Dopamine tekort? 4 aanvul tips voor een beter leven (én meer seks)

Dopamine tekort? 4 aanvul tips voor een beter leven (én meer seks)

372 Shares

‘S ochtends gemotiveerd je bed uit komen, geconcentreerd aan het werk gaan, knopen kunnen doorhakken en zin hebben in seks: voor al deze processen heb je dopamine nodig. Om lekker te kunnen leven is het dus zaak om zoveel mogelijk (extra) dopamine aan te maken en een dopamine tekort te voorkomen, want dit smeermiddel in je brein is je beste vriend!

De dag strekt zich oneindig voor je uit, je voelt je futloos en komt – ondanks je lange takenlijst voor vandaag – nergens aan toe. Op dit soort momenten heb je waarschijnlijk te weinig dopamine in je lichaam. Als je dit dag in dag uit hebt, ligt een depressie op de loer. Daarom is het tijd om te leren hoe je jezelf op een natuurlijke manier kunt trakteren op een extra portie van dit fijne geluksstofje.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Dopamine: doping voor je brein

Je hebt misschien wel eens gehoord van serotonine, endorfine, noradrenaline en dopamine. Deze vier belangrijkste stofjes voor een leuk leven worden aangemaakt door je lichaam én zorgen ervoor dat depressie ver weg blijft.

Geluksstofjes kun je nooit genoeg hebben, dus komt het goed uit dat je de aanmaak ervan ook zelf kunt stimuleren. Zo komt er meer serotonine vrij na een eiwitrijke maaltijd en is dopamine te verhogen door meditatie of koud douchen.

Omdat dopamine veel goeds voor je kan doen, wordt het gezien als het belangrijkste smeermiddel in je hersenen – dat zelfs de liefde bepaalt, zegt ook schrijfster en arts Tess Gerritsen:

‘Verliefd worden is niets anders dan dat je hersenen aan de drugs zijn: adrenaline en dopamine, oxytocine en serotonine. Chemische gestoordheid, geroemd door dichters.’

Dopamine tekort aanvullen

Het wonderstofje dopamine is namelijk een neurotransmitter die zorgt dat je zenuwen goed met elkaar kunnen communiceren en jij een geluksgevoel ervaart. Maar dopamine doet meer. Is zelfs essentieel voor je dagelijkse handelen. Zo kun je bij een dopamine tekort moeilijker bewegen, verlies je je zin in seks, heb je moeite met (vooruit) denken en is de kans groot dat je om de twee minuten in een huilbui uitbarst omdat je je emoties niet meer onder controle kunt houden. In ernstige gevallen gaat het tekort zelfs richting depressie.

4x meer dopamine

Zonder genoeg dopamine kan het dus aardig de verkeerde kant op gaan! Los je dopamine tekort daarom op door meer van dit wonderstofje te leren aanmaken. Gelukkig is wat extra dopamine aanmaken helemaal niet zo moeilijk.

1. Eet! (bananen en chocolade)

3_bananas

‘Je bent wat je eet.’ Ook in het geval van dopamine is dat oeroude gezegde meer dan waar. Want waar eten sowieso al dopamine vrijmaakt in je hersenen, zijn een aantal voedingsmiddelen wel héél goed in het aanmaken van dopamine en het bestrijden van depressie. Dat zegt ook fitness en healthcoach Brett Hoebel:

“Eten is voor veel mensen therapie – als we het hebben over ‘troosteten’, dan menen we dat. Het juiste eten zorgt voor extra dopamine en serotonine in je hersenen en maakt je blij.”

Eet je dus gezond en gelukkig met bijvoorbeeld: bananen, aardbeien, appels, vis, volkoren brood en – pasta, bieten, koffie, groene groente, groene thee, watermeloen, zoete aardappelen, yoghurt, havermout, wortelen, chocolade en amandelen. De reden dat juist deze voedingsmiddelen de chemische processen in ons lichaam helpen, is omdat ze bestaan uit complexe koolhydraten, antioxidanten, tyrosine en omega 3 bevatten. Geen straf, toch?

2. Beweeg!

Natuurlijk weet je al lang dat bewegen en 10.000 stappen per dag maken goed zijn voor je lijf. Maar het is dus ook nog eens ontzettend goed voor je hersenen! Beweging stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen, zorgt ervoor dat je hersenen minder snel oud worden en regelt dat je hersenen voedingsstoffen als dopamine beter op kunnen nemen.

Dat zegt ook psychiater dr. John Ratey van Harvard:

‘Beweging zorgt ervoor dat er meer celreceptoren worden aangemaakt, waardoor je niet alleen nieuwe hersencellen aanmaakt, maar ook de interactie en de opname van dopamine vergroot. Die eigenschappen in combinatie met pijnstillers als endorfines, zorgen ervoor dat dopamine verantwoordelijk is voor de beroemde ‘runners high’ die je voelt na het sporten.’

Zijn complete theorie over beweging en dopamine, vind je in zijn TED talk:

 

Moet je dan meteen gaan hardlopen voor meer dopamine? Nee, naast hardlopen, fietsen en roeien werken ook minder intensieve bewegingen goed: wandelen, tai chi of yoga functioneren ook prima om je dopamine aan te vullen. Trek dus snel die sportschoenen aan of haal dat yogamatje te voorschijn. Lukt dat niet? Kies dan voor een wandeling in de pauze of ‘s avonds na het eten. Dan weet je zeker dat je je middag of avond met een extra dosis dopamine start.

3. Schakel af! (met een boek… of een potje seks)

dopamine

Wanneer heb je voor het laatst een dag écht vrij genomen? Of een uur in bad gelegen? Een boek gelezen midden op de dag? In je drukke bestaan komt het er allemaal nauwelijks van. En dat is jammer, want je accu opladen doe je daadwerkelijk door je gedachten even op iets heel anders te concentreren dan werk. Wat je nodig hebt is een goede hobby. De beste, om met regelmaat helemaal te kunnen afschakelen. Optimaal afschakelen doe je door te mediteren; 5 minuutjes per dag doen al wonderen (zegt Harvard).

Geen hobby’s? Kies dan eens om samen met je partner eerder naar bed te gaan voor een leuke avond. “Van seks komt meer seks” zegt relatie-expert Gabrielle Morrissey. Morrissey:

“Door seks te hebben verhoog je je dopaminelevels die ervoor zorgen dat je meer zin krijgt in seks. Je moet dus simpelweg gewoon beginnen, dan wordt het alleen maar leuker. Door seks te hebben, is je voorraad dopamine snel aangevuld en is het de keer erna veel gemakkelijker. Win-win!”

4. Droom!

dopamine tekort

Korte termijndoelen zijn belangrijk én geven je het gevoel dat je nuttig bezig bent geweest. Zoals een taak van je takenlijst strepen of een opdracht in je agenda afronden. Maar voor de aanmaak van dopamine moet je af en toe ook wat verder vooruit kijken; wat je dromen zijn en welke je achterna jaagt.

Ooit dat grotere huis kunnen kopen zodra je promotie hebt gemaakt. Of je bedrijf, afdeling of team uitbouwen tot een groot succes…

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Durf dus eens afstand te nemen van alle ad hoc taken op je werk en van die collega die NU iets van je wilt hebben. Wees je bewust van die stip op de horizon. Visualiseer er gerust op los. Zie letterlijk voor je waar je het allemaal voor doet. Zo maak je de broodnodige dopamine aan die je de motivatie geeft om dat doel te bereiken en in het dagelijkse leven stevig in je schoenen te blijven staan. Kun je die volle inbox best aan.

Bonustip: wist je dat slaapgebrek oplossen of regelmatig je favoriete kippenvel-muziek luisteren ook wonderen doet voor het aanvullen van je dopaminetekort?

Conclusie:

Wil je af van dat futloze gevoel waarin je constant achter je werk aanhobbelt en het leven als een waas aan je voorbij lijkt te trekken? Zorg er dan voor dat je je dopamine tekort aanvult: beweeg, seks, droom, eet, slaap, mediteer en lees er op los en jij kunt de wereld aan!

Meer weten?

Meer over slimmer werken en leven, leer je in onze één-daagse cursus time management!

cursus time management
372 Shares
Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!

Comments

 1. Joost Westerpark reageert:

  Zo! Er heeft er eentje een klok horen luiden geloof ik.

  – “Geluksstofjes kun je nooit genoeg hebben” – dikke onzin. De meeste mensen hebben genoeg “geluksstofjes”. Van een teveel aan “geluksstofjes” kun je hele nare klachten krijgen, zoals bijvoorbeeld een serotoninesyndroom of een psychose.
  – “Dopamine vergroten” slaat nergens op. Je kan de voorraad beschikbare dopamine kunstmatig vergroten, of je kan de release van dopamine kunstmatig vergroten. Het ene is zinloos tenzij je Parkinson hebt, het tweede zal snel leiden tot downregulatie (verminderde release) om je trucje te compenseren. Dit, juist ja, omdat de hersenen zich graag beschermen tegen de schadelijke effecten van teveel geluksstofjes.

  Er staat nog veel meer flauwekul in het artikel. De schrijver ervan zou het beter verwijderen en zich eens een jaartje verdiepen in het onderwerp alvorens het nog eens te proberen.

 2. Hi Joost, dank voor je moeite om te reageren. Je reactie lijkt ons een zeer waardevolle aanvulling op het artikel. We weten niet uit welke titel je schrijft, maar we gaan ervan uit dat je je uitgebreid hebt verdiept in het onderwerp dopamine, gezien je stellige uitspraken. Fijn dat je je kennis met ons allemaal deelt.

  Aan de titel van dit artikel kun je hopelijk al zien dat we op onze redactie ervoor gekozen hebben om een luchtige invalshoek -met een vleugje humor- aan het onderwerp te willen meegeven. Dit is geen academische publicatie over dopamine.

  Nee, we kunnen ons helaas niet veroorloven om ons een jaar lang in het onderwerp dopamine te verdiepen, dan zou er weinig op deze blog te lezen zijn. Voor het schrijven van dit soort gratis artikelen, doen we op onze redactie enkele uren research op basis van betrouwbare bronnen die we zoveel mogelijk vermelden in onze artikelen ter referentie voor de geïnteresseerde lezer.

  Tot slot, wat betreft de inhoud van het artikel: zorgen voor heldere korte- en lange termijndoelen, regelmatig ontspannen met aandacht, lekker sporten, op je voeding letten en regelmatig afschakelen, lijken ons geen adviezen die een gemiddelde arts of psycholoog zou afraden.

 3. Joost Westerpark reageert:

  De suggestie dat ik mogelijk niet zou begrijpen dat het hier geen academische dissertatie betreft vind ik een beetje flauw. Een voor de leesbaarheid wat vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid beschrijven is wat anders dan je verhaal baseren op een reeks beweringen die me doet afvragen welke “betrouwbare bronnen” er dan in hemelsnaam onderzocht zijn.

  Dat een gemiddelde arts het nut van een fatsoenlijk dieet en slaapritme etc zal onderschrijven lijkt mij een waarheid als een koe, maar hoe dat in dit geval relevant is ontgaat me eerlijk gezegd een beetje: een ondeugdelijke redenering met een wenselijke conclusie is nog steeds een ondeugdelijke redenering.

  Dopamine beschrijven als een wondermiddel waar je niet genoeg van in je hersenen kan hebben heeft bezwaarlijke kant. Daar kan iedere coke-, amfetamine-, game-, seks-, porno-, eet-, social media- of extreme sports-verslaafde die zich wel eens in zijn problemen heeft verdiept over meepraten.

 4. liesbeth reageert:

  Eh…. meer seks bij meer dopamine? Hoe dat? Na een piekorgasme volgt dacht ik juist een enorme dip in je dopaminelevel, die maar liefst 17 dagen zou aanhouden…?

 5. Jij bent goed geïnformeerd, Liesbeth! Daar heb ik nog nooit van gehoord. Kun je ons en onze lezers vertellen waar je deze info gevonden hebt?

Trackbacks

 1. […] ‘eerste keren’. Als je iets voor het eerst doet, bereik je een nieuw doel en dat zorgt voor een dopamineboost in je brein. Die natuurlijke boost geeft de energie en blijdschap die je sleur […]

 2. […] zoals dopamine, endorfine en serotonine worden aangemaakt door je lichaam en zorgen ervoor dat je je goed voelt. […]

 3. […] Heb je er dus een tekort van, dan heeft dat negatieve gevolgen voor heel wat onderdelen van je leven. Zo kun je bij een dopamine tekort moeilijker bewegen, verlies je je zin in seks, heb je moeite met (vooruit) denken en is de kans groot dat je om de twee minuten in een huilbui uitbarst omdat je je emoties niet meer onder controle kunt houden. In zeer ernstige geval van dopaminetekort kun je zelfs last krijgen van schizofrenie of de ziekte van Parkinson.” Bron: Timemanagement.nl […]

 4. […] hoe je je dopamine tekort aanvult met bananen en […]

 5. […] beloning. Het meest typische verslavingskenmerk. Je brein geeft het blijheidsstofje dopamine vrij zodra je je behoefte bevredigt […]

X