Je hebt dat kantoor mét uitzicht weten te bemachtigen, een auto van de zaak als kers op de taart en daarnaast ontbreekt het in jouw sociale leven ook nergens aan: je hebt het netjes voor elkaar en bent druk, druk. Toch blijk je niet gelukkiger. Stiekem verlang je naar een iets simpeler leven. Onmogelijk in deze tijd? – Nee hoor, door 3 rigoureuze aanpassingen te maken, tover jij jouw drukke leven om naar een iets kalmere variant!

Er is altijd wel íets dat je kunt bemachtigen om je net dat kleine beetje gelukkiger te voelen: meer vrienden, een prestigieuze baan of wellicht een ‘vakantiehuisje’ in Ibiza. Wat je ook najaagt, het principe ‘meer, meer, meer’ lijkt de oplossing naar jouw geluk!

Terwijl jij deze zoektocht voorzet in de hoop ergens je rust te vinden, lijken de inwoners van het Japanse eiland Okinawa het antwoord gevonden te hebben. Neem de 102-jarige visser uit het dorpje: hij is dolgelukkig. Met een paar schamele bezittingen heeft hij echter iets dat jij niet hebt (en nee, het is niet te koop):

Simpel leven? Het antwoord ligt in de 5 pijlers van ‘ikigai’

…Ikigai.

Nee, het is geen gebrabbel van een pasgeboren baby; het is een Japans woordt dat letterlijk de ‘reden om te leven’ betekent. Dit kan voor iedereen iets anders betekenen: van een hete kop koffie in de morgen tot het stukje chocolade dat je ‘s avonds bij een glas wijn snoept. Het is het geluk vinden in de kleine dingen.

Voor de oude visser is deze ikigai elke ochtend vroeg opstaan om vis te vangen voor zijn gezin. Hij haalt echter zijn geluk niet uit het hebben van de grootste boot of de nieuwste vishengel. Hij leeft in eenvoud volgens de 5 pijlers van ikigai, waardoor zijn zelfgemaakte vishengel voor hem voldoet:

 1. Begin klein
 2. Leer jezelf loslaten
 3. Ga uit van harmonie en duurzaamheid
 4. Geniet van de kleine dingen
 5. Wees in het hier en nu

Oké, dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar dit wil niet zeggen dat we dit niet super praktisch kunnen maken. Wil jij een iets simpeler leven leiden, haal dan je inspiratie, net als de oude visser, uit deze Japanse ethiek, maar dan op een iets meer ‘westerse’ manier:

Simpel leven houdt in dat je bewuster naar je leven leert kijken. Je hoeft niet al je bezittingen te verkopen of je drukke baan op te zeggen om een relaxter leven te leiden. Voor jezelf duidelijk maken of je wél of niét van iets blij wordt. – Zo simpel is het! Ga je bijvoorbeeld met lood in je schoenen naar je werk? – Zoek wat anders. Haat je dat schilderij dat je gekregen hebt? – Weg ermee. Vind je het leuk om regelmatig die ene vriend te zien? – Houden zo!

Het stellen van déze 3 vragen verandert jouw leven!

“… maar wáár word ik gelukkig van?”

Om een simpel leven te leiden, zal je allereerst hierbij stil moeten staan. Wellicht vind jij jouw geluk in het bedenken van creatieve oplossingen in je werk, misschien wel in die tennisles elke dinsdagavond of simpelweg in het in stilte lezen van de krant.

Om dit voor jezelf duidelijk te maken, stel jij jezelf deze 3 vragen bij alles wat je hebt of doet. Op deze manier weet je waar jouw focus moet liggen en welke zaken jouw leven onnodig gecompliceerd maken.

1. Brengt dit mij dichterbij mijn doel?

Ten eerste zul jij je moeten afvragen wat jij belangrijk vindt; wellicht vind je het van belang om een verschil te maken in je werkgebied, misschien is familie juist datgene waar jij jouw geluk in vindt, wat het ook is: vraag jezelf af wat jij wil bereiken zodat jij daarheen kunt werken. Vraag je daarom regelmatig af:

“Zorgt deze persoon/gewoonte/object ervoor dat ik mijn doel kan bereiken of leidt het me juist ervan af? Draagt het bij aan mijn geluk op de lange termijn of is het iets waardoor ik me nú alleen goed voel?”

2. Wat voegt dit toe aan mijn leven?

Of het nu gaat om een lelijke, antieke vaas die je gekregen hebt van je oudtante, jouw moeizame relatie met een vriend of zelfs je goed betaalde, maar drukke baan, vraag je bij elk aspect in je leven af wat het toevoegt aan je geluk.

“Vind ik het mooi? Word ik er blij van? Voel ik me er goed door?”

3. Wat gebeurt er als ik dit niet meer had?

Vraag je ten slotte af op welke manier het jouw leven zou beïnvloeden als dit aspect niet meer aanwezig zou zijn. Oké, je zult misschien minder financiële vrijheid hebben zodra jij stopt met je goedbetaalde baan om een ‘bed and breakfast’ te beginnen in Frankrijk, maar je verwezenlijkt wél eindelijk die langverwachte droom!

“Als dit aspect zou ontbreken, zou ik mijn leven dan positief veranderen? Ben ik bereid bepaald comfort op te geven voor meer geluk?”

De weg naar een simpel leven is, nou ja… – simpel; je hoeft niet een of andere oosterse filosofie volledig te omarmen om rust in je leven te creëren, maar neem er één theelepeltje van. Door bewust stil te staan bij bepaalde aspecten in je dagelijks leven ontdekt je wat voor jou belangrijk is. Daar zit de eenvoud: je leven vullen met dingen waar je blij van wordt, jouw eigen ikigai.

“Er zijn 2 manieren om je rijk te voelen: de één is door zoveel mogelijk te vergaren. De ander is door zo weinig mogelijk te verlangen.”

Simpel-leven

Houd een grote schoonmaak in déze 3 dingen wil je simpel leven

Nu je weet wat voor jou belangrijk is, kun je concrete stappen nemen op je leven te versimpelen. Minimaliseer de zaken die niets bijdragen aan jouw leven en ga bewuster om met de dingen overblijven, vooral als het gaat om de omgeving waarin je leeft, de relaties die je onderhoudt en de tijd die je ergens aan besteedt:

1. Grote schoonmaak in je bezittingen

Een simpel leven leiden hoeft niet te betekenen dat jij moet verkassen naar een pittoreske boerderij of zo’n modern huis waar een bank het enige is dat in de woonkamer staat.

Het houdt in dat jij je omringt met spullen waarbij jij je goed voelt. Dit omdat je het mooi vind, het praktisch is of omdat het een speciale waarde voor je heeft. Is dit niet het geval? Kies dan uit deze 3 opties:

 • Is het niet jouw smaak? – Verkoop het.
 • Is het stuk? – Gooi het weg
 • Gebruik je het zelden? – Doneer het

Vind de interne ‘hoarder’ in jou dit lastig? Plaats objecten waarover je twijfelt in een doos en berg deze 30 dagen op. Heb je het in die tijd niet nodig gehad of ben je zelfs vergeten dat je het had? Dan is het een teken dat het verkocht, gedoneerd of weggegooid kan worden. (Voor degenen die er uitgebreid mee aan de slag willen: ‘Opruimtips van minimalisme)

(Vind je het moeilijk om het voorwerp los te laten? Maak er een foto van: zo heb je toch de herinnering, maar niet meer het overbodige object! – Sla het hier op)

2. Grote schoonmaak in je relaties

Eigenlijk werkt het hetzelfde met de mensen om je heen: omring je met individuen waarbij jij je goed voelt of die het beste in je naar bovenhalen. Zodra er altijd alleen maar moeilijkheden zijn of jij voelt je simpelweg ongelukkig zodra je bij die persoon in de buurt bent, zul jij jullie relatie moeten heroverwegen. (Verkopen, weggooien of doneren geldt hier helaas niet bij.)

 • Praat dingen uit. – Het is altijd goed om even rond de tafel te kruipen en zaken met elkaar uit te spreken om de lucht te klaren. Vind je dit lastig? Overweeg dan eens een cursus Assertiviteit te volgen.
 • Neem een pauze – Merk je dat jouw inzet om de relatie te verbeteren niet loont en de situatie alleen maar verslechterd? Stop, net als met spullen, jullie relatie tijdelijk in ‘een doos’ en neem een paar maanden afstand. Merk je dat je in de tijd elkaar niet mist (en misschien wel gelukkiger bent), zet dan een punt achter jullie relatie, wellicht heb je dan te maken met een slechte vriend.

(Vind je het moeilijk om het voorwerp los te laten? Maak er een foto van: zo heb je toch de herinnering, maar niet meer het overbodige object) – Geintje.

3. Grote schoonmaak in je verplichtingen

Elke mogelijkheid aannemen, overal bijzijn en natuurlijk altijd bereikbaar zijn; een simpel leven hebben wordt lastig zodra jouw agenda overvloeit met allerlei verplichtingen, vooral als ze daadwerkelijk niets toevoegen aan je leven.

 • Je hebt jezelf eerder afgevraagd wat de belangrijkste dingen in jouw leven zijn. Blijf jezelf dit ook afvragen zodra jij weer iets in je agenda zet. Door prioriteiten te stellen, te stoppen met multitasken en iets minder vaak ‘ja’ op iets te zeggen, geef jij jezelf de kans op meer rust.
 • Zodra jij altijd te weinig tijd om handen hebt, dingen vergeet of eenvoudigweg altijd achter de feiten aanloopt, leef je het tegenovergestelde van een simpel leven: een chaotisch bestaan. Door gebruik te maken van een time management systeem zul je merken dat jouw leven soepeler en efficiënter zal verlopen.

Terwijl jouw zoontje een leuke tijd met jou in het park wil hebben, ben jij alleen maar bezig de perfecte lichtinval te vinden, zodat je totale wildvreemde kunt laten zien ‘hoe leuk jullie het wel niet in het park hadden (#blessed)’.

Social media (en je telefoon op zichzelf ook) is een enorme ‘tijdslurper’. Simpel leven betekent leven in het hier en nu, ga er daarom bewuster mee om! – Zet je notificaties uit en gebruik je telefoon slimmer. Laat je niet langer afleiden. Daar gaat simpel leven in principe om: iets doen mét aandacht. Door een grote schoonmaak in je leven te houden, laat jij je niet meer afleiden van wat écht belangrijk is!

Conclusie

Simpel leven betekent niet dat jij in de voetstappen hoeft te treden van een arme, Japanse visser. Ook in de westerse wereld, waar men omringt wordt door overvloed en waar alles voor het oprapen ligt, is het gaan van iets meer rust niet teveel gevraagd. Vul je leven met dingen waarvan je houdt en ga aandachtiger met je tijd om. – Zo ontdek je dat ‘less’ niet altijd ‘more’ hoeft te zijn, maar dat het draait om bewust voor iets kiezen: of dat nu die ene vriend is, die oude vaas of bepaalde verplichtingen.

Simpel-leven

Meer leren over bewust je tijd indelen?

Om een rustiger bestaan op te bouwen, zul jij dus vaker stil staan bij de manier waarop jij omgaat met je relaties of hoe jij je tijd besteedt. Aangezien het toch lastig is om hier objectief  naar te kijken, kan het gebeuren dat je vastroest in oude gewoontes. Door een cursus Time Management te volgen, maak je kennis nieuwe inzichten die jij in de praktijk kunt brengen, Zo leer je beter je tijd indelen én geef jij je de mogelijkheid om te groeien.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog