Thomas Edison. Hij mag gerust een pionier in time management genoemd worden. De beste man kreeg zóveel gedaan met zijn tijd, dat het bijna wonderlijk te noemen is. Meer dan 1400 uitvindingen deed hij in zijn leven; zijn 5 briljante time management bevindingen en gewoontes niet eens meegeteld.

Wat komt aan bod:

  1. Edison’s tijd en werk – en werktijd
  2. Edison’s 5 time management uitvindingen voor slimmer werken
  3. Doe als Edison

Thomas Edison, de man met meer dan 1400 octrooien op zijn naam binnen de 55 jaar dat zijn carrière duurde. Het is dus niet alleen de bekende gloeilamp die hij uitvond, maar elke 2 weken een nieuwe uitvinding!

Een enorm aantal dat hem niet zomaar is komen aanwaaien. Daarvoor moest hij bijzonder begaafd met zijn time management omgaan. En dat deed hij, aan de hand van 5 regels of gewoontes waar hij zijn tijd slim mee invulde.

Maar eerst iets meer over:

Edison’s tijd en werk – en werktijd

Hoe zijn tijd er uit zag? Edison werkte zo’n 18 uur per dag, 90 uur in de week en sliep maar 4 tot 5 uur per nacht (geen aanrader) met wat powernaps overdag (wel een aanrader).

Hij zag zijn familie zelden, zijn dochters claimden zelfs hun vader niet te kennen. Wie hem zeker wel kenden waren zijn 250 werknemers op Menlo Park – ook wel de ‘uitvindingenfabriek’ en tegenwoordig de plek waar het ‘Thomas Edison Center’ te vinden is. Daar bracht Edison praktisch al zijn tijd door, werkend aan de basis van wat wij vandaag de dag kennen als de basis voor de Industriële Revolutie en de kern van onze economische vooruitgang.

Dat Edison de waarde van zijn tijd kende, vergt geen twijfel:
“Time is really the only captial that any human being has, and the only thing he can’t afford to lose.” Geen tijd te verliezen dus.

Waar zijn tijd aan opging? Aan het uitvinden van onder andere…

• de fonograaf, overgrootvader van onze vertrouwde iPhone;
• de speelfilm, die nog altijd veel van onze uren vult;
• de elektrische motor, die ons verder bracht dan we ooit dachten te kunnen komen;
• de batterij, de reden waarom ‘wireless’ bestaat;
• de lamp, nog altijd het licht in onze duisternis;
• de fluoroscope, een patent dat hij doneerde aan de geneeswereld waaruit bijvoorbeeld de röntgenfoto-techniek is geboren;
• om nog maar niet te spreken van alle scheikundige research die ons veel (nog altijd dagelijks gebruikte) productiematerialen hebben opgeleverd.

Time management Edison. hij deed dit

Niet alleen zijn eigen tijd bracht hij zo productief mogelijk door, Edison gebood ook de rest van zijn team op Menlo Park om geen minuut verloren te laten gaan: elke 10 dagen moest er een kleine uitvinding gedaan worden en elke 6 maanden een grote. Een maatstaf die van zijn team vereiste om er geen gras over te laten groeien. Zo lijkt het bijna alsof hij ook geestesvader is van wat wij tegenwoordig ‘Het Nieuwe Werken’ noemen, met zijn resultaatgerichte aanpak.

Dat grootse resultaten dus hard werk benodigde, was één van Edison’s grootste overtuigingen:
“Genius is 1% inspiration and 99% perspiration.” Een duidelijke boodschap.

Maar Edison wist dat grootse en veel resultaten niet alleen uit hard werken voortkwamen, slim werken was ook essentieel om zijn tijd zo efficiënt en productief mogelijk in te vullen. Zijn 5 time management gewoontes voor slimmer werken getuigen daarvan. Regels en gewoonten waar we vandaag de dag nog volop gebruik van kunnen maken, net zoals we dat doen met zijn gloeilamp, batterij, motor, speelfilm, telefoon…

Time management Edison. lampen

Edison’s 5 time management uitvindingen voor slimmer werken

1. Project management

Laat gerust tientallen projecten naast elkaar lopen, maar focus je maar op 1 taak tegelijk.

Nog een uitvinding van Edison: project management. Hij was een voorloper in het zorgen dat er tientallen projecten naast elkaar konden lopen, zonder dat er ook maar één vastliep.

Hoe hij dat deed? Met ‘singletasking’: het werken aan één taak tegelijk en het tegenovergestelde van ‘multitasking’. Edison wist meer dan 100 jaar geleden al dat multitasking niet werkt, en singletasking de sleutel tot slimmer werken was.

Zo liet hij wel 30 projecten naast elkaar lopen (om elkaar op een positieve manier te kruisbestuiven en verbeteren), maar weigerde hij het om ook maar 2 taken tegelijkertijd naast elkaar te laten lopen (omdat dat dus alleen maar een negatief effect op elkaar heeft).

Hij werkte op deze manier bijzonder gefocust en efficiënt. Alle energie en ging naar één taak tegelijk – totdat deze was afgerond. Daarna pas ging hij door naar een andere taak – totdat het project was afgerond. Project management.

2. Falen als pré

“Faal jezelf naar succes!” – Thomas Edison

Faalangst werd bij Edison zelf en zijn team ontmoedigd door falen aan te moedigen. Volgens hem zorgde falen alleen maar voor verbetering van een product. Door niet bang te zijn om te falen werd er een blokkade opgeheven die er voor zorgde dat de uitvindingen bleven komen, of ze nu een succes waren of niet.

Werd de uitvinding zonder falen afgerond, dan werd er patent aangevraagd. Waren er wel falen en fouten te bespeuren, dan betekende dat dat het product gewoon nog iets verder doorontwikkeld moest worden – maar dat het wél dichtbij succes zat.

Of in Edison’s eigen woorden:
“De meeste fouten in het leven worden gemaakt door mensen die niet doorhadden hoe dicht ze bij succes zaten toen ze opgaven.”

3. Kantoorhumor

“Ik heb geen dag in mijn leven gewerkt. Het was één en al lol.” – Thomas Edison

Om creatieve blokkades op te heffen, oplossingen te zien die eerder onzichtbaar leken, om zichzelf te motiveren en door te zetten of om gewoon wat stoom af te blazen hadden Edison en zijn team 1 remedie: humor. Grappen maken, lachen, moppen tappen, elkaar en soms zelfs een hele maatschappij voor de gek houden – het gebeurde allemaal bij Edison’s uitvindingenfabriek. Samen haalden ze zo het plezier in het werk naar boven, dat hen nog betere en gemotiveerde werkers maakte.

Time management Edison en zijn lamp

4. Teamwork

Zo troef je concurrent Alexander Bell af

Edison was een teamplayer. Hij wist dat de grootste krachten voortkwamen uit krachten die gebundeld werden.

Hij wist altijd de juiste mensen bij elkaar te brengen om maximaal resultaat uit zijn werk te krijgen: investeerders, ingenieurs en verkopers nodigde hij uit om samen om de tafel te gaan zitten. De één hielp de ander, en andersom. Slim zakendoen.

Maar de kracht van gebundelde kracht zat hem ook in het simpele feit dat er meer mankracht is, die samen meer gedaan krijgt dan één. Ook dát wist Edison maar al te goed, toen hij hoorde dat concurrent Alexander Bell aan het werken was aan een verder ontwikkelde versie van de fonograaf – en hem dus dreigde in te halen met zijn uitvinding.

Toen het tot hem doordrong dat die zijn eigen uitvindingen op dat gebied zou inhalen, riep hij een team van tientallen werknemers, verschillende experts en specialisten bij elkaar voor een 3 dagen durende werksessie. Met als gemeenschappelijke doel: de achterstand inhalen en Bell aftroeven. Alle genodigden lieten per direct alles uit hun handen vallen om samen met Edison de competitie met Bell aan te gaan. En het werkte. Teamwork.

5. Tijd voor ontspanning

Ga af en toe eens vissen zonder aas

Slim werken is onlosmakelijk verbonden aan slim niet werken (of: ontspannen). Edison nam zijn vrije tijd net zo serieus als zijn werktijd. Hij kende het belang van rust en reflectie – 100 jaar geleden al: wat zijn (en ons) brein zo nodig had om op hoog niveau te kunnen blijven functioneren.

Hij zag rust daarom als noodzaak, niet als luxe – zoals het hoort. Met vrije tijd die écht vrij was van alle mogelijke prikkels. Daarom ging hij eens in de zoveel tijd vissen zonder aas.

Letterlijk, geen metafoor. Hij ging zitten aan de waterkant, gooide zijn hengel uit (zonder aas dus) en wachtte daar. De rust die uitstraalde van deze handeling was genoeg voor hem om zijn gedachten weer op een rijtje te krijgen. Aas gebruikte hij niet, omdat het hem niet om het vangen van vissen ging, maar om de rust van het vissen op zichzelf.

Slimme kerel is het toch, die Edison.

Doe als Edison

Oké, nog 1 laatste slimme time management uitsmijter van Edison, gewoon omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen: “If we all did the things we are really capable of doing, we would literally astound ourselves …”

Doe dus als Edison: doe precies wat je denkt dat je niet kan, faal, focus, verzamel de juiste mensen om je heen, werk hard, werk slim en ga af en toe eens vissen zonder aas.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog

1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog