Auteur John Williams staat in ons land beter bekend als geestelijk vader van het populaire boek ‘Stoner’. Zijn weduwe Nancy onthulde tijdens een recent interview met Nieuwsuur zijn workflow. En wat blijkt? De man is een time management meester.

De boeken van John Williams worden door kenners en critici omschreven als ‘de perfecte romans’. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? Perfect werk afleveren? En dat meer dan eens in zijn leven? Naast zijn baan als docent aan de universiteit?

Door slim en zorgvuldig met zijn tijd en taak om te gaan.

Dat werd bekend tijdens een interview met zijn muse en weduwe Nancy Williams, in een vrij recente aflevering van Nieuwsuur. Voor het eerst sprak zij in het openbaar over haar overleden man en zijn werkwijze.

Daaruit werd duidelijk dat Williams niet zomaar wachtte op een moment van inspiratie, of zich vol liet lopen met drank voordat hij kon schrijven – zoals dat wel eens het geval was bij andere grote auteurs uit het verleden. Nee, Williams benaderde zijn schrijfwerkzaamheden uiterst gedisciplineerd en slim. Hij hield er een paar vaste time management tradities en regels op na om zijn productiviteit en de hoge kwaliteit van zijn werk te kunnen waarborgen – verklapt zijn vrouw.

Wat ik uit Nancy William’s verhaal concludeer: John Williams hield zich standaard aan 4 time management tradities en regels. 4 gewoontes die zijn werk zo magnifiek en ‘perfect’ maakten, dat wij er nog iets van kunnen leren.

1. “Hij begon vroeg met schrijven. Rond 8 uur ‘s ochtends. Hij werkte tot het middaguur.”

‘S ochtends zijn onze hersenen nog fris en fruitig van een hele nacht rusten. Dat is het moment waarop je ze het best kunt gebruiken voor veel denkwerk – zo wist John Williams al in de jaren 60.

Werken tot het middaguur is daarnaast helemaal niet verkeerd, omdat onze hersenen zo zijn geprogrammeerd dat ze even na het middaguur een natuurlijke dip krijgen. Het moment waarop Zuiderlingen een siësta houden, anderen een powernap en de meesten onder ons een lunchpauze inlassen.

Bovendien is het klaren van een lastige, creatieve of intense klus geen kwestie van ‘wachten op het juiste moment’, maar een kwestie van ‘er voor gaan zitten en aanpakken’. Het best kun je zelfs je dag beginnen met de meest lastige, creatieve of intense klus – een theorie die we kennen van time management meester Brian Tracy als ‘Slik die Kikker’.

2. “Zonder onderbrekingen. Geen telefoontjes. Alleen als het huis afbrandde, mocht ik hem storen.”

Ook dat had Williams goed begrepen: het brein functioneert verre van optimaal wanneer het constant afgeleid wordt. Het moet zich kunnen focussen op één taak tegelijk, tijdens een aaneengesloten productieve periode.

Daarom maakte hij de afspraak met zichzelf en met zijn vrouw Nancy dat hij tijdens zijn productieve ochtenduren niet gestoord mocht worden. Tenzij het huis afbrandde natuurlijk.

3. “Hij wilde niets twee keer schrijven. Het moest in één keer.”

John Williams was niet alleen gedisciplineerd door op vaste tijden en gefocust te schrijven – hij was ook nog eens een perfectionist. Geen half werk. Niets minder dan hoge kwaliteit moest zijn werk zijn. Daarom schreef hij liever een hele ochtend aan één goede bladzijde dan gehaast en tijdens oplevingen aan een heel hoofdstuk om dat vervolgens nog 10 keer te herlezen en herschrijven.

Only Handle It Once’ of kortweg ‘OHIO’ is een time management techniek die Williams op natuurlijke wijze vijftig jaar geleden al in de praktijk bracht. Met succes.

4. “’S middags gebruikte hij om het werk van de volgende dag te plannen.”

Plannen, plannen, plannen. Dat is de sleutel tot maximale productiviteit en optimaal time management. John Williams plande zijn taken altijd de dag van tevoren in. Zoals zijn vrouw vertelt kwam hij aan het eind van de middag terug van universiteit waar hij doceerde om nog eens aan zijn bureau te gaan zitten om zijn werk voor de volgende ochtend in te plannen.

Op die manier wist hij precies waar hij moest beginnen wanneer hij de volgende dag om acht uur stipt weer aan de slag ging. Hij had een gemakkelijke start, een goed overzicht en wist altijd precies waar hij mee bezig was.

Dat Williams hier twee tot drie uur voor uittrok kwam zijn werk ten goede, maar is waarschijnlijk niet bepaald haalbaar in onze overvolle hedendaagse werkdagen. Ik adviseer maximaal een kwartiertje om je volgende dag te plannen zodat je weet waar je de volgende ochtend aan begint.

Werken als John Williams

Gebruik Williams time management technieken uit de jaren zestig vandaag nog in je voordeel. En geloof me, het is het waard gebleken. Stoner en zijn time management aanpak hebben zich ruim bewezen in het prachtige resultaat van zijn geroemde boeken ‘Stoner’, ‘Augustus’ en ‘Butcher’s Crossing’.

Stoner’s technieken zijn naast tijdloos ook nog eens niet beroepsgebonden. Elke kantoor- en breinwerker kan er mee aan de slag. Of je nu boeken, beleidsnota’s, offertes of e-mails schrijft.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog