Indien je zoek naar manieren om je concentratie vast te houden en je productiviteit naar een hoog niveau te tillen, zoek dan niet verder. Dit zijn volgens ons by far de beste concentratie tips en we hebben ze voor je verzameld. Meer dan dit heb je dan ook niet nodig, voor vlijmscherpe focus (werk)dag in, (werk)dag uit.

Voor we beginnen: dit is concentratie en hierdoor raakt het verstoord

Wat is concentratie precies? In het boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar leggen we het als volgt uit:

‘Concentratie is het met gerichte aandacht uitvoeren van één taak of handeling, zonder afleiding of versnippering.’

Heel eenvoudig uitgelegd: concentreren houdt in dat jij jouw aandacht op één ding kunt richten zonder daarbij onderbroken te worden. En nu horen we je denken: ‘“afleiding” ken ik wel, maar wat is “versnippering” dan?’ Het volgende:

Versnippering

Je kent het vast onder de noemer ‘multitasking’. Een “skill” waar velen onterecht mee pronken, want het bestaat namelijk niet: je kunt helemaal niet multitasken. Het is onmogelijk. De reden? Jouw brein kan zich maar op één ding tegelijkertijd focussen. 

Vergelijk het met een zaklamp: die kun je ook maar op één plek tegelijkertijd schijnen. Richt je hem op iets anders dan verschuift de lichtstraal.

Zo werkt dat ook met jouw focus en concentratie: je kunt je maar op één ding concentreren, bijvoorbeeld op het invullen van dat formulier. Verschuif je concentratie – jouw zaklamp – naar bijvoorbeeld je telefoon dan blijft er heus geen restant achter.

Kortom: versnippering is het verschuiven van je aandacht van de ene naar de andere taak of prikkel. En nee: dat is alles behalve productief.

Afleiding

Dan afleiding. Dat heeft vooral te maken met prikkels die jou uit je concentratie halen. Wanneer jij deze waarneemt dan verschuif je jouw aandacht van waar je mee bezig was naar de stoorzender. En dat kan vanalles zijn; bijvoorbeeld een rinkelende telefoon maar ook een spontane gedachte die bij je opkomt. Je kunt dus zowel interne als externe prikkels ervaren. En nee: ook dat is alles behalve productief.

Eigenlijk is het dus heel simpel: wat kun je doen om je concentratie te verbeteren? Versnippering en afleiding voorkomen.

concentratie tips

Waarom goed kunnen concentreren? Dit is wat het je oplevert

Moeite hebben met concentreren is vanzelfsprekend vervelend. Maar niet alleen vanwege de overduidelijke redenen (niet toekomen aan je werk of langer over klussen doen), wil je jouw concentratieproblemen aanpakken; als moderne kenniswerker kun je gewoonweg niet zonder focus en concentratie.

Je wil informatie die op je pad komt namelijk juist en vlug kunnen verwerken. Ook begrijpen wat er staat en er zoveel mogelijk van onthouden. Daar heb je – juist: – concentratie voor nodig.

Daarnaast stelt het je in staat meer werk te verzetten in minder tijd. En fouten? Je maakt ze amper wanneer jij jouw aandacht kunt richten op de taak voor je. Mocht je ze toch maken dan vallen ze je sneller op en verbeter je ze sneller. Je goed kunnen concentreren helpt je dus overduidelijk betere prestaties neer te zetten.

En ander bijkomend voordeel is dat je in die zogenaamde “flow” raakt. Je kent die wel; het moment waarop je zo opgaat in een taak dat je de tijd volledig uit het oog verliest. Dat werkt niet alleen lekker; flow vergroot ook je motivatie, betrokkenheid én stimuleert je creativiteit. Daar wil je dus zoveel mogelijk van hebben.

Maar dat lukt alleen wanneer jij dus niet wordt afgeleid en er geen versnippering plaatsvindt.

Concentratie tips om versnippering en afleiding te voorkomen

Goed, geen afleiding en geen versnippering dus, of beter gezegd: dág multitasking, dág prikkels.

1. Multitasking voorkomen: werk met focusblokken

Multitasken is dus een fabel, dat weet je nu. Je kunt onmogelijk gelijktijdig verschillende hoge-aandachtstaken uitvoeren. Wil je jouw concentratieproblemen verhelpen stop daar dan eens mee.

In plaats van twee, drie verschillende taken tegelijkertijd of naast elkaar uit te voeren, richt jij je op één taak.

Dat klinkt misschien niet heel spannend, maar dat is wel één van de beste manieren om je aandacht te verbeteren (naast de tweede tip die zometeen volgt).

Hoe doe je dit:

Héél simpel. Werk gewoon aan één taak en aan niets anders. Dus wanneer dat diepgaande rapport op de agenda staat werk je enkel daaraan — tot het af is of voor een bepaalde duur. Je checkt dus niet tussendoor je mail en je loopt ook niet even de verstuurde facturen na. Dat doe je daarna.

Een manier om dit te doen is door met focusblokken te werken. Daarvoor kun je de welbekende Pomodoro Techniek gebruiken (blokken van 25 minuten), maar indien je aan zware concentratieklussen werkt, merken we dat langere tijdsblokken van 50 minuten beter werken. Op die manier heb je tijd om je vast te bijten in die taak en kom je in die welbekende flow.

Hoe kun je dit zelf doen?

Stap 1: Bedenk aan welke taken je moet werken

‘s Avonds of aan het begin van je werkdag maak je een lijstje met de taken die je deze week wil oppakken. Kijk kritisch naar welke zaken prioriteit hebben en zet ze op volgorde van urgentie. De taken die bovenaan dit lijstje staan, daaraan ga je werken.

Vaak zijn dat grote en intimiderende taken die je liever uit de weg gaat en veel focus vereisen. Maar in het belang van je productiviteit én concentratie pak je deze nu als eerst op.

Stap 2: Blok er tijd voor in je agenda

Om er voor te zorgen dat je ook daadwerkelijk toekomt aan deze belangrijke klussen, rooster je er tijd voor in in je agenda. Door dit vooraf te doen weet je of je verwachtingen realistisch zijn (past dat allemaal wel op één dag?) én voorkom je dat anderen je planning overhoop halen.

Kijk daarom naar de prioriteiten op je lijstje en bedenk je hoe lang je nodig hebt om deze klus af te ronden of hoe lang je er vandaag aan wil werken. Wees daarbij realistisch: kost het analyseren van de cijfers je doorgaan twee uur, wees dan niet zo naïef om te denken dat het je ditmaal in één uur lukt. Dat lukt niet.

Zet daarom achter iedere prioriteit de verwachte tijdsduur en plan het in je agenda.

concentratie tips

Stap 3: Zet een timer en begin

Nu je weet wat je moet doen en daar ook tijd voor hebt vrijgemaakt ga je aan de slag, maar niet voordat je een timer zet. Om een beetje aardig te zijn voor je concentratiespanne, helpt het namelijk om in die focusblokken te werken. Daarmee benut je jouw focus optimaal en geef je jezelf voldoende tijd om weer op te laden.

Kies daarvoor een tijd die jij fijn vindt. We kunnen ons voorstellen dat je voor het grondig lezen van een stuk liever met grote tijdsblokken werkt, bijvoorbeeld 50 minuten. Gaat het om het afhandelen van kleinere taken, kies dan voor 25 minuten.

Gedurende deze tijd werk je alleen aan deze taak — tot de timer gaat of je de taak hebt afgerond.

Stap 4: Neem na ieder blok pauze

Zodra de timer gaat, pauzeer je. Ook al ben je nog niet klaar met de klus! Neem even 5 minuten om je concentratie weer op te laden. Probeer in die korte pauze je brein ook niet te overladen met nieuwe prikkels en informatie, maar schakel echt even af. Met andere woorden: geen telefoon, geen nieuwssites, geen mail beantwoorden. Alleen jij en een kop koffie.

En nadat je enkele focusblokken hebt doorgemaakt, mag je die pauze verlengen naar een van een half uur. Lunch, ga naar buiten of schud de boel even los. Voor optimale concentratie later!

Stap 5: Herhaal stap 3 en 4 tot de taak af is

Dit is hoe je werkt tot je prioriteiten op zijn of jij op bent. Zeker aan het eind van de dag kan het namelijk lastig zijn om nog voldoende concentratie op te brengen. Maar dat is oké! Jij hebt namelijk aan je belangrijkste concentratieklussen gewerkt, dus je bent ontzettend productief geweest. Die namiddag kun je nu fijn gebruiken voor het afhandelen van de taken die minder belangrijk zijn of die minder concentratie vergen; zoals het beantwoorden van mailtjes.

Dit is hoe je multitasking tegengaat. Door je volledig te richten op één klus en pas je aandacht te verschuiven wanneer deze af is. Probeer het eens uit, het blijft één van onze beste concentratie tips en niet zonder reden: je krijgt een hoop gedaan!

concentratie tips

2. Versnippering voorkomen: zo weinig mogelijk prikkels

Nu de andere concentratieboosdoener: versnippering van je concentratie, oftewel afleiding. Daarvan wil je natuurlijk zo weinig mogelijk, zeker wanneer je een productieve werkdag tegemoet wil gaan. Voordat je ontdekt hoe, zul je eerst moeten weten welke vormen van afleiding er zijn:

  • Zo heb je externe prikkels…
    Alles dat van buitenaf invloed heeft op je concentratie. Denk aan de printer op de gang die een hels geluid maakt, een rinkelende telefoon of een collega die om de haverklap aan je bureau staat.
  • … en interne prikkels
    Afleiding die van binnen ontstaat, in je brein. Dat kunnen gedachten zijn (“… heb ik die mail nou wel goed gestuurd?”) of ingevingen (“dat moet ik straks echt eens opzoeken!”). Vervelend wanneer jij je probeert te concentreren op een ingewikkelde aanvraag.

Wat kun je nou doen om zowel die externe als interne prikkels te vermijden? Nou, ook daar hebben we enkele concentratie tips voor je:

Tip 1: Zet al je notificaties uit

Het lijkt onbeduidend, maar je notificaties van je devices en je systemen dempen heeft ontzettend veel impact op je concentratie. Doe het daarom, echt! Jouw brein kan namelijk niet uitmaken of het bliepje dat je hoort van levensbelang is of slechts de bedoeling heeft om je te wijzen op een grappig appje — het is hoe dan ook afgeleid, zo zwartwit is het.

Tip 2: Werk met één time management systeem

Ten tweede kun je een hoop stress en afleiding voorkomen wanneer je met één overzichtelijk systeem werkt. Interne afleiding als “hoe laat moest ik ook alweer daar zijn” of “wanneer moest dat rapport binnen zijn” verdwijnen dan als sneeuw voor de zon. Jij weet wat moet gebeuren, hoe en wanneer. En dat soort rust stelt je in staat je te focussen op de taak waarmee je bezig bent.

Tijdens een training Time Management vertellen we je daar graag meer over. Wil je daar nu al meer over weten, check dan eens deze artikelen:

Tip 3: Plan grote klussen altijd in je agenda

Eén van onze favoriete concentratie tips is daarnaast: “plan grote klussen en afspraken altijd in je agenda”. Ook hiermee haal je die onrust uit je hoofd, die interne prikkels. Wat zijn grote klussen? Nou, alles waarmee je minstens een half uur of langer zoet bent, bijvoorbeeld het grondig lezen van een rapport of het voorbereiden van die meeting.

Rooster er tijd voor in! Op die manier dwing je jezelf na te denken over de duur van de taak, wat je er nog allemaal voor moet doen en wat het meest geschikte moment is. Een concentratie-lifesaver.

Tip 4: Reageer alleen op dringende zaken

Het enige dat jouw uit je concentratie mag halen is het brandalarm, so to speak. Om die reden heb je al je notificaties dus uitgezet en reageer je alleen op dringende telefoontjes. Dat houdt wel in dat je duidelijke afspraken moet maken met je omgeving, want niet iedereens definitie van “dringend” is hetzelfde.

Spreek daarom met je collega’s af dat je niet gestoord wil worden, “behalve wanneer x zich voordoet”. Bespreek ook hoe je op de hoogte wil worden gebracht:

  • Indien iets werkelijk dringend is (het moet nu worden opgepakt en je kunt niet afmaken waarmee je nu bezig bent, anders…), dan zoekt je collega direct contact met je. Ze loopt binnen of belt je indien jij je op afstand bevindt.
  • Met alle overige kwesties hoef jij niet lastig gevallen te worden, zeker niet wanneer je een een concentratieklus werkt. Je collega schrijft het op een één op één lijst of zet het op de mail.

Heel simpel.

Tip 5: Ben je bewust van je werkomgeving

Een inkoppertje, maar iets waar veel kenniswerkers niet bewust bij stil staan: om je werk (goed) te kunnen doen, zul je moeten stil staan bij de omgeving en het moment waarop je de klus uitvoert.

Het is logisch dat jij je niet kunt focussen wanneer je een voorstel schrijft ten midst van een rumoerige kantoortuin. Zonder jezelf dan ook af: zoek een rustige plek uit, bijvoorbeeld een vergaderzaal, en zet daar je werkzaamheden voort. Of wanneer je thuiswerkt: doe de deur van je zolderkamer dicht, draag een noise cancelling headset en speel op de achtergrond desnoods white noise om omgevingsgeluid uit te filteren.

En weet je uit ervaring dat het tussen 11.00 en 12.00 onstuimig is op de werkvloer, plan dan niet die ene klus waarvoor je echt goed moet gaan zitten. In plaats daarvan verschijn je eerder op kantoor en verzet je werk op de momenten waarvan jij weet dat ze concentratie-vriendelijk zijn.

Probeer bovenstaande concentratie tips eens uit

Je concentratie bewaren lijkt een hele klus, maar eigenlijk is het vrij eenvoudig: vermijd multitasking en elimineer zoveel mogelijk prikkels. Dat eerste deed je door te werken in focusblokken. Dat laatste door je taken overzichtelijk vast te leggen en stoorzenders uit de weg te gaan.

Probeer dat eens, jouw eerstvolgende werkdag bijvoorbeeld, en kijk welk effect het op je productiviteit én gemoedsrust heeft. Wij voorspellen enkel verbetering!

concentratie tips

Meer concentratie tips?

Wil je meer leren over concentratie op de werkvloer? Lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar en maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen. Dan leer je niet alleen hoe je brein werkt, maar gaan we veel dieper in op de manieren om je focus, concentratie en productiviteit naar een hoger niveau te tillen.

Check ook eens deze artikelen:

Wie zijn wij? | Training Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog