De Pomodoro techniek: misschien ken je ‘m al. Maar werk je er ook echt mee? Zou je wel moeten doen, zeker als je snel afgeleid bent op het werk. Deze 3 simpele Pomodoro hulpmiddeltjes maken het je nu wel heel makkelijk.

De Pomodoro Techniek; ik heb het er hier al eens uitvoerig over gehad. De techniek van een Italiaanse student die snel afgeleid was en maar geen rust kon vinden om te studeren in zijn drukke Italiaanse huishouden.

Hij bedacht dat een simpele kookwekker hem zou kunnen helpen minder snel afgeleid te raken. En dat deed het. Even opdraaien tot 25 minuten, dan vol aan de slag zonder gestoord te worden (zijn familie wist dat dit niet het moment was om kakelend om hem heen te dartelen) tot de timer weer afliep. 5 minuutjes rust en daarna weer 25 minuten focus.

 

De Pomodoro Techniek werkte op minder snel afgeleid te raken. Niet alleen voor deze jonge Italiaan – Francesco Cirillo – maar ook voor héél véél anderen die sindsdien focus hebben gevonden in hun taken met behulp van de Pomodoro Techniek. Niet alleen studenten, maar vooral ook kantoorwerkers -al dan niet werkend in kantoortuinen vol afleiding– pakten deze techniek gretig op, met resultaat. Gewoon omdat de Pomodoro Techniek net zo simpel als slim werkt:

 1. Besluit welke taak je gaat doen
 2. Stel de kookwekker in op 25 minuten
 3. Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat
 4. Neem een korte pauze
 5. Elke vierde “pomodoros” neem je een langere pauze (tussen de 15 en 30 minuten)

Wereldwijd succes, dus. Maar dat betekent ook dat er wereldwijd enorm veel (digitale) alternatieven zijn ontstaan op de analoge kookwekker in de vorm van een tomaat, waar de Pomodoro Techniek mee is ontstaan. Zóveel, dat het bijna niet meer te overzien is. Er is zowaar een heuse wildgroei ontstaan aan timers, websites, software, add-ons, plugins en andere apps die Cirillo’s Pomodoro-doel proberen te dienen.

De vraag die daardoor rijst: “Waar moet ik in vredesnaam beginnen als ik de Pomodoro Techniek zélf op kantoor wil toepassen omdat ik snel afgeleid ben?”

Francisco Cirillo zou zeggen: “Schaf die kookwekker aan. Punt.”

Dat kan… hier. (Of gebruik een gewone kookwekker uit de keuken thuis.)

Snel afgeleid

Maar ik kán me zo voorstellen dat het niet bevorderend werkt als iedereen bij jou op kantoor één voor één z’n kookwekker laat afgaan na elke Pomodoro. Het zou één groot Pomodoro-circus worden en zijn eigen doel zo voorbij schieten (vind maar eens rust, toewijding en focus tussen al die rinkelende wekkers).

Mijn advies is daarom simpel: “Ga voor een digitaal alternatief als je op kantoor werkt.”

Snel afgeleid? De 3 beste Pomodoro hulpmiddelen

De mogelijkheden om digitaal te pomodoro’en zijn eindeloos. Maar dat is niet wat je wil. Je wil één handige manier die je vanaf nu standaard kunt gebruiken, zonder er verder nog over na te hoeven denken.

Komt dat even mooi uit, ik heb de allerbeste digitale Pomodoro-tools voor je op een rijtje gezet. Afhankelijk van hoe jij het liefst werkt, raad ik je aan één van deze drie tools te kiezen.

1. De Pomodoro add-on (voor je internetbrowser)

snel-afgeleid-5

Nieuwe internetbrowsers bieden je de mogelijkheid om een zogenaamde ‘add-on’ (rechts bovenin het browser-scherm, naast de balk waar je een internetadres intikt) te installeren. Daar hoef je maar op te klikken om de 25 minuten te laten ingaan – terwijl de add-on automatisch afleidende websites voor je blokkeert! Geen Facebook meer, dus, terwijl je aan het werk bent. Dat kan weer in je break, zodra de tomaat 5 minuten op groen springt.

 • Strict Worflow’ voor Chrome. Dit is add-on die ik zelf gebruik in mijn favoriete browser: Google Chrome. Deze zie je ook in de bovenstaande schermafbeelding.
 • ‘Simple Pomodoro’ voor Firefox. Een simpele Pomodoro add-on, maar dan voor Firefox.
 • Waste No Time’ voor Chrome. Is meer geënt op het blokkeren van websites, maar gebruikt daar ook een timer bij. Een perfect alternatief voor Pomodoro’en met Safari dus.
 • Voor Internet Explorer heb ik nog altijd geen goed alternatief als Pomodoro-add-on gevonden. Ken jij een goede Pomodoro Internet Explorer-add-on? Deel hem met ons allemaal in een reactie!

2. De Pomodoro-app (voor je mobiele apparaat)

Werk je niet altijd in een browser op internet, maar lees je voornamelijk papieren dossiers door of ben je op een andere manier offline bezig? Dan past een Pomodoro-app op je smartphone waarschijnlijk beter bij jouw werkstijl. Kwestie van je Pomodoro starten met de app op je smartphone of tablet en deze draait daarna op de achtergrond, terwijl jij lekker aan de slag gaat. Hij laat je weten wanneer je break of werk ingaat, en houdt ook fijn de statistieken bij.

 • Pomodoro One voor iOs/Apple-gebruikers. Gratis, eenvoudig in het gebruik en daarnaast ook handig als ‘log’ te gebruiken. Hoeveel Pomodoro’s heb je al gedaan vandaag? Hoeveel pauzes? Deze app onthoudt het voor je.
 • FocusToDo is het beste alternatief voor Android. In de Google Play Store vind je deze app voor niks, en hij is ook nog eens even eenvoudig en overzichtelijk als Pomodoro One én hij logt bovendien al je statistieken heel mooi (in fijne grafiekjes, zelfs).

Snel afgeleid_

3. Pomodoro-software (voor je computer)

Wil je ‘all the way’ gaan en je hele PC of Mac Pomodoro-proof maken? Installeer dan een van deze gratis (en veilige!) Pomodoro-programma’s. Na installatie is de Pomodoro software altijd te vinden in je taakbalk en kun je je Pomodoro PC- of Mac-breed laten werken, welk ander programma je ondertussen ook gebruikt. Geen afleidingen meer van internet, maar óók niet van programma’s die je net zo makkelijk kunt blokkeren tijdens een 25 minuten Pomodoro – zoals Skype, je inbox, of andere afleidende digitale factoren.

 • Team Viz is het beste alternatief voor Windows. Je kunt er je Pomodoro’s mee plannen, timen, tracken en zelfs complete rapportages over al je Pomodoro’s bekijken. Samen met je team Pomodoro-style werken gaat hier ook heel goed mee. Helaas zit er geen functie in om sites en programma’s te blocken, dus je zult het hier van je eigen discipline moeten hebben.

Oké, genoeg opties. En nu?

Wat jij nu moet doen is heel simpel: kiezen.

Wil je:

 1. een add-on, als je vooral werkt in een browser, en handig als je naast een Pomodoro-timer ook een verleidelijke-website-afleidingsblocker wil;
 2. een app, handig als je hetzelfde Pomodoro-pogramma in verschillende werksituaties wil gebruiken;
 3. of software, voor de hardcore-Pomodoro’ers en de snel afgeleiden onder ons. Standaard te vinden in je taakbalk en werkt PC- of Mac-breed.

Zo simpel is het om minder snel afgeleid te raken met behulp van de Pomodoro Techniek. En nu gauw aan de slag met die Pomodoro!

Of: eerst toch nog iets meer weten over de Pomodoro Techniek zelf?

Check dan de ‘Pomodoro Get Started Guide’ op de officiële Pomodoro Technique site of lees dit instructie-artikel in het Nederlands.