Van een superondernemer als Evan Williams – mede-oprichter van Twitter, Medium en nog een paar van de belangrijkste webdiensten van nu – zou je verwachten dat hij het razend druk heeft. Klopt. En dan zou je dus ook verwachten dat hij de hele dag door keihard werkt om alles geregeld te krijgen, zeker midden op de dag. Klopt niet..!

Midden op de dag wandelt Evan Williams doodleuk de kantoordeuren uit… Om te gaan sporten! Raar? Misschien in het begin een beetje. Slim? Zeer zeker.

“Het voelt in eerste instantie een beetje vreemd om kantoor zomaar te verlaten, midden op de dag. Maar onder de streep krijg ik net zoveel gedaan wanneer ik dat moment pak om te gaan sporten en ik zo mijn energie-niveau opkrik en mijn focus herstel dan wanneer ik de hele dag door maar uitgeput blijf doorsukkelen.”

— Evan Williams, mede-oprichter Twitter, Blogger, Medium en andere top-webdiensten

‘Energy management’ is dus zijn geheim om de drukke werkdagen door te komen. Want aan een uitgeputte Evan Williams heeft niemand iets, is zijn theorie. En die klopt helemaal.

Kwestie van ‘energy management’

Je energie-niveau op peil houden is essentieel als je slimmer wil werken, zonder overspannen te worden terwijl je net zoveel taken van je lijst af blijft vinken. ‘Energy management’, wordt dat ook wel genoemd (hier bij Timemanagement.nl ook).

Doorbuffelen werkt namelijk niet, weet Evan. Pauze nemen, is in feite wat je doet om wél door te kunnen buffelen. De slimmere aanpak is daarom: er gewoon even tussenuit piepen zodra je merkt dat je inkakt.

En door die tijd gebruiken om te gaan sporten, of gewoon bewegen, sla je maar liefst twee vliegen in één klap. Je reset je brein met wat afleiding van je werk en boost je energie met wat beweging voor je lijf, en je bent weer zo goed als nieuw!

evan-williams-time-management-2

“Maar ik ren ‘s ochtends al” is geen excuus meer…

Misschien denk je nu: “Oh, maar ik ga ‘s ochtends al een rondje rennen. Daar krijg ik dus energie van.” Heel goed, maar daarmee red je het overdag niet tot aan de avond. Die middagdip komt toch wel. Zodra je die voelt aankomen is de beweging inzetten een veel beter idee.

Niets geks dat je het altijd zo gedaan hebt overigens, hoor. Deed Evan ook. Hij startte met sporten vóór het werk, maar dat bleek niet zoveel effect te hebben als wat hij nu doet. Voornamelijk omdat zijn brein ‘s ochtends juist op zijn best is (net als dat van jou en mij), en het zonde is om die tijd te ‘verdoen’ aan ‘hersenloos bewegen’.

Evan: “Mijn focus is normaal gesproken geweldig aan het begin van de dag. Daarom is naar de sportschool gaan een hap nemen uit die enorm productieve tijd. In plaats daarvan ben ik gestart met sporten rond het middaguur of later op de middag (vooral als ik tot laat moet werken).”

… en “Ik kan niet zomaar weg van kantoor” klopt ook niet!

Uiteraard zijn maar weinig kantoorwerkers bevoordeeld met de mogelijkheid om kantoor te verlaten. Zij het omdat je anders de collega’s in je project-team in de steek laat, zij het omdat je anders woeste blikken van je baas krijgt. Hoe het ook zij: grote kans dat jij niet, a la Evan, nonchalant rond een uur of 2 een retourtje sportschool kunt doen. (Oja, en Evan’s sportschool zit ook nog eens tegenover zijn kantoor. Ja ja, zo kunnen wij het ook.)

Maar dat hoeft allemaal geen probleem te zijn, we denken hier even in mogelijkheden. Wat je namelijk wél kunt doen is: gewoon bewegen. Maak een ommetje door de straat, het hoeft maar 20 minuutjes te duren om al beduidend effect te hebben op je brein en welzijn.

Evan Williams Time Management

Resetten. Opladen. Precies wat Evan Williams ook bereikt met zijn sportbreaks. En daar hoef je je dus niet eens voor in het zweet te werken of überhaupt de sportschool (midden op de dag) voor te bezoeken. Een wandeling voldoet.

Bang dat de baas daar ook niet mee akkoord zal gaan, zomaar 20 minuten opstaan van je plek? Ga dan eens het gesprek met hem aan en laat hem de voordelen van die 20 minuutjes inzien. En hoeveel tijd hem dat gaat opleveren in productiviteit. En dat het misschien tijd is om zo innoverend over zijn bedrijf en werknemers te denken, omdat hij nog leeft in de tijd van Henry Ford en niet in de tijd van Netflix – en Twitter.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog