door Redactie TIJDwinst.com
Slimme tips voor ieder druk bezet mens.

Concentratie-tips voor ‘deep work’ – de superkracht van de 21e eeuw

Spendeer je jouw werktijd aan het uitvoeren van onzinnige taken terwijl jouw concentratie een strijd voert tegen het voortdurende gepiep van apparaten en lawaaierige kantoorruimtes? “Het wordt tijd dat je jouw superkracht leert inzetten”, zegt professor Newport. (Zijn 4 beste concentratie-tips!)

Je kunt eindelijk die droom waarmaken die je als klein kind had: het ontwikkelen van een superkracht – want dat is wat jij volgens Cal Newport, professor aan de Georgetown University en schrijver van het boek “Deep Work: Rules for Focused Success in a Distracted World”, ontwikkelt zodra je werkt vanuit zijn ethos filosofie ‘deep work’.

En die superkracht heb je nodig. Wil jij namelijk waardevol zijn in jouw werkveld dan zul je, volgens Newport, moeten leren omgaan met het uitvoeren van taken die een hoog cognitief vermogen van je vragen – en dat met een stalen concentratievermogen!

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Heb je dat niet? No worries. Wij leggen je alles uit over waarom dat brein van je zich zo slecht concentreert en hoe je dat oplost met het opvolgen van een paar handige concentratie-tips.

Superhelden-cape bij de hand? Tijd om jouw slecht concentratievermogen te verslaan!

Waarom je concentratie wil: de 3 kenmerken van “deep work

Je hebt een flinke lading werk voor je kiezen gekregen. Een prachtig project staat klaar om door jou getackeld te worden en je kunt niet wachten om er jouw stempel op te drukken. Dat er veel tijd en denkwerk in gaat zitten? Geen probleem, jij ziet het als een uitdaging!

Na een goede start ga je met een voldaan gevoel naar huis: “wat heb ik toch een drukke dag gehad!” Je hebt een paar belangrijke telefoontjes afgehandeld, enkele mails beantwoord én die businesslunch gereserveerd! – En dat allemaal tijdens het werken aan dat project. Wie is er een multitask superheld? Jij!

Toch ben je volgens Cal Newport niet zo efficiënt bezig als dat jij denkt. De professor kijkt er met andere ogen naar;

Terwijl jij er namelijk van overtuigt bent dat je reuze productief bent geweest, heb je eigenlijk niets anders gedaan dan je bezig gehouden met ‘shallow work’. ‘Oppervlakkig werk’ dus.

concentratie-tips

Je kent het wel, die taken waardoor je je alleen maar druk-druk-druk voelt, maar die niet daadwerkelijk bijdragen aan iets. Newport beschrijft deze taken als volgt:

“‘Oppervlakkig werk’ is het uitvoeren van taken die weinig vragen van je cognitieve vaardigheden. Veelal zijn het klusje die je ook kunt uitvoeren terwijl je afgeleid bent. Deze werkzaamheden leveren weinig op en zijn makkelijk na te doen door een ander.”

Die mailtjes beantwoorden en die telefoontjes afhandelen bijvoorbeeld? – Die vallen daar dus ook onder. Dit wil niet meteen zeggen dat oppervlakkig werk slecht is (die klant moet nou eenmaal teruggebeld worden), maar het zit de mogelijkheid om goed en hoogwaardig werk te leveren in de weg.

Want dat is wat je wil; een hoogwaardige kwaliteit leveren en hoge ogen gooien door dat project succesvol af te ronden. Dat gaat helaas niet lukken als jij je constant bezig houdt met het uitvoeren van bijzaken. Je hoofdzaak, het project, daar moet jouw focus liggen. Hoe je dat doet? Door te werken vanuit ‘deep work’, oftewel ‘Diep werk’.

Dit heeft professor Newport er over te zeggen:

“‘Diep werk’ is het uitvoeren van activiteiten in een staat van afleidingsvrije concentratie waarbij je al je cognitieve vaardigheden optimaal benut. Deze taken hebben een hoge waarde, verbeteren je vaardigheden en zijn moeilijk na te doen.”

Geconcentreerd aan die taak werken zonder afleiding… klinkt als een veel productievere manier om om te gaan met dat kenniswerk, niet? Cal Newport is het hier roerend mee eens.

Hij gaat zelfs zo ver om te zeggen dat werken vanuit ‘diep werk’ dé superkracht is van de 21e eeuw. Waarom? Nou, hierom:

1. Diep werk is zeldzaam: het verbetert je plek op de arbeidsmarkt

Je kent ‘m wel, die collega die vooral laat voorkomen dat hij heel erg druk is. Hij rent van vergadering naar vergadering, reageert direct op alle mails en wisselt continu ideeën uit met collega’s zonder ze daadwerkelijk uit te voeren.

‘Busyness as Proxy for Productivity’, noemt Newport het. Druk lijken en het uitvoeren van een groot aantal activiteiten verwarren met werkelijk productief zijn.

– en dat doet tegenwoordig iedereen, zegt Cal. Hierdoor is de vaardigheid om ‘diep werk’ te kunnen verrichten zeldzaam. Bijna niemand doet het meer. Of beter gezegd; durft het meer.

Leidinggevenden hechten namelijk steeds meer waarde aan het uitvoeren van zoveel mogelijk zichtbare taken. Hierdoor zal een werknemer eerder een reeks makkelijke taken uitvoeren die weinig cognitief vermogen vereisen, dan dat hij zich toespitst op één concentratietaak die werkelijk iets bijdraagt.

concentratie-tips

Even kort door de bocht genomen vereist ‘diep werken’ lak hebben aan wat anderen misschien denken: je niet bekommeren over het feit of je wel druk genoeg overkomt, maar juist in staat kunnen zijn het resultaat centraal te stellen. En aangezien niemand dit tegenwoordig meer durft, ben jij zodra je dit wel doet volgens Newport uitermate waardevol voor de arbeidsmarkt en ligt succes binnen jouw handbereik:

“The ability to perform deep work is becoming increasingly rare at exactly the same time it is becoming increasingly valuable in our economy. As a consequence, the few who cultivate this skill, and then make it the core of their working life, will thrive.”

2. Diep werk is waardevol: je doet meer in minder tijd

Een andere reden die Newport aanhaalt is dat ‘diep werk’ waardevol is en de reden hiervoor is volgens hem simpel:

“‘Diep werk’ zorgt ervoor dat je meer werk verzet krijgt in minder tijd. Daarnaast ligt de kwaliteit van het werk ruimschoots hoger.“ - Over timemanagement gesproken…Click To Tweet

Hoe dit kan?

‘Diep werken’ dwingt je tot singletasking en vraagt om het langdurig werken aan één taak zonder dat je daarbij afgeleid wordt. Je hoeft geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om dan te kunnen concluderen dat de kwaliteit van je werk verbetert.

Ga het maar eens na, waar denk je dat je eerder hoge ogen mee gooit? Het resultaat dat je boekt na een 32-uur durende werkweek, waarin je tevens 34 mailtjes hebt beantwoord, 2 vergaderingen hebt bijgewoond én 380 keer op je telefoon hebt gekeken. (Ja, echt.)

Of

de einduitkomst die voortkomt uit vijf dagen lang, drie tot vier uur per dag ongestoord werken met een directe en gerichte concentratie?  – Wij hoeven het je niet te verklappen.

3. Diep werk geeft voldoening: je toont jouw talent

Ten slotte voelt ‘diep werken’ gewoon lekkerder, want zeg nou eerlijk: het doornemen van die stapel  rapporten is dan wellicht noodzakelijk, maar je kunt niet beweren dat het je een gevoel van voldoening geeft. We willen niet crux zijn, maar jouw collega zou het bijvoorbeeld net zo goed kunnen. – Niet echt een opbeurende gedachte, toch?

‘Diep werk’ steekt echter anders van wal.  Zeker is het langdurig uitvoeren van die concentratie taak lastig en voel je je erna meer dan moe, maar in tegenstelling tot het uitvoeren van die ‘oppervlakkige’ taken, ervaar je erna een gevoel van voldoening:

Je hebt namelijk hard gewerkt aan die taak, wetende dat het ergens aan bijdraagt. Daarnaast zou niet iedereen die taak kunnen uitvoeren; het is dankzij jouw inzet en talent dat je resultaat geboekt hebt – en dat voelt toch net iets beter dan het wanneer je weet dat die nieuwe stagiair het ook had kunnen doen.

Je hoofd succesvol boven het maaiveld uitsteken, meer gedaan krijgen én meer voldoening hebben? Redenen genoeg dus om dat ‘diep werken’ eens te proberen.

Het enige dat je volgens Newport nodig hebt? Een hoge mate van concentratie & een lange ononderbroken werksessie zonder afleiding. Hij heeft er zelfs een mooie formule voor ontwikkeld:

Concentratie-tips

Klinkt te doen, toch? Toch is dit waar het steeds fout gaat;

Waarom je geen concentratie hébt – 3 boosdoeners

Een gebrek aan concentratie en een teveel aan afleiding zijn namelijk telkens de boosdoeners waardoor jij niet aan dat ‘diep werk’ toekomt, maar blijft hangen in het uitvoeren van ‘oppervlakkig werk’, zoals het checken van je mails, lezen van rapporten of het scrollen over je Facebook tijdlijn.

In your defence, het is niet compleet jouw schuld dat je je constant laat afleiden.  Jouw concentratievermogen is namelijk afhankelijk van een aantal factoren, die jij niet altijd in de hand hebt:

 • Boosdoener #1: jouw brein

Allereerst houdt je brein ervan om afgeleid te worden. Iedere keer zodra jij bijvoorbeeld je telefoon checkt, krijg jij een ‘bom’ aan prikkels binnen. Hier raakt jouw brein aan verslaafd: hoe vaker jij dit namelijk doet (jouw focus laat afdwalen door een bliepje hier of een notificatie daar), hoe meer je jouw brein traint zijn focus te verliezen.

Het resultaat? Je raakt steeds sneller en vaker afgeleid door externe prikkels.

 • Boosdoener #2: jouw leeftijd

Daarnaast speelt ouder worden ook een rol bij het verliezen van je concentratie. Een klein gedeelte in je hersenen, jouw ‘locus coeruleus’, ‘verslapt’ naarmate je ouder wordt. (Het begint al zodra je de leeftijd van 30 bereikt!)

Het resultaat? Je kunt je minder goed concentreren, vooral zodra je meer stress ervaart. En dat is nu net wat je ervaart zodra je ‘diep werk’ uitvoert: stress.

 • Boosdoener #3: jouw slaapgebrek

De laatste redenen waarom je vaak die makkelijke taken verkiest boven uitdagende concentratietaken, is omdat je last hebt van slaapgebrek. Je brein is simpelweg uitgeput.

Het resultaat? – Je kiest the easy way out: je leest liever dat rapport dan dat je verdiept in echt concentratie werk. Daar boven op maak je ook nog eens meer fouten!

Dit zijn ze dus, de 3 boosdoeners die het vaak lastig maken je toe te leggen op het uitvoeren van die lastige concentratietaken. Je brein houdt nou eenmaal van de afleiding, je wordt nou eenmaal ouder en je kunt nou eenmaal niet altijd 100% uitgerust zijn…  

Slecht concentratievermogen? Geef de schuld aan jouw brein, je leeftijd of aan je slaapgebrek!Click To Tweet

Wél diep werken? De enige concentratie-tips die jij nodig hebt

Toch hoef je je hier niet bij neer te leggen. Ondanks een slecht concentratievermogen kan ook jij dat project aanpakken vanuit ‘diep werk’. Cal Newport weet hoe. Dit zijn zijn concentratie-tips:

1. Ga op een brein-dieet

Om te beginnen heb je volgens Cal eerst een goede basis nodig voor ‘diep werk’: een sterk concentratievermogen. Wees niet bang zodra je dat niet hebt – dat valt namelijk te trainen. (Dus dat ouder worden kun je niet meer als smoesje gebruiken!)

Het werkt praktisch hetzelfde als een spier: hoe vaker je die traint, hoe sterker hij wordt. Als we dit vertalen naar jouw brein betekent dit dat hoe vaker jij niet ingaat op afleidende prikkels, hoe langer je jouw aandacht kan vasthouden.

Helaas is het tegenovergestelde ook waar: check jij iedere keer, zodra je scherm oplicht, je telefoon dan train je jouw brein sneller afgeleid te raken. Daarom zul je het probleem bij de bron moeten aanpakken: elimineer afleiding.

 • Ga daarom op een ‘brein-dieet’. Wat Newport hiermee bedoelt, is dat je jouw brein moet detoxen van alle bronnen die als enige doel hebben jou af te leiden. Denk bijvoorbeeld aan social media: het kost je uren van je tijd en het levert niet meer op dan een aantal likes. Ditzelfde geldt voor het afwezig staren naar een televisiescherm.
 • Besteed je tijd (en brein) liever nuttig: lees een boek, luister naar een podcast of bekijk een diepgaande documentaire – o, en ga ook meteen slimmer met je telefoon om.
Ga op een brein-dieet: verwijder alle stoorzenders zoals social media en geef je brein iets te doen: lees, luister of denk!Click To Tweet

2. Plan concentratiewerk in

Vervolgens zul je die concentratietaken moeten inplannen Hierdoor komt het uitvoeren van zwaar cognitief werk niet op de schouders te liggen van jouw wilskracht en motivatie (hallo uitstelgedrag), maar op slim time management (hallo keihard resultaat).

 • Allereerst kies je de wijze waarop je gaat werken. De methode van ‘diep werken’ onderscheidt er namelijk 4: monastiek, bimodaal, ritmisch en journalistiek.

Aangezien jouw baas je waarschijnlijk vreemd aankijkt, zodra jij je drie maanden terugtrekt om monastiek aan dat project te werken, houden we het daarom bij de meest praktische: ‘ritmisch diep werken’: maximaal 5 dagen lang, 3 tot 4 uur per dag besteden aan die concentratietaak waarbij je op gezette tijdstippen werkt.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
 • Om er vervolgens voor te zorgen dat je ook daadwerkelijk begint aan het uitvoeren van de taken, plan je die aantal uren in in jouw time management systeem. Dit zorgt er ook tevens voor dat ad hoc zaken minder snel de kans krijgen jouw voorgenomen planning in de war te schoppen.  

3. Focus je op de zaken die wel jouw aandacht verdienen

Een ander punt dat volgens Newport belangrijk is, is dat je vooraf anticipeert op eventuele afleidende prikkels.  Natuurlijk kun je stoorzenders niet volledig elimineren, maar er zijn wel een aantal factoren waarmee je rekening kunt houden.

 • Zorg allereerst voor een stoorvrije werkplek. Hoewel het eigenlijk een voor  de hand liggende reden is, blijf je je toch verbazen over hoe vaak je toch probeert diep concentratiewerk te verzetten in een omgeving die het eigenlijk niet toelaat. (1 woord: kantoortuin). Zoek dus een plek waar je 3 tot 4 uur ongestoord kunt werken, bijvoorbeeld de bibliotheek, die lege vergaderzaal of werk een dagdeel thuis.

concentratie-tips

 • Daarnaast wil je goed voorbereid zijn, denk dus vooruit: wat zou jou de komende 3 uur kunnen afleiden? Verwacht je dat je wellicht gestoord wordt door een rinkelende telefoon – wees even niet bereikbaar. Check je normaal rond die tijd je inbox? – Pauzeer hem even.  Zo simpel is het.
 • Laat je niet afleiden door het doel zelf. Oké, dit klinkt misschien vaag, maar zodra jij maar een kort tijdsbestek hebt waarin je veel en zwaar denkwerk wil verzetten, wil jij je niet het merendeel van de tijd afvragen wat je nou precies moet doen. Bepaal daarom vooraf jouw doel: bedenk wat het is dat je in deze sessie wil bereiken, hoe lang je ‘diep werk’-sessie duurt en zorg dat het realistisch is – SMART-doelen stellen dus!

4. Focus niet langer dan jouw brein aankan (max. 4 uur!)

De laatste stap in jouw ‘diep werk’-proces is weten wanneer het genoeg is – je slaat namelijk vaak nogal door. En ja, natuurlijk kun je in een flow zitten, maar na maximaal 4 uur diep concentratiewerk is het toch echt tijd om de handdoek in de ring te gooien. Alles wat je namelijk na die 4 uur doet, resulteert in ‘oppervlakkig’ werk.

 • Newport nodigt je daarom uit om na een ‘diep werk’-sessie gewoon eens lui te zijn. “Shut down your work-thinking completely”, stelt hij. Niet nog na het avondeten een mail beantwoorden of even een rapport doornemen, maar je brein het signaal geven dat het daadwerkelijk klaar is voor vandaag. Pas dan kan het zich opladen.
Een hele werkdag knallen? Onmogelijk! Je kunt je niet langer dan 4 uur achter elkaar concentreren!Click To Tweet

Dat is dus hoe jij daadwerkelijk nuttig en waardevol werk verzet: zorgen voor een beter concentratievermogen terwijl je, zonder afleiding, werkt vanuit een time management systeem. Voeg nog een onsje rust toe aan de mix en je hebt kryptonite ontwikkelt waarmee je die afleiding verslaat en waardoor jouw brein op z’n volledige capaciteit kan draaien!

‘Diep werk’ – de belangrijkste punten

 • Cal Newport onderscheidt 2 manieren van werken: ‘diep werk’ en ‘oppervlakkig werk’.
 • ‘Oppervlakkig werk’: uitvoeren van taken die weinig vragen van je cognitieve vaardigheden.
 • ‘Diep werk’ is het uitvoeren van activiteiten in een staat van afleidingsvrije concentratie waarbij je al je cognitieve vaardigheden optimaal benut.
 • Deze manier van werken maakt jou waardevol op de arbeidsmarkt, maakt je productiever en geeft meer voldoening.
 • Een slecht concentratievermogen hindert je echter. Externe afleiding, ouder worden en slaapgebrek zijn de oorzaak.
 • De oplossing? Train je concentratie: ga op een brein-dieet:
 • Plan ‘ritmisch diep werk’ in in een time management systeem
 • Elimineer afleiding om je heen
 • Rust uit: focus je niet langer dan 4 uur

concentratie-tips

En jij? Wat is jouw geheime superkracht om ervoor te zorgen dat je niet wordt afgeleid tijdens het werken aan die concentratietaken? Zet je bijvoorbeeld een koptelefoon op of werk je liever op een tijdstip dat er niemand is? Deel het met ons!

3 antwoorden
 1. Luuk de Jong
  Luuk de Jong zegt:

  DEEP WORK – de killer app van de kenniseconomie (dat zegt Cal ook.. . ) en een geweldige kans voor de enkelen die dit herkennen en oppervlakkigheid weten te vermijden. Eigenlijk Standaard kost voor time management en persoonlijke organisatie training en coaching.

 2. Henriët
  Henriët zegt:

  Heel veel herkenning in dit artikel. Het is het geneuzel dat door het werk heen komt dat er voor zorgt dat daar waar je echt even de diepte in wil niet voor elkaar komt. Het blijft lastig om je werk zo af te dammen dat het geneuzel, geneuzel blijft en je echt de tijd weet af te dwingen om de diepte in te gaan.
  Dit betekend voor mij tijd blokken, om te voorkomen dat anderen mijn agenda vol plannen en mij aan mijn planning laten houden.

  • Redactie Timemanagment.nl
   Redactie Timemanagment.nl zegt:

   Dag Henriët, fijn om te horen dat het artikel herkenbaar is. Goede tip ook om tijd te blokken in je agenda voor je eigen taken. We raden dit ook altijd aan in onze trainingen. Mocht je iets gepland hebben en alsnog een verzoek krijgen dan kun je dan in ieder geval kiezen wat jij vindt dat de hoogste prioriteit heeft.

Reacties zijn gesloten.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X