“Sorry, ik ben ziek vandaag.” Je belt je baas om mede te delen dat je vandaag niet naar het werk komt. Niet omdat je een griepje te pakken hebt, maar omdat je gewoonweg vreest dat je aan de stress ten onder gaat. Dat kan niet langer. Daarom 3 tips om met de stijgende werkdruk om te gaan en zo je neiging tot ziek melden te verminderen.
Je liever ziek melden dan nog één dag op je werk doorbrengen?
Jij begeeft je al te lang in een te hoge versnelling. En je merkt het. Steeds vaker kom je vermoeid thuis. Je bent op. Kapot. Licht geprikkeld zelfs. En nu zou je denken dat je door je vermoeidheid als in een roos in slaapt valt, maar nee. Je brengt je nachten piekerend door. Niet alleen vat je hierdoor moeilijk slaap, zodra je ‘s ochtends wakker wordt, heb je het gevoel alsof je überhaupt niet hebt geslapen.
En dat heeft gevolgen:
Met steeds meer tegenzin sleep jij je naar het werk. De gedachte dat jij je vandaag weer acht uur moet doorstaan om vervolgens bij thuiskomst dezelfde vicieuze cirkel tegemoet gaat, doet de moed in je schoenen zinken.
Je denkt er dan ook over na om niet te gaan. Thuis te blijven. Je ziek te melden. “Wat zou het!” Je hebt simpelweg de puf niet meer. De motivatie is weg en je het vereiste niveau van betrokkenheid simpelweg niet meer opbrengen.
Hoewel we natuurlijk nu een volledig artikel kunnen schrijven over welke gevolgen jouw keuze heeft voor de werkvloer (voor je baas, je collega’s of de teamspirit) kiezen we ervoor om dat niet te doen. Grofweg omdat jij daar niet bij gebaat bent.
Jij bent namelijk degene die niet goed in zijn vel zit. Jij bent degene die liever thuis blijft dan nog een dag naar het werk komt. Dáár willen we aandacht aan besteden — niet aan cijfers, verzuimkosten of re-integratieplannen. Jij wil nu een oplossing, verlichting of wat tips.
En die hebben we voor je:
3 tips om ziekteverzuim terug te dringen
Onthoud:
We hebben het hier niet over ziekteverzuim omdat jij je lichamelijk niet goed voelt. Vanwege de griep bijvoorbeeld, of erger: een ongeval. Nee. Wij bedoelen de drang om je ziek te melden omdat de druk je te veel is. Je stressniveau is te hoog en je hebt hierdoor moeite om je werkzaamheden te organiseren.
Om dit structureel op te lossen, zal er wellicht een hoop moeten gebeuren op de werkvloer. Hier heb jij als werknemer echter vrij weinig controle over. Dit betekent echter niet dat jij helemaal niets kunt doen. Integendeel.Om met de opbouwende druk om te gaan, kun je de volgende 3 tips eens uitproberen:
1. Focus je een tijdje enkel op taken uit je functieomschrijving
Vaak spendeer je ontzettend veel tijd aan taken die geeneens jouw verantwoordelijkheid zijn. Je wordt gevraagd of je “even een blik wilt werpen op dit project, jij weet daar immers veel van af.” Hoewel het natuurlijk ontzettend collegiaal is om een collega uit de brand helpt, schiet jij er niets mee op. Jij neemt enkel weer meer hooi op de vork. En die vork wás al overladen.
Om stress – en daarmee de kans op ziekteverzuim – te voorkomen, houd jij je daarom hier niet langer mee bezig. Je hebt al genoeg te doen. Onze tip is dan ook:
Kijk eens kritisch naar de inhoud van je werk. Wat zijn je taken? Welke taken staan er vermeld in je functieomschrijving? Is wat jij denkt dat je moet doen ook écht wat er van je verwacht wordt?
Taken die niet binnen je omschrijving horen doe “een tijdje” niet. Ze verdienen niet jouw aandacht en behoren niet tot essentie van je functie.
Ga ook na of je taken misschien gewoonweg kunt schrappen of delegeren. Vaak blijkt immers, wanneer ineens een ander ze moet uitvoeren, dat taken ineens toch niet zo belangrijk waren als dat iemand ze deed voorkomen.
Niet langer jouw pakkie-an, dus.
2. Neem tijd om te ontspannen. ‘All work, no play’ werkt niet
Het is verleidelijk om zo vlak na werktijd nog ‘even’ een paar mailtjes te sturen. Nog ‘even’ die laatste aanvraag te verwerken en nog ‘even’ een collega te woord te staan. “Wat maakt het uit!”
Nou, veel.
Jij spant je gedurende je werkdag al ontzettend in. Zowel mentaal als fysiek. Je ontwikkelt hierdoor een bepaalde mate van stress — stress die, wanneer hij zich maar blijft opbouwen, kan resulteren in ziekteverzuim.
De enige manier om deze stress los te laten, is door daadwerkelijk rust te nemen. Écht rust. En dat kan alleen wanneer je daar bewust tijd voor neemt. Tussendoor een mailtje versturen verstoort die rustperiode.
Let er daarom op dat je na je werk écht de tijd neemt om te herstellen. Lees een boek, ga sporten, of bekijk desnoods een film. Zolang je maar niet met werk bezig bent.
Pas zodra jij je na je werktijd volledig loskoppelt, dan pas kun je de accu opladen. Doen, dus.
3. Schenk voldoende aandacht aan je lijf
Ja, het is een inkoppertje, maar voldoende aandacht schenken aan je mentale en fysieke gezondheid is en blijft belangrijk. Vooral wanneer het op het managen van stress aankomt.
Slaap voldoende
We hebben al een aantal keer gesproken over slaap en wat het voor effect op je lijf en brein geeft. Om er kort over te zijn: je hebt slaap nodig. Goh. — maar doe het dan ook. Slaap genoeg. Doe het op tijd. Doe het goed. Voldoe aan je slaapuren.
Meer kunnen we er niet over zeggen — enkel dat het een van de belangrijkste factoren is om stress, en daarmee ziekteverzuim, terug te dringen.
Beweeg meer
Je weet natuurlijk al dat voldoende bewegen ontzettend goed is voor je lijf. Maar ben jij je er ook van bewust dat het je productiever maakt? Dat het je helpt helderder na te denken én dat het je geheugen een boost geeft? Vergeet ook niet dat voldoende bewegen er zelfs voor zorgt dat je minder fouten op de werkvloer maakt. Én als kers op de taart: je wordt er gelukkiger van.
Met andere woorden: meer bewegen biedt ontzettend veel voordelen. Niet alleen zit jij beter (en strakker) in je vel, je voelt je ook minder gestresst. Dat zal je helpen je ziekteverzuim terug te dringen.
Mediteer regelmatig
Vergeet ook je mentale gezondheid niet. Wat er zich namelijk in jouw koppie afspeelt, speelt ook degelijk parten in de hoeveelheid stress die je ervaart. Besteed er daarom eens meer aandacht aan: overweeg om dagelijks te mediteren. Meditatie draagt namelijk bij aan het verscherpen van je focus, ruimt mentale ‘rotzooi’ op, versterkt je discipline en zelfs je weerstand. Je wordt simpelweg minder vaak ziek. Ideaal!
Kortom
Probeer deze 3 tips eens een tijdje uit en kijk of de druk die je voelt mindert. Onthoud dat het geen magische pil is die in één klap alle stress en druk wegvaagt, maar dat ze je enkel helpen bij het beter opvangen van de werkstress. Echter, om je werkgerelateerde zorgen permanent weg te nemen, zal er een verandering moeten plaatsvinden op de werkvloer.
Wij kunnen daar misschien bij helpen:
Samen met jouw baas, leidinggevende en collega’s gaan wij aan de slag. We leren jullie binnen binnen 1 dag hoe je efficiënter, in plaats van harder werkt. Niet worden jullie hierdoor productiever, de werktevredenheid neemt ook toe en het stressniveau daalt. ‘n Win-win situatie voor iedereen. Overweeg het eens.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog