De roman die je uit wil lezen, de garage die je al járen wil opruimen of dat inspirerende idee voor het werk dat je al zo lang in je hoofd hebt? Ontdek Jerry Seinfeld’s chain-methode om deze projecten nu eindelijk eens op te pakken én af te ronden.

Wat komt aan bod:

  1. Jerry Seinfeld’s Chain methode
  2. Hoe de chain-methode werkt
  3. Chains.cc
  4. Waarom de chain-methode zo goed werkt

We hebben allemaal te maken met deadlines. Een project moet bijvoorbeeld op een bepaalde datum af, of de wekelijkse rapportage moet iedere vrijdag in de maibox van je manager zitten. Je rond het project of de taak af, levert je resultaten in (al dan niet op het laatste moment) en klaar is kees.

Maar wat als je projecten géén deadline hebben? Een persoonlijk voornemen in je leven zoals meer bewegen, een roman schrijven of een verbetering die op de werkvloer geïmplementeerd zou moeten worden, maar waar je de tijd maar niet voor vindt?

Niemand kijkt mee over je schouder en er zijn geen directe gevolgen als het niet (op tijd) af is. Toch zijn dit vaak de zaken waar je veel voldoening uit kunt halen en die dus bijdragen aan meer energie en leefplezier.

Hoe zorg je er nu voor dat het niet blijft bij een goed voornemen of idee, maar dat je het daadwerkelijk uitvoert én afrondt?

Jerry Seinfeld’s Chain methode: ketting van productiviteit

Mensen zijn gewoontedieren. En net zoals het moeilijk is om een slechte gewoonte af te leren, is het ook lastig om een goede gewoonte aan te leren.

Misschien ben je al eens aan zo’n project zonder deadline begonnen. Je had een helder moment, een ingeving, een opleving en je gaf je er helemaal voor. Dagenlang, misschien wel wekenlang, wist je tijd te vinden om je idee uit te werken of je roman eindelijk te starten. Tot die dag dat je besloot om het werken aan het project ‘een dagje over te slaan’.

En hier gaat het mis!

De bekende Amerikaanse komiek Jerry Seinfeld werkte op precies dezelfde manier. Seinfeld is niet alleen komiek, maar ook producent van zijn succesvolle sitcom ‘Seinfeld’ en schrijver van diverse boeken.

Een flink volle agenda dus, waardoor hij ooit moeite had met het vinden van tijd voor nieuwe projecten en ideeën en om ze consequent uit te voeren. Om er voor te zorgen dat hij hier toch mee aan de slag zou gaan en blijven, begon hij met het werken volgens het concept van de ‘chain-methode’, vrij vertaald tot de ‘productiviteitsketting’.

Zijn methode is even eenvoudig als briljant: zorg dat je elke dag iets doet, zonder een dag over te slaan.

Al is het maar een heel klein beetje. Zo schrijft Seinfeld op sommige dagen hele pagina’s vol materiaal. Op andere dagen sleept hij zichzelf naar zijn bureau en schrijft hij maar een zinnetje, of zelfs maar een woord. Dat is helemaal niet erg: hij heeft tenminste de ketting van productiviteit niet doorbroken.

Hoe de chain-methode werkt

Hoe deed Jerry Seinfeld dat dan: komiek-programma-makerschrijver-en-nog-meer-in-één met de chain-methode?

Zoals Jerry het zelf uitlegt: koop of maak een groot jaaroverzicht op één blad en hang het op op een prominente plek. Koop vervolgens een grote rode markeerstift. Markeer elke dag dat je iets gedaan hebt met een grote rode X in het jaaroverzicht.

Jerry: “Na een paar dagen zie je dat de rode kruizen een ketting door je jaaroverzicht gaan vormen. Dat is de ketting van productiviteit. Je zult zien hoe mooi het is om hem te zien groeien. De enige taak die je nu nog hebt is de ketting elke dag een beetje langer maken. ‘And remember: don’t break the chain’.”

Chains.cc

Je zult je vast afvragen – in dit tijdperk van smartphones en apps: “is daar geen app voor?” Natuurlijk is daar een app voor! Chains.cc is een tool die is gebaseerd op de chain-methode van Seinfeld.

Met de app kun je eenvoudig je ketting van productiviteit gaan vormen. Het zetten van een digitaal vinkje geeft immers (bijna) evenveel voldoening als een ‘ouderwets’ vinkje met een viltstift.

Je kunt bovendien gemakkelijk verschillende productieve projecten naast elkaar laten lopen! Houd bijvoorbeeld je ren-schema bij, terwijl je dagelijks aan je roman verder schrijft en je dat leertraject voor je werk volgt.

Waarom de chain-methode zo goed werkt

Door een handeling elke dag uit te voeren, bouw je een routine op. Je hebt jezelf een gewoonte aangeleerd, hoe lastig dat van nature ook voor ons menschvolk is.

We kunnen pas een nieuwe gewoonte aanleren door consequente herhaling. We moeten ons brein met nadruk wijsmaken dat we het altijd zo gedaan hebben (iets met je Basale Ganglia – die verantwoordelijk is voor je geheugen, motivatie en gewoontes).

Je voert hem als het ware elke dag kleine hapjes van iets nieuws. Op den duur gaat je brein het als gewoon ervaren. Oftewel: als een gewoonte. Door deze gewoonte maak je meters en zo bouw je dagelijks verder aan je project.

Neem gerust de tijd voor je project en heb geen haast. Elke (kleine of grote) stap per dag is er één dichter bij je einddoel: het afronden van je project zonder deadline.

Want – zo sprak Maya Angelou, auteur van het wereldberoemde boek ‘I Know Why the Caged Birds Sing’ ooit: “All great achievements require time”. Oftewel: “Alle grote prestaties hebben tijd nodig.” Wil je dus prestaties van formaat neerzetten, écht groeien, écht aanpakken en écht doorzetten? Gebruik dan de geprezen en wetenschappelijk bewezen chain-methode van Seinfeld.

Hang dus een kalender op, of download de app en begin vandaag nog met afvinken. En morgen. En de dag daarna. Het is nu aan jou: don’t break the chain!

Voor welk project zou jij Seinfeld’s chain-methode goed kunnen gebruiken? Deel je gedachten in een reactie!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog