Je merkt dat je sneller geprikkeld bent dan anders. Het voelt alsof je continu aan staat, je piekert regelmatig in bed en er lijkt geen einde aan je verplichtingen, zorgen of stressvolle situaties te komen. Hopeloos googel je op vragen als ‘Hoe herken je een burn-out?’ en ‘Hoe weet je of je een burn-out hebt?’. Het antwoord én een paar handige tips vind je in dit artikel.

Wat komt aan bod?

Wat zijn dé burn-outklachten?

Een burn-out herkennen begint met weten welke klachten bij een burn-out horen. De bekendste symptomen van een burn-out zijn als volgt:

  • Je ervaart veel spanning, bijvoorbeeld rondom verplichtingen, situaties, conflicten of soms zelfs kleine dingen.
  • Het lukt niet om de spanning te verminderen. Je staat voortdurend ‘aan, zelfs als je niet aan het werk bent of weekend/vakantie viert.
  • Je piekert veel, hebt een slechter geheugen en slaapt ook minder goed.
  • Je voelt je oververmoeid. En dat is nog een understatement: je bent kapot en vraagt je soms ‘s ochtends al af hoe je de dag doorkomt.
  • Je bent sneller overprikkeld. Situaties die je anders prima aan zou kunnen, voelen nu als te veel.
  • Door dit alles heb je moeite om je dagelijkse bezigheden goed uit te voeren (op het werk of privé). Je maakt bijvoorbeeld meer fouten, vergeet afspraken, huilt sneller of vindt het lastig om je aandacht bij gesprekken te houden.

Houd er rekening mee dat je deze klachten, om van een burn-out te spreken, minstens een half jaar moet hebben.

De ernst van burn-outklachten zal per persoon verschillen. Je kunt lichte burn-outklachten hebben, bijvoorbeeld als je alleen wat prikkelbaar bent of moeilijk in slaap komt. In sommige gevallen kan een korte tijd rust nemen dat al verhelpen. Maar soms zie je ook zeer ernstige burn-out-symptomen. Dat kan zelfs zover gaan als uitvalsverschijnselen, niet meer kunnen lopen of neurasthenie (lichamelijk niet te verklaren klachten die te wijten zijn aan stress).

Soms kunnen de symptomen van een burn-out bij een man verschillen van de burn-out-symptomen bij een vrouw. Zo zijn vrouwen vaker emotioneel uitgeput bij een burn-out dan mannen. Mannen met een burn-out hebben dan weer eerder de neiging om zich af te zonderen dan vrouwen met een burn-out.

 

Bericht van @tijdwinst
Bekijken op Threads

 

Welke lichamelijke klachten bij burn-out?

Hoe merk je dat je lichaam op is? Je kunt diverse lichamelijke klachten hebben bij een burn-out. Denk aan:

  • Je voelt je uitgeput.
  • Je kunt last hebben van hoofdpijn als burn-outklacht.
  • Misschien ervaar je duizeligheid.
  • Je hebt last van tintelingen.
  • Je hebt hartkloppingen of een snellere hartslag.
  • Je haalt sneller (en hoger) adem.
  • Je bent sneller grieperig of bent regelmatig ziek.
  • Je ervaart pijn op de borst.
  • Je hebt regelmatig buikpijn of last van je spijsvertering.
  • Je hebt last van strakke schouders of spierpijn in andere gebieden.
  • Je hebt minder trek in eten of gaat juist overmatig eten.

Regelmatig zie je ook psychosomatische klachten bij een burn-out. Dat betekent dat psychische klachten (zoals veel stress en spanning) ongemerkt lichamelijke klachten veroorzaken. Je hebt bijvoorbeeld veel last van je spijsvertering door stress of ervaart al langere tijd een frozen shoulder. Ook die klachten kunnen voortkomen uit mentale stress.

Welke psychische klachten heb je bij een burn-out?

Verder kun je last hebben van psychische klachten bij een burn-out. De belangrijkste daarvan zijn:

  • Je voelt je lusteloos. Soms kan zelfs depressie een van de klachten van burn-out zijn.
  • Je vindt het moeilijk om je aandacht ergens bij te houden, bijvoorbeeld om geconcentreerd te werken of dingen te onthouden.
  • Je piekert veel.
  • Je slaapt slecht. Je hebt bijvoorbeeld moeite om in te slapen, piekert ‘s nachts of slaapt onrustig.
  • Je raakt snel geïrriteerd en bent erg prikkelbaar.
  • Je bent sneller overprikkeld door geluid of door drukte om je heen.
  • Je merkt dat je vaker in huilen uitbarst, zelfs om de kleinste dingen.
  • Je ervaart continu een zenuwachtig gevoel.
  • Het kost je veel moeite om beslissingen te nemen.
  • Je hebt een laag zelfbeeld.
  • Je ervaart angst- en paniekklachten die je eerder niet had.
  • Je voelt je rusteloos en hebt moeite om ontspanning te zoeken.
  • Je ervaart zenuwtics, zoals krabben, nagelbijten of met je vingers tikken.

Wat is een burn-out?

Een burn-out betekent letterlijk “opgebrand zijn”. Het is alsof je lontje zo lang heeft gebrand dat het niet meer kán branden. Je hebt zo lang meer stress, druk of spanning ervaren dat je het allemaal (lichamelijk en/of geestelijk) niet meer kunt verwerken. Daardoor ben je overbelast. Dat merk je aan allerlei lichamelijke en/of geestelijke klachten.

Er is een verschil tussen overspannen of burn-out zijn. Ben je overspannen, dan kun je bepaalde dagelijkse bezigheden niet meer goed uitvoeren. Overspannenheid is omkeerbaar. Als je korte tijd rust neemt of dingen anders inricht, kun je van de klachten afkomen. We spreken van een burn-out als deze klachten langer dan een half jaar aanhouden en als je veel moeheid ervaart of zelfs compleet uitgeput bent. Deze klachten zijn ook omkeerbaar, maar je zult er wel meer moeite voor moeten doen.

Wat zijn de drie belangrijkste symptomen van een burn-out?

Als je je afvraagt ‘Heb ik een burn-out?’, dan is dit een goede burn-out-test. Er wordt ook wel gezegd dat je een burn-out hebt als je minimaal een half jaar last hebt van deze drie kenmerken van een burn-out:

  1. Je hebt minimaal drie van de volgende spanningsklachten:
    1. Je voelt je vermoeid. Uitgeput zelfs.
    2. Je ervaart een gejaagd gevoel.
    3. Je staat continu aan. Het is alsof je hoofd nooit stil is.
    4. Het kost je veel moeite om je te concentreren.
    5. Je hebt geheugenproblemen.
    6. Je slaapt slecht of onrustig.
    7. Je bent snel geïrriteerd of wordt eerder boos.
    8. Je kunt niet goed tegen geluid of drukte.
    9. Je huilt snel.
    10. Je piekert veel.
  2. Het voelt alsof je geen controle meer hebt over je leven of over bepaalde situaties. Het is alsof je het allemaal niet meer aankunt.
  3. Het lukt je niet meer om dingen te doen die je normaal dagelijks deed, zoals werken, studeren, het huishouden doen, autorijden of sociale contacten onderhouden.

vrouw die er ver doorheen zit

Hoe ontstaat een burn-out?

Hoe krijg je nu eigenlijk een burn-out? Een burn-out is vaak het gevolg van te lang te veel spanning ervaren, waardoor het te veel is geworden om allemaal te verwerken. Een beetje spanning is niet erg. Sommige mensen gaan daar zelfs goed op. Het verbetert je concentratie. Maar het wordt een ander verhaal als je te lang te veel spanning ervaart.

Vergelijk het met een leeuw die achter je aan rent. Het is goed als je een sprintje trekt wanneer je op de hielen gezeten wordt door een hongerige leeuw. Dat bespaart je de dood. Als je na 5 minuten aan de leeuw bent ontkomen, ben je doodop. Maar je kunt uithijgen en je lichaam weer tot rust brengen. Een half uur later ben je weer in orde.

Bij een burn-out blijf je continu doorrennen. Je lichaam reageert alsof je voortdurend achternagezeten wordt door een leeuw, ook al is het gevaar van de leeuw allang geweken. Je bent daardoor continu hyper-alert en neemt niet de tijd om daarvan bij te komen. Ook al voel je signalen dat je moet uitrusten, je geeft er niet aan toe. Op een gegeven moment kun je het niet meer aan.

De oorzaken van een burn-out zijn heel divers en de ene persoon is er vatbaarder voor dan de ander. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Je ervaart langere tijd een hoge werkdruk, bijvoorbeeld doordat je veel verantwoordelijkheden en deadlines hebt en continu – soms ook in het weekend – moet aanstaan. Al die werkstress is je te veel geworden.
  • Je werk-privébalans is zoek. Het lukt je niet om na werktijd werk af te sluiten en je op privédingen te focussen. Jij staat continu aan en bent (al is het maar in gedachten) altijd aan het werk. Je hebt steeds het gevoel het niet goed genoeg te doen, óf voor je werkgever óf voor het thuisfront.
  • Je hebt heftige dingen of grote veranderingen meegemaakt, waardoor je veel stress ervaart. Denk aan het verlies van een dierbare, ziekte in de familie, een ongeluk, een lastig conflict (op het werk of privé), een verhuizing, een scheiding of een andere stressvolle situatie.
  • Je hebt kleine kinderen en vindt het lastig om niet meer te kunnen leven zoals je eerder deed. Je wilt alles gewoon blijven doen, ook al gaat dat niet meer nu je een gezin hebt.
  • Je hebt veel zorgen over mensen om je heen of over een situatie in je eigen leven. Denk aan ziekte in de familie, schulden, relatieproblemen of problemen bij je kinderen.
  • Je wilt te veel tegelijk doen. Je vindt het lastig om ‘nee’ te zeggen en denkt alles wel te kunnen, maar in werkelijkheid is je batterij volledig leeggelopen.

Sommige mensen zijn meer vatbaar voor een burn-out dan anderen. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die in het verleden veel stressvolle dingen hebben meegemaakt. Ook als je probleemvermijdend bent, subassertief bent (en dus moeite hebt met ‘nee’ zeggen) of veel last hebt van perfectionisme, ben je vatbaarder voor een burn-out.

Een burn-out kent meerdere fases. Vaak ervaar je al langere tijd burn-outklachten, ook al herken je ze misschien niet als tekenen van een burn-out. Er wordt dan gesproken van overspannenheid. Neem je die eerste signalen niet serieus en geef je jezelf niet de rust? Dan kun je daadwerkelijk burn-out raken.

Wat is het verschil tussen een burn-out en een depressie?

Een burn-out en een depressie kunnen allebei behoorlijk zwaar zijn, maar ze zijn niet hetzelfde. Laten we eens kijken naar wat ze betekenen:

Burn-out
Zoals je nu weet ontstaat een burn-out meestal door langdurige stress. Het kan gebeuren als je constant overbelast bent en geen tijd hebt om te herstellen. Mensen met een burn-out voelen zich vaak uitgeput, emotioneel leeg, en hebben het gevoel dat ze niet meer goed kunnen functioneren. Andere symptomen zijn verminderde motivatie, prikkelbaarheid en het gevoel dat je geen controle meer hebt over je werk.

Depressie
Depressie is daarentegen een stemmingsstoornis die invloed heeft op hoe je je voelt, denkt en handelt. Het kan verschillende oorzaken hebben, waaronder genetische factoren, chemische onevenwichtigheden in de hersenen, traumatische gebeurtenissen of stress. Mensen met een depressie voelen zich vaak verdrietig, hopeloos en leeg van binnen. Ze kunnen ook last hebben van slaapproblemen, vermoeidheid, concentratieproblemen en veranderingen in eetlust.

Het belangrijkste verschil tussen een burn-out en een depressie is de oorzaak. Een burn-out ontstaat vaak door langdurige overbelasting, terwijl een depressie verschillende oorzaken kan hebben en niet altijd gerelateerd is aan stress.

Als je denkt dat je een burn-out of een depressie hebt, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een professional, zoals een huisarts of een psycholoog. Ze kunnen je helpen de juiste diagnose te stellen en de juiste behandeling te vinden, zodat je je weer beter kunt voelen. Onthoud dat het oké is om hulp te vragen en dat er mensen zijn die je kunnen ondersteunen tijdens moeilijke tijden.

Christiaan Vinkers psychiater en hoogleraar Stress en veerkracht bij het Amsterdam UMC, vertelt er meer over in deze video:

Wat te doen bij burn-outklachten?

Herken je een paar van deze signalen van een burn-out? Kom in actie! Het is al bij de eerste burn-outverschijnselen belangrijk om er iets aan te doen. Hoe sneller je erbij bent, hoe korter het herstel vaak is en hoe beter je jouw klachten kunt verminderen.

Herstellen van een burn-out begint altijd met één heel belangrijk ding: rust nemen. Voor de ene persoon houdt dat een paar weken minder werken in; een ander heeft zo’n heftige burn-out dat die zich moet ziekmelden met burn-outklachten en misschien wel een jaar uit de running is.

Het is belangrijk om te ontdekken hoe jouw burn-out is ontstaan, wat je spanning geeft en hoe je die spanning kunt verminderen. Hoe kun je je leven zo inrichten dat je niet meer continu spanning ervaart? En hoe kun je beter omgaan met de spanning die bijvoorbeeld werk, deadlines en het dagelijks leven met zich meebrengen? Met een combinatie van rust en anti-spanningsoplossingen kun je vervolgens stapje voor stapje het leven weer oppakken en herstellen van de burn-out.

Soms is hulp bij burn-outklachten nodig. Ga dan zeker met burn-outklachten naar de huisarts. Die kan dan met je meekijken naar een burn-out-behandeling die bij jou past. Soms zijn dat gesprekken met een coach, soms een mindfulnesstraining en soms een traject met een loopbaancoach die meedenkt over ander werk.

Een verwaarloosde burn-out is nóg erger. Je loopt dan het risico dat je met chronische klachten blijft zitten of uiteindelijk een nog ergere burn-out ontwikkelt en er helemaal af ligt.

7 tips om een burn-out te voorkomen (of verminderen)

Kun jij (helaas) best een aantal van de burn-outklachten uit het lijstje afvinken? Dan is het belangrijk om het liefst al bij de eerste voortekenen van een burn-out dingen anders te doen. Deze 7 tips helpen om burn-outsignalen te verminderen of een burn-out te voorkomen.

1. Werk met een goede planning én maak die realistisch

Veel mensen hebben een planningssysteem. Maar de vraag is: is jouw planning realistisch? Is jouw takenlijst één lange opsomming van alles wat je in een dag hoeft te proppen? Of heb je ook gekeken of het haalbaar is om dit alles op een dag gedaan te krijgen?

En zeg eens eerlijk: houd jij er in je planning rekening mee dat het ook tijd kost om e-mails te verwerken, vragen van collega’s te beantwoorden en meetings voor te bereiden? Ja ja, je planning bestaat uit méér dan alleen de taken waar je bij stilstaat. Burn-out voorkomen begint met helder krijgen wat je op een dag kunt doen, en dáár je planning op afstemmen. Heb jij er al eens bij stilgestaan dat de meeste mensen overschatten wat ze op een dag gedaan krijgen én onderschatten hoeveel tijd een taak kost?

Dus, concreet: breng in kaart wat je zoal doet op een dag. Houd bij hoeveel tijd taken jou kosten. Reserveer elke dag ook 30 minuten tot één uur voor dingen waar je niet op had gerekend. En kijk eens hoe je planning er dan uitziet. Of lees Björns boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur klaar’ over hoe je een waterdicht timemanagement-systeem bouwt.

2. Stel prioriteiten met de Eisenhower-matrix

Soms voelt het alsof ALLES belangrijk is en je niets kunt schrappen. Maar surprise, surprise: vaak valt er meer in je agenda aan te passen dan je denkt. Niet alles wat in je agenda staat, is dringend. Sommige dingen hoef jij niet per se nu te doen, maar kun je ook aan een ander overlaten of nog een tijdje laten rusten.

Leer jezelf aan om verzoeken die binnenkomen niet direct een plek in je agenda te geven. Vul op die momenten de Eisenhower-matrix in. Dat betekent dat je voor elke taak aangeeft of die dringend is of niet, en of die belangrijk is of niet. Onbelangrijke taken die dringend zijn, kun je delegeren. Onbelangrijke taken die niet dringend zijn, kun je schrappen. En taken die wel belangrijk maar niet dringend zijn, kun je op een later moment inplannen.

EISENHOWER-MATRIX-5

 

Gebruik deze matrix ook regelmatig als je omkomt in het werk. Het helpt je dan om orde op zaken te stellen en te ontdekken dat sommige dingen in je agenda echt niet nu hoeven te gebeuren.

3. Probeer mindfulness bij burn-outklachten

Als je burn-out bent, ligt je stressniveau uitzonderlijk hoog. Je vindt het vaak lastig om ontspanning te vinden en tot rust te komen. Daarom kan mindfulness bij burn-outklachten heel goed zijn. Mindfulness draait om leren dat je niet klakkeloos in je gedachten hoeft mee te gaan.

Je gaat bijvoorbeeld focussen op je ademhaling, waardoor je leert om soms nergens aan te denken. Dat is niet alleen goed om gefocust te werken, maar is bovenal goed voor jezelf om met een minder vol hoofd te leven en dingen makkelijker van je af te zetten.

4. Wen jezelf aan om soms onbereikbaar te zijn

Daar is niets onaardigs aan! Het is juist beter voor de samenwerking in een team als je soms focustijd pakt door onbereikbaar te zijn. Bovendien helpt het je om rust te vinden in een wereld die alsmaar doorgaat. Je hoeft dus echt niet elk telefoontje op te nemen, iedere e-mail direct te beantwoorden en bij elke vraag van een collega linea recta paraat te staan.

Soms onbereikbaar zijn houdt bijvoorbeeld het volgende in:

  • Bekijk je e-mail alleen op vaste momenten. Dus zet je e-mailpop-ups uit en check je inbox alleen wanneer je tijd hebt om de e-mails direct af te werken. De OHIO-methode helpt je om elke e-mail voortaan nog maar één keer te bekijken en dan direct te besluiten wat je met een e-mail doet: beantwoorden, weggooien, er een to-do van maken of opslaan. Daardoor hoef je niet voortdurend met je e-mails bezig te zijn én hoef je je niet met meerdere dingen tegelijk bezig te houden.
  • Zet je telefoon soms op stil of zet je 4G en wifi uit. Op die manier kun je niet de hele tijd door notificaties krijgen en gebeld worden. Wel zo rustig! Je 4G en wifi uitzetten is trouwens handig als je wel telefonisch bereikbaar wilt zijn, maar liever geen notificaties ziet binnenkomen.
  • Gebruik een noise-cancelling headphone als jij regelmatig overprikkeld raakt in bijvoorbeeld een rumoerige kantoortuin of een andere drukke (werk)omgeving.
  • Of zet binaural beats op. Die helpen je om beter gefocust te werken en je af te sluiten van alles om je heen. Ook prettig als je regelmatig last hebt van een hectische omgeving.
  • Zet notificaties uit. Het is hartstikke leuk dat je collega je graag ook in het weekend bestookt met werksuccessen. Of dat je moeder maar foto’s van je babyneefje blijft doorsturen. Maar als jij al veel spanning hebt, kan die alsmaar bliepende telefoon net de druppel zijn. Schakel daarom je notificaties uit, zodat je zelf kunt bepalen wanneer je die appjes, e-mails of andere berichten wilt bekijken.

5. Sluit je werkdagen bewust af

Een goede werk-privébalans is heel belangrijk om een burn-out te voorkomen. Dat begint met bewust een einde breien aan je werkdag. Kies een moment waarop je je laatste e-mail verstuurt en besluit om vanaf dan geen e-mails of telefoontjes meer te beantwoorden en je laptop dicht te klappen. Houd je daar dan ook aan.

Heb je hier moeite mee? Dan helpt het om een out of office in te stellen voor vrije dagen of lange weekenden, om je werkmail van je telefoon te halen of om een aparte werktelefoon te vragen aan je leidinggevende.

En besef ook: als je eerder 24/7 bereikbaar was, zal het soms even wennen zijn voor collega’s dat je het nu anders doet. Maar alles went. Ook dit. Als je maar volhoudt en niet tóch een keer op je vrije dag gaat mailen.

Wat verder helpt? Maak aan het einde van de werkdag een to-do-list voor de volgende dag. Dan kun je je werkdag goed afsluiten en met een leeg hoofd de avond ingaan.

6. Noteer taken direct en gebruik je hoofd niet als opslagplek

Dit is iets wat we in onze timemanagement-trainingen vaak zien bij cursisten: zij gebruiken hun hoofd om informatie op te slaan. Klinkt logisch. Maar helaas is je brein een minder goede geheugentool dan je denkt. Je kunt maar beperkt informatie opslaan. Dus het is niet handig om alle afspraken, nog te beantwoorden e-mails en andere to-do’s alleen maar met je hoofd te proberen te onthouden.

Op een gegeven moment is je hoofd vol én vergeet je dingen. Stress is dan het gevolg. Niet wat je wilt! Beter is het om informatie die binnenkomt direct ergens een logische plek te geven. Zo bijvoorbeeld:

  • Krijg je per e-mail een verzoek om iets op te pakken? Beantwoord de e-mail en zet de taak (met de e-mail daarbij als bijlage) op je takenlijst. Dan kun je de e-mail uit je inbox halen en weet je zeker dat je de taak op tijd oppakt.
  • Vraagt een collega je om haar iets door te mailen? Doe het direct (als het iets kleins is) of zet het op je takenlijst.
  • Verstuur je een tekst ter feedback naar een collega? Zet in je agenda dat je op een bepaalde dag een reminder stuurt als je tegen die tijd nog geen feedback hebt gehad.
  • Maak je een tandartsafspraak of komt maandag de loodgieter langs? Zet het direct in je agenda, zodat je daar qua planning rekening mee kunt houden.
  • Kom je een interessant nieuwsartikel tegen waar je iets mee wilt? Sla het op en noteer in je agenda een moment waarop je ernaar gaat kijken.

Op deze manieren voorkom je dat er vele losse eindjes door je hoofd blijven spoken.

man die er bijna doorheen zit

7. Zeg vaker ‘nee’

Sites als Thuisarts.nl geven aan dat burn-outs vaker voorkomen bij mensen die moeite hebben met ‘nee’ zeggen of subassertief zijn. Als jij alsmaar doet wat de ander vraagt, zelfs als dat niet past in jouw agenda, ga je daarmee voorbij aan jouw behoeften. Je agenda barst al snel uit zijn voegen en je hoofd wordt een volle bedoening met gedachten en to-do’s.

Het is dan ook beter om regelmatig ‘nee’ te zeggen. Bijvoorbeeld tegen werkverzoeken die niet in je agenda passen. Tegen meetings waar je niet per se bij hoeft te zijn. Tegen vragen van collega’s waar je nu geen tijd voor hebt. Tegen extra projecten die niet in je agenda passen. Of tegen de juf die vraagt of je misschien nog pasteitjes voor het kerstdiner kunt maken en binnenkort alle kleuters kunt luizenpluizen.

Nee. Gewoon NEE.

En ja, dat zal niet iedereen je in dank afnemen. Maar denk maar zo: je kunt beter ‘nee’ zeggen en iets niet doen, dan dat je alles half doet en daardoor mensen teleurstelt met halfbakken werk. Of nog erger: dat je binnenkort burn-out bent en daardoor óveral ‘nee’ op moet antwoorden.

Niet voor niets is een cursus assertiviteit of een les in ‘nee’ zeggen regelmatig onderdeel van burn-out herstel.

Dus: hoe verminder je burn-outklachten?

Als jij vermoedt dat je een serieuze burn-out hebt, dan is het vooral belangrijk om aan de bel te trekken en hulp te zoeken. De huisarts, een psycholoog of coach kan je begeleiden om je spanningsniveau naar beneden te krijgen. Soms is het nodig om een tijdje je werk of studie neer te leggen. Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken wat jou spanning geeft en wat je helpt om je spanning te laten dalen.

Qua timemanagement helpt het als je een realistische planning maakt, op tijd ‘nee’ zegt, prioriteiten stelt, dingen delegeert, soms onbereikbaar durft te zijn en je werk-privébalans goed bewaakt. Het draait allemaal om het heft weer in eigen hand nemen. Jij beslist over je eigen agenda. Dát je dat doet is bij een burn-out (of als je op een burn-out afstevent) belangrijker dan ooit.

Wil je meer leren over timemanagement, grenzen stellen en een gezonde werk-privébalans? Volg dan Björn en Tijdwinst op Instagram voor dagelijkse praktische tips en handige inzichten.

Veelgestelde vragen over burn-outklachten

  • Wanneer ben je burn-out?

    Je bent burn-out als je een half jaar of langer last hebt van spanningsklachten, dagelijkse dingen (zoals werk, studie of het huishouden) niet meer kunt doen en het gevoel hebt geen grip meer te hebben over je leven. Een burn-out ontstaat doordat je langere tijd te veel spanning hebt gehad in je leven en al die spanning niet meer kwijt kunt.

  • Wat zijn de symptomen van een burn-out?

    Symptomen van een burn-out zijn zowel fysiek als psychisch. Je kunt daarbij denken aan continue spanning in je lichaam, veel piekeren, dagelijkse activiteiten niet meer aankunnen, een hopeloos gevoel, voortdurend aan staan, hartklopping, prikkelbaarheid en moeilijk kunnen omgaan met situaties die veel stress geven.

  • Wat niet te doen bij een burn-out?

    Het is vooral belangrijk dat je een burn-out niet negeert, maar actief hulp zoekt. Blijf er niet mee rondlopen, maar neem rust en kijk naar manieren om de spanning te verminderen. Verder is het cruciaal dat je niet nog meer hooi op de vork neemt (eerder minder!). Denk dus niet dat je nog even een tandje moet bijzetten, bijvoorbeeld omdat “het nu eenmaal een drukke periode is”. Als het niet meer gaat, dan moet je daar nú voor in actie komen.

  • Kan een burn-out vanzelf overgaan?

    Nee, een burn-out gaat niet vanzelf over. Meestal kun je dit ook niet in je eentje verhelpen. Een burn-out is ontstaan door langdurige overspannenheid. Het is belangrijk om je leven actief te veranderen, vaak samen met een burn-outexpert, zodat je minder stress in je leven ervaart en beter met de spanning kunt omgaan. Dan pas kunnen je burn-outklachten verdwijnen. Gelukkig is een burn-out met de juiste actieve benadering goed te genezen.

  • Hoe lang duurt een burn-out?

    Hoe lang een burn-out duurt, verschilt per persoon. Bij lichte klachten is het soms voldoende om een paar weken rust te nemen. Als je ernstige klachten hebt en je bijvoorbeeld echt moet ziekmelden, kan een burn-out soms wel een half jaar tot een jaar duren. De duur hangt af van de ernst van je burn-outklachten en van hoe goed de oplossing voor jou werkt.

Wil jij je tijd en energie beter bewaken? Volg een training timemanagement

Een burn-out is niet niks. Belangrijk dus om een burn-out te voorkomen! Dat begint onder andere met prioriteiten stellen, een realistische planning opstellen en grip houden over je eigen agenda, ongeacht alle spoedjes, vragen van collega’s en “Oh ja, weet jij of…”-verzoeken die voorbijvliegen.

Hoe je zelf de regie over je agenda houdt? Dat leer je in 1 dag bij onze training timemanagement. Onze ervaren trainers geven je talloze praktische tips, leren je om een waterdicht timemanagement-systeem bij te houden en helpen je om je grenzen te bewaken en vaker ‘nee’ te zeggen. Ook leer je om productief te werken, zodat je in minder tijd meer gedaan krijgt. Maar dan op een manier waarbij je slimmer in plaats van harder werkt.

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Bij Tijdwinst helpen we al ruim 20 jaar professionals uit heel Nederland om slimmer (samen) te werken. We leren je onder andere om meer uit je tijd te halen en zo op een leukere en gezondere manier te werken. Hiervoor geven we trainingen in timemanagement, gesprekstechnieken, feedback geven en assertiviteit. Volg onze trainingen op een locatie bij jou in de buurt of online.

Benieuwd naar onze trainingen of naar onze andere artikelen? Lees verder op onze websites of meld je direct aan voor een training.