Te druk? Schrap NU meteen ja uit je vocabulaire

Hoe kom je toch telkens weer aan die overvolle agenda? Elke dag vliegt voorbij en de volgende zit alweer vol met nieuwe verplichtingen, afspraken en to do’s. Altijd maar… te druk. Hoe kom je daar nu eindelijk eens vanaf? Door vandaag nog “ja” uit je vocabulaire te schrappen en te vervangen door dit verbijsterend slimme alternatief.

“Ja” zeggen op verzoeken, verplichtingen, uitnodigingen, activiteiten en evenementen is heel snel gedaan. Het is de makkelijkste weg, omdat dát is wat de ander (of de maatschappij) van je wil horen – en het ligt vaak al op het puntje van je tong. Misschien is het voor jou zelfs de meest positieve en avontuurlijke manier van met je tijd omgaan.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Maar daar heb je het mis. In de praktijk brengt “ja” zeggen op alles je alleen maar in moeilijkheden. Het zorgt ervoor dat je het chronisch te druk zult blijven hebben. Het meest positieve dat je kunt zeggen voor je eigen tijd én gezondheid is in de meeste gevallen niet “ja”, maar “nee”!

Te druk_

Wat er gebeurt wanneer we altijd maar “ja” zeggen

Leo Babauta van ZenHabits.net legt uit waar dat te pas en te onpas “ja” zeggen op tijdslurpende verzoeken en activiteiten vandaan komt – en waar het mis gaat. Het probleem ligt, volgens hem, vooral bij een te optimistische kijk op onze planning en ons eigen kunnen.

“Ja zeggen is gemakkelijk, omdat je ‘huidige zelf’ denkt dat je ‘toekomstige zelf’ het wel afhandelt – geen probleem. Maar dan blijkt je ‘toekomstige zelf’ dezelfde te zijn als je ‘huidige zelf’ en moet hij plotseling de prijs betalen voor alle verplichtingen die zijn optimistische ‘verleden zelf’ hem heeft opgelegd.”

Overal “ja” op zeggen doet je agenda ontploffen en zadelt je toekomstige zelf op met een hoop verplichtingen waar je tegen die tijd misschien niet meer op zit te wachten – of helemaal geen tijd voor hebt!

“Ja zeggen is geweldig, behalve wanneer je nooit nee zegt. Dan stapelen alle ‘ja’s’ zich op.”

En zo keren al die “ja”-s uit het verleden zich tegen je, als teken dat je geen prioriteiten in je leven kunt aanbrengen. Iets dat je tijd dermate versnippert, dat de invulling niet meer waardevol is:

“Op alles ja zeggen betekent dat je niet echt ja aan het zeggen bent. Het betekent dat je geen prioriteiten durft te stellen. Je kunt geen echte toewijding meer leveren. En dat je niet bewust met de invulling van je leven bezig bent.”

Op die manier vullen we ons leven met dingen die allemaal ‘soort van belangrijk’ zijn, beweert auteur Aaron van The Mastermind Project. Echte toewijding en focus ontbreekt:

“Velen van ons hebben moeite met focussen op de dingen die echt belangrijk voor ons zijn, doordat we onze aandacht zo breed uitsmeren over alle dingen die ‘soort van belangrijk’ zijn. We zijn overal bij betrokken omdat we moeite hebben met nee zeggen. Zoveel goede doelen, zoveel evenementen, zoveel organisaties en verenigingen om aan deel te nemen… En dan eindigen we met bijna geen tijd voor die paar dingen die pas écht belangrijk voor ons zijn.”

Zoals tijd voor je gezin, je oma die je nooit meer bezoekt of die mooie hobby waar je al zo lang mee wilt beginnen. En wat dacht je van tijd voor even helemaal niks? Misschien wel het belangrijkste, dat er als eerste bij in schiet, maar dat je pas echt het gevoel van controle over je eigen leven teruggeeft.

Te druk

Ok, wat te doen om die agenda-kaping ongedaan te maken?

Te druk? Zeg vaker “Nee.” (of “Hell Yeah!”)

De sleutel tot de bevrijding van al je verplichtingen en het hervinden van je focus op de dingen die écht belangrijk zijn, zit hem in nooit meer “ja” zeggen. “Wacht… Nóóit meer ‘ja’ zeggen? Nergens op?”

Klopt. Je zegt vanaf nu alleen nog maar “Hell Yeah!” of “nee”. Punt.

(‘Hell Yeah’ vrij vertaald: ik ga hier helemaal voor omdat ik besluit dat dit écht belangrijk is.)

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

Deze slimme filosofie komt van ‘Hell Yeah’-meester Derek Sivers. Ondernemer, programmeur, TED-talker, musicus, inspirator en time management meesterbrein. Tijdens zijn leven zette hij meerdere bedrijven op, verkocht ze weer, investeerde het geld in goede doelen, verhuisde naar uiteenlopende plekken op de wereld waar hij wilde leven (hij zit nu in Nieuw-Zeeland) en vult zijn leven hoofdzakelijk met “Hell Yeah!-s”.

Is Derek Sivers dan ook niet te druk, alleen op een andere manier? Nee.

“Wanneer ik geen “HELL YEAH!” over iets kan zeggen, dan zeg ik nee. Dat betekent: op het moment dat ik een besluit moet nemen, en ik voel iets minder dan “Wow! Dat zou echt geweldig zijn! Absoluut! Hell Yeah!” – dan weet ik het antwoord. Nee.

Wanneer je nee zegt tegen de meeste dingen, creëer je ruimte in je leven om jezelf helemaal onder te dompelen in iets waar je écht enthousiast van wordt.

We hebben het allemaal te druk. We nemen teveel hooi op onze vork. Meer nee (of Hell Yeah!) zeggen is de sleutel tot bevrijding.”

Het heeft nauw verband met afgaan op je intuïtie. Sta je voor een keuze (je wordt uitgenodigd voor een feestje of je krijgt een baan aangeboden in Parijs) en voel je meteen een “Hell Yeah!” in je onderbuik? Vlinders die fladderen? Gierend enthousiasme? Een plotselinge energie die vrijkomt, alleen al bij de gedachte? Dan heb je een duidelijke “Hell Yeah!” te pakken. Ga ervoor!

Start daarom zo gauw mogelijk met ‘nee’ zeggen. Doe het zelfs met terugwerkende kracht, tegen de verplichtingen die je heb opgebouwd, maar waar je eigenlijk geen zin in of ruimte voor heb.

  • Maak een lijst van al je tijd-slurpende verplichtingen (écht, dat doe je binnen 5 minuten);
  • Markeer de meest belangrijkste (de “Hell Yeah”-s);
  • Zeg “nee” tegen de rest.

Bel daadwerkelijk mensen op en laat ze weten dat je de afspraak niet door kunt laten gaan. Schrap je bezoek aan die conferentie waar je eigenlijk al over twijfelde. Start niet met deelnemen aan die boekenclub – naast je intensieve baan, het verbouwen van je huis, gitaar leren spelen en de kookcursus waar je je laatst bij aangesloten hebt.

“Creëer ademruimte in je leven door ‘nee’ te zeggen. Creëer tijd voor wat het belangrijkst is in je leven – belangrijk werk, de dingen waar je van houdt, de mensen om wie je geeft.

Start daarna met “Hell Yeah” zeggen tegen die dingen. Dan wordt het leven magisch en loop je vol met energie.”

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
© Copyright 1999 – - SRS Consulting B.V. / TIJDwinst.com B.V.
X