We doen het helemaal verkeerd – het goede leven najagen – door te focussen op allerlei doelen en voornemens. Dít is wat we in plaats daarvan moeten doen, voor geluk en voldoening. Volgens Time Management expert Mark Manson, in zijn nieuwe internationale bestseller.

Misschien had je dit jaar allerlei voornemens, toen het begon. Hoeveel is daar nog van over? Juist. Ze werken niet. Sterker nog: ze zijn de grootste blokkade voor een goed en gelukkig leven, claimt Time Management en levens-expert blogger met een dagelijks miljoenenpubliek Mark Manson, in zijn nieuwste bestseller.  

‘The subtle art of not giving a fuck – a counterintuitive approach to living a good life’ heet het boek dat op dit moment de wereld aan het veroveren is. De Nederlandse versie kwam vorig jaar uit, en ook in ons land bleek Manson’s visie en aanpak razend populair. Maar wat ís die aanpak? En wat is er zo anders – zo ‘counterintuitive’ – dan we denken, in het najagen van het goede leven? En waarom is dit boek, zoals Manson het zelf zegt “een zelfhulpboek voor zelfhulpboek-haters”?

Kortom: wat doen we verkeerd in onze zoektocht naar het goede leven, en wat moeten we volgens hem wél doen om geluk en voldoening te vinden in deze tijd van stress en onrust – volgens dit boek?

(Noot: Mark Manson kaart een hele hoop dingen aan en maakt een hele hoop punten in zijn boek, teveel om hier op te noemen. Daarvoor zul je het boek moeten lezen. Dit is één kernpunt, dat wij het meest waardevol uit het boek achten, uitgelicht.)

Wat je verkeerd doet

Het goede leven is een toekomstbeeld dat we proberen na te jagen, met doelen goede voornemens. En dan vooral heel veel van die dingen. Onze aandacht is verspreid over zoveel zaken, dat we chronisch tijd tekort hebben om ze de aandacht te geven die ze volgens ons moeten krijgen om het goede leven te leiden…

Een leven waarin je:

  • carrière maakt,
  • een geweldige ouder bent,
  • tijd genoeg hebt voor vrienden,
  • een paar bijzondere hobby’s hebt,
  • aan je ontspanning en sporten toekomt,
  • een boekenlijst doorwerkt die je nog hebt liggen,
  • en je todo lijstje moet nog af,
  • je wilde nog een nieuwe auto aanschaffen,
  • en een reis boeken,
  • en bijscholing en cursussen volgen om jezelf te blijven ontwikkelen
  • én alle nieuwste populaire series kijken.
  • O, en de actualiteiten, daar ben je natuurlijk ook van op de hoogte.
  • En dan moest je ook nog regelmatig je huis poetsen.
  • Boodschappen doen.
  • De hond uitlaten.
  • En zeker óók aan je uurtjes slaap toekomen!

En ja die goede voornemens, van klein (elke ochtend 10 minuten mediteren) tot groot (toch een keer je eigen bedrijf beginnen), die schieten er zo een beetje bij in.

Terwijl je nog zo’n duidelijk doel voor ogen had, voor jouw goede leven. Je ideale leven, vol en compleet – dat daar in het verschiet ligt… Om gék van te worden.

Het goede leven krijg je zo

Meer ≠ beter

Niet gek hoor, zegt Manson. Dit is namelijk precies waar het verkeerd gaat. We willen teveel. We raken verstrikt in een idee van het goede leven, waarvoor we nog vanalles moeten hebben, doen en bereiken. We hebben op deze manier een verlangen- en consumptiemaatschappij gecreëerd die ons chronisch onverzadigd laat:

“De consumptiecultuur is heel goed in zorgen dat je meer, meer en meer wil. Onder die hype en marketing ligt het idee dat meer altijd beter is. Ik geloofde dat jarenlang. Verdien meer geld, reis naar meer landen, heb meer ervaringen, date meer vrouwen. Maar meer is niet altijd beter. Het tegenovergestelde is waar.”

Dit is dus waar onze denkfout zit. De contra-intuïtieve aanpak uit de titel van zijn boek. We denken dat meer dingen ons meer brengt. Maar “het tegenovergestelde is waar”, zegt Manson. En hij vervolgt:

“We zijn eigenlijk veel gelukkiger met minder. Wanneer we overladen worden met ervaringen en opties, lijden we aan iets dat psychologen de keuze-paradox noemen. Dat betekent dat, hoe meer opties we krijgen, hoe ontevredener we zijn met degene die we kiezen, omdat we zo bewust zijn van alle andere opties die we daarmee verliezen.”

Wat je (dus) wél moet doen

Minderen. Minderen in het aantal voornemens, in je doelen, wensen, verlangens, opties, spullen, cursussen, reizen, relaties, verwachtingen, aanschaffen, lijstjes, moetjes… Alleen die uurtjes slaap, daar valt niet aan te tornen.

Je vraagt teveel van jezelf en je leven, om in de tijd te passen die je hebt gekregen: 24 uur. Om überhaupt ooit voor elkaar te krijgen. En zelfs als je het allemaal voor elkaar krijgt, dan is je dat alleen maar gelukt met een hoop stress en onrust. Precies waar je van weg wil blijven, als je het goede leven wil leiden.

Dus: kies minder, en ga daarvoor. Je toewijden aan één of een paar dingen, en verdiep je daar in – in plaats van alleen maar te vermeerderen en verbreden. ‘Minder’ en ‘toewijding’ zijn hier de sleutelwoorden tot het goede leven, volgens Manson:

“Hoewel diep investeren in één persoon, één plek, één baan en één activiteit ons een breed palet aan ervaringen ontzegt, kan het nastreven daarvan ons nooit de beloning van een diepe investering geven. Sommige ervaringen kun je alleen maar hebben, wanneer je jarenlang op één plek hebt geleefd, wanneer je meer dan een decennium met één persoon samen bent geweest, wanneer je een half leven hebt besteedt aan het leren van één vaardigheid.”

Conclusie:

“Toewijding, op zijn eigen manier, biedt een rijkdom aan mogelijkheden en ervaringen die er anders nooit waren geweest, waar ik ook was geweest of wat ik ook had gedaan.”

Het goede leven, is investeren in minder – omdat dat je op termijn méér brengt.

Precies waar we in onze training Time Management naartoe werken – waarbij je leert al die ballen in je leven hoog te houden, op de juiste manier:

Time Management draait om het organiseren van het werk dat je nu niet aan het doen bent, zodat je je nu kunt focussen op wat de hoogste prioriteit heeft.

Oftewel: bewust met één ding (tegelijk) bezig zijn, in plaats van duizend dingen. Dat is het goede leven, volgens Manson, zijn miljoenenpubliek en onze eigen trainers.

Waarom het goede leven zo werkt

Het neemt de keuze-paradox weg, waar psychologen het over hebben. Hét fenomeen van onze tijd, dat het goede leven in de weg staat. Te veel keuzes, te veel willen, te veel (denken te) moeten – waardoor er altijd te veel overblijft zodra je überhaupt een keuze hebt gemaakt, of iets hebt gekregen of gedaan. De paradox, waar we in rond blijven cirkelen.

Die cirkel doorbreken, door je aandacht te focussen op één ding en geen fuck meer te geven om de rest, betekent (juist!) een vrijer leven, een simpeler leven, een makkelijker leven en een leven met meer diepgang. Het goede leven.

(Lees hier alles over keuzestress, en hoe je er mee omgaat met 1 slimme tool.)

het-goede-leven-5

Manson:

“Toewijding geeft je vrijheid, omdat je niet langer afgeleid wordt door het banale en onbelangrijke. Toewijding geeft je vrijheid, omdat het je aandacht en focus verscherpt en ze richt op wat je op de meest efficiënte manier gezond en gelukkig maakt. Toewijding maakt keuzes maken gemakkelijker en het elimineert de angst om iets te missen; wetende dat wat je al hebt goed genoeg is. Waarom zou je ooit nog stress hebben om steeds maar meer en meer te bereiken?”

Hoe toewijding dat voor elkaar krijgt?

“Toewijding geeft je de mogelijkheid om bewust te focussen op een paar belangrijke doelen en zo meer te bereiken dan je anders ooit had kunnen doen.”

Aha! Focus. Op een paar belangrijke doelen. En geen fuck meer geven om de rest. Geen stress meer om wat je niet hebt, doet of bereikt. Kiezen, investeren, en de rest ver achter je laten.

Maar eh… Hoe doe je dat – focussen op één ding in plaats van duizend dingen?

het-goede-leven-6

Hoe dat (voor jou) werkt – 3 stappen

Hierboven staat het eigenlijk al: kiezen, investeren en geen fuck meer om de rest geven. In die volgorde.

1. Kies

Kies wat voor jou belangrijk is in het leven. Wat jouw leven goed maakt. Je gezin voorop? Een Olympische droom? Boek schrijven? Bedrijf starten en succesvol maken? Zoveel mogelijk tijd in de natuur of in je tuin doorbrengen? Kies de – één of een paar – belangrijkste “waarden” die voor jou het goede leven betekenen.

Een paar voorwaarden voor je waarden, van Manson:

  • De waarde is door jou te bereiken, en niet door externe factoren.
  • De waarde is überhaupt te bereiken, is realistisch.
  • De waar is constructief, het bouwt iets op.
  • De waarde is direct toepasbaar, je kunt morgen beginnen.
  • De waarde valt onder jouw verantwoordelijkheid, niet die van anderen.

2. Investeer (in je keuze)

Alles wat je in je leven doet, alle keuzes waar je constant voor komt te staan, kun je staven aan jouw paar waarde(n) voor het goede leven. Groot of klein. De paradox is verdwenen, omdat jij in alle gevallen weet waar je voor kiest. Waar elke keuze naartoe werkt: of het een keuze vóór (ik koop die camper, want mijn waarde is ‘meer tijd dichtbij de natuur doorbrengen’) of tégen (ik koop geen camper, want ik wil mijn geld en tijd investeren in mijn bedrijf) iets is. Jij weet wat je wil, waar je in investeert, en wat je dus (niet) kiest.

Alles dat je wél te hebt of doet – groot of klein – is op zijn eigen manier een – grote of kleine – bijdrage aan jouw waarde(n) van het goede leven.

(Investeer nog dieper in je keuze, door de training Time Management te volgen en volledig te leren hoe je bepaalt waar je nu mee bezig wil zijn – en waar je vooral nu niet mee bezig wil zijn. Time Management van de bovenste plank!)

Het goede leven lukt zo

3. Geef geen fuck om de rest

Onthoud dat het een misvatting is, een denkfout, om toch maar weer méér te willen. ‘Ik kan toch een camper én een bedrijf hebben, ik verdien straks toch genoeg!’ – is de verkeerde instelling. Laat los wat niet binnen je waarde(n) past. Geef er geen fuck meer om.

Niet om de evenementen die je mist, niet om de mensen, niet om de spullen, niet om de ‘wat als ik toch dat had gekozen…’. Het blijft last, en het blijft een les. Herhaal hem – en laat deze hulpjes misschien voor je werken:

En, helpt het? Hou dat vast. Blijf toegewijd, blijf investeren met de juiste keuzes en leef niet ooit, maar vanaf nu elke dag het goede leven. Volgens Mark Manson dan.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog