Werkelijk uitdagend is het opschonen van je mailbox niet. En ook van het bijwerken van die maandelijkse statistieken word je niet warm. Hoe je plezier, uitdaging en beloning toevoegt aan jouw dagelijkse (best saaie) werkzaamheden? Maak gebruik van gamification! Dat is spelenderwijs een hoop gedaan krijgen met aan het eind een beloning! Ontdek de beste app die jou daarbij helpen.
Wat is gamification en waar wordt gamification gebruikt?
Je hebt wel eens van de term gehoord, maar wat wordt bedoeld met gamification? Nou, allereerst is gamification geen spel. Het is meer dan dat. Het is een manier om je werk uitdagender te maken en aanzienlijk meer werk gedaan te krijgen.
Dat klinkt misschien tegenstrijdig; spelen onder werktijd, maar zo moet je het niet zien. Gamification op het werk boost de productiviteit van werknemers namelijk met maar liefst 40%. Hoe? Door de drie simpele elementen van een spel toe te voegen aan taken en projecten:
- Uitdaging
- Motivatie
- Beloning
Wat doen die spelelementen precies met je?
In ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ lees je waarom jouw brein sinds de oertijd eigenlijk niet meer veel veranderd is. En waarom stofjes als dopamine, serotonine en endorfine vaak de boel ‘runnen’.
En in theorie is dat niet erg. Ze sporen jou aan activiteiten te ondernemen waardoor jij je goed voelt en lekker in je vel zit. In de oertijd ging dat voornamelijk over voortplanten en voedsel vergaren.
Nu – in de tegenwoordige tijd – moeten die zaken óók nog gebeuren, maar heb jij als kenniswerker nog een extra takenpakket daarbovenop gekregen: mails moeten beantwoord worden, PDF’s nagelezen en facturen betaald. Jij kunt het je dan niet veroorloven wanneer jij je door je dopamine, serotonine en endorfine laat leiden — die factuur moet de deur uit, en nog liever gisteren dan vandaag!
Wat gebeurt er nou?
Dat jij de werkzaamheden uitvoert wil niet zeggen dat je dit ook leuk vindt, of motiverend, stimulerend of inspirerend. En in theorie hoeft dat ook niet. Grof gezegd: jij wordt betaald om je werk te doen. Dat je er plezier uithaalt is een Westers extraatje.
Toch heeft het voordelen wanneer je plezier haalt uit (bepaalde) werkzaamheden. Je voert de taken eerder uit (in plaats van uitstelgedrag te vertonen), maakt minder snel fouten (omdat je grondiger werkt) en je intrinsieke motivatie krijgt een boost. Je wil dus eigenlijk een flinke dosis dopamine deel uit laten maken van je werk.
En dat is waar gamification om de hoek komt kijken.
Wanneer je een spel speelt, komt die dopamine vrij. Dat creëert de drive of motivatie waar we het over hebben. Je combineert het aangename (spel) met het nodige (werk), wat de sleutel is tot motivatie.
En niet alleen je motivatie krijgt een boost. Gamification doet ook wonderen voor je concentratie.
Wat heb je aan gamificatie? De voordelen van spelend werken
Moeten kantoorwerkers massaal een Playstation aanschaffen? Nee. Maar we kunnen wel het concept oppakken en inzetten in ons dagelijks werkleven.
Je gebruikt het spel-element in je werktaken en -processen om productief aan de slag te gaan, met meer concentratie te werken, van slechte gewoontes af te komen of zelfs om je collega’s te bewijzen dat jij de beste bent (mocht dat nog nodig zijn).
Dat gamification de toekomst heeft, geniet weinig twijfel, schrijft ook Business News Daily:
“De toepassing van spelelementen in professionele omgevingen zoals kantoor zal blijven groeien, omdat organisaties blijven zoeken naar manieren om de betrokkenheid van hun personeel te vergroten, hun vaardigheden te testen en nieuw talent aan te trekken. Om gewenst gedrag – zoals gezonder leveren en persoonlijke ontwikkeling – te stimuleren, zal het gebruik van puntensystemen, medailles, scoreborden en andere competitieve elementen naar verwachting toenemen.”
Ook jij kunt (met je collega’s of alleen) aan de slag met gamification. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten.
Boost je productiviteit! 5 voorbeelden van gamification
Je kunt op een aantal manieren spelelementen aan je werkzaamheden toevoegen. In dit artikel hebben we het bijvoorbeeld over het verhogen van de moeilijkheidsgraad of jezelf onder tijdsdruk zetten; beiden ideale manieren om jezelf uit te dagen (en gelijk je vaardigheden te verbeteren). Lees het zeker eens.
Ook zijn er een aantal apps die kunt inzetten. Op een leuke, speelse manier maak jij je werkzaamheden uitdagender, ook al is het maar het opschonen van je inbox.
Wat zijn spelelementen die een ideale gamification app bezit? Denk aan:
- Punten (Punten behalen of het risico lopen op puntenaftrek)
- Scorebord (Er wordt bijgehouden hoeveel punten je hebt en dit wordt vergeleken met andere individuen)
- Beloningen en mijlpalen (Je harde werk wordt beloond of je bereikt bepaalde niveau’s)
- Ontwikkeling (Een personage of spelelement maakt groei door)
- Simulatie (Er zit een verhaalelement aan je voortgang gekoppeld)
- Actiegericht (Jij moet daadwerkelijk een actie of handeling uitvoeren, op de app of in real life)
Voeg je die spel-elementen bij elkaar dan ontstaat er een mooie kans om je werkzaamheden net iets uitdagender te maken.
Dit zijn volgens ons de beste gamification apps:
1. Todoist
Gebruik de app ToDoist om taken en projecten te managen tijdens je werk. In deze app zit het unieke concept van Todoist Karma ingebouwd: een puntensysteem dat je productiviteit beoordeelt. Het maakt je gretig om taken en acties gedaan te krijgen en geeft je een extra goed gevoel wanneer je ze afvinkt. We zijn er zo fan van dat we er een volledig artikel aan hebben gewijd.
2. Forest
Een andere fantastische gamificatie app is ‘Forest’. Lukt het jou om een zaadje uit te laten groeien tot een volwaardige boom? Wel als je niet je telefoon checkt tussen je werkzaamheden door. Dát is namelijk het idee achter de app.
Patrick, één van onze time management expert, legt je in deze video uit waarom Forest één van de beste concentratie-apps is en hoe je ‘m gebruikt.
3. Rescue Time
Gebruik met het hele team de app Rescue Time, die zonder gedoe bijhoudt hoeveel tijd je je met productieve zaken en niet-productieve zaken bezighoudt. Bekijk elke week de statistieken en bepaal wie het meest productief was deze week. Voor wie een stapje verder wil gaan: maak een (letterlijke) wisselbeker. Een mok die elke week aan de productiviteitswinnaar wordt toegekend. Dit maakt het spelelement beloning net wat meer concreet.
4. Duolingo
Onder het motto “heb je tijd om over Linkedin te scrollen, dan heb je ook tijd om iets nieuws te leren” raden we Duolingo aan. Je bent er vast mee bekend; de app met de groene uil die rechtstreeks in je ziel staart. Van Spaans, Russisch, tot Mandarijn — doordat de app de Ebbinghaus curve hanteert leer je binnen een korte tijd een nieuwe vreemde taal. Voltooi je een les, dan verdien je punten. Word jij deze week de baas van het scorebord?
5. Habitica
Zijn RPG-games iets waar je je in je vrije tijd graag in onderdompelt (volgens onderzoek een fantastische hobby!), probeer dan zeker Habitica uit. Vink taken van je takenlijst af en ontwikkel je personage tot een strijdhaftige held of onverslaanbare magiër. Je haalt er plezier uit, plus taken werden nog nooit zo snel van je takenlijst gestreept!
Kortom: werken was nog nooit zo leuk!
Enthousiast om gamification eens uit te proberen?
Let er op dat collega’s zich niet verplicht voelen om ‘spelletjes te spelen’ of dat bepaalde collega’s doorslaan en te competitief worden. Leg verder uit waarom gamification zin heeft, wees selectief met beloningen en kritisch op de spelregels. Stel een professioneel game-plan op voordat je grootschalig begint aan gamification binnen jouw bedrijf.
Gamification op individueel niveau kan daarentegen nooit kwaad, want: “Verander de wereld, begin bij jezelf”. Dus: aan de slag met een of meerdere van de bovenstaande tips!
Welke mogelijkheden zie jij om individueel of in teamverband gamification toe te passen? Deel je gedachten in een reactie of volg onze cursus:
In onze 1-daagse cursus Timemanagement gaan we dieper in op het effectief samenwerken binnen een team – ook zonder gamification. Volg ‘m dus eens samen met je collega’s (alleen mag natuurlijk ook) en ontdek hoe jij met een paar simpele technieken de samenwerking kunt verbeteren.
Meer weten slimmer en leuker werken (in plaats van harder)?
Wil je nou meer weten over handige timemanagement apps of technieken, lees dan eens onderstaande artikelen.
Ga je er liever eens écht goed voor zitten, lees dan ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’. Daarin komen tal van tools aan bod, maar leer je ook veel praktische en toepasbare timemanagement tips and tricks. Ideaal voor de kenniswerker die liever slimmer werkt in plaats van harder.
- 18 time management apps die niet mogen ontbreken op je smartphone
- 4 nuttige lifehacking tips voor slim en efficiënt werken (inclusief apps)
- Vergeet breinspelletjes. Je brein trainen doe je met ervaring en kennis
- Telefoonverslaafd? Onderga een digitale detox (in 3 fases)
- ‘Eat that frog’ en voorkom uitstelgedrag (3 stappen)
Wie zijn wij? | Training Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog