Aan die cursus fotografie kom je maar niet toe. Te druk nu. Uitgebreid koken?! Geen tijd voor. ‘Ooit, als ik meer tijd heb’ is wat je steeds denkt. STOP met je te ‘druk druk druk’ voor leuke dingen. 1 simpele (bewezen!) tip.

Maar eerst even iets heel anders: de blauwe envelop. Je weet wel welke ik bedoel. Die van de meest ongewaardeerde instantie van ons land. De Belastingdienst. Wat dat met tijd maken voor leuke dingen te maken heeft?

Alles.

Waarom je nooit aan leuke dingen toe komt

Daar weet De Belastingdienst alles van. Hun systeem is simpel. Van elke werkende Nederlander wordt er maandelijks een deel van het uit te keren loon ingehouden en naar de staat overgemaakt om het land van te kunnen runnen en de bevolking een veilig vangnet te bieden. Het principe van de verzorgingsstaat. Wellicht even bekend als benijd.

Want waarom moet dat geld meteen naar vadertje staat? – Omdat je het er achteloos doorheen jaagt, als je het houdt. Héb je het geld, dan maak je het waarschijnlijk nog op – en kom je er aan het eind van de rit achter dat je er te achteloos mee bent omgegaan om een deel over te houden voor De Belastingdienst.

Het is hoe we in elkaar zitten – en het is precies waar dit belastingsysteem onszelf voor behoedt. Voor onze eigen ‘uitgeef escapades’.

Druk druk druk_

En tijd (hier komt-ie, ik had toch beloofd dat het álles met elkaar te maken heeft?) werkt hetzelfde als geld. Nee, ik heb het hier niet over het uitgerangeerde cliché dat tijd geld is. Ik zeg dat we met onze tijd hetzelfde omgaan als met ons geld.

We brassen het op. Jagen het er doorheen; onze tijd. En voor we het weten zitten we aan onze limiet. Want een dag heeft toch echt maar 24 uur en elk uur daarvan zijn we ‘druk druk druk’.

Terwijl we tóch vaak maar niet gedaan krijgen wat we eigenlijk graag willen doen. Sterker nog: aan het einde van de dag vragen we ons af wat we nu eigenlijk allemaal gedaan hebben in al die uren. De minuten, uren, dagen, weken vliegen er doorheen – zonder dat we doorhebben waar ze naartoe zijn gevlogen. En voordat we ze bewust hebben kunnen besteden waar ze eigenlijk aan besteed zouden moeten worden:

Je zou je tijd dus eigenlijk net als je geld moeten investeren. Eerst uitgeven aan de belangrijke dingen in het leven (De Belastingdienst, je huur, sparen voor de opleiding van je kind) en dan kijken wat er overblijft voor je ‘druk druk druk’ zijn.

Hoe je wél aan leuke dingen toekomt

Elizabeth Grace Saunders is auteur van ‘How To Invest Your Time Like Money’ – en komt in dit boek met een even simpele als revolutionaire gedachte: behandel je tijd zoals De Belastingdienst je geld behandelt. Voor je het weet is het allemaal opgebruikt, dus wacht niet met het opzij zetten ervan.

Als jij zit te wachten tot je tijd over hebt, om eindelijk leuke dingen met je tijd te gaan doen, dan kun je nog lang wachten. Er gáát namelijk geen dag komen dat je zegt: zo, nu heb ik genoeg tijd voor mijn cursus Chinees. Of: zo, nu heb ik genoeg tijd om mijn hele lijst met literaire meesterwerken door te lezen. Of: zo, nu heb ik tijd over om eens écht volop tijd met mijn kinderen door te brengen.

Je bent gepensioneerd voor het zover is. En tegen die tijd kun je van je kleinkinderen gaan genieten, in plaats van de kindertijd van je eigen kroost.

Hoe je al die leuke (en belangrijke) dingen die je altijd al had willen doen nu voor elkaar krijgt, terwijl je het zo ‘druk druk druk’ hebt – is waar Elizabeth Grace Saunders’ advies om de hoek komt kijken. Investeren in je tijd zoals je met geld investeert.

Zet het opzij, geef het een label en spendeer het aan de dingen waar je echt om geeft, zegt zij. ‘Automatische tijdsinvesteringen’, noemt ze dat.

Elizabeth:

“Het principe van automatische investeringen werkt voor je geld net zo goed als voor je tijd. Met de juiste systemen om je tijd en energie van te voren weg te leggen voor bepaalde doelen, zul je productiever zijn en er minder stress om hebben.”

En die ‘juiste systemen’ heb je al te pakken in 2 stappen!

Druk druk druk

‘Druk druk druk’ stoppen in 2 stappen

Enkelvoud was genoeg geweest. Er is namelijk maar één systeem om je tijd automatisch te investeren, zoals expert Elizabeth aanraadt. ‘Plannen’, heet dat systeem.

De eerste stap

Om de juiste tijdsinvestering op het juiste moment te plannen, beantwoord je eerst deze vraag:

“Wat is datgene waarvan je altijd zegt dat je het ‘eigenlijk/ooit zou willen doen’, maar het nu niet doet omdat je ‘geen tijd’ en het ‘druk druk druk’ hebt?”

Misschien kwam het antwoord al bij je naar boven, nog voordat je bij het einde van de vraag was aangekomen. Omdat je al jaren bijna elke dag denkt aan die fotografiecursus die je ‘nu echt eens moet gaan doen’. Misschien duurt het even voor je beseft dat je inderdaad weinig tijd voor je kinderen overhoudt. Of dat je eigenlijk liever elke dag gezond en uitgebreid zou willen koken, in plaats van een rappe en praktische maaltijd op tafel te sjoemelen. Misschien is het een wekelijkse les martial arts of kantklossen.

Denk in elk geval even rustig na over het antwoord in plaats van wat je werkelijk belangrijk vindt achteloos te laten oplossen in ‘druk druk druk’.

De tweede stap

Heb je het antwoord op de vraag? Plan het in. Plán wat je wil doen. Wat voor jou belangrijk is. Wat jouw doel is. Je lievelingshobby. Je stiekeme verlangen. Plan. Het. In.

“Als je het niet plant, gebeurt het niet en gaat het verloren in ‘druk druk druk’” – is het simpele statement hier.

Weet je nog van het verhaal met geld dat De Belastingdienst voor je opzij zet, voordat je het kunt uitgeven. Dit is waar dat verhaal op neer kwam. Zet je tijd opzij voor de dingen die je echt belangrijk vindt, vóórdat je die tijd opmaakt aan semi-dringende en quasi-belangrijke zaken. Dat is die overeenkomst tussen tijd en geld.

Wat het verschil is tussen tijd en geld: je tijd is je leven. Alle dagen en uren en kwartieren bij elkaar opgeteld. Dat is je leven. Je geld is dat niet.

Zet het dus in je agenda. Zorg dat je er niet omheen kunt. Reserveer die tijd. Máák die afspraak met jezelf. Elke zaterdag om drie uur met de kids naar het bos. Elke laatste zondag van de maand een dagje sauna. Elke ochtend vijf minuten mediteren. Elke vrijdagavond naar de cursus fotografie. Elke dag dertig minuten hardlopen.

druk-druk-druk-1

‘91% zeker dat je het nu wél gaat doen’

Er zijn honderden studies die laten zien dat tijdsinvesteringen (‘inplannen om het gedaan te krijgen’) een positieve impact hebben op alles wat je maar wil doen met je tijd, maar steeds maar niet doet: van elke dag sporten tot eindelijk eens met die ongemakkelijke uitslag naar de dokter.

Het lijkt zo simpel, maar een complete studie heeft dus moeten aantonen dat het ook echt zo simpel ís: als je het niet plant, gebeurt het niet. Daarentegen: als je het wel plant, is de kans 2 tot 3 keer zo groot dat het wel gebeurt.

Één van die studies onderzocht het fenomeen, met de focus op regelmatig sporten. Drie groepen kregen de opdracht om minimaal één keer per week te sporten. De eerste en tweede groep kregen daar geen duidelijke richtlijnen bij. De derde groep werd gevraagd vast te leggen in hun planning op welke dag en hoe laat ze zouden gaan sporten.

Het succespercentage van die drie groepen om minimaal 1 keer per week te sporten:

druk-druk-druk-5

Wat zei ik? 2 tot 3 keer zo grote kans dat je die dingen die je je voorneemt, maar waarvoor je altijd te ‘druk druk druk’ lijkt nu echt gaat doén. Zonder stress, zonder moeite, gewoon door je agenda erbij te pakken en te plannen.

Dus: PLAN!

Of zoals Elizabeth Grace Saunders in haar boek zegt:

“Door er een gewoonte van te maken om je tijdsinvestering in te plannen, kun je eindelijk vooruit komen in de dingen die belangrijk voor je zijn, met minimale inspanning of stress.”

Leg. Het. Vast. Voordat je tijd je ontglipt door je ‘druk druk druk’ gedrag en je belangrijke dingen maar blijft uitstellen tot dat befaamde -maar nooit arriverende- ‘later’. Zo heb je evenveel tijd als eerst – alleen investeer je hem nu beter en mijmer je in de toekomst niet over had ik maar op je sterfbed.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog