Het is beter voor je workflow (dan koffie), voor je energie niveau (dan koffie), voor je stress niveau (dan koffie), voor je focus (dan koffie), voor een gezonder lij… Enfin; thee is beter dan koffie – écht. Dit beaamt de wetenschap – en Obama.

Als je meer van voordelen dan van nadelen houdt, dan is thee in plaats van koffie iets voor jou. Thee heeft namelijk de voordelen van koffie, minus de nadelen! Plus nog een paar extra voordelen! Bij elkaar opgeteld: thee is gewoon beter dan koffie.

Thee beter dan koffie, hoe zit dat?

De 3 belangrijkste (plus 1 bonus) onderzochte voordelen van thee, hier op een rijtje om je te overtuigen van gezond en effectief theegebruik:

1. Thee geeft je meer en langer energie – zonder cafeïne crash

In een kop thee zit ongeveer een derde van de cafeïne die een kop koffie bevat, terwijl het dubbel tot driedubbel zoveel keer energie oplevert!

“Uit de 15 tot 30 mg cafeïne die in een kop thee zit haal je wel 3 tot 6 uur lang extra energie, terwijl koffie met zijn 50 tot 70 mg cafeïne maar goed is voor een boost 1,5 uur.” – Voedingscentrum

De cafeïne die in een kop thee zit vergroot bovendien je fysieke performance (energie) volgens onderzoek met wel 11%. Handig als je gaat sporten dus, maar ook goed als je letterlijk hard aan het werk moet.

Bovendien staat koffie bekend om de cafeïne crash, die je krijgt zodra het drankje uitgewerkt is. Een energiedip die je na een kop thee daarentegen bespaard zal blijven.

THEE beter dan koffie

2. Het vergroot focus en vermindert stress

Koffie geeft je weliswaar meer focus, maar alleen doordat je moeheids-receptoren tijdelijk uitgeschakeld zijn en je bloeddruk verhoogd is. (Vooral groene) thee pakt dat allemaal net een beetje gezonder aan. Het biedt je dezelfde focus, maar zonder je brein te foppen en je lijf op te jagen.

“Dit is onze favoriete manier om die ‘laser-achtige focus’ te bereiken: groene thee drinken. We drinken het bijna elke dag. Het is gezond, het heeft niet de bijwerkingen, maar wel alle voordelen die koffie heeft. Kortom: thee is beter dan koffie voor je productiviteit.” – Asian Efficiency

Thee geeft je dat focus-gevoel namelijk – in tegenstelling tot koffie – zonder je stress-niveaus te verhogen. Iets wat bij koffie wel gebeurt door de verhoogde bloeddruk.

“Cafeïne veroorzaakt een korte, maar dramatische verhoging in je bloeddruk, zelfs wanneer je geen last hebt van een hoge bloeddruk. De oorzaak van deze plotselinge stijging is onduidelijk. Sommige wetenschappers geloven dat cafeïne een hormoon tegenhoudt dat helpt om je bloedvaten wijd genoeg te houden. Anderen denken dat cafeïne een hogere adrenaline-aanmaak bevordert, wat je bloeddruk doet stijgen.” – MayoClinic

(Groene) thee geeft je naast die ‘laser-achtige focus’ juist een rustig, kalmerend gevoel. Dat komt door het bestanddeel L-Theanine dat tegen de cafeïne opbokst, dat rustgevend werkt. Vooral handig op een chaotisch kantoor met heftige targets en deadlines, of tijdens die hectische gezinsochtenden bijvoorbeeld… Je wil opschieten, maar niet doorschieten. Focus én kalmte is wat een kop groene thee je dan kan bieden.

3. Het is goed voor je lijf

Het is niet alleen goed voor je koppie en je workflow, ook de rest van je lijf en leden profiteert mee van een theeleutsessie. De wetenschap laat ons zien waarom thee beter dan koffie is voor je lijf:

  • Thee komt je weerstand ten goede, zodat je eindelijk eens van die winterse snotterneus af komt. Volgens dit en dit onderzoek is thee namelijk de grootste vijand van bacteriën in je lijf.
  • Ook je ingewanden, waaronder je darmen, zijn erbij gebaat – wat geen overbodige luxe is voor je welzijn.
  • Het geeft je stofwisseling (onderzoek) en vetverbrandingssysteem (onderzoek) ook nog eens een flinke boost, waardoor je niet alleen sneller afvalt, maar voedsel ook sneller omzet in energie!
  • Wat hydratatie betreft zit je ook helemaal goed met thee. Meer dan goed zelfs, thee hydrateert je lijf volgens onderzoek namelijk nog beter dan water… De antioxidanten die je er ook nog eens gratis bij krijgt, wat bij water niet het geval is, zijn alleen nog maar een mooie bonus te noemen.

Zie je dat? Thee is dus niet eens alleen beter dan koffie, maar zelfs beter dan water. En water was al essentieel voor je productiviteit! Kun je nagaan wat thee voor je werk en lijf gaat doen.

Je bent dus gezonder bezig, hebt meer en langer energie, bent meer gefocust, maar je bent ook nog eens relaxter – da’s een nieuwe combinatie, toch? En als je denkt dat dat alles was, dan heb ik nog één verrassing voor je…

THEE beter dan koffie_

4. Obama = fan

Obama’s kantoor-keukenkastjes staan helemaal vol met… Thee! Een heel slimme zet van Barack, want de president van de Verenigde Staten is wel de eerste die wat energie, focus, gezondheid en vooral kalmte kan gebruiken in zijn belangrijke en stressvolle baan.

Van thee wordt dus zelfs onze wereld een betere plek, aangezien er niemand in die belangrijke staatszetel met verhoogde bloeddruk of cafeïnecrash belangrijke beslissingen moet nemen.

Werkt stukken beter zo met een koppie thee, voor Obama  –  en voor jou en je organisatie net zo goed.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog