THEE beter dan koffie? Dit zijn de keiharde bewijzen

THEE beter dan koffie? Dit zijn de keiharde bewijzen

70 Shares

Het is beter voor je workflow (dan koffie), voor je energie niveau (dan koffie), voor je stress niveau (dan koffie), voor je focus (dan koffie), voor een gezonder lij… Enfin; thee is beter dan koffie – écht. Dit beaamt de wetenschap – en Obama.

Als je meer van voordelen dan van nadelen houdt, dan is thee in plaats van koffie iets voor jou. Thee heeft namelijk de voordelen van koffie, minus de nadelen! Plus nog een paar extra voordelen! Bij elkaar opgeteld: thee is gewoon beter dan koffie.

Tip: altijd haast en stress? Volg onze 1-daagse cursus time management!
Meer weten?

Thee beter dan koffie, hoe zit dat?

De 3 belangrijkste (plus 1 bonus) onderzochte voordelen van thee, hier op een rijtje om je te overtuigen van gezond en effectief theegebruik:

1. Thee geeft je meer en langer energie – zonder cafeïne crash

koffie op het werk

In een kop thee zit ongeveer een derde van de cafeïne die een kop koffie bevat, terwijl het dubbel tot driedubbel zoveel keer energie oplevert!

“Uit de 15 tot 30 mg cafeïne die in een kop thee zit haal je wel 3 tot 6 uur lang extra energie, terwijl koffie met zijn 50 tot 70 mg cafeïne maar goed is voor een boost 1,5 uur.” – Voedingscentrum

De cafeïne die in een kop thee zit vergroot bovendien je fysieke performance (energie) volgens onderzoek met wel 11%. Handig als je gaat sporten dus, maar ook goed als je letterlijk hard aan het werk moet.

Bovendien staat koffie bekend om de cafeïne crash, die je krijgt zodra het drankje uitgewerkt is. Een energiedip die je na een kop thee daarentegen bespaard zal blijven.

2. Het vergroot focus en vermindert stress

koffie op het werk

Koffie geeft je weliswaar meer focus, maar alleen doordat je moeheids-receptoren tijdelijk uitgeschakeld zijn en je bloeddruk verhoogd is. (Vooral groene) thee pakt dat allemaal net een beetje gezonder aan. Het biedt je dezelfde focus, maar zonder je brein te foppen en je lijf op te jagen.

“Dit is onze favoriete manier om die ‘laser-achtige focus’ te bereiken: groene thee drinken. We drinken het bijna elke dag. Het is gezond, het heeft niet de bijwerkingen, maar wel alle voordelen die koffie heeft. Kortom: thee is beter dan koffie voor je productiviteit.” – Asian Efficiency

Thee geeft je dat focus-gevoel namelijk – in tegenstelling tot koffie – zonder je stress-niveaus te verhogen. Iets wat bij koffie wel gebeurt door de verhoogde bloeddruk.

“Cafeïne veroorzaakt een korte, maar dramatische verhoging in je bloeddruk, zelfs wanneer je geen last hebt van een hoge bloeddruk. De oorzaak van deze plotselinge stijging is onduidelijk. Sommige wetenschappers geloven dat cafeïne een hormoon tegenhoudt dat helpt om je bloedvaten wijd genoeg te houden. Anderen denken dat cafeïne een hogere adrenaline-aanmaak bevordert, wat je bloeddruk doet stijgen.” – MayoClinic

(Groene) thee geeft je naast die ‘laser-achtige focus’ juist een rustig, kalmerend gevoel. Dat komt door het bestanddeel L-Theanine dat tegen de cafeïne opbokst, dat rustgevend werkt. Vooral handig op een chaotisch kantoor met heftige targets en deadlines, of tijdens die hectische gezinsochtenden bijvoorbeeld… Je wil opschieten, maar niet doorschieten. Focus én kalmte is wat een kop groene thee je dan kan bieden.

3. Het is goed voor je lijf

koffie op het werk

Het is niet alleen goed voor je koppie en je workflow, ook de rest van je lijf en leden profiteert mee van een theeleutsessie. De wetenschap laat ons zien waarom thee beter dan koffie is voor je lijf:

 • Thee komt je weerstand ten goede, zodat je eindelijk eens van die winterse snotterneus af komt. Volgens dit en dit onderzoek is thee namelijk de grootste vijand van bacteriën in je lijf.
 • Ook je ingewanden, waaronder je darmen, zijn erbij gebaat – wat geen overbodige luxe is voor je welzijn.
 • Het geeft je stofwisseling (onderzoek) en vetverbrandingssysteem (onderzoek) ook nog eens een flinke boost, waardoor je niet alleen sneller afvalt, maar voedsel ook sneller omzet in energie!
 • Wat hydratatie betreft zit je ook helemaal goed met thee. Meer dan goed zelfs, thee hydrateert je lijf volgens onderzoek namelijk nog beter dan water… De antioxidanten die je er ook nog eens gratis bij krijgt, wat bij water niet het geval is, zijn alleen nog maar een mooie bonus te noemen.

Zie je dat? Thee is dus niet eens alleen beter dan koffie, maar zelfs beter dan water. En water was al essentieel voor je productiviteit! Kun je nagaan wat thee voor je werk en lijf gaat doen.

Je bent dus gezonder bezig, hebt meer en langer energie, bent meer gefocust, maar je bent ook nog eens relaxter da’s een nieuwe combinatie, toch? En als je denkt dat dat alles was, dan heb ik nog één verrassing voor je…

4. Obama = fan

Tip: meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'

koffie op het werk

Obama’s kantoor-keukenkastjes staan helemaal vol met… Thee! Een heel slimme zet van Barack, want de president van de Verenigde Staten is wel de eerste die wat energie, focus, gezondheid en vooral kalmte kan gebruiken in zijn belangrijke en stressvolle baan.

Van thee wordt dus zelfs onze wereld een betere plek, aangezien er niemand in die belangrijke staatszetel met verhoogde bloeddruk of cafeïnecrash belangrijke beslissingen moet nemen.

Werkt stukken beter zo met een koppie thee, voor Obama  –  en voor jou en je organisatie net zo goed.

cursus time management
70 Shares
Mis geen enkele tip!
Meld je nu aan voor onze tips per e-mail en ontvang gratis het e-book 'Beter Slapen, Slimmer Werken'
Maximaal 2x per maand. Geen spam, beloofd!
Over de auteur

Gerald Essers • samen met mijn team bij Time Management.net help ik mensen en organisaties om met onze cursus time management hun tijd zo optimaal mogelijk te benutten door slimmer te werken. We inspireren vele grote en kleine organisaties in binnen- en buitenland waaronder: Shell International, Vodafone, Siemens, RTL Nederland, Rabobank, HP, L’Oréal, Heineken, diverse ministeries en universiteiten.

Trackbacks

 1. […] per dag een rondje langs collega’s voor wie je een aantal vragen hebt gebundeld, ga bewust vaker koffie (of thee) halen voor collega’s, loop zelf voor water naar de kraan en doe dat per glas in plaats van een kan, maak de pauzes […]

 2. […] lijkt de tijd altijd veel sneller te gaan in de ochtend en hebben we zelden de tijd om rustig van onze koffie of thee te genieten. Dus: hoe krijg je je ochtendritueel écht in dat uur, of sneller gedaan? Het antwoord […]

 3. […] beurt om een rondje koffie te halen! Of thee, nog beter. Maar waar het om gaat is dat je iets voor je collega’s doet. Socializen is volgens onderzoek van […]

 4. […] je werkdagen iets te verkorten zodat je energie overhoudt voor leuke dingen en iedere dag koffie (of thee) te drinken met je collega’s om écht even pauze te […]

 5. […] Neem een goeie break. Hoeft maar kort te zijn; 10 minuutjes laadt je brein al stevig op. Moeite met stilzitten tijdens het niksen? Ga naar buiten, voor een hoofdleegmakende wandeling door het groen. Heb je geen 10 minuutjes, noch een ‘buiten’ op dit moment? Pak dan een binnen-break, zolang je maar niets met je hoofd doet. Al kijk je een minuutje uit het raam. Of ga je er even rustig voor zitten met je kop koffie. Of nog beter; thee. […]

 6. […] van prioriteit de nog te beantwoorden voorraad weg. Pas als je helemaal klaar bent, haal je weer een verse kop thee en zet je je out of office […]

 7. […] je dag op kantoor rustig aan. Eerst koffie (of thee), een gezellige babbel, dán aan de […]

X