Terwijl jij door je Instagram-feed zit te scrollen, doen de ‘groten der aarde’ iets anders. Dit is hoe de Elon Musk’s en Warren Buffett’s van deze wereld een leven lang leren – én hoe jij dat ook kunt doen, zelfs als je planning helemaal volgepakt zit, met 1 klik op de (smartphone) knop. 

“De informatie die we verwerken doet er net zo toe als het voedsel dat we in ons lichaam stoppen.” – Evan Williams, mede oprichter Twitter en Medium

Informatieverwerking is het voedsel voor je gedachten en gedrag, zoals een boterham je lichaam voedt, zegt Evan Williams hier. En net zoals de voeding die je tot je neemt een belangrijke factor is van hoe gezond jouw lijf is, is de informatie die je tot je neemt van net zo’n groot belang voor je mentale en algehele welzijn. Hoe je denkt, hoe je doet, en hoe je je leven leidt. Een succesvol leven zoals dat van dezelfde Evan Williams, Bill Gates, Barack Obama, Space-X en Tesla-man Elon Musk of Warren Buffet, één van de rijkste en slimste ondernemers der aarde. Om er maar een paar te noemen.

Wat zij dan anders doen qua informatieverwerking, om zo bij-de-tijd en succesvol te blijven? Door een leven lang leren. Ze blijven inspirerende en informerende kennis tot zich nemen, hun hele (drukke!) leven lang. Een uur per dag spenderen ze eraan, om precies te zijn.

Terwijl jij gemiddeld bijna 2 uur per dag aan een heel ander soort informatieverwerking besteedt; op sociale media. De (verslavende) fastfood-machines van de mentale voedselindustrie

Leven-lang-leren-3

Dat rode bolletje daar rechtsboven in de hoek van je social media app, daar moet je toch gewoon op klikken?!

Onbewust, ongecontroleerd of misschien bijna dwangmatig: het is lastig om de verleiding social media te weerstaan. Logisch, zo zijn die informatiekanalen ingericht – om ze onweerstaanbaar te maken. Maar het is geen voedzame informatie, noch inspirerend of informerend:

 • Het is non-nieuws.
 • Het is fake-nieuws.
 • En het is een oneindige informatie-vissenkom waarin je telkens dezelfde rondjes zwemt.

Oké, laten we niet te zuur zijn. Het is ook leuk natuurlijk: een beetje rond scrollen op social media af en toe – zoals een kroket op zondagavond ook wel eens lekker kan zijn. Maar als je het structureel doet – wat dacht je van gemiddeld bijna 2 uur per dag – dan gaat het ten koste van een leven lang leren, door échte voedzame informatie tot je te nemen:

Al die loze (social media) tijd en informatie inwisselen voor beter bestede tijd en kwalitatieve informatie. Dát is de truc van de groten der aarde tot een leven lang leren – om je leven te veranderen, in plaats van telkens maar weer dezelfde rondjes in je informatie-vissenkom te zwemmen. 

Een leven lang leren – zoals Musk en Buffett

Wat je dus beter met je tijd kunt doen, is hem dagelijkse besteden aan kwalitatieve informatie, in plaats van non-informatie. En dat hoeven niet meteen filosofische essays van Nietzsche te zijn, zegt Elon Musk. Hij leest alles van science fiction tot filosofie en biografieën.

En zijn favoriet, waar het allemaal mee begon? ‘The Hitchhikers Guide to the Galaxy’.

Leven-lang-leren-5

Elon Musk:

“Het is heel positief, volgens mij. Het licht een belangrijk punt uit; dat een vraag vaak moeilijker is dan een antwoord. Als je de vraag op de juiste manier kunt stellen, dan is het antwoord geven het makkelijkste gedeelte. Dus, om het universum beter te begrijpen, moeten we weten welke vragen te stellen.”

Hij voerde het door in zijn werk, stelde de juiste vragen, en ontwikkelt nu de meest geavanceerde technologie van de wereld. PayPal, Tesla, SpaceX en de Hyperloop, aangezwengeld door de juiste informatie.

Warren Buffet, de wereldberoemde meester-investeerder en multimiljardair, spendeert zijn tijd ook voornamelijk lezend.

Op de vraag wat de sleutel tot zijn enorme succes is, antwoordt hij zelfs:

“Lezen. Veel lezen. Ik zit de hele dag door in mijn kantoor, alleen maar te lezen.”

Bij hem begon het allemaal met het boek ‘The Intelligent Investor’ – waarop hij zijn imperium startte op jonge leeftijd. Sindsdien leest hij nog altijd 1 à 2 boeken per week, om geïnformeerd, geïnspireerd, actueel en succesvol te blijven.

Zélf een leven lang leren – met 1 klik (in plaats van 1 boek)

Nu betekent dit natuurlijk niet per sé dat jij naar de boekenwinkel moet vliegen om ‘The Hitchhiker’s Guide’ of ‘The Intelligent Investor’ te lezen. Jij bent geen Musk of Buffett. Maar dat betekent niet dat je niet net zo succesvol, slim en intellectueel gezond kunt worden – door je te omgeven met vernieuwende, voedende en zelfs levensveranderende informatie.

En daarvoor hoef je geen boek(en) per week te lezen. 1 app installeren op je smartphone is genoeg – en af en toe dáár op klikken, in plaats van op dat Instagram icoontje.

Het betekent gewoon even actief gezonde informatie tot je nemen, in plaats van passief door fastfood info te scrollen en liken. Natuurlijk mág die lekkere snack zo nu en dan, maar verruil een deel van je social media tijd eens voor iets anders: met 1 klik op je smartphone naar Feedly, in plaats van Instagram.

Leven-lang-leren-1

En raadt nu eens waar je – gewoon 1x per dag – even op moet klikken, in plaats van op Instagram of al die andere icoontjes? Hierzo:

Leven-lang-leren-11

Feedly?

Yes. Feedly is dé app die je helpt om alle (echt inspirerende en lerende) informatie op 1 plek te verzamelen. Je klikt, je scrollt, je leest – et voilà: weer wat geleerd vandaag.

Disclaimer: geen aandelen hier, gewoon een goede app.

Wat je in Feedly doet, is namelijk alle blogs verzamelen die (voor jou) interessant zijn, en Feedly geeft je automatisch de laatste nieuwe artikelen die er gepubliceerd zijn. Artikelen die écht waardevol door jou beoordeeld zijn – je kiest immers zelf welke blogs Feedly toont – en waar jij op jouw moment doorheen kunt scrollen en lezen.

Op het moment dat je net ruim een half uur op Instagram je tijd wilde gaan verdoen, bij voorkeur. Schuif die duim net één app-icoontje – van Instagram naar Feedly – en je bent er:

leven lang leren

Hoe je zo’n mooi overzichtje van waardevolle informatie op één plek krijgt?

1. Download Feedly

Als app op je smartphone of tablet – in de Play Store (voor Android) of App Store (voor Apple iOS) – of online in je browser.

2. Zoek jouw anti-fastfood content

Klik op de grote groene knop linksbeneden + ADD CONTENT. Vind vervolgens de juiste intellectuele input voor jou, op niet-snack niveau:

 • Zoek in de balk op blogs die je graag leest of zou willen lezen. Time Management.nl of Frankwatching bijvoorbeeld.
 •  Zoek op op termen die je interesseren. Ontdek ook de ‘Best of’, gecureerd door experts op het vakgebied – van Marketing bijvoorbeeld.
 • Nog weinig inspiratie? Zoek op inspirerende personen en check direct hun aangeraden ‘collections’. Van Seth Godin bijvoorbeeld. Leuk!

Klik rechts van de resultaten op de knop FOLLOW, als je deze graag aan jouw informatie-omgeving toevoegt. Organiseer vervolgens de blogs die je volgt, zoals jij dat wil – per topic, of je favorieten bovenaan. Dag vissenkom – Hallo heerlijke zee aan informatie om in rond te zwemmen!

3. Klik op Feedly (niet Instagram)

Klik 2 keer per dag op Feedly in plaats van Instagram – en besteedt er je 35 minuten Instagram-tijd. Zo kom je met gemak aan 5 uur per week Feedly-tijd! Geen uit de lucht gegrepen aantal: het is de gouden regel van de groten der aarde.

Buffett, Musk, Gates en Obama zouden trots op je zijn. Jij weet waar je moet klikken!

Maar… Nog steeds geen tijd?

Kom je tóch niet aan die 2 keer klikken per dag? Is dat uur al onmogelijk, in jouw schema?

Tijd voor een goede Time Management training! In 1 dag leer je de beste tools en technieken kennen om jouw tijd optimaal in te delen, en zo tijd vrij te spelen voor de dingen die het belangrijkst zijn. 

En als je dan echt klaar bent voor meer doen in minder tijd: leer dan ook eens snellezen, en ga dubbel zo snel door je informatie heen. Geen onhaalbare aantallen, of gekke technieken als ‘photoreading’ – maar écht effectief en wetenschappelijk bewezen leren snellezen, doe je in een dag.

Wil je de gelezen informatie écht effectief verwerken in je geheugen, om het niet zo vluchtig en nutteloos als snack-informatie te laten zijn – dan leer je (in dezelfde dag) slimmer noteren en verwerken met mindmappen.

Dat is nog eens kwaliteitsinformatie lezen en een leven lang leren – like a pro.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog