop gezondheidsproblemen, werkvertraging én piekertijd. Gewoon even 4-7-8-ademen, en door: kom maar op met die presentatie / sollicitatie / deadline / (vul in)!

Extra tip: werkt ook perfect wanneer je moeite hebt met in slaap vallen.

“Doen!”, dus.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X