Time management techniek: Slik Die Kikker

Nee, dit heeft niets te maken met kikkerbilletjes. ‘Slik die kikker’ is een gouwe ouwe time management techniek die evengoed van alle tijden is. Wat je moet doen? ‘S ochtends een vieze kikker slikken en zo de rest van je dag lekker productief aan de slag.

Wat zegt time management dokter Brian Tracy, wanneer je last hebt van taken waar je maar niet aan toekomt omdat je er tegenaan zit te hikken? “Eenmaal daags één grote kikker innemen. Het liefst in de ochtend, aan het begin van de werkdag.”

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Nee, ik ben niet aan het moppentappen. Dit is bloedserieus. Brian Tracy, geestelijk vader van de ‘Slik Die Kikker’-methode en heuze time management goeroe, zweert erbij.

“De sleutel tot geluk, tevredenheid, grote successen en een geweldig gevoel van persoonlijke macht en effectiviteit is, dat u de gewoonte ontwikkelt om elke dag als u aan het werk gaat als eerste uw kikker te eten.” – Brian Tracy, ‘Slik Die Kikker’ 2008

Brain Tracy is in zijn methode geïnspireerd door een wijsheid van niemand minder dan Mark Twain:

“Wanneer je ‘s ochtends als eerste een springlevende kikker eet, kun je de dag beginnen in de wetenschap dat dat waarschijnlijk het ergste is dat je die dag zal overkomen.” – Mark Twain

Beginnen met het ergste geeft jezelf vervolgens de kracht om dóór te gaan en alles daarna zal als een delicatesse smaken na die lelijke kikker. Je grootste obstakel heb je uit de weg gewerkt, waardoor je de rest van het pad fluitend kunt bewandelen. Dat is de filosofie achter de ‘Slik Die Kikker’-methode van Tracy.

Slik Die Kikker

De ‘Slik Die Kikker’-methode in de praktijk

Om het in de praktijk toepassen van deze filosofie wat gemakkelijker te maken, is het handig om die lelijke kikker als volgt in 3 stappen te bereiden:

1. Maak een actieplan voor je dag

Zet simpelweg alle taken onder elkaar die je vandaag gedaan wil krijgen, zodat je overzicht hebt. Doe hier niet meer dan 10 minuten over. Het beste doe je dit op deze manier, de dag van te voren.

2. Bepaal je prioriteiten

Maak onderscheid tussen de verschillende taken. Welke taken moeten echt vandaag af? Geef de meest dringende én belangrijke taken een A-label. Welke taak is belangrijk om te doen, maar niet per se dringend? Geef deze een B-label. Deel je takenlijst zo in met met A-, B-, C- en D-prioriteit taken. Wil je de fijne kneepjes van prioriteiten stellen leren? Lees dan dit artikel.

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Bonustip: pas de Wet van Drie toe. Stel je ‘kikker’ samen uit 3 taken die je vandaag op je werk zou kunnen doen die 90% van je bijdrage opleveren. Begin je dag met deze taken. Reserveer de tijd die je hier voor denkt nodig te hebben in je agenda, als een afspraak met jezelf. Dat betekent volledige focus op de Wet van Drie taken in deze tijd – dus geen mail, geen social media, geen telefoontjes, geen onderbrekingen, even alleen maar productiviteit.

3. Slik die kikker!

Pik de vervelendste en lelijkste A-taak er tussenuit en slik die grote lelijkerd als eerste af. Want, zo geldt bij het eten van kikkers: “Als je twee kikkers moet eten, eet dan eerst de lelijkste op.” En onthoud Tracy’s afsluitende wijze woorden:

“Als je dan toch een springlevende kikker moet eten, heeft het geen zin om er heel lang naar te gaan zitten staren. Doe het gewoon! Slik die kikker!”

Kikkers eten: kwestie van volhouden

Dus, doe zoals Tracy zegt: “Slik die kikker!”. Slik morgenvroeg als eerste je allerlelijkste kikker en ervaar hoe dat voelt. Gebruik de kick die het oplevert en laat de energie van de voldoening doorwerken in de rest van je dag.

Na je eerste kikkerslik-ervaring is het zaak om je nieuwe gewoonte vol te houden, zoals dat altijd geldt voor nieuwe gewoontes. Hou vol, blijf dagelijks kikkers slikken en geniet van de resultaten die je gaat boeken en de voldoening die dit oplevert.

Slik Die Kikker doe je zo

Wil je meer weten over ‘Slik Die Kikker’-methode? Lees hier de samenvatting!

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X