Je komt uren te kort in je dag, vecht regelmatig tegen slaapgebrek en soms weet je met je volle agenda niet waar je moet beginnen. Hoe zou het zijn om minder te werken en prima toe te komen met wat minder geld? Gelukkig is minder werken en meer tijd hebben om te genieten makkelijker dan je denkt.

‘Ik hou van werken, zolang het werken is waar ik van hou.’ – Johan Cruijff

‘Filosoof’ Cruijff laat het eenvoudig klinken, maar ook zijn oudere collega Friedrich Nietschze vond dat minder werken een goed idee is:

Wat is funester dan te werken, te denken en te voelen zonder innerlijke noodzaak, zonder een diep persoonlijke keuze, zonder lust? Als een automaat van de ‘plicht’?

Plezier in je werk is dus belangrijk, anders voel je je een machine die dag in dag uit werk doet en uiteindelijk opbrandt. En dat laatste gebeurt steeds vaker.

De afgelopen eeuw is er ontzettend veel veranderd: het traditionele paard met wagen is uit de markt geprijsd door elektrische bolides, handel werd een wereldmarkt dankzij de uitvinding van de container en waar je zo’n zeventig jaar geleden nog bij één gezin in de straat kon bellen, loop je nu uren per dag naar je smartphone te staren.

Vroeger was alles beter!?

Een andere wereld dus. Datzelfde geldt voor ons welvaartsniveau, want onze individuele rijkdom is binnen 100 jaar verviervoudigd! Dat betekent dat je netto (met alle inflatie meegerekend) vier keer zo veel kunt uitgeven als begin vorige eeuw. En dat lag ook precies in lijn der verwachting.

Econoom John Meynard Keynes, de grondlegger van ons economische systeem, voorspelde zo’n tachtig jaar geleden al dat we geld in overvloed zouden hebben. Die voorspelling is voor een deel bewaarheid, maar waar hij het mis had, was in zijn voorspelling over wat de uitdaging van onze 21e eeuw zou zijn.

Volgens John lag er met die economische welvaart namelijk een heel ander probleem op de loer: verveling. Want met zijn berekening zouden we voor hetzelfde welvaartsniveau als toen nu maar 15 uur per week hoeven te werken. En wat doe je dan met de rest?

Daar ging het duidelijk mis in zijn voorspelling, want samen met de economische groei, groeiden ook onze materiële wensen: we gingen juist meer werken. De reden? Eenvoudig, we willen steeds meer: grotere huizen vol met de mooiste gadgets, duurdere auto’s en vaker op vakantie. En dat systeem loopt nu spaak.

Minder werken_

Minder werken? Bepaal dan wat echt belangrijk voor je is

Wil je minder werken en weer gelukkig worden doordat je voldoende tijd besteedt aan belangrijke zaken? Dan moet het roer om. Dat zegt ook een van ’s werelds wijste mannen, de Dalai Lama:

‘Als iemands leven eenvoudig is, is hij tevreden. Eenvoud is extreem belangrijk voor geluk. Door minder wensen te hebben, ben je tevredener met wat je hebt. Tevredenheid is een basisvoorwaarde voor geluk en net zo belangrijk als net genoeg eten, kleding en onderdak om jezelf te beschermen tegen de elementen.’

Zie jij in het rijtje van de Dalai Lama een iPhone staan of Wifi? Toch denken de meeste mensen dat die tegenwoordig ook tot de eerste levensbehoeften horen.

minder-werken

Goed, laten we eerlijk zijn: de kans is groot dat je niet terug wilt naar het welvaartsniveau van de jaren ‘30 van de vorige eeuw en precies 15 uur werken is waarschijnlijk ook niet je doel. Maar wat is dan wel de oplossing voor minder werken op termijn?

Door beter na te denken over wat écht belangrijk voor je is én door vandaag al te beginnen met je bestedingspatroon in de komende jaren hierop af te stemmen, zorg je ervoor dat je toch meer vrije tijd krijgt om te genieten, zonder dat je op een houtje hoeft te bijten.

1. Minder spullen = minder werken en meer genieten

Iedere verandering begint met een verandering in denken. Hoe ziet jouw denkwereld er uit? Wat vind je echt belangrijk? Heb je daar wel überhaupt een beeld van? En geef je daar bewust je geld aan uit of koop je op de automatische piloot? Hoe meer spullen je bezit, hoe moeilijker het ‘kopen’ van vrije tijd wordt. Daar zul je dus een keuze in moeten maken.

Neem het voorbeeld van kleding. Iedereen wil er mooi en verzorgd bij lopen, maar kun je ook toe met minder? Door bijvoorbeeld je mindset te veranderen over hoeveelheid kleding hou je geld over om minder te werken.

Minimalist Joshua Fields Milburn pakte het iets drastischer aan en gooide zijn dikke salaris en dito auto de deur uit toen hij merkte dat hem dit niet gelukkig maakte. Hij veranderde zijn mindset en werd een minimalist. Joshua:

‘Mijn doel in het leven is om gelukkig te zijn. Ik had de ouderwetse Amerikaanse Droom bereikt toen mijn bankrekening overliep, ik een groot huis vol spullen had en een lichaam bezat dat 50 kilo te zwaar was. Maar ik was doodongelukkig. Naast het huis, de baan, de auto; bezat ik angst, schulden, had ik stress en voelde ik me ontevreden. Minimalisme is een levensstijl die me helpt om de dingen die in mijn leven zijn heel bewust uit te kiezen. Door alle rompslomp te verwijderen, komt er ruimte voor de belangrijkste dingen in het leven: gezondheid, relaties, passie, groei en een bijdrage aan de maatschappij waarin we leven. Met deze levensstijl ben ik gelukkiger dan ik als carrièreman ooit ben geweest.’

Je hoeft je huis niet te verkopen en je kledingkast niet leeg te gooien om met minder geld te kunnen leven, maar door alleen geld uit te geven aan wat je echt belangrijk vindt en andere spullen bewust niet te kopen, zorg je ervoor dat je minder hoeft te werken zonder dat je het gevoel hebt dat je inlevert.

Hoe doe je dat? Neem eens een pen en papier en maak een top 5 van dingen die ontzettend belangrijk voor je zijn. Spreek vervolgens met jezelf af dat je alleen daaraan (en natuurlijk aan je vaste lasten) de komende maand geld uitgeeft. De smaak te pakken? Doe het de maand erna opnieuw! Voor je het weet, krijg je er plezier in om geld over te houden.

2. Zonder pijn besparen: gooi overbodige uitgaven overboord

Je weet vast wel ongeveer wat je elke maand uitgeeft en wat je overhoudt. Maar weet je ook waar je je zuurverdiende Euro’s aan besteedt? Maak eens een overzichtje van de structurele uitgaven die je maandelijks hebt en vergeet daarbij niets: van het sportabonnement van de sportschool waar je nooit komt, tot aan je gas – water – licht, je televisieabonnement, je verzekeringen, hypotheek, huur en de boodschappen.

Als je deze lijst klaar hebt, loop dan alle kostenposten in je overzicht kritisch door. Heb je dat dure sportabonnement écht nodig als je eigenlijk liever buiten gaat hardlopen? Kunnen die verzekeringen niet ergens anders goedkoper en heb je je dure tv-abonnement met 300 zenders écht nog nodig als je inmiddels 90% van je tijd naar Netflix kijkt of graag bewust meer wilt gaan lezen in plaats van TV kijken?

Deze eenvoudige oefening is ervoor bedoeld om je te laten zien waar je geld naartoe gaat. Door met een nieuwe mindset naar deze lijst te kijken, houd je wat belangrijk is en schrap je wat je niet mist. Op die manier bespaar je geld en komt minder werken weer een stap dichterbij.

Minder werken doe je zo

Bonus: heb je je structurele kosten geminimaliseerd tot wat je fijn vindt? Kijk dan eens naar je losse uitgaven. Waar gaan jouw Euro’s door de dag heen naartoe? Is dat je dagelijkse frappuccino bij de koffiezaak van Euro 4,55, die luxe lunch in de kantine of ga je regelmatig naar de nachtwinkel omdat die als enige ‘s avonds laat nog open is?

Ook bij deze keuzes speelt mindset weer de belangrijkste rol: wat kun je best missen en wat vind je zo fijn dat je er graag je geld aan uitgeeft? Vervangen door een goedkopere oplossing is ook vaak een mogelijkheid. Zo is een thermoskan in de auto misschien even wennen, maar waarom zou je stoppen bij een tankstation voor een vers bakje als je thuis ook van die heerlijke bonenkoffie hebt, die prima mee kan in de auto? Dit soort kosten noemen ze in de economie en bij het Nibud de ‘latte factor’: kleine, ongemerkte uitgaven die een kapitaal kosten op de lange termijn.

Reken maar uit: 5 dagen per week een kop koffie bij het tankstation kost al snel een tientje extra per week oftewel 40 euro per maand. Ben je nu 40 en moet je nog minimaal 25 jaar werken, dan komt dat dagelijkse kopje koffie tot je pensioen uit op een totaalbedrag van zo’n 10.000 euro! Dat is de moeite waard om naar te kijken, toch? Wees dus slim en spaar op termijn door de latte-factor op te sporen en te verslaan!

3. Minder werken? Ga voor lange termijn succes

Bij de overbodige uitgaven heb je al kennis gemaakt met de latte-factor. De impact van deze tactiek gaat vooral over winst op de lange termijn: het tientje per week mis je niet, maar die 400 euro per jaar is al andere koek en stel je voor wat je met 10.000 Euro kunt doen als je deze kleine gewoonte vervangt door een goedkopere versie!

De factor tijd en goed time management is het grootste wapen als het gaat over het creëren van tijd! Zo kun je namelijk tijd en geld ‘opwekken’ door zo vroeg mogelijk in je leven een paar slimme keuzes te maken.

Een van die keuzes is investeren in duurzaamheid. Denk eens aan je huis. Door je huis te verduurzamen doe je investeringen die zichzelf terugbetalen en uiteindelijk zelfs (gratis) geld voor je gaan verdienen. Zo kan nieuwe isolatie, dubbel glas, een zuinigere verwarmingsketel of zonnepanelen een enorme ‘gamechanger’ zijn voor je energierekening en verminder je daarmee (jaar na jaar) je lasten. Vaak krijg je er nog subsidie voor ook. Vind je dat teveel gedoe? Check dan eens je energierekeningen en bedenk kritisch waar besparen mogelijk is. Je komt bijvoorbeeld al een heel eind met een minuutje minder douchen per dag en de verwarming een graadje lager.

Je woning duurzamer maken is één, maar hoe zit het met je eigen ‘behuizing’: je lichaam? Medicijnen, therapieën en operaties zijn duur en hartstikke vervelend. Wil je op termijn zorgen voor weinig kosten aan zorg en (nog veel belangrijker) meer levensgeluk, dan is het verstandig om nu te investeren in je gezondheid. Daar kun je vandaag al mee beginnen!

Strakjes nog boodschappen doen? Kies dan eens voor een biologisch kippetje in plaats van die kiloknaller vol toevoegingen en sla de rekken met vettige snacks en alcohol eens over voor de verandering. Zo investeer je tijdens je boodschappenronde in een gezonde toekomst. Door genoeg te bewegen en gezond te eten, leef je waarschijnlijk ook nog jaren langer en heb je de ultieme tijdsvergroter te pakken. Volgens de universiteit van London kun je je leven zelfs met 20 jaar(!) verlengen door minder te eten.

Minder werken en meer genieten betekent NU knopen doorhakken

Er is dus genoeg dat je vanaf nu elke dag kunt doen voor minder werken op termijn, zonder je luxe levensstijl acuut in te hoeven ruilen voor het welstandsniveau van 100 jaar geleden. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je je mindset op scherp zet en uitzoekt wat écht belangrijk voor je is. Vervolgens maak je op basis daarvan praktische (korte én lange termijn) aanpassingen in je uitgavenpatroon en leefwijze.

Door hier vanaf vandaag bewust mee bezig te zijn, creëer je voor jezelf de ruimte om snel minder te gaan werken en krijg je meer tijd om te genieten. Mouwen opstropen dus en knopen doorhakken!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog