‘S ochtends gemotiveerd je bed uit komen, geconcentreerd aan het werk gaan, knopen kunnen doorhakken en zin hebben in seks: voor al deze processen heb je dopamine nodig. Om lekker te kunnen leven is het dus zaak om zoveel mogelijk (extra) dopamine aan te maken en een dopamine tekort te voorkomen, want dit smeermiddel in je brein is je beste vriend!

Wat komt aan bod?

 1. Dopamine: doping voor je brein
 2. 4x meer dopamine
 3. Meer weten over dopamine?

De dag strekt zich oneindig voor je uit, je voelt je futloos en komt – ondanks je lange takenlijst voor vandaag – nergens aan toe. Op dit soort momenten heb je waarschijnlijk te weinig dopamine in je lichaam. Als je dit dag in dag uit hebt, ligt een depressie op de loer. Daarom is het tijd om te leren hoe je jezelf op een natuurlijke manier kunt trakteren op een extra portie van dit fijne geluksstofje.

Dopamine: doping voor je brein

Je hebt misschien wel eens gehoord van serotonine, endorfine, noradrenaline en dopamine. Deze vier belangrijkste stofjes voor een leuk leven worden aangemaakt door je lichaam én zorgen ervoor dat depressie ver weg blijft. Geluksstofjes kun je nooit genoeg hebben, dus komt het goed uit dat je de aanmaak ervan ook zelf kunt stimuleren. Zo komt er meer serotonine vrij na een eiwitrijke maaltijd en is dopamine te verhogen door meditatie of koud douchen.

Omdat dopamine veel goeds voor je kan doen, wordt het gezien als het belangrijkste smeermiddel in je hersenen – dat zelfs de liefde bepaalt, zegt ook schrijfster en arts Tess Gerritsen:

‘Verliefd worden is niets anders dan dat je hersenen aan de drugs zijn: adrenaline en dopamine, oxytocine en serotonine. Chemische gestoordheid, geroemd door dichters.’

Het wonderstofje dopamine is namelijk een neurotransmitter die zorgt dat je zenuwen goed met elkaar kunnen communiceren en jij een geluksgevoel ervaart. Maar dopamine doet meer. Is zelfs essentieel voor je dagelijkse handelen. Zo kun je bij een dopamine tekort moeilijker bewegen, verlies je je zin in seks, heb je moeite met (vooruit) denken en is de kans groot dat je om de twee minuten in een huilbui uitbarst omdat je je emoties niet meer onder controle kunt houden. In ernstige gevallen gaat het tekort zelfs richting depressie.

4x meer dopamine

Zonder genoeg dopamine kan het dus aardig de verkeerde kant op gaan! Los je dopamine tekort daarom op door meer van dit wonderstofje te leren aanmaken. Gelukkig is wat extra dopamine aanmaken helemaal niet zo moeilijk. Ik vertel je er meer over in deze video:

1. Eet! (bananen en chocolade)

‘Je bent wat je eet.’ Ook in het geval van dopamine is dat oeroude gezegde meer dan waar. Want waar eten sowieso al dopamine vrijmaakt in je hersenen, zijn een aantal voedingsmiddelen wel héél goed in het aanmaken van dopamine en het bestrijden van depressie. Dat zegt ook fitness en healthcoach Brett Hoebel:

“Eten is voor veel mensen therapie – als we het hebben over ‘troosteten’, dan menen we dat. Het juiste eten zorgt voor extra dopamine en serotonine in je hersenen en maakt je blij.”

Eet je dus gezond en gelukkig met bijvoorbeeld: bananen, aardbeien, appels, vis, volkoren brood en – pasta, bieten, koffie, groene groente, groene thee, watermeloen, zoete aardappelen, yoghurt, havermout, wortelen, chocolade en amandelen. De reden dat juist deze voedingsmiddelen de chemische processen in ons lichaam helpen, is omdat ze bestaan uit complexe koolhydraten, antioxidanten, tyrosine en omega 3 bevatten. Geen straf, toch?

2. Beweeg!

Natuurlijk weet je al lang dat bewegen en 10.000 stappen per dag maken goed zijn voor je lijf. Maar het is dus ook nog eens ontzettend goed voor je hersenen! Beweging stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen, zorgt ervoor dat je hersenen minder snel oud worden en regelt dat je hersenen voedingsstoffen als dopamine beter op kunnen nemen.

Dat zegt ook psychiater dr. John Ratey van Harvard:

‘Beweging zorgt ervoor dat er meer celreceptoren worden aangemaakt, waardoor je niet alleen nieuwe hersencellen aanmaakt, maar ook de interactie en de opname van dopamine vergroot. Die eigenschappen in combinatie met pijnstillers als endorfines, zorgen ervoor dat dopamine verantwoordelijk is voor de beroemde ‘runners high’ die je voelt na het sporten.’

Moet je dan meteen gaan hardlopen voor meer dopamine? Nee, naast hardlopen, fietsen en roeien werken ook minder intensieve bewegingen goed: wandelen, tai chi of yoga functioneren ook prima om je dopamine aan te vullen. Trek dus snel die sportschoenen aan of haal dat yogamatje te voorschijn. Lukt dat niet? Kies dan voor een wandeling in de pauze of ‘s avonds na het eten. Dan weet je zeker dat je je middag of avond met een extra dosis dopamine start.

Ook een koude douche doet wonderen:

3. Schakel af! (met een boek… of een potje seks)

Wanneer heb je voor het laatst een dag écht vrij genomen? Of een uur in bad gelegen? Een boek gelezen midden op de dag? In je drukke bestaan komt het er allemaal nauwelijks van. En dat is jammer, want je accu opladen doe je daadwerkelijk door je gedachten even op iets heel anders te concentreren dan werk. Wat je nodig hebt is een goede hobby. De beste, om met regelmaat helemaal te kunnen afschakelen. Optimaal afschakelen doe je door te mediteren; 5 minuutjes per dag doen al wonderen (zegt Harvard).

Geen hobby’s? Kies dan eens om samen met je partner eerder naar bed te gaan voor een leuke avond. “Van seks komt meer seks” zegt relatie-expert Gabrielle Morrissey. Morrissey:

“Door seks te hebben verhoog je je dopaminelevels die ervoor zorgen dat je meer zin krijgt in seks. Je moet dus simpelweg gewoon beginnen, dan wordt het alleen maar leuker. Door seks te hebben, is je voorraad dopamine snel aangevuld en is het de keer erna veel gemakkelijker. Win-win!”

4. Droom!

Korte termijndoelen zijn belangrijk én geven je het gevoel dat je nuttig bezig bent geweest. Zoals een taak van je takenlijst strepen of een opdracht in je agenda afronden. Maar voor de aanmaak van dopamine moet je af en toe ook wat verder vooruit kijken; wat je dromen zijn en welke je achterna jaagt.

Ooit dat grotere huis kunnen kopen zodra je promotie hebt gemaakt. Of je bedrijf, afdeling of team uitbouwen tot een groot succes…

Durf dus eens afstand te nemen van alle ad hoc taken op je werk en van die collega die NU iets van je wilt hebben. Wees je bewust van die stip op de horizon. Visualiseer er gerust op los. Zie letterlijk voor je waar je het allemaal voor doet. Zo maak je de broodnodige dopamine aan die je de motivatie geeft om dat doel te bereiken en in het dagelijkse leven stevig in je schoenen te blijven staan. Kun je die volle inbox best aan.

Bonustip: wist je dat slaapgebrek oplossen of regelmatig je favoriete kippenvel-muziek luisteren ook wonderen doet voor het aanvullen van je dopaminetekort?

Meer weten over dopamine?

De briljante Andrew Huberman vertelt je er meer over:

Conclusie

Wil je af van dat futloze gevoel waarin je constant achter je werk aanhobbelt en het leven als een waas aan je voorbij lijkt te trekken? Zorg er dan voor dat je je dopamine tekort aanvult: beweeg, seks, droom, eet, slaap, mediteer en lees er op los en jij kunt de wereld aan!

Hoe kunnen wij hierbij helpen?

Onze 1-daagse training time management is precies wat je nodig hebt om je productiviteit te verhogen en je dopamine levels te stimuleren – allemaal zonder wondermiddeltjes!

In deze training ontdek je technieken en strategieën die je helpen om je tijd effectief te beheren en je taken op een georganiseerde manier aan te pakken. Stel je voor dat je aan het einde van elke dag voldaan en succesvol bent, wetende dat je je doelen hebt bereikt en je werk met gemak hebt afgerond. Dat gevoel van voldoening zal je dopamine levels op natuurlijke wijze een boost geven!

Wanneer je onze training volgt, leer je namelijk:

 • Prioriteiten stellen: Ontdek hoe je je focus kunt richten op de belangrijkste taken, zodat je geen tijd meer verspilt aan minder belangrijke zaken. Dit geeft je een gevoel van voldoening en stimuleert je dopamine op een gezonde manier.
 • Omgaan met afleidingen: Leer hoe je jezelf kunt beschermen tegen afleidingen en je concentratie kunt vasthouden. Hierdoor kun je je taken sneller voltooien en houd je tijd over voor leuke activiteiten die je dopamine ook ten goede komen!
 • Efficiënt plannen: Ontwikkel een realistische en haalbare planning die je in staat stelt om je doelen te bereiken zonder jezelf uit te putten. Je zult versteld staan van de positieve impact die een goed georganiseerde dag op je dopamine niveaus kan hebben!
 • Stress verminderen: Leer stress te verminderen door je tijd effectief te beheren en controle te krijgen over je taken. Minder stress betekent minder cortisol (het stresshormoon) en meer ruimte voor dopamine!

Onze training is niet zomaar een quick-fix, maar een duurzame aanpak om je tijd en energie beter te beheren. We beloven je geen dopamine tekort op te lossen, maar we zijn ervan overtuigd dat een goed georganiseerd en voldoening gevend leven je dopamine levels positief zal beïnvloeden. 🙂

Wacht daarom niet langer en geef jezelf de kans om je leven in eigen handen te nemen! Schrijf je nu in voor onze time management training en ontdek hoe je je productiviteit verhoogt, stress vermindert en die natuurlijke dopamine boost ervaart die bijdraagt ​​aan een gelukkiger en productiever leven!

Let op: de beschikbaarheid is beperkt, dus zorg ervoor dat je je plekje reserveert voordat het te laat is.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog