Kan muziek je helpen om beter te concentreren op je werk of studie? Of leidt het juist af? Volgens een aantal wetenschappelijke onderzoeken is er voor je focus-momentje maar één muzikale oplossing. Eentje die je zal verrassen…

Sommigen houden van metal, anderen van folk. Maar tijdens je werk draait het bij muziek niet om smaak. Het draait om de juiste muziek op het juiste moment in je werkdag. Die kan je helpen om slimmer, sneller, harder, relaxter, creatiever of met een grotere concentratie te werken.

Nu gaan we het echter alleen even over die laatste hebben: die supergeconcentreerde ‘focus-flow’ waar je tijdens een belangrijke of complexe taak het liefst zo snel mogelijk in komt, en welk soort muziek daar geschikt voor is. Want er bestaat, volgens de wetenschap, een heel eigen en specifieke muzikale oplossing die je in sneltreinvaart die focus-flow-modus in dendert.

Wat is de focus-flow?

De focus-flow of gewoon ‘flow’ is een heel specifieke mentale staat. Het is een staat waarbij je, op bijna wonderlijke wijze, zó diep en geconcentreerd in je taak zit, en de tijd vergeet, dat je je helemaal kunt geven. Wanneer je uit die focus-flow komt, voelt het dan ook een beetje als wakkergeschud worden.

Wat je dus niet wil, is wakkergeschud worden. Je wil erin blijven, die flow. En laat muziek daar nu een grote rol in spelen. Muziek is in de meeste gevallen namelijk een wakkerschudder. Plotselinge muzikale wendingen, hoge tonen, lage tonen of herkenbare lyrics leiden je brein namelijk heel snel af van je taak en je focus. Dat zijn dus de soorten muziek die je niet wil horen tijdens je focus-flow.

Wat er dan overblijft? Juist: niet veel – stilte.

Luister dit om écht geconcentreerd te werken: … stilte

The Sound of Silence is Music to the Heart’ (Larsen & Galletly, 2005) is de typerende naam van het onderzoek waaruit is gebleken dat stilte de beste muziekkeuze is wanneer je gefocust wil werken. Ook volgens dit andere onderzoek is stilte de enige oplossing wanneer je écht gefocust aan het werk wil, of wanneer je iets in je hoofd moet krijgen.

En dan nog een leuke verrassing: het allerbest in zo’n geval is, om vlak vóórdat je aan je focus-taak begint de muziek pas uit te zetten. Luister desnoods even een achtergrondmuziekje en zet hem weer uit zodra je echt aan de slag gaat. Volgens een onderzoek uit de reclamewereld (die uiteraard baat hebben bij focus op hun commercials) blijkt dat je hersenen als het ware ‘wakker worden’ wanneer een onbewust doorlopend achtergrondgeluid plotseling verdwijnt. Het alarmeert; je focus-knop gaat aan. Dat is hét moment om je focus-flow in te duiken. Zet je pomodoro-wekker aan en ga ervoor!

Focussen, wanneer stilte geen optie is

Oké, tijdelijke stilte kan dan wel de beste oplossing zijn wanneer je even in je focus-flow wil duiken, maar helaas heeft niet iedereen de luxe om die zomaar te kunnen realiseren.

muziek concentratie werkt

Zit je bijvoorbeeld noodgedwoningen in een kantoortuin, in een lokaal grandcafé of heb je gewoon een gehorige werkplek? In dat geval kan muziek je wel weer uit de brand helpen.

Een top 3 van muzikale alternatieven op stilte:

1. Ambient noise

De eerstvolgende beste oplossing is, volgens onderzoek, een fenomeen genaamd ‘ambient noise’ (oftewel: omgevingsgeluid).

Zolang je omgevingsgeluid geen extreme hoogtes of laagtes kent (een lachende collega of een plotselinge stilte van een ratelende koelkast) en het geluid consequent blijft, werkt het juist in het voordeel van je focus. En deze kún je reguleren, met handige programma’s als Coffitivity (monotone geluiden van een koffiebar) of Soundrown (opties: koffiebar, golven, knapperend haardvuur, etcetera).

Het voelt in eerste instantie misschien een beetje gek, maar ik raad je echt aan om het eens te proberen – voor mij werkt het voortreffelijk!

2.  Barokke klassieke muziek

Klinkt heel specifiek, en dat is het ook. Wetenschappers die onderzoek deden naar de beste soort muziek om gefocust bij te blijven of nieuwe informatie in je brein op te nemen kwamen tot deze conclusie: lichtgewicht klassieke barokmuziek bevordert je focus en humeur – en daarmee je productiviteit. Telemann is een goed voorbeeld van zo’n ‘lichtgewicht’ barokcomponist om naar te luisteren.

muziek concentratie doe je zo

3.  Bekend @ 60 bpm

Zijn ambient noise en barokmuziek niet jouw ding (nadat je het een serieuze kans gegeven hebt natuurlijk)? Laat het dan maar achterwege, want wanneer je je er aan gaat ergeren (mentale ruis) leidt het alleen maar af van je focus.

Er is dan gelukkig nog een laatste optie: je eigen gekozen muziek. Muziek die je niet onbekend of verrassend in de oren klinkt waardoor je denkt “Hé, wat is dit?”. Dat leidt namelijk af.

En kies dan, zoals hetzelfde onderzoek ‘The Sound of Silence…’ aanbeveelt, meteen wat deuntjes uit rond de 60 tot 70 bpm (beats per minute) – het gemiddelde tempo van je hartslag tijdens zittend werk. Door die twee synchroon te houden haal je het meeste uit je focus, zonder kille stiltes, koffiegeluiden of klassieke toestanden.

Gratis te beluisteren: afspeellijst op (60 bpm-)maat

Om je met deze specifieke muziekkeuze op weg te helpen, raad ik je aan om de volgende  afspeellijst met zowel barok- als loungemuziek op 60 bpm bij de hand te hebben op je laptop of smartphone: 60 bpm Baroque & Study Learning Music.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog