Thuiswerken wérkt. Onderzoek toont namelijk aan dat werken vanuit het comfort vanuit je eigen huis je niet alleen productiever maakt, maar ook gelukkiger. En dat niet alleen! Alle andere voordelen lees je hier.

4x de voordelen van thuiswerken op een rij

Door de komst van het coronavirus is thuiswerken niet meer weg te denken. En hoewel dat natuurlijk een ontzettend vervelende situatie is, heeft het wel veel ogen geopend:

Ineens zien we in dat thuiswerken wél mogelijk is. Dat een teamlid helemaal niet de kantjes er vanaf loopt zodra hij of zij vanuit thuis werkt. Integendeel: we blijken juist productiever?! En een groot deel van die meetings die doorgaans plaatsvonden? Ook die blijken ineens overbodig.

Drie hoeraatjes dus, voor thuiswerken.

Mocht jij, je collega of leidinggevende echter nog steeds twijfelen over waarom thuiswerken ronduit fantastisch is, lees dan zeker verder! We zetten ze hier namelijk op een rij:

1. Je bent productiever

Rumoerige collega’s, de zoveelste koffiepauze of andere storende onderbrekingen; zodra je thuiswerkt heb je er minder last van. Dat is ook een van de redenen waarom thuiswerkers aangeven thuis méér gedaan te krijgen dan op kantoor. Ze hebben gewoonweg minder afleiding.

Daarnaast ervaren ze dat ze thuis meer controle hebben over hun focus. Zo is het makkelijker om even naar de slaapkamer te verkassen zodra je partner een belletje pleegt dan wanneer je op kantoor een vaste werkplek hebt.

Doordat je daarnaast geneigd bent minder en kortere pauzes te nemen, krijgen thuiswerkers meer werk verzet en werken ze gemiddeld langer door. (Deze ontwikkeling kan echter ook gelijk een valkuil zijn. Daar later meer over.)

Al met al ben je dus productiever zodra je thuiswerkt dan op kantoor. Enerzijds omdat je je beter kunt concentreren, anderzijds omdat je minder tijd ‘verspilt’.

Voordelen van thuiswerken tips

2. Je houdt meer kostbare tijd over

Forenzen, in de file staan of in alle vroegte vertrekken om de ochtendspits te vermijden? Zodra je thuiswerkt heb je geen last van deze tijdverspillers. Nee, de gemiddeld 37 minuten die je normaal kwijt bent aan reistijd besteed je nu nuttiger.

Daarnaast schrokken vergaderingen ook niet langer een hoop werktijd op. Niet alleen omdat ze nu minder vaak plaatsvinden, maar ook omdat online meetings (via Skype bijvoorbeeld) vaak korter duren. Ineens hoef je niet van vergadering naar vergadering te hollen, maar kom je eindelijk toe aan je echte werk!

3. Je hebt een hoge mate van flexibiliteit

Thuiswerken biedt jou daarnaast de kans je eigen werkdag in te richten. Wil je vandaag een uurtje eerder beginnen? Die mogelijkheid hebt je! Jij kunt op basis van je productiviteit en concentratievermogen een eigen planning creëren, en die vrijheid voelt goed.

En hoewel deze flexibiliteit voor sommigen juist een valkuil kan zijn, is de mogelijkheid om af en toe tussendoor de vaat te doen of een ommetje met de hond te maken, juist motiverend.

Bang dat je hierdoor inlevert op de hoeveelheid werk die je krijgt verzet? Hoeft niet: thuiswerkers halen deze tijd ruimschoots in door langer (of in de avonden of weekenden) door te werken. Prima, zolang je de balans tussen werk en privé in gaten houdt.

4. Je hebt meer werkmotivatie

Tot slot zul je merken dat wanneer je een tijdje vanuit huis werkt, je werkgeluk vergroot. Thuiswerkers voelen zich namelijk gelukkiger en meer gemotiveerd dan hun collega’s die enkel op kantoor werken.

De reden?

Jouw leidinggevende moet er vanuit kunnen gaan dat jij thuis dezelfde werkzaamheden zult vervullen dan wanneer je op kantoor zou zijn. Dat vertrouwen toebedeeld krijgen geeft de motivatie van de thuiswerker een boost.

Kortom: de voordelen van thuiswerken

Thuiswerken is zo slecht nog niet. Correctie: eigenlijk is het fantastisch. Eindelijk kom je aan je werkzaamheden toe, heb je beschikking over je volledige concentratie en kun je je eigen werktijden bepalen. Ideaal dus.

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn:

De valkuilen van thuiswerken (en hoe te voorkomen)

Vanuit huis werken kent ook zijn uitdagingen.

Zo vinden sommige kenniswerkers het bijvoorbeeld lastig om om te gaan met een grote mate van zelfstandigheid. En hoewel ze vrijheid hebben om hun werkdag in te delen, wordt er wel verwacht dat de gemaakte afspraken worden nagekomen. Dat kan iemands life/work-balance aardig in de war schoppen.

Daarnaast blijft communiceren op afstand ook een dingetje. Hoe overleg je met elkaar of met klanten? Welke communicatiemiddelen gebruik je daarvoor? En hoe blijf je nou toch in contact met collega’s? Ineens kan men te maken krijgen met vereenzaming.

Ook gaven we eerder aan dat zodra men thuiswerkt er minder snel en minder vaak pauze wordt gepakt. Een ontwikkeling die zeker niet bijdraagt aan de mentale gezondheid van het team.

Al met al zijn dit geen ontzettend grote valkuilen die niet te overkomen zijn, maar het zijn wel zaken waar je rekening mee moet houden en afspraken over moet maken.

Wij kunnen daarbij helpen:

Volg een training Effectief Thuiswerken voor Teams

Tijdens onze nieuwste training ‘Effectief Thuiswerken voor Teams’ gaan we in op bovenstaande valkuilen. We leren jou en je collega’s jullie werk beter organiseren, vertellen jullie meer over het stellen van prioriteiten en het maken van afspraken – over jullie bereikbaarheid bijvoorbeeld, de manier van communiceren of het werken op basis van output.

En dat allemaal in minder dan 1 dag! Handig, zeker nu.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog